1. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2021 |
|
Olejniczak W. Kierunki aktywności kół gospodyń wiejskich
Autor | Wioletta Olejniczak |
Tytuł | Kierunki aktywności kół gospodyń wiejskich |
Title | |
Słowa kluczowe | Koło Gospodyń Wiejskich, rozwój lokalny, tradycja, inicjatywa |
Key words | |
Abstrakt | Celem artykułu było poznanie głównych działań podejmowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich (KGW), a także ich wkładu w rozwój lokalny. W pracy wykorzystano pierwotne oraz wtórne materiały źródłowe. Źródła wtórne to literatura naukowa w zakresie rozwoju lokalnego oraz ustawy, które odnoszą się do poruszanego problemu. Źródła pierwotne to wyniki badań jakościowych przeprowadzonych z użyciem techniki wywiadu swobodnego z członkiniami oraz przewodniczącymi KGW. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że KGW spełniają tradycyjne role, takie jak podtrzymanie tradycji ludowych i folklorystycznych, ale również podejmują nowe wyzwania: organizację imprez sportowych, sesji fotograficznych, czy sprzątanie swoich miejscowości. Wszystkie te działania mają wspólny cel, którym jest aktywizacja społeczności lokalnej oraz poprawa jakości ich życia. |
Abstract | |
Cytowanie | Olejniczak W. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2021_n16_s67.pdf |
|
|
2. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2018 |
|
Kowalewski M. Potencjał turystyczny Nadleśnictwa Rudka w opinii społeczności lokalnej
Autor | Marcin Kowalewski |
Tytuł | Potencjał turystyczny Nadleśnictwa Rudka w opinii społeczności lokalnej |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Kowalewski M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2018_n9_s33.pdf |
|
|
3. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2017 |
|
Ratajczak M. Wybrane działania na rzecz społeczności lokalnejw aspekcie koncepcji CSR (w świetle badań własnych)
Autor | Marcin Ratajczak |
Tytuł | Wybrane działania na rzecz społeczności lokalnejw aspekcie koncepcji CSR (w świetle badań własnych) |
Title | Selected activities for the local community in the aspect of the CSR concept (inthe light of own research) |
Słowa kluczowe | społeczna odpowiedzialność biznesu, agrobiznes, społeczność lokalna,obszary wiejskie |
Key words | corporate social responsibility, agribusiness, local community, rural areas |
Abstrakt | CSR jest to koncepcja, według której przedsiębiorstwa na etapie budowania strategiidobrowolnie uwzględniają interesy społeczne i ochronę środowiska naturalnego, a takżerelacje ze swoimi interesariuszami. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie wybranychdziałań na rzecz społeczności lokalnej podejmowanych przez badanych przedsiębiorcówz branży agrobiznesu w aspekcie koncepcji CSR. Badania dotyczące opinii przedsiębiorców natemat powyższej koncepcji zostały przeprowadzone na przełomie lat 2016/2017 i obejmowały212 mikro- (0–9 pracowników), małych (10–49 pracowników) i średnich (50–249 pracowników)przedsiębiorstw agrobiznesu prowadzących działalność gospodarczą na obszarach wiejskichwojewództwa wielkopolskiego. Wyniki badań pokazały, że przedsiębiorcy z obszarów wiejskichsą bardzo często lokalnymi liderami, dlatego działania charytatywne czy sponsoringowe wpływająna podnoszenie ich prestiżu, a także uznania wśród społeczności lokalnej. |
Abstract | CSR is a concept according to which enterprises at the stage of strategy building voluntarilytake into account social interests and environmental protection as well as relations with their stakeholders.The aim of this study is to present selected activities for the local community undertaken bythe surveyed entrepreneurs from the agribusiness sector in the aspect of the CSR concept. Researchon entrepreneurs’ opinions on the above concept was carried out at the turn of 2016 and 2017 andcomprised 212 micro (0–9 employees), small (10–49 employees) and medium (50–249 employees)agribusiness companies doing business in rural areas of Wielkopolska province. The results of theresearch have shown that entrepreneurs from rural areas are very often local leaders, therefore charityor sponsorship activities affect the improvement of their prestige and recognition among the localcommunity. |
Cytowanie | Ratajczak M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2017_n8_s83.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2017 |
|
Laskowska E. Budżet partycypacyjny i jego rola na przykładzie miasta stołecznego Warszawy
Autor | Elwira Laskowska |
Tytuł | Budżet partycypacyjny i jego rola na przykładzie miasta stołecznego Warszawy |
Title | PARTICIPATORY BUDGET AND ITS ROLE ON THE EXAMPLE OF THE CAPITAL CITY OF WARSAW |
Słowa kluczowe | budżet partycypacyjny, demokracja partycypacyjna, samorząd terytorialny |
Key words | participatory budgeting, participatory democracy, local government |
Abstrakt | Celem artykułu jest prezentacja istoty i celów budżetu partycypacyjnego oraz próba wskazania jego roli na przykładzie miasta stołecznego Warszawy. Badaniu poddano wysokość kwot budżetu partycypacyjnego, ich udział w budżecie ogółem poszczególnych dzielnic oraz w przeliczeniu na 1 mieszkańca. Jako mierniki aktywności społeczności lokalnej w zakresie współdecydowania o przeznaczeniu środków budżetowych wykorzystano liczbę zgłaszanych projektów i udział osób biorących udział w głosowaniu na projekty przeznaczone do realizacji w ramach badanego budżetu w odniesieniu do ogółu mieszkańców. Wyniki analiz pozwoliły też na wskazanie problemów związanych z wdrażaniem budżetu partycypacyjnego w Warszawie. |
Abstract | The aim of the article is to present the essence and objectives of the participatory budget and to try to indicate its role on the example of the capital city of Warsaw. Conducted analyses covered the measurement of the amount of participation budget, its share in the total budget of each district and the amount of participation budget per capita. The number of projects submitted and the share of people participating in voting for projects to be implemented within the budget survey in the population were used as the measures of local community participation in co-decision on budget allocation. The results of the analyses also indicated the problems connected with the implementation of the participatory budget in Warsaw. |
Cytowanie | Laskowska E. (2017) Budżet partycypacyjny i jego rola na przykładzie miasta stołecznego Warszawy.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 18(67): 73-85 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2017_n67_s73.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2016 |
|
Głowacka E., Pizło W. Oszczędności gospodarstw domowych emerytów zamieszkujących tereny wiejskie –studium przypadku
Autor | Emilia Głowacka, Wojciech Pizło |
Tytuł | Oszczędności gospodarstw domowych emerytów zamieszkujących tereny wiejskie –studium przypadku |
Title | HOUSEHOLD SAVINGS OF PENSIONERS LIVING IN RURAL AREAS –STUDIUM CASE |
Słowa kluczowe | oszczędności, gospodarstwo domowe, tereny wiejskie |
Key words | savings, household, rural area |
Abstrakt | Celem artykułu jest diagnoza wielkości oszczędności gospodarstw domowych emerytów obszarów wiejskich. W pracy wykorzystano następujące metody badacze: metodę sondażu diagnostycznego, metodę obserwacji i metodę dokumentacji. Obszarem badań była wiejska gmina Dobre, w powiecie mińskim. Badania empiryczne przeprowadzone zostały w typowych dla tego obszaru gospodarstwach domowych emerytów. Wybór gospodarstw domowych dokonany został przez trzech ekspertów: przewodniczącego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów „Tęcza” w Dobrem, wójta gminy Dobre oraz lekarza z ośrodka zdrowia w Dobrem. Przeprowadzone wyniki badania wśród 9 gospodarstw domowych emerytów zamieszkujących obszary wiejskie wskazują, iż dochody gospodarstw domowych emerytów zamieszkujących tereny wiejskie są niższe, niż w pozostałych grupach społeczno- ekonomicznych w Polsce. Na podstawie struktury wydatków gospodarstw domowych emerytów stwierdzić można, że emeryci po przejściu na emeryturę zmniejszają poziom bieżącej i przyszłej konsumpcji na rzecz zaspokojenia potrzeb zdrowotnych. Badana grupa gospodarstw domowych emerytów pomimo podeszłego wieku, niskiego poziomu wykształcenia jest grupą aktywną na szczeblu społeczności lokalnej i w sposób racjonalny stara się dysponować domowym budżetem. |
Abstract | The aim of the article is to diagnose the size of the household savings pensioners in rural areas. The study used the following methods researchers: diagnostic survey method, observation method, and the method of documentation. The area of study was the rural municipality good, in the district of Minsk. Empirical studies were carried out in the typical for this area households of retirees. Selection of households was made by three experts: President of the Union of Pensioners and Disabled "Rainbow" in the Good, the Commune and the good doctor from the health center in Dobre. Carried out the test results of 9 households of retirees living in rural areas indicate that household income of pensioners living in rural areas are lower than in other socio-economic groups in Poland. Based on the structure of household expenses of retirees tell you that pensioners after retirement reduce the level of current and future consumption to meet health needs. The study group households of retirees in spite of old age, low educational level is a group active at the community level and in a rational way is trying to have a household budget. |
Cytowanie | Głowacka E., Pizło W. (2016) Oszczędności gospodarstw domowych emerytów zamieszkujących tereny wiejskie –studium przypadku.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 15(64): 116-129 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2016_n64_s116.pdf |
|
|
6. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2016 |
|
Kabus J., Nowakowska-Grunt J. Uwarunkowania rozwoju lokalnego na przykładzie powiatu częstochowskiego
Autor | Judyta Kabus, Joanna Nowakowska-Grunt |
Tytuł | Uwarunkowania rozwoju lokalnego na przykładzie powiatu częstochowskiego |
Title | Determinants of local development: a case study of the częstochowa district |
Słowa kluczowe | zarządzanie samorządowe, strategie zarządzania, rozwój lokalny, powiat, zarządzanie |
Key words | management of local government, management strategies, local development, district, management |
Abstrakt | W artykule omówiono zagadnienia związane z rozwojem lokalnym, takie jak: definiowanie i określanie skali lokalnej oraz ich powiązań, rozwój lokalny, zarządzanie rozwojem lokalnym ze szczególnym uwzględnieniem strategii rozwojowych. Celem artykułu jest scharakteryzowanie strategii rozwoju lokalnego na przykładzie planowania rozwoju lokalnego przez władze powiatu częstochowskiego. Opisano podstawowe zagadnienia związane z rozwojem lokalnym i przedstawiono charakterystykę omawianego powiatu, aby ukazać jego specyfikę. Podejmując tę problematykę, zwrócono uwagę na systemowe ujęcie powiatu i podejmowane w nim strategie zarządzania, które mają doprowadzić do poprawy standardów życia społeczności lokalnej. |
Abstract | The article contains a discussion of issues related to local development, such as defining and local scale and their relationships, local development, management of local development with particular emphasis on development strategies. The purpose of this article is to present the management of local development on the example of the strategy undertaken in the district of Czestochowa. At the beginning of the study, we attempted to describe the basic issues related to local development then presented the characteristics of this county, to show its specificity. In discussing these issues, we drew attention to the systemic approach taken by the county and its management strategies, which aim to improve the living standards of the local community. |
Cytowanie | Kabus J., Nowakowska-Grunt J. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2016_n5_s39.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Knapik W. Innowacje produktowe i procesowe w aspekcie zrównoważenia ekonomiczno-społecznego uwzględniającego bezpieczeństwo żywności – studium przypadku – propozycja nowych rozwiązań
Autor | Wioletta Knapik |
Tytuł | Innowacje produktowe i procesowe w aspekcie zrównoważenia ekonomiczno-społecznego uwzględniającego bezpieczeństwo żywności – studium przypadku – propozycja nowych rozwiązań |
Title | Productive and Processing Innovations Based on the Socio-economical Sustainability Regarding the Food Safety – Case Study – Proposal for the New Solutions |
Słowa kluczowe | innowacje, rozwój lokalny, bezpieczeństwo żywności |
Key words | innovations, local development, food safety, pig farming |
Abstrakt | Artykuł opisuje problematykę wzmacniania przewagi konkurencyjnej regionu opartej na implementacji innowacyjnego modelu w zakresie produkcji i przetwórstwa trzody chlewnej. Nawiązuje do koncepcji projektu tworzonego w Zakładzie Polityki Społecznej i Doradztwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Projekt uwzględnia produkcję trzody chlewnej w cyklu zamkniętym, bazującą na rodzimej rasie świń i zakłada względne utrzymanie pod kontrolą całego procesu produkcyjno-przetwórczego wraz ze sprzedażą produktów gotowych. Projektem zostały objęte sąsiadujące ze sobą gminy powiatu krakowskiego – Czernichów i Liszki. Są one ważne dla tej działalności z następujących powodów: relatywnie duża liczba liczby producentów trzody chlewnej, jednakże nie bazująca na kooperatywie producenckiej; brak akceptacji społeczności lokalnej ze względu na zanieczyszczenie środowiska. Ten stan rzeczy ma zmienić wdrożenie opracowanego modelu przy wsparciu przedstawicieli środowiska naukowego, doradztwa rolniczego, lokalnej społeczności, samorządu terytorialnego oraz organizacji pozarządowych. |
Abstract | The article describes the problem of strengthening regional competition based on the implementation of innovative models of pork production and processing. It refers to the activities on the project created in the Unit of Social Policy and Agricultural Extension of the University of Agriculture in Cracow. The project takes into account pork production within the closed cycle farm using the Polish pigs. It assumes that the whole production and processing process and retail of the final products will be relatively under control. The project is localized in Czernichów and Liszki – communes located in the close neighborhood of Kraków. They are important due to a relatively large number of pork producers. However, they are not organized to cooperate with each other yet, and they are not accepted by the local community because of the harmful environmental impacts of pig farming. In contrast to the current situation a model will be prepared and implemented through the support of scientists, rural extension, the local community, the government and nongovernmental organizations. |
Cytowanie | Knapik W. (2016) Innowacje produktowe i procesowe w aspekcie zrównoważenia ekonomiczno-społecznego uwzględniającego bezpieczeństwo żywności – studium przypadku – propozycja nowych rozwiązań.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 3: 181-191 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n3_s181.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2012 |
|
Milewska A., Sudoł B. Wybrane instrumenty finansowania zadań publicznych stosowane w gospodarce finansowej gmin – wyniki badań
Autor | Anna Milewska, Bartosz Sudoł |
Tytuł | Wybrane instrumenty finansowania zadań publicznych stosowane w gospodarce finansowej gmin – wyniki badań |
Title | SELECTED ASPECTS OF FINANCING OF COMMUNAL TASKS IN THE BUDGET OF LOCAL GOVERNMENT UNIT – THE RESULTS OF THE RESEARCH |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | Podstawowa jednostka samorządu terytorialnego została wyposażona w dochody publiczne. Nie jest jednak możliwe aby przy ich zastosowaniu w całości finansować realizację wszystkich powierzonych zadań i potrzeb społeczności lokalnej. Zmieniające się otoczenie gminy oraz zaniechania infrastrukturalne minionych lat powodują poszukiwanie przez lokalne korporacje samorządowe nowych źródeł środków pieniężnych umożliwiających realizację długoterminowych inwestycji rozwojowych. W artykule tym Autorzy podjęli próbę oceny stanu wdrożenia nowych rozwiązań z zakresu finansowania zadań publicznych i tym samym zarządzania w sferze finansów samorządowych. Celem przeprowadzonego badania było uzyskanie informacji o sytuacji finansowej gmin w Polsce (m.in. źródeł finansowania deficytu) oraz danych na temat wykorzystania elementów nowego zarządzania publicznego w kierowaniu podstawową jednostką samorządu terytorialnego. W artykule zaprezentowano wybrane wyniki przeprowadzonego za pomocą ankiety internetowej badania własnego i ukazano rzeczywisty stopień wykorzystywania nowoczesnych instrumentów zarządzania. |
Abstract | The basic unit of local government was provided with public revenues. It is not possible, however, that when used in full to fund the implementation of all the tasks and needs of the local community. Changing environment, municipal infrastructure and to refrain from causing the past years by the local corporations seeking new sources of government funds to implement long-term investments. In this article, the authors have attempted to assess the state of implementation of new management solutions in the sphere of local government finances. The aim of the study was to obtain information about the financial position of commune in Poland (including sources of financing the deficit), and data on the use by decision-makers of this new public management in managing the basic unit of local government. The paper presents selected results of an online survey using their own tests and was shown the actual degree of use of modern management tools. |
Cytowanie | Milewska A., Sudoł B. (2012) Wybrane instrumenty finansowania zadań publicznych stosowane w gospodarce finansowej gmin – wyniki badań.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 8(57): 333-344 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2012_n57_s333.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2011 |
|
Wołoszyn J. Organizacja oparta na wiedzy a CSR
Autor | Jan Wołoszyn |
Tytuł | Organizacja oparta na wiedzy a CSR |
Title | Knowledge-based organization and CSR |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | W literaturze ekonomicznej, polityce uprawianej przez ludzi o neoliberalnych zapatrywaniach oraz praktyce biznesowej panowało do niedawna powszechne przekonanie, że przedsiębiorstwa istnieją po to, aby przynosić zysk dla ich właścicieli. Powoływano się przy tym na poglądy M. Friedmana, laureata Nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii, który jest zdania, że w gospodarce rynkowej przedsiębiorstwa swoje zasoby i całą energię powinny wykorzystać na pomnażanie zysków, na podstawie określonych norm postępowania, bez naciągania i oszustw. Takie podejście do prowadzenia biznesu wyklucza prowadzenie przez przedsiębiorstwa różnych form działalności na rzecz społeczeństwa oraz ich współodpowiedzialność za ekologię. Podobne stanowisko można spotkać również obecnie, choć nie jest już ono tak powszechne. Coraz więcej bowiem menedżerów troski o wartość rynkową przedsiębiorstwa, o jego sukces nie przeciwstawia społecznej wrażliwości i społecznej odpowiedzialności. Chodzi tu zarówno o odpowiedzialność za sytuację materialną, bezpieczeństwo i rozwój własnych pracowników, jak też o poszanowanie praw społeczności lokalnej, o przestrzeganie zasad demokracji, o fair play w grze rynkowej, o uczestnictwo w rozwoju społeczeństwa obywatelskiego oraz o dbałość o środowisko naturalne. Uważają bowiem, iż wdrożenie zasad społecznej odpowiedzialności (Corporate Social Responsibility) nie obniża jego wartości, a nawet może ją pomnożyć. Można więc postawić pytanie, czy między organizacją, która promuje innowacyjność, kreatywność i otwartość na wiedzę, a organizacją, która wdraża zasady odpowiedzialnego społecznie biznesu istnieje zależność? Z wielu badań, a także obserwacji funkcjonowania przedsiębiorstw wynika, że taka prosta zależność nie istnieje. Są bowiem przedsiębiorstwa, które można zaliczyć do organizacji uczących się, a które nie przestrzegają niektórych zasad odpowiedzialności społecznej, między innymi nie przejawiają należytej troski o środowisko naturalne, czy też o własnych pracowników, zatrudniając np. dzieci do niektórych prac. Z kolei badania wskazują, że przedsiębiorstwa nastawione na ludzi, otwarte na nowości, niebojące się zmiany, promujące wspólny wysiłek i zaangażowanie wszystkich pracowników tworzą klimat sprzyjający poznawaniu i wdrażaniu zasad społecznej odpowiedzialności. Pracownicy, gdy ceni się ich potencjał intelektualny, gdy tworzy się im warunki do pozyskiwania, kreowania i dzielenia się wiedzą, są bowiem bardziej świadomi potrzeby dbania o środowisko naturalne, a także wrażliwi na kulturę i potrzeby społeczności lokalnej, partnerów biznesowych, klientów i konsumentów. Celem niniejszego artykułu jest ukazanie cech organizacji uczącej się oraz przybliżenie idei CSR, zwłaszcza z tych obszarów, które mają powiązania z cechami organizacji opartej na wiedzy. |
Abstract | The purpose of this article is to present the characteristics of a learning organization, and bringing the idea of CSR, especially in those areas which have links with the characteristics of a knowledge-based organizations. Considerations taken showed that the learning organization is a space in which the concept of CSR can be properly interpreted, appropriated and implemented. The organization, which refers to the principle of continuous learning and sharing of, ethical behavior are appreciated and their impact on relationships, on interactivity. Ethics, in turn, provides sufficient grounds for the implementation of the enterprise all the principles of social responsibility |
Cytowanie | Wołoszyn J. (2011) Organizacja oparta na wiedzy a CSR.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 88: 141-150 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2011_n88_s141.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2008 |
|
Sieczko A. Tworzenie rynku produktów tradycyjnych i regionalnych
Autor | Anna Sieczko |
Tytuł | Tworzenie rynku produktów tradycyjnych i regionalnych |
Title | Creation of traditional and regional products market |
Słowa kluczowe | rynek, produkty tradycyjne, społeczności lokalne, rozwój |
Key words | market, traditional products, local societies, development |
Abstrakt | Celem artykułu jest wskazanie problemów budowy rynku żywnościowych produktów tradycyjnych. Szczególną uwagę zwrócono na słabość wynikającą, z jednej strony, z jego małej pojemności, na co składa się słaba znajomość produktów tradycyjnych wśród polskich konsumentów. Z drugiej strony przyczynia się do tego jego niszowość, słaba dystrybucja oraz cały system powiązań i wspólnych działań. |
Abstract | The aim of this article is to indicate problems connected with the process of building a traditional food products market. Special attention is paid to its weakness ensuing from its small capacity caused by poor knowledge of traditional products among Polish consumers. On the other hand the paper points out to a niche like character, a poor distribution network and a whole system of connections and common activities in this market. |
Cytowanie | Sieczko A. (2008) Tworzenie rynku produktów tradycyjnych i regionalnych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 4(19), z. : 397-407 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2008_T4(19)_n_s397.pdf |
|
|
11. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2007 |
|
Kłoczko-Gajewska A., Majewski E., Milewska A. Realizacja koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu na przykładzie spółdzielni mleczarskiej
Autor | Anna Kłoczko-Gajewska, Edward Majewski, Anna Milewska |
Tytuł | Realizacja koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu na przykładzie spółdzielni mleczarskiej |
Title | Implementation of corporate social responsibility concept in a milk cooperative |
Słowa kluczowe | społeczna odpowiedzialność biznesu, spółdzielnia mleczarska, etyka wobec pracowników, ochrona środowiska |
Key words | corporate social responsibility, milk cooperative, ethics towards employees, protecting environment |
Abstrakt | Społeczna odpowiedzialność biznesu, będąc nową koncepcją, rzadko znajduje odzwierciedlenie w praktyce zarządzania przedsiębiorstwem. W artykule przedstawiono wyniki badania spółdzielni mleczarskiej pod kątem zachowań względem pracownik ów, społeczności lokalnej i środowiska naturalnego. Na podstawie pilotażowego badania można wnioskować, że badana firma wprowadza w życie koncepcję społecznej odpowiedzialności w trzech analizowanych aspektach. |
Abstract | Corporate social responsibility is a relatively new concept, thus it is rarely implemented in practice. This paper presents results of a research carried out in a milk cooperative in Poland. The research was to reveal the company’s approach towards its employees, local society and natural environment. It is concluded that the cooperative does implement the CSR concept in the above-mentioned areas. |
Cytowanie | Kłoczko-Gajewska A., Majewski E., Milewska A. (2007) Realizacja koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu na przykładzie spółdzielni mleczarskiej .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 94, z. 1: 123-132 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2007_n1_s123.pdf |
|
|