1. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Goryńska-Goldmann E. Geneza i pojęcie żywności lokalnej w powiązaniu z ideą zrównoważonejkonsumpcji
Autor | Elżbieta Goryńska-Goldmann |
Tytuł | Geneza i pojęcie żywności lokalnej w powiązaniu z ideą zrównoważonejkonsumpcji |
Title | Genesis and the term of local food in relation to the idea of sustainable consumption |
Słowa kluczowe | geneza, pojęcie, produkt lokalny, żywność lokalna, zrównoważona konsumpcja |
Key words | genesis, concept, local product, local food, sustainable consumption |
Abstrakt | W opracowaniu dokonano przeglądu aparatu pojęciowego i genezy żywności lokalnej, na podstawie przeglądu definicji z uwzględnieniem regulacji prawnych, potocznych sposobów jej ujmowania i prac badawczych, prowadzonych przez ośrodki naukowe i różne instytucje – krajowe i zagraniczne – i na tej podstawie zaprezentowano własną propozycję. Celem artykułu było przedstawienie genezy i pojęcia żywności lokalnej w kontekście zrównoważonej konsumpcji. Prowadząc analizę, dokonano przeglądu literatury przedmiotu, a wynikające z niego ustalenia udokumentowano dostępnymi informacjami statystycznymi i rynkowymi. Badania wykazały, że instytucje publiczne dostrzegają potencjał żywności lokalnej i upatrują w niej możliwość pobudzania rozwoju obszarów wiejskich Unii Europejskiej. Żywność lokalna stanowi alternatywny nurt w podejściu do sposobu, w jaki konsumpcja żywności może być przekształcona na rzecz jej równoważenia. Świadomi i odpowiedzialni konsumenci rozpoznający własne ograniczenia, ceniący tradycję, stanowią o nowej jakości w społeczeństwie (będąc specyficzną formą kapitału społecznego), co przekłada się na większe możliwości produkcyjne żywności lokalnej i stanowi podstawę do dalszego rozwoju zrównoważonej konsumpcji. |
Abstract | This paper reviews the conceptual apparatus and the genesis of local food, on the basis of definitions and with respect to legal conditions, as well as the popular ways of interpretation of local food and scientific research performed by different centers and institutions – both domestic and foreign. On the basis of that, the paper presents the author’s own proposition concerning the abovementioned issue. The aim of the paper is to present the genesis and the definition of local food in the perspective of sustainable consumption. While conducting the research, the scientific literature concerning the subject was reviewed, and the findings were documented with available statistical and market information. The research showed that public institutions see the potential of local food and hope that it can drive the development of rural areas in the European Union. Local food is an alternative approach to the way in which food consumption can be turned into a sustainable one. Informed and responsible consumers, who are aware of their own limitations and value tradition, provide some new quality to the society (as they constitute a specific form of social capital), what translates into bigger local food production possibilities and is the basis for the further development of sustainable consumption. |
Cytowanie | Goryńska-Goldmann E. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2019_n11_s23.pdf |
|
|
2. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Goryńska-Goldmann E. Ewolucja rozwoju żywności lokalnej w kontekście ideizrównoważonej konsumpcji
Autor | Elżbieta Goryńska-Goldmann |
Tytuł | Ewolucja rozwoju żywności lokalnej w kontekście ideizrównoważonej konsumpcji |
Title | Evolution of local food development in the context of the idea of sustainable consumption |
Słowa kluczowe | rynek rolny, rynek lokalny, żywność lokalna, zrównoważona konsumpcja |
Key words | agricultural market, local market, local food, sustainable consumption |
Abstrakt | Celem artykułu była charakterystyka pojęcia i genezy żywności lokalnej oraz dyskusja nad jej znaczeniem w kontekście zrównoważonej konsumpcji. Wskazano, iż rozwinięcie rynku żywności lokalnej oparte jest na tradycji wytwarzania i spożywania produktów pochodzących z własnego gospodarstwa, stanowi efekt rozwoju metod produkcji, przechowalnictwa, transportu, dystrybucji i współpracy środowisk lokalnych. Zaprezentowano dane dotyczące rynku żywności lokalnej oraz przeprowadzono dyskusję na temat definicji żywności lokalnej. Przedstawiono producentów żywności lokalnej, jako autentycznych „strażników” systemów jej produkcji, mogących wnieść istotny wkład w popularyzację modelu zrównoważonej konsumpcji. Potwierdzono tezę o istotnym znaczeniu produktów lokalnych w realizacji idei zrównoważonej konsumpcji. Stwierdzono, że rynek żywności lokalnej stanowi szerokie pole działań i wymaga dalszych prac, następnie zasygnalizowane przyszłe kierunki badań. Artykuł ma charakter przeglądowy, a prowadząc analizę, dokonano analizy danych wtórnych, w tym także własnych badań naukowych w tym zakresie. |
Abstract | The aim of the paper was to characterize the concept and origin of local food and to discuss its meaning in the context of the sustainable consumption idea. The paper points that the development of the local food market is based on the tradition of production and consumption of food products that come from private farms and is the result of the development of production methods, as well as methods of storage, transport, distribution and cooperation between local market subjects. The paper presents data concerning the local food market and discusses the definition of local food. It shows local food producers as authentic “guardians” of local food production systems who can significantly contribute to the popularization of the sustainable consumption model. Moreover, it confirms the thesis about the importance of local products in the implementation of the idea of sustainable consumption. The local food market turns out to be a wide field of activity and requires further scientific work. The paper proposes some future research directions. It is a review that includes analysis on the basis of some secondary data, including also the author’s own scientific research in this field. |
Cytowanie | Goryńska-Goldmann E. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2019_n12_s43.pdf |
|
|
3. |
Annals of Marketing Management and Economics, 2018 |
|
Kaźmierczak J., Łabuz A. MULTI-LEVEL MARKETING. FEATURES AND CONTROVERSY
Autor | Justyna Kaźmierczak, Artur Łabuz |
Tytuł | MULTI-LEVEL MARKETING. FEATURES AND CONTROVERSY |
Title | |
Słowa kluczowe | marketing, network of connections, commission system, business model. |
Key words | |
Abstrakt | Multi-Level Marketing is a kind of novelty in the business reality. The greatest popularity gained in Western countries, where it functions as a kind of hybrid method in distribution of the goods with the design of the sales network. It is one of the most secure business models. In Poland the awareness of this type of activity is still small and remains a wide spectrum of scientific research. This situation has led to the creation of this article. The aim of the publication is to highlight the problems of Multi-Level Marketing, an indication of the essence of this phenomenon, and show how far is different than traditional marketing. The article presents the system of functioning of this kind of business, how it works a system of charging commissions and indicated a practical example of this system. Considerations based on literature studies and case studies. |
Abstract | |
Cytowanie | Kaźmierczak J., Łabuz A. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | AMME_2018_n1_s25.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2015 |
|
Melaniuk E., Smarzewska A., Szepeluk A. Bezpieczeństwo edukacyjne studentów z obszarów wiejskich
Autor | Ewelina Melaniuk, Agnieszka Smarzewska, Adam Szepeluk |
Tytuł | Bezpieczeństwo edukacyjne studentów z obszarów wiejskich |
Title | konkurencyjność, teorie, koncepcje, mierniki, determinanty Theoretical and |
Słowa kluczowe | obszary wiejskie, bezpieczeństwo edukacyjne, szkoła wyższa |
Key words | rural areas, safety education, university |
Abstrakt | Uczelnie pełnią misję odkrywania i przekazywania wiedzy, rozwoju kompetencji poprzez prowadzenie badań i kształcenie studentów. Podjęcie decyzji o studiach wyższych w grupie osób z obszarów wiejskich ma na celu eliminację predyspozycji wykluczenia edukacyjnego. Celem artykułu jest budowa profilu studenta z obszaru wiejskiego z uwzględnieniem płci w kontekście zaspokajania potrzeb i aspiracji edukacyjnych, służących zapewnieniu bezpieczeństwa edukacyjnego. Przy tworzeniu profilu studenta wzięto pod uwagę tylko te cechy, w których wystąpiła zależność istotna statystycznie w odniesieniu do płci. Wyniki analiz wpisują się w badania prowadzone od lat 70. XX wieku w Polsce. Zgodność wyników badań dotyczy powodów podjęcia studiów, motywów wyboru kierunków studiów oraz źródeł informacji. |
Abstract | It is the universities’ duty to discover and transmit knowledge and competences through scientific research and educating students. Decision to undertake university studies, among people from rural areas, is aimed at eliminating the possibility of educational exclusion. The aim of the article is to build a profile of a student from rural areas, divided by gender, in the context of meeting the needs and aspirations connected with education. When creating the student profile, only those characteristics that occurred statistically significant relationship with respect to gender, were taken into account. The results correspond with research conducted since the seventies of the twentieth century in Poland. There are similar results concerning the reasons to undertake tertiary education, choice of the faculties, and sources of information concerning studies. |
Cytowanie | Melaniuk E., Smarzewska A., Szepeluk A. (2015) Bezpieczeństwo edukacyjne studentów z obszarów wiejskich.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 112: 155-165 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2015_n112_s155.pdf |
|
|
5. |
Annals of Marketing Management and Economics, 2015 |
|
Kaczmarczyk S. Marketing in Polish enterprises – Mazowieckie voivodship and beyond
Autor | Stanisław Kaczmarczyk |
Tytuł | Marketing in Polish enterprises – Mazowieckie voivodship and beyond |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | scientific research, marketing activities, Polish enterprises, enterprises in Mazowieckie Voivodship |
Abstrakt | |
Abstract | The analysis was based on data gained from scientific research done in 2010-2011 by the research team at the Marketing and Commerce Department at Nicolaus Copernicus University. The article describes and compares data on marketing conditions in Mazovia’s enterprises with data on Polish enterprises from the country as a whole. The main focus is a comparative analysis of chosen marketing activities and tools used by all the companies under consideration. The issues discussed are among the practical and theoretical aspects of contemporary marketing in Poland, especially in Mazowieckie Voivodship. |
Cytowanie | Kaczmarczyk S. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | AMME_2015_n2_s35.pdf |
|
|
6. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2014 |
|
Jabłońska L. Sześćdziesiąt lat działalności Samodzielnej Pracowni Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa SGGW w Warszawie na rzecz nauki, kształcenia i praktyki
Autor | Lilianna Jabłońska |
Tytuł | Sześćdziesiąt lat działalności Samodzielnej Pracowni Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa SGGW w Warszawie na rzecz nauki, kształcenia i praktyki |
Title | SIXTY YEARS OF THE HORTICULTURAL ECONOMICS SECTION AT THE WARSAW UNIVERSITY OF LIFE SCIENCES |
Słowa kluczowe | ekonomika ogrodnictwa, badania naukowe, dydaktyka, Samodzielna Pracownia Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa |
Key words | horticultural economics, scientific research, didactics, Section of Horticultural Economics |
Abstrakt | W pracy przedstawiono rys historyczny działalności Samodzielnej Pracowni Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa od momentu powstania w 1954 roku do dnia dzisiejszego. Krótko omówiono zmiany organizacyjne i rozwój kadry naukowej. Scharakteryzowano zmiany w procesie nauczania oraz w problematyce badawczej, a także osiągnięcia w nauce i kształceniu kadr. Przedstawiono najważniejsze wdrożenia wyników badań do praktyki oraz działalność organizacyjną pracowników Pracowni. |
Abstract | This paper presents a historical overview of the activities of the Horticultural Economics Section at Warsaw University of Life Sciences, since its formation in 1954, until today. Organizational changes, the development of academic staff, changes in the field of education topics and main research problems have been characterized. Achievements in science and in the education of staff, the most important implementations of research results and organizational activities of section employees have been briefly described. |
Cytowanie | Jabłońska L. (2014) Sześćdziesiąt lat działalności Samodzielnej Pracowni Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa SGGW w Warszawie na rzecz nauki, kształcenia i praktyki.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 101, z. 3: 9-15 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2014_n3_s9.pdf |
|
|
7. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2013 |
|
Klepacki B. Sześćdziesiąt lat działalności naukowo-badawczej i dydaktycznej Wydziału Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie
Autor | Bogdan Klepacki |
Tytuł | Sześćdziesiąt lat działalności naukowo-badawczej i dydaktycznej Wydziału Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie |
Title | SIXTY YEARS SCIENCE AND DIDACTICS ON THE FACULTY OF ECONOMICS SCIENCE WARSAW AGRICULTURAL UNIVERSITY |
Słowa kluczowe | ekonomika rolnictwa, badania naukowe, dydaktyka, Wydział Nauk Ekonomicznych |
Key words | agricultural economics, scientific research, didactics, Faculty of Economics Science |
Abstrakt | W opracowaniu przedstawiono zarys historii oraz kierunki rozwoju Wydziału Nauk Ekonomicznych (byłego Wydziału Ekonomiczno-Rolniczego) Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Omówiono kierunki badań oraz przedmioty prowadzone na Wydziale w ujęciu historycznym, od jego powstania po czasy współczesne. |
Abstract | In the paper the main factors from history of the Faculty of Economic Sciences (former Faculty of Agricultural Economics). At the Warsaw University of Life Sciences have been presented. Some other information is connected with changes in the field of directions of education (didactic) and main research (connected with political and economy needs). |
Cytowanie | Klepacki B. (2013) Sześćdziesiąt lat działalności naukowo-badawczej i dydaktycznej Wydziału Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 100, z. 2: 7-14 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2013_n2_s7.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Grzegorczyk W. MARKETING STRATEGIES OF POLISH BANKS – EVALUATION ATTEMPT
Autor | Wojciech Grzegorczyk |
Tytuł | MARKETING STRATEGIES OF POLISH BANKS – EVALUATION ATTEMPT |
Title | |
Słowa kluczowe | strategie marketingowe, banki, dystrybucja |
Key words | marketing strategies, banks, distribution |
Abstrakt | Celem artykułu jest próba oceny strategii marketingowych realizowanych przez banki w Polsce, szczególnie po wejściu Polski do UE. Artykuł powstał w wyniku analizy źródeł wtórnych i własnych badań pierwotnych (projekt KBN). Sformułowano hipotezę, według której systematycznie od 2003 roku następuje poprawa jakości działań marketingowych banków w Polsce i efektów tych działań. Strategie marketingowe banków w Polsce szczególnie po wejściu do UE można określić jako profesjonalne. Systematycznie rosły nakłady na badania marketingowe. Wprowadzane były powszechnie nowe produkty bankowe. Banki ustalały ceny na swoje produkty nie tylko w oparciu o koszty, ale także na podstawie cen produktów konkurencyjnych i coraz częściej prognoz popytu. Rozwijały się różne formy dystrybucji produktów bankowych, a szczególnie intensywnie kanał internetowy. Profesjonalnie realizowane były działania promocyjne. Można przyjąć, że strategie marketingowe banków były jednym z głównych czynników wpływających pozytywnie na poprawę ich wyników finansowych i pozycji konkurencyjnej na rynku. |
Abstract | This article attempts to assess the marketing strategies implemented by banks in Poland, especially after the Polish accession to the EU. It is a result of the analysis of secondary sources and the author’s own primary research (project funded by the State Committee for the Scientific Research). The author formulates the hypothesis that since 2003 marketing activities of banks and the effects of these activities have been systematically improving. The marketing strategies of banks in Poland, especially after accession to the EU can be described as professional. The expenditure on marketing research has been steadily growing. New innovative banking products have been widely introduced. Banks set prices for their products not only based on cost but also on the prices of competing products and, increasingly, demand forecasts. Various forms of distribution of banking products have developed, Internet channel being the one of the most intensely growing. Promotional activities were carried out professionally. It can be assumed that the marketing strategies of banks were one of the main factors positively influencing their financial performance and competitive position in the market. |
Cytowanie | Grzegorczyk W. (2013) MARKETING STRATEGIES OF POLISH BANKS – EVALUATION ATTEMPT.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 277-288 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s277.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Grobelna A., Marciszewska B. Rola usług Spa & Wellness w kreowaniu pozytywnych doświadczeń konsumentów na przykładzie produktów hotelowych
Autor | Aleksandra Grobelna, Barbara Marciszewska |
Tytuł | Rola usług Spa & Wellness w kreowaniu pozytywnych doświadczeń konsumentów na przykładzie produktów hotelowych |
Title | A role of Spa & Wellness services for creation of positive consumer experiences: an example of hotel products |
Słowa kluczowe | hotelarstwo, Spa & Wellness, doświadczenia klientów, jakość usług |
Key words | hospitality, Spa & Wellness, customer’s experiences, service quality |
Abstrakt | Obecnie Spa & Wellness staje się dynamicznie rozwijającym komponentem oferty hotelu. Produkty Spa & Wellness kształtują realnie silniejszą pozycję hoteli na współczesnym rynku, a dla konsumenta stanowią źródło nowych doświadczeń i dodatkowej satysfakcji. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie doświadczeń wynikających z konsumpcji usług Spa & Wellness jako czynnika doskonalenia jakości produktu hotelowego. Podstawowym problemem badawczym jest poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, czy doświadczenia konsumpcyjne kształtują jakość produktu hotelowego zawierającego usługi Spa &Wellness. Metody badawcze, wykorzystane przy pisaniu niniejszego artykułu to krytyczna analiza literatury przedmiotu, odnosząca się do dotychczasowych badań z zakresu rozwoju produktu turystycznego w Polsce. Analiza literatury, która odnosi się do problematyki Spa & Wellness (w tym w hotelarstwie) prowadzi do następujących wniosków: ⎯ Pakiet turystyczny który obejmuje usługi Spa & Wellness odgrywa ważną rolę zarówno w procesie promocji hotelu jak i kreowaniu pozytywnego wizerunku obiektu; ⎯ Spa & Wellness pobudza popyt turystyczny w odniesieniu do produktów, generując zyski dla hoteli, i regionu turystycznego, jako całości; ⎯ Potencjalne pozytywne zmiany popytu turystycznego mogą być określone jako: dłuższe pobyty w hotelach, dzięki Spa &Wellness jako komponentu produktu turystycznego; ⎯ Wzrost wydatków turystów; ⎯ Zmniejszenie wpływu sezonowości na popyt turystyczny. Sugeruje to, że turyści oczekują zmian w strukturze produktów turystycznych wykorzystujących składnik Spa & Wellness. Dla gości hotelowych istotne bowiem okazuje się zarówno zróżnicowanie samego produktu jak i wyższa jakości usług Spa i Wellness. Menedżerowie muszą być zatem świadomi, że nowatorskie podejście do produktów turystycznych kreuje ich nowe funkcje, stanowiąc tym samym źródło nowych doświadczeń konsumentów i może przynieść nowe wartości - pozytywne doświadczenia konsumpcji. Problemy te należałoby uwzględnić w przyszłych badaniach, które podejmowałyby zagadnienie doskonalenia produktów turystycznych, tym bardziej, że usługi Spa & Wellness postrzegane są jako wiodący czynnik rozwoju produktu turystycznego. |
Abstract | Nowadays Spa & Wellness services became the most dynamic component of hotel offer. Spa products are not only influenced by fashion but they shape stronger market position of hotels on one hand and consumer experience – on the other. The purpose of the article is to show a role of consumer experiences as factor influencing a quality of hotel products. Research problem is focused on looking for answering the question: do the consumer experiences play an important role in improvement of hotel service quality? Research methods: literature analysis and assessment of previously conducted scientific research in the field. The analysis of literature which highlights Spa & Wellness issues leads to the following statements: ⎯ Tourist package which includes Spa & Wellness services plays an important role in both in promotion process of a hotel and creating its positive image; ⎯ Spa & Wellness services stimulate tourist demand for the products and create profits for hotels and tourism region as a whole; ⎯ Potential positive changes in tourism demand could be identified as: longer stays in hotels thanks to Spa & Wellness component in the tourism product, ⎯ Increase of tourists expenditures, ⎯ Lower seasonal influence on a tourist demand. It suggests that tourists could prefer changes in tourist products using Spa & Wellness component; they are keen on both differentiation of the product itself and a higher quality of Spa & Wellness services. Managers have to be aware that innovative approaches to tourist products become an important source of the new functions and, consequently, new experiences. These issues have to be considered in future research in the field of improvement of tourist products. It is important direction for future investigations because Spa & Wellness services are perceived as a mean of tourism product development. |
Cytowanie | Grobelna A., Marciszewska B. (2013) Rola usług Spa & Wellness w kreowaniu pozytywnych doświadczeń konsumentów na przykładzie produktów hotelowych.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 9(58): 184-195 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n58_s184.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2012 |
|
Adamowicz M. Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej w kontekście zmian klimatu na świecie
Autor | Mieczysław Adamowicz |
Tytuł | Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej w kontekście zmian klimatu na świecie |
Title | Common Agricultural Policy in the Context of Climate Change |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | Praca poświęcona zmianom klimatycznym, ich przyczynom i skutkom dla rolnictwa i obszarów wiejskich. Analiza przeprowadzona została w kontekście dotychczasowej i przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej. Zmiany klimatyczne uwzględniano dotychczas w pakiecie zmian środowiskowych, aktualnie przewiduje się wyodrębnienie problematyki zapobiegania i adaptacji do zmian klimatycznych w nowych praktykach wspólnotowych w tym we Wspólnej Polityce Rolnej. Uwzględnienie zmian klimatycznych we WPR rodzi potrzebę rozwoju badań naukowych w tym zakresie. |
Abstract | The article discusses climate change causes and effects on agriculture sector and rural areas. The analysis were performed in the context of current and future Common Agricultural Policy of European Union. European Union policy is predicting to distinguish climate change issues in the new practices including Common Agricultural Policy. Taking into account climate change policies causes the necessity for scientific research development in this area. |
Cytowanie | Adamowicz M. (2012) Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej w kontekście zmian klimatu na świecie.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 8(57): 9-25 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2012_n57_s9.pdf |
|
|
11. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2011 |
|
Klepacki B. Rozwój nauk ekonomicznych w Polsce po wprowadzeniu pakietu ustaw dotyczących nauki i szkolnictwa wyższego
Autor | Bogdan Klepacki |
Tytuł | Rozwój nauk ekonomicznych w Polsce po wprowadzeniu pakietu ustaw dotyczących nauki i szkolnictwa wyższego |
Title | Polish Economic Sciences Development After New Packet Law Regulation Implementation |
Słowa kluczowe | nauki ekonomiczne, badania naukowe |
Key words | economic science, scientific research |
Abstrakt | W opracowaniu przedstawiono ważniejsze zmiany, które zostały wprowadzone pakietem ustaw dotyczących nauki i szkolnictwa wyższego w latach 2010 i 2011. Dotyczyły one zagadnień finansowania nauki, funkcjonowania wyższych uczelni, Polskiej Akademii Nauk, instytutów badawczych, a także systemu awansów naukowych w Polsce. |
Abstract | In the paper the most important changes implemented by new law regulation connected with functioning of polish science in 2010 and 2011 have been presented. Those changes gives new regulations for polish universities, Polish Academy of Science and other scientific institutions. |
Cytowanie | Klepacki B. (2011) Rozwój nauk ekonomicznych w Polsce po wprowadzeniu pakietu ustaw dotyczących nauki i szkolnictwa wyższego .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 98, z. 2: 43-51 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2011_n2_s43.pdf |
|
|
12. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2011 |
|
Chotkowski J. Metodologiczne problemy empirycznych badań ekonomicznych
Autor | Jacek Chotkowski |
Tytuł | Metodologiczne problemy empirycznych badań ekonomicznych |
Title | Problems Of The Methodology Of Empirical Economic Research |
Słowa kluczowe | metodologia badań naukowych, ekonomia, badania empiryczne, metody badawcze |
Key words | methodology of scientific research, economy, empirical research, methods of research |
Abstrakt | Treścią pracy jest prezentacja opisanych w literaturze metodologicznych problemów empirycznych badań ekonomicznych. Podkreślono znaczenie różnych podejść w badaniach ekonomicznych. Najważniejszym czynnikiem decydującym o efektywno .ci badań jest odpowiedni dobór metod badawczych. Ważną rolę odgrywa poprawne sformułowanie problemu badawczego, określenie celów i hipotez. |
Abstract | The article contains the presentation of the methodological problems of empirical research economics described in the literature. It points out the importance of different approaches to economic analysis. The main factors determining an efficient researches process are: proper choice of researches methods and correct definition of research problems, research goals and hypothesis. |
Cytowanie | Chotkowski J. (2011) Metodologiczne problemy empirycznych badań ekonomicznych .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 98, z. 2: 74-84 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2011_n2_s74.pdf |
|
|
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2010 |
|
Pisarska A., Wasilewski M. Dotacja budżetowa jako podstawowe źródło finansowania działalności uczelni publicznych w Polsce
Autor | Aleksandra Pisarska, Mirosław Wasilewski |
Tytuł | Dotacja budżetowa jako podstawowe źródło finansowania działalności uczelni publicznych w Polsce |
Title | State budget subsidy as the primary source of financing operations of state-owned institutions of higher education in Poland |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | This study aims at the determination of sources of financing of operations of state-owned institutions of higher education in Poland. The source of empirical data was an announcement of the Minister for Science and Higher Education for years 2005 – concerning a list of institutions of higher education that received subsidies to the extent provided by relevant statutory regulations. The study offers a detailed analysis of legal regulations applicable to institutions of higher educations that govern their operations in all areas and provide a systematic review of sources of financing operations of institutions of higher education in Poland. A dominant source of financing operations of institutions of higher education is the state budget subsidy. That is why authorities of institutions of higher education make efforts in order to meet criteria that will result in the achievement of parameters that contribute to an increase in subsidy amounts in specific years. For all groups of institutions of higher education, an increase in subsidy amounts in the period under analysis (2005–2008) was determined. Institutions of higher education in the first group (universities) and fifth group (polytechnics) were in receipt of the largest subsidies. It reflects preferences in the relevant area in respect of entities that are most effective in terms of education and scientific research. |
Cytowanie | Pisarska A., Wasilewski M. (2010) Dotacja budżetowa jako podstawowe źródło finansowania działalności uczelni publicznych w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 81: 201-214 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n81_s201.pdf |
|
|
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2010 |
|
Kijek J., Krzyżanowska K. Transfer wiedzy z ośrodków naukowo-badawczych do przedsiębiorstw
Autor | Joanna Kijek, Krystyna Krzyżanowska |
Tytuł | Transfer wiedzy z ośrodków naukowo-badawczych do przedsiębiorstw |
Title | Transfer of knowledge from research centers to fi rms |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | This article includes a description of the level of innovativeness of Polish economy, opportunities and barriers for cooperation of enterpreneurs with scientific research centers, the assessment of the attractiveness of the support forms for business innovative activities and proposals of changes in the state innovation policy |
Cytowanie | Kijek J., Krzyżanowska K. (2010) Transfer wiedzy z ośrodków naukowo-badawczych do przedsiębiorstw.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 86: 15-27 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n86_s15.pdf |
|
|
15. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2010 |
|
Gajos E. Dobrostan bydła mlecznego – implikacje ekonomiczne
Autor | Edyta Gajos |
Tytuł | Dobrostan bydła mlecznego – implikacje ekonomiczne |
Title | Economic aspects of dairy cattle welfare norms |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | Carried out literature studies indicates very clear economic implications of dairy cattle welfare norms. Animal welfare is not a purely biological or zootechnical issue. It is also an economic issue. It is a very important scientific problem, which is the subject of numerous scientific researches. Further investigations in this field should be carried out, because economic aspects of dairy cattle welfare norms are not fully recognized and have a significant impact on the economic performance of farms. |
Cytowanie | Gajos E. (2010) Dobrostan bydła mlecznego – implikacje ekonomiczne.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84: 123-131 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n84_s123.pdf |
|
|
16. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2009 |
|
Juszczyk S., Nagórka A. Problemy metodyczne doboru próby badawczej na przykładzie przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
Autor | Sławomir Juszczyk, Artur Nagórka |
Tytuł | Problemy metodyczne doboru próby badawczej na przykładzie przedsiębiorstw przemysłu spożywczego |
Title | The methodological problems with choosing research sample on the example of food processing enterprises |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | One of the most important issues during scientific research is to define a proper sample for measurement and assessment. While the general sample is very large it is impossible to examine it entirely and various ways of selecting the sample are used. Secondly, the sample should be stable within the research period in order to ensure the comparability of results. The problem arises when the sample is different in number within the period due to the very nature of it. The authors deals with such set of circumstances when the sample varies in time, it is relatively small in size yet it is the total number of cases of such characteristics. The question arises how to treat this population in a scientific way. The article shows a number of doubts with a number of possible solutions of this case. Using the definitions from the different sources and comparing them to the case the authors come to the conclusion that despite an instability within the period and despite the relatively low number of cases within the sample it can be used for proper scientific research because of the nature of the scientific process and because it comprises the entire population |
Cytowanie | Juszczyk S., Nagórka A. (2009) Problemy metodyczne doboru próby badawczej na przykładzie przedsiębiorstw przemysłu spożywczego.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 75: 39-48 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2009_n75_s39.pdf |
|
|
17. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2009 |
|
Klepacki B. Wybrane zagadnienia związane z metodologią badań naukowych
Autor | Bogdan Klepacki |
Tytuł | Wybrane zagadnienia związane z metodologią badań naukowych |
Title | The choosen problems connected with metodology of economic scientific research |
Słowa kluczowe | metodologia badań naukowych, ekonomia, rozwój naukowy |
Key words | methodology of science research, economy, scientific development |
Abstrakt | Przedstawiono wybrane zagadnienia związane z metodologią badań naukowych, ze szczególnym uwzględnieniem badań ekonomicznych. Wskazano główne zagadnienia dotyczące stawiania problemów naukowych, hipotez badawczych, metodyki doboru próby, a także rodzajów badań. |
Abstract | In the paper some of important problems connected with preparing the scientific research are presented. The Author discussed problems of the methodology of economic research like a theme, goals, hypothesis, methods and results. |
Cytowanie | Klepacki B. (2009) Wybrane zagadnienia związane z metodologią badań naukowych .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 96, z. 2: 38-46 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2009_n2_s38.pdf |
|
|