1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Hadryjańska B. Ochrona środowiska w branży mleczarskiej jako jeden z elementów zapewniających bezpieczeństwo ekologiczne
Autor | Barbara Hadryjańska |
Tytuł | Ochrona środowiska w branży mleczarskiej jako jeden z elementów zapewniających bezpieczeństwo ekologiczne |
Title | Environmental Protection in the Dairy Industry as One of the Elements Ensuring the Ecological Security |
Słowa kluczowe | ochrona środowiska przyrodniczego, przemysł mleczarski, bezpieczeństwo ekologiczne |
Key words | environmental protection, dairy industry, ecological security |
Abstrakt | W pracy zaprezentowano zagadnienia związane z bezpieczeństwem ekologicznym państwa, z uwzględnieniem dokumentów prawnych mających przyczynić się do poprawy takiego stanu. Głównym celem opracowania jest zaprezentowanie działań związanych z ochroną środowiska prowadzonych w przedsiębiorstwach mleczarskich, które wpływają na zapewnienie bezpieczeństwa ekologicznego kraju. Autorka na podstawie badań empirycznych prowadzonych w przedsiębiorstwach mleczarskich przedstawiła, jakimi metodami jest prowadzona ochrona środowiska w tej branży. Zakłady produkcyjne wdrażając gospodarkę wodno-ściekową, gospodarkę odpadami oraz działania mające na celu ochronę atmosfery czynią to głównie ze względów legislacyjnych, ale także z powodu możliwości zwiększenia wydajności produkcji i wzrostu efektywności działania. Oszczędzając wodę oraz minimalizując ilość ścieków, odpadów oraz zanieczyszczeń emitowanych do atmosfery, przedsiębiorstwa poprawiają parametry środowiskowe procesu produkcji, a także pozytywnie wpływają na swoją sytuację ekonomiczną oraz bezpieczeństwo ekologiczne kraju. |
Abstract | The paper presents issues related to the ecological safety of the country with regard to legal documents aimed at the improvement of ecological conditions. The author, based on empirical research conducted in the dairy enterprises, presented which methods are carried out for environmental protection in this industry. Production enterprises, by implementing water and sewage waste management and atmosphere protection, do so mainly for reasons of legislation, but also because there are abilities to increase production capacity and increase operating efficiency. The enterprises economize water and reduce the amount of waste water, wastes and pollutions emitted into the atmosphere. In this way the companies improve the environmental performance of the production process, as well as have a positive impact on their economic situation and the ecological security of the country. |
Cytowanie | Hadryjańska B. (2016) Ochrona środowiska w branży mleczarskiej jako jeden z elementów zapewniających bezpieczeństwo ekologiczne.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 3: 101-109 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n3_s101.pdf |
|
|
2. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2013 |
|
Florkowski W., Klepacka A., Revoredo-Giha C., Sobczyński T. Analiza subregionalnych różnic efektywności kosztów w polskich gospodarstwach mlecznych na podstawie danych FADN
Autor | Wojciech Florkowski, Anna Klepacka, Cesar Revoredo-Giha, Tadeusz Sobczyński |
Tytuł | Analiza subregionalnych różnic efektywności kosztów w polskich gospodarstwach mlecznych na podstawie danych FADN |
Title | THE ANALYSIS OF SUBREGIONAL DIFFERENCES IN COST EFFICIENCY OF POLISH DAIRY FARMS USING THE FADN DATABASE |
Słowa kluczowe | dane FADN, regiony FADN, podregiony FADN, graniczna funkcja kosztów efekty stałe, nieefektywność, wskaźnik efektywności kosztów |
Key words | FADN data, FADN regions, FADN subregions, cost frontier function, fixed effects, inefficiency, cost efficiency index |
Abstrakt | Efektywność kosztów w subsektorze mlecznym analizowano na podstawie danych z dwóch regionów FADN i czterech podregionów w Polsce w okresie 2004/2005-2007/2008. Indeksy efektywności kosztów wyliczono dla każdego gospodarstwa z dwóch regionów FADN i podzielanych z nich dwóch subregionów. Analiza na poziomie regionów i subregionów wskazała na duże różnice we względnej efektywności kosztów gospodarstw mlecznych w każdym obszarze. Analiza subregionalna wskazała, że pod względem najwydajniejszego gospodarstwa w danym obszarze, subregion podlaskie-łódzkie miał większy udział wysoko wydajnych gospodarstw niż subregion wielkopolskie-kujawsko-pomorskie. Ogólnie, na każdym obszarze znajduje się duża liczba gospodarstw, które mogłyby poprawić efektywność kosztową. Ze względu na położenie przetwórców mleka, gospodarstwa mleczne mają względną przewagę w dwóch wymienionych subregionach i w regionie Pomorskie-Mazury, natomiast subregion mazowieckie-lubelskie ma łatwy dostęp do największego rynku reprezentowanego przez Warszawę i okolice. Przemysł mleczarski może tworzyć miejsca pracy w podregionanch wiodących w produkcji mleka, szczególnie jeśli weliminowanie kwot produkcji mleka w 2014 r. spowoduje wzrost popytu na mleko i produkty mleczne w krajach sąsiednich i doprowadzi do wzrostu produkcji mleka. |
Abstract | The cost efficiency of the dairy subsector has been analyzed using data for two FADN regions and four subregions in Poland for the period 2004/05-2007/08. The cost efficiency indexes have been calculated for each farm from two FADN regions and two other FADN regions after each was further subdivided into two subregions. Both regional and subregional analyses revealed large differences in relative cost efficiency of dairy farms in each area. In particular, the subregional analysis suggests that Podlaskie and Łódzkie subregion seem to have a relatively larger number of very efficient dairy farms followed by the Wielkopolskie and Kujawsko-Pomorskie subregion. Overall, however, every region seems to have a large number of farms, which could improve their cost efficiency. Given the location of dairy processors, dairy farms in the two mentioned subregions and the region of Pomorskie and Mazury have a relative advantage, while the subregion Mazowieckie and Lubelskie has an easy access to the largest market represented by Warsaw and surroundings. The dairy industry may generate some jobs in subregions leading in milk production, especially if the elimination of milk quota in 2014 will increase demand for milk and dairy products in neighboring countries leading to expansion of milk production. |
Cytowanie | Florkowski W., Klepacka A., Revoredo-Giha C., Sobczyński T. (2013) Analiza subregionalnych różnic efektywności kosztów w polskich gospodarstwach mlecznych na podstawie danych FADN.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 100, z. 4: 103-113 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2013_n4_s103.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Jastrzębska S. Skuteczność standardowych form promocji na rynku produktów mleczarskich na przykładzie przedsiębiorstwa Bakoma S.A.
Autor | Sandra Jastrzębska |
Tytuł | Skuteczność standardowych form promocji na rynku produktów mleczarskich na przykładzie przedsiębiorstwa Bakoma S.A. |
Title | EFFICIENCY OF STANDARD FORM PROMOTION ON MARKET OF DAIRY PRODUCTS ON EXAMPLE OF ENTERPRISES BAKOMA S.A. |
Słowa kluczowe | promocja, przemysł mleczarski, komunikacja marketingowa |
Key words | promotion, dairy industry, communication fancy |
Abstrakt | W artykule analizie poddano narzędzia promocji stosowane w branży mleczarskiej na przykładzie przedsiębiorstwa Bakoma S.A. Przeprowadzone badania ukazują wpływ działalności marketingowej przedsiębiorstwa na zachowania zakupowe konsumentów oraz pozycję marki na tle konkurencji. Obejmuje on również przedstawienie ogólnych zagadnień związanych z marketingiem, a w szczególności marketingiem produktów spożywczych, jak również zawiera opis poszczególnych elementów promocji i ich znaczenie w tworzeniu wizerunku firmy. Artykuł obejmuje opis sektora mleczarskiego w Polsce oraz jego zmiany, a także przedstawienie działalności firmy Bakoma S.A., z ukierunkowaniem na aktywność promocyjną. |
Abstract | In the article we analyzed promotion tools used by the dairy industry in the example companies Bakoma S.A. carried out studies show impact marketing activities companies to consumers' purchasing behavior and brand positioning against the competition. It also covers the general issues related to marketing, and in particular marketing food products, as well as promotion also contains a description of the individual components and their importance in creating a brand image. Article includes the dairy sector in Poland and its amendments, as well as to provide business Bakoma S.A., with focus on promotional activity. |
Cytowanie | Jastrzębska S. (2013) Skuteczność standardowych form promocji na rynku produktów mleczarskich na przykładzie przedsiębiorstwa Bakoma S.A..Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 320-330 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s320.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011 |
|
Szajner P. Międzynarodowa konkurencyjność polskiego sektora mleczarskiego w kontekście wyników handlu zagranicznego
Autor | Piotr Szajner |
Tytuł | Międzynarodowa konkurencyjność polskiego sektora mleczarskiego w kontekście wyników handlu zagranicznego |
Title | International competitiveness of Polish dairy sector in the context of foreign trade performance |
Słowa kluczowe | konkurencyjność, przewagi komparatywne, przemysł mleczarski, handel zagraniczny, eksport, import |
Key words | competitiveness, comparative advantages, dairy industry, foreign trade, import, export |
Abstrakt | Konkurencja i konkurencyjność to podstawowe kategorie ekonomii rynku, a w analizach handlu zagranicznego mają one aspekt międzynarodowy. Polskie mleczarstwo po integracji z UE osiągnęło bardzo korzystne wyniki w handlu zagranicznym, które sugerują dobrą pozycję konkurencyjną. Analiza statystyczna potwierdziła to, ale utrzymanie tych przewag będzie wymagało kontynuacji procesów restrukturyzacyjnych, których efektem będzie poprawa efektywności. Reforma regulacji rynku, zmierzająca do likwidacji kwot mlecznych, może przyczynić się do wzrostu przetwórstwa i poprawy wyników handlowych. W rezultacie możliwe będzie utrzymanie przewag komparatywnych. |
Abstract | Competitiveness and competition are basic categories of the market economy. While analyzing the foreign trade they acquire an international aspect. After the Polish accession to the EU, the Polish dairy industry showed a very favourable performance as regards the foreign trade, which can confirm its competitive position. It was confirmed with a statistical analysis but in order to retain such position further restructuring processes will have to be carried out. The restructuring processes would lead to an improvement in efficiency. The reform of dairy market regime tending to an abolishment of milk quotas can lead to further improvement in foreign trade results. Therefore comparative advantages would be maintained |
Cytowanie | Szajner P. (2011) Międzynarodowa konkurencyjność polskiego sektora mleczarskiego w kontekście wyników handlu zagranicznego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), z. 4: 159-168 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2011_T11(26)_n4_s159.pdf |
|
|
5. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2007 |
|
Baran J. Efektywność spółdzielni i pozostałych form prawnych działających w przemyśle mleczarskim z wykorzystaniem metody DEA
Autor | Joanna Baran |
Tytuł | Efektywność spółdzielni i pozostałych form prawnych działających w przemyśle mleczarskim z wykorzystaniem metody DEA |
Title | Efficiency of cooperative and others firms in dairy industry with the use of the DEA method |
Słowa kluczowe | metoda DEA, efektywność, przemysł mleczarski |
Key words | DEA method, efficiency, dairy industry |
Abstrakt | W artykule przedstawiono analizę efektywności przedsiębiorstw przetwórstwa mleka i produkcji serów (spółdzielni oraz pozostałych form prawnych). Wykorzystując metodę DEA zbadano efektywność techniczną oraz efektywność skali poszczególnych obiektów w latach 1997-2005. |
Abstract | This paper presents the results of research on efficiency of Polish dairy industry concerned by Data Envelopment Analysis. DEA method allows for finding the efficiency indicator of studied objects. The research shows differences in the efficiency of the production scale and differences in a character of scale among the cooperative and others firms in dairy industry in the years 1997-2005. |
Cytowanie | Baran J. (2007) Efektywność spółdzielni i pozostałych form prawnych działających w przemyśle mleczarskim z wykorzystaniem metody DEA.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 94, z. 1: 109-116 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2007_n1_s109.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007 |
|
Matysik-Pejas R. Sezonowość skupu mleka oraz jego cen przed i po wprowadzeniu systemu kwotowania w Polsce
Autor | Renata Matysik-Pejas |
Tytuł | Sezonowość skupu mleka oraz jego cen przed i po wprowadzeniu systemu kwotowania w Polsce |
Title | Seasonality of milk purchase and milk purchase prices before and after introducing the quota system in Poland |
Słowa kluczowe | ceny skupu, kwotowanie, mleko, wahania sezonowe, wielkość skupu |
Key words | milk, seasonal fluctuations, quota system, volume of purchase, purchase prices |
Abstrakt | W opracowaniu przedstawiono sytuację na rynku mleka w Polsce w latach 2000-2007.Scharakteryzowano w ujęciu dynamicznym dla całego badanego okresu pogłowie krów mlecznych,produkcję mleka, a także kształtowanie się cen oraz wielkości skupu tego surowca. Dokonanorównież analizy wahań sezonowych wielkości skupu mleka realizowanego przez przemysł mleczarskioraz cen skupu w okresie przed i po wprowadzeniu systemu kwotowania produkcji tego surowca wPolsce |
Abstract | During last eight years a lot of positive changes in the raw material base of Polish dairyindustry has occurred. These changes concern the growth of milk production with the simultaneousreduction in the cow stock. In both analyzed periods of years 2000-2003 and 2004-2007 the milkpurchase demonstrated an increasing tendency. The situation has developed differently for the averageprices payed to producers. In the first period they demonstrated a decreasing tendency. In the case ofboth of the mentioned issues a changeability in the annual cycles has occurred. When comparing theseasonality indices of milk purchase and milk purchase prices in both analyzed periods, it should benoticed that the purchase of milk was marked by a considerably higher amplitude of fluctuations thanthe milk purchase prices. The analysis shows that differences between seasonality indices of milkpurchase and milk purchase prices are smaller after introducing the quota system in Poland. In bothperiods in months from May to September seasonality indices of milk purchase are higher thanaverage. At the same time purchase prices have lower seasonality indices than average |
Cytowanie | Matysik-Pejas R. (2007) Sezonowość skupu mleka oraz jego cen przed i po wprowadzeniu systemu kwotowania w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 2(17), z. 2: 258-266 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2007_T2(17)_n2_s258.pdf |
|
|