1. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2020 |
|
Wojcieszak-Zbierska M. Rola kobiet sołtysów w kształtowaniu lokalnego rozwoju
Autor | Monika Wojcieszak-Zbierska |
Tytuł | Rola kobiet sołtysów w kształtowaniu lokalnego rozwoju |
Title | |
Słowa kluczowe | kobieta, sołtys, władza lokalna, wieś |
Key words | |
Abstrakt | Celem artykułu jest analiza poziomu uczestnictwa kobiet w wiejskim samorządziena przykładzie sprawowania funkcji sołtysa w gminie Gniezno oraz ukazanie roli i znaczeniakobiet sołtysów w kształtowaniu lokalnego rozwoju na przykładzie tej gminy. W pracywykorzystano pierwotne oraz wtórne materiały źródłowe. Źródła wtórne to literatura naukowaw zakresie rozwoju lokalnego i samorządu terytorialnego. W pierwszej części artykułuprzybliżono rolę i znaczenie sołtysa na wsi oraz zaprezentowano najważniejsze informacjedotyczące analizowanej gminy. Źródła pierwotne to wyniki badań przeprowadzonych w marcu2020 roku dotyczące zaangażowania kobiet w sprawowaniu roli sołtysa na wsi w gminieGniezno z wykorzystaniem metody ankiety bezpośredniej. Na podstawie wyników przeprowadzonychbadań można stwierdzić, że w gminie tej nastąpił wzrost liczby kobiet w środowiskulokalnym piastujących rolę gospodarza wsi. Respondentki wskazały, że głównym powodemich kandydowania na tę funkcję była silna potrzeba zmian na wsi. Korzyścią pozytywnąpłynącą z pełnienia funkcji sołtysa było zbudowanie sieci nowych kontaktów, wzrost samorealizacji,zdobycie doświadczenia i kompetencji społecznych. |
Abstract | |
Cytowanie | Wojcieszak-Zbierska M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s161.pdf |
|
|
2. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2018 |
|
Bagieński S., Grontkowska A., Łukasiewicz K. Uwarunkowania wyboru agroturystyki jako formy wypoczynku przez mieszkańców miast
Autor | Stanisław Bagieński, Anna Grontkowska, Katarzyna Łukasiewicz |
Tytuł | Uwarunkowania wyboru agroturystyki jako formy wypoczynku przez mieszkańców miast |
Title | CONDITIONS OF AGRITOURISM’S SELECTION AS A FORM OF RELAXATION OF THE CITY RESIDENTS |
Słowa kluczowe | miasto, wieś, wypoczynek, agroturystyka |
Key words | town, village, rest, agrotouristic |
Abstrakt | W opracowaniu zaprezentowano uwarunkowania wyboru przez mieszkańców miast formy wypoczynku jaką jest agroturystyka. Uwzględniono czynniki o znaczeniu pozytywnym i negatywnym. W artykule wykorzystano dane wtórne oraz przedstawiono wyniki badań własnych przeprowadzonych wśród mieszkańców polskich miast w 2016 roku. Przeprowadzone badania wykazały, że agroturystyka znajduje się w obszarze zainteresowania mieszkańców miast. Badani korzystali z tej formy wypoczynku, oceniając ją pozytywnie. Wskazali jednocześnie na wiele negatywnych aspektów. |
Abstract | The study presents the determinants of the selection of the form of leisure by agrotourism users. Positive and negative factors were presented. The article uses secondary data and presents the results of own research carried out among residents of Polish cities in 2016.The research has shown that agrotourism is in the area of interest of city dwellers. The respondents used this form of rest, assessing it positively. They also pointed many negative aspects. |
Cytowanie | Bagieński S., Grontkowska A., Łukasiewicz K. (2018) Uwarunkowania wyboru agroturystyki jako formy wypoczynku przez mieszkańców miast.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 105, z. 2: 122-129 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2018_n2_s122.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2018 |
|
Marks-Bielska R. Znaczenia ziemi rolniczej w kształtowaniu struktury społecznej polskiej wsi
Autor | Renata Marks-Bielska |
Tytuł | Znaczenia ziemi rolniczej w kształtowaniu struktury społecznej polskiej wsi |
Title | The importance of agricultural land in the shaping of the social structure of Polish village |
Słowa kluczowe | struktura społeczna, ziemia rolnicza, wieś, rolnik |
Key words | social structure, agricultural land, village, farmer |
Abstrakt | Celem pracy było wskazanie ewolucji znaczenia ziemi w kształtowaniu struktury społecznej. Analizy zagadnienia dokonano na podstawie wybranych pozycji krajowej literatury przedmiotu. Zakres czasowy dotyczy lat 1944–2016. Ziemia pełni ważną funkcję w kształtowaniu struktury społecznej polskiej wsi. Wielkość gospodarstwa była dawniej podstawowym kryterium statusu społecznego na wsi i wśród rolników. Obecnie o miejscu w strukturze społecznej polskiej wsi w wysokim stopniu decyduje również obszar użytkowanej ziemi (w formie własności lub dzierżawy). Zmienia się sytuacja użytkowników ziemi rolniczej. Są nimi bowiem nie tylko osoby identyfi kujące się z zawodem rolnika. W składzie struktury społecznej polskiej wsi znajduje się coraz więcej osób, które w świetle prawa są rolnikami (posiadają wymagany areał gruntów rolnych), ale wieś jest dla nich tylko miejscem zamieszkania. Następną grupę tworzą tzw. nieobecni właściciele, których z wsią łączy posiadanie gruntów rolnych, które traktują często jako lokatę kapitału (wzrost cen gruntów i możliwość otrzymywania dopłat ze środków Unii Europejskiej i z budżetu krajowego). W wyniku transformacji ustrojowej swoje usytuowanie w strukturze społecznej wsi znaleźli także dzierżawcy i nabywcy ziemi przejętej do Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa po byłych państwowych gospodarstwach rolnych. |
Abstract | The aim of the study was to identify the importance of the evolution of land resources in shaping the social structure. The analysis was based on selected references from the Polish literature on the subject. The time range covers the years 1944–2016. Land plays an important role in shaping the social structure of the Polish countryside. The size of a farm used to be the primary criterion for social status in the countryside and among farmers. Currently, a position in the social structure of the Polish rural communities is highly determined by the area of farmed land (owned or leased). The situation of agricultural land users is changing. These are not only people who identify themselves with the profession of a farmer. The social structure composition in the Polish countryside comprises more and more people who are farmers in the light of law (they have the required acreage of agricultural land) but they do not reside in the countryside. Another group consists of so-called absent owners, who are connected with a village by possessing in it some agricultural land, but it is often treated as an investment (an increase in land prices and the possibility of receiving subsidies from the European Union and from the national budget). As a result of Poland’s political transformation, the social structure of rural communities now also comprises leases and buyers of land acquired by the Agricultural Property of the Treasury from former state farms. |
Cytowanie | Marks-Bielska R. (2018) Znaczenia ziemi rolniczej w kształtowaniu struktury społecznej polskiej wsi.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 122: 29-41 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2018_n122_s29.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Grębowiec M. Grupy producentów owoców i warzyw jako element współczesnego kształtu funkcjonowania polskich gospodarstw w Unii Europejskiej
Autor | Mariusz Grębowiec |
Tytuł | Grupy producentów owoców i warzyw jako element współczesnego kształtu funkcjonowania polskich gospodarstw w Unii Europejskiej |
Title | Group of fruit and vegetables as part of the modern shape of the functioning of Polish farms in the European Union |
Słowa kluczowe | grupa producentów, wieś, rolnictwo |
Key words | group of producers, village, farming |
Abstrakt | Współcześnie wzmocnienie struktury instytucjonalnej w sektorze pierwotnej produkcji rolnej w Polsce może nastąpić dzięki rozwojowi wewnętrznej współpracy w tym sektorze. Może to nastąpić za sprawą sprawnie i sukcesywnie rozwijającym się Grupom Producentów Rolnych (GPR) Celem takiego działania, jest dostosowanie produkcji prowadzonej w gospodarstwach poszczególnych członków grup producentów rolnych do wymogów rynkowych. Ponadto wspólne wprowadzanie towarów do obrotu, w tym przygotowanie do sprzedaży, centralizacja sprzedaży oraz dostarczenie do odbiorców hurtowych. Działanie takie sprzyja tworzeniu wspólnych zasad dotyczących informacji o produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem wysokości zbiorów i dostępności produktów. Celem opracowania jest zwrócenie uwagi na znaczenie grup producentów, w tym głownie producentów owoców i warzyw w obecnym kształcie funkcjonowania polskiej wsi i rolnictwa na arenie międzynarodowej. Zwrócono także uwagę na dynamikę zmian w powstawaniu i kierunkach rozwoju grup, jak również rosnącym zainteresowaniem rolników uczestnictwem w tego typu związkach. Pokazano także rodowód i podstawowe formy organizacyjne krajowych grup producentów. Autor starał się ukazać korzyści wynikające z uczestnictwa w grupach dla pojedynczych gospodarstw, ale również zwrócił uwagę na bariery i trudności z którymi mogą borykać się nie tylko owe jednostki, ale także pojedynczy producenci w przyszłości. W opracowaniu posłużono się metodą analizy danych źródłowych poprzez ukazanie zmian w aktach prawnych związanych z procesem tworzenia grup i związków. Dokonano również przeglądu danych publikowanych przez MRiRW, ARiMR, ARR, z zakresu dynamiki rozwoju owych struktur w Polsce, jak również wysokości wsparcia finansowego udzielonego grupom na ten cel. Posłużono się także dotychczasowymi publikacjami z zakresu funkcjonowania grup producentów owoców i warzyw, jak również własnymi przemyśleniami będącymi wynikiem wielu rozmów prowadzonych zarówno z przedstawicielami jak i producentami zrzeszonymi w grupach w rejonie Grójca i Warki. |
Abstract | Today, the strengthening of the institutional structure of primary agricultural production sector in Poland may take place through internal development of cooperation in this sector. This can occur through smoothly and steadily growing groups of agricultural producers (GPR) The purpose of such action is to adjust production carried out in the holdings of individual members of agricultural producer groups to market requirements. Furthermore, the joint marketing of products, including preparation for sale, centralization of sales and deliveries to wholesale customers. This action helps to create common rules on production information, with particular regard to the amount of harvesting and availability. The aim of the study is to draw attention to the importance of producer groups, including mainly fruit and vegetable producers in the present shape the functioning of Polish agriculture and rural areas in the international arena. Attention was also drawn to the dynamic changes in the formation and direction of development groups, as well as the growing interest of farmers participating in these types of relationships. Also shown pedigree and basic organizational forms of national groups of manufacturers. The author tried to show the benefits of participation in groups for individual households, but also drew attention to the barriers and obstacles he may face not only these individuals but also by individual manufacturers in the future. The study method was used the analysis of data by showing the changes in the legislation related to the process of creating groups and unions. We also reviewed data published by MRiRW, ARiMR, ARR, the dynamic range of the development of these structures in Poland, as well as the financial support granted to groups for this purpose. They were also used existing reports on the functioning of producer groups of fruits and vegetables, as well as your own thoughts which are the result of many conversations with representatives of manufacturers and affiliated groups in the area Grójec and Warka. |
Cytowanie | Grębowiec M. (2016) Grupy producentów owoców i warzyw jako element współczesnego kształtu funkcjonowania polskich gospodarstw w Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 1: 71-84 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n1_s71.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Chotkowski J., Czerwińska-Jaśkiewicz M. Analiza oferty produktowej gospodarstw agroturystycznych w Polsce
Autor | Jacek Chotkowski, Małgorzata Czerwińska-Jaśkiewicz |
Tytuł | Analiza oferty produktowej gospodarstw agroturystycznych w Polsce |
Title | Analysis of produce offered by agritourist farms in Poland |
Słowa kluczowe | agritourism services, offer of product, regional diversification in Poland |
Key words | usługi agroturystyczne, oferta produktowa, zróżnicowanie regionalne w Polsce |
Abstrakt | The main aim of this paper is to present the offer of agritourist farms in Poland. The authors demonstrate that their offers are highly diversified over regions. This stems from differences in the attractiveness of particular areas, social and economic factors, as well as policies laid down by local governments. Research has shown that farmers move towards enriching their services to tourists who want to stay in the countryside by offering cycle rental, as well as horse riding lessons or local sightseeing. Moreover, Polish hosts more and more often see the need to make use of regional attractions in terms of cultural life when designing the product for their visitors (e.g. regional dishes). The present paper was written on the basis of data contained in the catalogue titled “Poland-The Atlas of Agritourism. Welcome to the Countryside” published by the Polish Federation of Agritourism “Welcoming Farms” and also website www.agroturystyka.pl. |
Abstract | Celem artykułu jest prezentacja oferty gospodarstw agroturystycznych działających w Polsce. Autorzy udowodnili, że oferta ta jest wysoce zróżnicowana regionalnie. Przeprowadzona w artykule analiza pokazała także, że gospodarze prowadzący działalność dla turystów w Polsce zaczynają rozumieć prawa rynku. Ich oferta, choć standardowa w niektórych obszarach produktu rzeczywistego, w sferze poszerzonej wykazuje tendencję rozwojową. Gospodarze dążą do uatrakcyjniania turystom pobytu na wsi oferując np. wypożyczanie sprzętów na miejscu, proponując naukę jazdy konnej czy zwiedzanie okolicy. Co więcej, zauważa się wśród nich tendencję do wykorzystywania w ofercie walorów kulturowych regionu (np. potrawy regionalne). Niniejszy artykuł powstał na podstawie analiz prowadzonych z wykorzystaniem m.in. danych zawartych w katalogu pn. Polska-Atlas Turystyki Wiejskiej 2010/2011. Wieś Polska Zaprasza Wydawnictwa Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” i portalu www.agroturystyka.pl. |
Cytowanie | Chotkowski J., Czerwińska-Jaśkiewicz M. (2013) Analiza oferty produktowej gospodarstw agroturystycznych w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 9(58): 88-98 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n58_s88.pdf |
|
|
6. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2013 |
|
Karbowiak K. Turystyka uzdrowiskowa mieszkańców wsi na przykładzie wybranych uzdrowisk nizinnych
Autor | Katarzyna Karbowiak |
Tytuł | Turystyka uzdrowiskowa mieszkańców wsi na przykładzie wybranych uzdrowisk nizinnych |
Title | RESORT TOURISM RURAL POPULATION BASED ON SELECTED HEALTH COLD |
Słowa kluczowe | uzdrowisko, turystyka uzdrowiskowa, wieś |
Key words | health resort, health tourism, village |
Abstrakt | Głównym celem opracowania jest zaprezentowanie zagadnienia turystyki uzdrowiskowej wśród mieszkańców wsi na przykładzie uzdrowisk nizinnych w Ciechocinku i Konstancinie. W opracowaniu wykorzystano wyniki badań przeprowadzonych w 2013 roku w uzdrowiskach Ciechocinek oraz Konstancin Zdrój. Ogółem przeanalizowano 110 ankiet. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, iż mieszkańcy wsi jako cele wyjazdu do uzdrowiska podawali najczęściej rehabilitację, poprawę sprawności fizycznej i wypoczynek. Jako formy aktywności najczęściej wybierali oni spacery, gimnastykę, rzadko nordic walking czy bieganie. |
Abstract | The main objective of the study is to present the issues of health tourism among rural residents, exemplified by lowland health resorts in Ciechocinek and Konsancin Zdroj. The results of research conducted in the year 2013 in the health resorts were used in the study. A total of 110 questionnaires were analyzed. The research shows that villagers’ reasons for visit to a health resort are to rehabilitate, to improve physical fitness and to rest. The most frequently chosen forms of activity were walking and physical exercise, nordic walking and jogging were rarely chosen. |
Cytowanie | Karbowiak K. (2013) Turystyka uzdrowiskowa mieszkańców wsi na przykładzie wybranych uzdrowisk nizinnych.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 100, z. 3: 141-152 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2013_n3_s141.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2012 |
|
Kapusta F. Polska wieś na drodze zrównoważonego rozwoju
Autor | Franciszek Kapusta |
Tytuł | Polska wieś na drodze zrównoważonego rozwoju |
Title | Polish Countryside Toward Sustainable Development |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | W opracowaniu określono zasięg terytorialny i ludnościowy polskiej wsi. Określono poziom podsystemów infrastruktury technicznej i społecznej z podziałem na miasto i wieś dla 2003 i 2009 r. oraz średnią dla kraju. Scharakteryzowano współczesne funkcje polskiej wsi i zmiany w poziomie ich wypełniania, głównie w latach 2003-2010. Zmniejsza się zasięg terytorialny wsi, natomiast wzrasta pod względem ludnościowym. Następują zmiany w poziomie infrastruktury; wieś odrabia zapóźnienie w stosunku do miasta. Wieś powiększa różnorodność wielofunkcyjności, zwiększa również natężenie działań pozarolniczych. |
Abstract | In this study, territory and population coverage of the Polish countryside has been presented. Subsystems of technical and social infrastructure with the division into the city and the country for 2003 and 2009 and the average for the country. The features of the modern Polish countryside have been characterized and changes in the level of their fulfillment, especially in the years 2003- 2010 have been presented. The territorial scope of the countryside is reducing, while the population is increasing. There are changes in the level of infrastructure, countryside is reducing its backwardness for the city. Countryside grows variety of multi-functionality, it increases the intensity of non-agricultural activities. |
Cytowanie | Kapusta F. (2012) Polska wieś na drodze zrównoważonego rozwoju.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 8(57): 228-240 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2012_n57_s228.pdf |
|
|
8. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2012 |
|
Habán M., Macák M., Otepka P. Turystyka wiejska i agroturystyka na Słowacji
Autor | Miroslav Habán, Milan Macák, Pavol Otepka |
Tytuł | Turystyka wiejska i agroturystyka na Słowacji |
Title | Rural tourism and agro-tourism in Slovakia |
Słowa kluczowe | turystyka wiejska, agroturystyka, rozwój obszarów wiejskich, analiza SWOT, wieś |
Key words | rural tourism, agro-tourism, countryside, rural development, SWOT analysis, village |
Abstrakt | Głównym celem opracowania jest przedstawienie przyrodniczych i kulturalnych zasobów Słowacji w kontekście możliwości rozwoju sektora agroturystycznego. Ponadto, opisano zadania i działania podejmowane przez instytucje odpowiedzialne za agroturystykę i turystykę wiejską (EURO GITES w Europie, SARTA na Słowacji). Branża turystyczna, w tym turystyka wiejska i agroturystyka, rozwija się dynamicznie na całym świecie. Słowacja ze względu na położenie geograficzne w centrum Europy ma bardzo korzystne warunki do rozwoju turystyki wiejskiej i agroturystyki. Oprócz naturalnych bogactw, takich jak góry, jaskinie, akweny wodne, wody mineralne, źródła lecznicze i termalne, bogata fauna i flora, turystyka może rozwijać się dzięki zabytkowym budowlom, które są zachowane w relatywnie dobrym stanie. Atutem jest też wytwarzanie wielu tradycyjnych produktów i kultywowanie rzemiosł. |
Abstract | The main objective of this work is to briefly present the natural beauties and cultural attractions in Slovakia, its favourable conditions and development possibilities for the agro-tourism sector. Furthermore, there are described the tasks and activities of organizations responsible for agro-tourism and rural tourism (EURO GITES in Europe, SARTA in Slovakia). The whole tourism industry, including rural tourism and agro-tourism, is growing rapidly worldwide. Slovakia, regarding its geographic location in the centre of Europe, has extremely favourable conditions for rural tourism, especially for agro-tourism. Beside the natural richness, such as mountains, caves, water areas, mineral waters, springs with healing effects, rich fauna and flora, also historical buildings, held in relatively good state, and many live traditional crafts can attract the modern tourists. Regarding all this, Slovakia is able to satisfy the needs of the most demanding our or foreign tourists. |
Cytowanie | Habán M., Macák M., Otepka P. (2012) Turystyka wiejska i agroturystyka na Słowacji.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 3: 34-40 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2012_n3_s34.pdf |
|
|
9. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2006 |
|
Karbowiak K. Uczestnictwo Polaków – mieszkańców miast i wsi – w wyjazdach turystycznych . podobieństwa i różnice
Autor | Katarzyna Karbowiak |
Tytuł | Uczestnictwo Polaków – mieszkańców miast i wsi – w wyjazdach turystycznych . podobieństwa i różnice |
Title | TOURISTIC ACTIVITY OF RURAL AND URBAN POPULATION . DIFFERENCES AND SIMILARITIES |
Słowa kluczowe | turystyka, uczestnictwo, miasto, wieś |
Key words | tourism, participate, city, country |
Abstrakt | W opracowaniu zaprezentowano charakterystykę podróży Polaków w latach 2003-2005 z uwzględnieniem podziału na podróże mieszkańców miast i wsi. Analizowano wyjazdy krajowe krótkookresowe (2-4 dni), krajowe długookresowe (5 i więcej dni) i zagraniczne (co najmniej jeden nocleg w innym kraju). Do analizy wykorzystano dane pochodzące z badań prowadzonych przez Instytut Turystyki. Ponadto, szczegółowo dokonano analizy wyjazdów krajowych długookresowych i zagranicznych mieszkańców miast i wsi w 2004 roku, tak aby wskazać na podobieństwa i różnice dla tych grup turystów. |
Abstract | The article presents a typical destinations of Polish tourist. The research covered the analysis of differences in rural and urban tourism in the period 2003-2005. There is analysis of short (2-4 days), long (5 days and more) and foreign (at least one night abroad) tourism. The data used for investigation was obtained from Touristic Institute. The analysis also covers long-distance and foreign trips in the year 2004 considering the differences and the similarities of a certain tourist groups. |
Cytowanie | Karbowiak K. (2006) Uczestnictwo Polaków – mieszkańców miast i wsi – w wyjazdach turystycznych . podobieństwa i różnice .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 93, z. 1: 152-160 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2006_n1_s152.pdf |
|
|