1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2021 |
|
Gralak A. Wdrażanie modelu gospodarczego opartego na obiegu zamkniętym w biogospodarce
Autor | Arkadiusz Gralak |
Tytuł | Wdrażanie modelu gospodarczego opartego na obiegu zamkniętym w biogospodarce |
Title | Implementing a Closed-Loop Economic Model in the Bioeconomy |
Słowa kluczowe | biogospodarka, gospodarka w obiegu zamkniętym, biogospodarka cyrkularna, cyrkularne modele biznesowe |
Key words | bioeconomy, circular economy, circular bioeconomy, circular business models |
Abstrakt | Wdrażanie rozwiązań z zakresu biogospodarki cyrkularnej jest zagadnieniem złożonym. Wymaga to dobrej znajomości koncepcji, różnych procesów gospodarki o obiegu zamkniętym i ich oczekiwanych skutków dla sektorów oraz łańcuchów wartości. Jednak badania nad gospodarką o obiegu zamkniętym wydają się być fragmentaryczne w różnych dyscyplinach i często istnieją różne perspektywy interpretacji tego pojęcia i powiązanych aspektów, które należy ocenić. Niniejszy artykuł zawiera przegląd literatury na temat biogospodarki i gospodarki o obiegu zamkniętym w celu lepszego zrozumienia tej koncepcji, a także jej różnych wymiarów i oczekiwanych skutków. Celem artykułu jest zarysowanie koncepcji biogospodarki o obiegu zamkniętym wraz z przedstawieniem głównych uwarunkowań jej wdrażania. Przedstawiono wybrane inicjatywy polityczne na rzecz wdrażania koncepcji gospodarki o obiegu zamkniętym w sektorze biogospodarki oraz modele biznesowe dedykowane dla rozwiązań biogospodarczych. |
Abstract | Implementing circular bioeconomy solutions is a complex issue. It requires a good knowledge of the concepts, the different processes of the circular economy and their expected impacts on sectors and value chains. However, research on the circular economy appears to be fragmented across disciplines and there are often different perspectives on the interpretation of the concept and related aspects to be assessed. This article reviews the literature on bioeconomy and closed-loop economy to better understand the concept, as well as its different dimensions and expected impacts. The aim of the article is to outline the concept of a circular bioeconomy along with a presentation of the main considerations for its implementation. Selected policy initiatives for the implementation of the closed-loop bioeconomy concept in the bioeconomy sector and business models dedicated to bioeconomy solutions are presented. |
Cytowanie | Gralak A. (2021) Wdrażanie modelu gospodarczego opartego na obiegu zamkniętym w biogospodarce.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 21(36), z. 3: 24-40 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2021_T21(36)_n3_s24.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Bajan B., Mrówczyńska-Kamińska A. Supply of Materials to the Agribusiness Sector of European Union Countries
Autor | Bartłomiej Bajan, Aldona Mrówczyńska-Kamińska |
Tytuł | Supply of Materials to the Agribusiness Sector of European Union Countries |
Title | Supply of Materials to the Agribusiness Sector of European Union Countries |
Słowa kluczowe | material supply, agribusiness, food industry, agriculture, European Union |
Key words | material supply, agribusiness, food industry, agriculture, European Union |
Abstrakt | The purpose of this paper was to assess the prevailing relationships in the supply structure of the agribusiness sector in European Union countries over the years. The study focused on 25 European Union countries (Cyprus, Luxembourg and Malta were excluded) to address the changes in the supply structures of agriculture and food industries, the two major components of agribusiness. The study was of a dynamic nature. Although the study period was 2000–2014, this paper only presents the figures for the first and the last year, i.e. 2000 and 2014. The main focus was on drawing conclusions on the trends observed which proved to be relatively stable in the years covered. The input–output analysis was used by aggregating the sectors of the economy for a better transparency of the inference process. As shown by this study, EU countries at higher development levels witness a decline in the share of the chemical industry in the mix of goods and services supplied to agriculture. Conversely, less developed countries saw that ratio increase. Also, the share of goods supplied to agriculture from the fuel and energy sectors goes up in most EU countries. As regards the food industry, this study observed high shares of agriculture, services and self-supply in the supply structure of EU countries. This analysis extends the existing knowledge on the relationships in the structure of materials supplied to the agribusiness because in addition to agriculture itself (which was addressed by similar studies found in literature) it takes account of the food industry. Moreover, based on long-term observations, it endeavors to capture the prevailing relationships in several countries at a time. |
Abstract | The purpose of this paper was to assess the prevailing relationships in the supply structure of the agribusiness sector in European Union countries over the years. The study focused on 25 European Union countries (Cyprus, Luxembourg and Malta were excluded) to address the changes in the supply structures of agriculture and food industries, the two major components of agribusiness. The study was of a dynamic nature. Although the study period was 2000–2014, this paper only presents the figures for the first and the last year, i.e. 2000 and 2014. The main focus was on drawing conclusions on the trends observed which proved to be relatively stable in the years covered. The input–output analysis was used by aggregating the sectors of the economy for a better transparency of the inference process. As shown by this study, EU countries at higher development levels witness a decline in the share of the chemical industry in the mix of goods and services supplied to agriculture. Conversely, less developed countries saw that ratio increase. Also, the share of goods supplied to agriculture from the fuel and energy sectors goes up in most EU countries. As regards the food industry, this study observed high shares of agriculture, services and self-supply in the supply structure of EU countries. This analysis extends the existing knowledge on the relationships in the structure of materials supplied to the agribusiness because in addition to agriculture itself (which was addressed by similar studies found in literature) it takes account of the food industry. Moreover, based on long-term observations, it endeavors to capture the prevailing relationships in several countries at a time. |
Cytowanie | Bajan B., Mrówczyńska-Kamińska A. (2020) Supply of Materials to the Agribusiness Sector of European Union Countries.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 1: 15-24 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n1_s15.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Buchowski P. Ocena racjonalności działań inwestycyjnych w powiecie suwalskim w ramach wsparcia młodych rolników
Autor | Paweł Buchowski |
Tytuł | Ocena racjonalności działań inwestycyjnych w powiecie suwalskim w ramach wsparcia młodych rolników |
Title | Evaluation of Machinery Investment Decisions Undertaken by Young Farmers in Poland’s Suwalki County |
Słowa kluczowe | młodzi rolnicy, inwestycje, racjonalność |
Key words | young farmers, investment, reasonableness |
Abstrakt | Celem badań była ocena racjonalności doboru maszyn w ramach działań inwestycyjnych podejmowanych przez młodych rolników. Analizie poddano wyposażenie techniczne 54 losowo wybranych gospodarstw, których właściciele uzyskali wsparcie w ramach działań „Ułatwianie startu młodym rolnikom” lub „Premie dla młodych rolników”. Z przeprowadzonych rozważań wynika, że prawie połowa zakupów wozów asenizacyjnych była nieracjonalna pod względem ekonomicznym. Bardziej racjonalne pod względem organizacyjnym i technologicznym były inwestycje w ciągniki rolnicze i kosiarki dyskowe. |
Abstract | The aim of the research was to evaluate the rationality of machinery selection within the framework of investment operations undertaken by young farmers. Technical equipment of 54 randomly selected farms, whose owners received support under the measures "Facilitating start-ups of young farmers" or "Bonuses for young farmers", was analysed. The conducted analyses show that almost half of the purchases of slurry tankers was economically unreasonable. Investments in agricultural tractors and disc mowers were more rational in terms of organisation and technology. |
Cytowanie | Buchowski P. (2020) Ocena racjonalności działań inwestycyjnych w powiecie suwalskim w ramach wsparcia młodych rolników.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 3: 16-25 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n3_s16.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Maponya N., Oluwatayo I. Economic Efficiency of Table Grape Production in Waterberg and Sekhukhune Districts, Limpopo Province, South Africa
Autor | Naume Maponya, Isaac Oluwatayo |
Tytuł | Economic Efficiency of Table Grape Production in Waterberg and Sekhukhune Districts, Limpopo Province, South Africa |
Title | Economic Efficiency of Table Grape Production in Waterberg and Sekhukhune Districts, Limpopo Province, South Africa |
Słowa kluczowe | efficiency, farmers, table grapes, South Africa, stochastic frontier model |
Key words | efficiency, farmers, table grapes, South Africa, stochastic frontier model |
Abstrakt | Table grape production plays an important role in the economy of many countries in Africa. It serves as a source of income for the people who are engaged in its production and being one of the enterprises that is labour-intensive, thereby providing employment for more people. The main purpose of this study was to analyse the economic efficiency of table grape production in Waterberg and Sekhukhune Districts of Limpopo province, South Africa. The study used primary data collected through administration of structured questionnaires on a sample of 12 farmers by employing a snowball sampling method. Analytical tools employed include descriptive statistics (such as tables and frequencies), Stochastic Frontier Model and Technical Inefficiency Model.Results from data analysis revealed that in terms of efficiency, farming experience (p<0.01), educational level (p<0.05), household size (p<0.10) and age of farmer (p<0.10) were associated with increased efficiency indicating that these factors play important roles in ensuring that resources used in the production of table grapes enhanced productivity and were not wasted. Also, technical efficiency among farmers was found to range from 0.8 to 1, with a mean of 0.89, thus implying a major possibility for improvement in production. However, the allocative efficiency was found to range from 0.47 to 1, with a mean of 0.68. This indicates that some farmers were finding it difficult to allocate their resources efficiently. Again, economic efficiency ranges from 0.56 to 1, with a mean of 0.73, an indication that most of the farmers were economically efficient. Meanwhile, some of the constraints faced by these farmers include high electricity bills and labour costs, water shortages as well as instability around land policy. The study therefore recommends capacity building of farmers through education and other skill enhancement programmes. Also, provision of incentives to encourage youth participation in farming through internship programmes is very important to increase farm productivity. |
Abstract | Table grape production plays an important role in the economy of many countries in Africa. It serves as a source of income for the people who are engaged in its production and being one of the enterprises that is labour-intensive, thereby providing employment for more people. The main purpose of this study was to analyse the economic efficiency of table grape production in Waterberg and Sekhukhune Districts of Limpopo province, South Africa. The study used primary data collected through administration of structured questionnaires on a sample of 12 farmers by employing a snowball sampling method. Analytical tools employed include descriptive statistics (such as tables and frequencies), Stochastic Frontier Model and Technical Inefficiency Model.Results from data analysis revealed that in terms of efficiency, farming experience (p<0.01), educational level (p<0.05), household size (p<0.10) and age of farmer (p<0.10) were associated with increased efficiency indicating that these factors play important roles in ensuring that resources used in the production of table grapes enhanced productivity and were not wasted. Also, technical efficiency among farmers was found to range from 0.8 to 1, with a mean of 0.89, thus implying a major possibility for improvement in production. However, the allocative efficiency was found to range from 0.47 to 1, with a mean of 0.68. This indicates that some farmers were finding it difficult to allocate their resources efficiently. Again, economic efficiency ranges from 0.56 to 1, with a mean of 0.73, an indication that most of the farmers were economically efficient. Meanwhile, some of the constraints faced by these farmers include high electricity bills and labour costs, water shortages as well as instability around land policy. The study therefore recommends capacity building of farmers through education and other skill enhancement programmes. Also, provision of incentives to encourage youth participation in farming through internship programmes is very important to increase farm productivity. |
Cytowanie | Maponya N., Oluwatayo I. (2020) Economic Efficiency of Table Grape Production in Waterberg and Sekhukhune Districts, Limpopo Province, South Africa.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 3: 36-52 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n3_s36.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Obi-Egbedi O., Ogungbite O., Oluwatayo I. Genetically Modified Crops’ Technology and its Awareness among Smallholder Farmers in Nigeria
Autor | Ogheneruemu Obi-Egbedi, Omowunmi Ogungbite, Isaac Oluwatayo |
Tytuł | Genetically Modified Crops’ Technology and its Awareness among Smallholder Farmers in Nigeria |
Title | Genetically Modified Crops’ Technology and its Awareness among Smallholder Farmers in Nigeria |
Słowa kluczowe | GMOs, smallholder farmers, awareness for GM crops, Credible seed sources, Agricultural technology |
Key words | GMOs, smallholder farmers, awareness for GM crops, Credible seed sources, Agricultural technology |
Abstrakt | Genetically Modified (GM) crops are crops modified through genetic engineering to improve their quality. Although safety concerns about genetically modified organisms (GMOs) are still being debated, the food security benefits have led to adoption by many counties. In Nigeria, where most farmers are uneducated and likely unaware of the agricultural technology, the government approved its first biotechnology crop for commercialization in 2018. Level of farmers’ awareness is crucial to acceptance of GM crops, although; this has not been fully explored in the literature. Therefore, this study aimed to assess farmers’ awareness for GM crops and the factors that determine their awareness in Oyo state, Nigeria, using primary data collected in 2018 with the aid of well-structured questionnaires from 242 smallholder farmers. Principal component analysis and Tobit regression model were used for data analysis. Results showed that farmers were aged 43 years with farm size of 3.57 ha, farming experience of 14 years and 11 years of education. Most farmers were male (71.90%), married (67.36%), not members of farmer groups (64.46%) and sourced their seeds from non-credible sources (85.12%). Most farmers (52.07%) had either not heard of or did not know of any benefits/costs of GM crops, hence; were not aware of GM crops. Factors that influenced awareness of GM crops were being a male farmer, years of education and source of seeds. The study concluded that increasing years of education and ensuring use of credible seed sources will increase awareness of the costs and benefits of GM crops among farmers. |
Abstract | Genetically Modified (GM) crops are crops modified through genetic engineering to improve their quality. Although safety concerns about genetically modified organisms (GMOs) are still being debated, the food security benefits have led to adoption by many counties. In Nigeria, where most farmers are uneducated and likely unaware of the agricultural technology, the government approved its first biotechnology crop for commercialization in 2018. Level of farmers’ awareness is crucial to acceptance of GM crops, although; this has not been fully explored in the literature. Therefore, this study aimed to assess farmers’ awareness for GM crops and the factors that determine their awareness in Oyo state, Nigeria, using primary data collected in 2018 with the aid of well-structured questionnaires from 242 smallholder farmers. Principal component analysis and Tobit regression model were used for data analysis. Results showed that farmers were aged 43 years with farm size of 3.57 ha, farming experience of 14 years and 11 years of education. Most farmers were male (71.90%), married (67.36%), not members of farmer groups (64.46%) and sourced their seeds from non-credible sources (85.12%). Most farmers (52.07%) had either not heard of or did not know of any benefits/costs of GM crops, hence; were not aware of GM crops. Factors that influenced awareness of GM crops were being a male farmer, years of education and source of seeds. The study concluded that increasing years of education and ensuring use of credible seed sources will increase awareness of the costs and benefits of GM crops among farmers. |
Cytowanie | Obi-Egbedi O., Ogungbite O., Oluwatayo I. (2020) Genetically Modified Crops’ Technology and its Awareness among Smallholder Farmers in Nigeria.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 4: 58-67 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n4_s58.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Babalski M., Ciępka A., Dostatny D., Podyma W. Obecne użytkowanie dawnych gatunków pszenic
Autor | Mieczysław Babalski, Aleksander Ciępka, Denise Dostatny, Wiesław Podyma |
Tytuł | Obecne użytkowanie dawnych gatunków pszenic |
Title | Current Use of Ancient Wheats |
Słowa kluczowe | samopsza, płaskurka, uprawa |
Key words | einkorn, emmer, cultivation |
Abstrakt | Spośród uprawianych przez człowieka roślin, ze względów ekonomicznych i rolniczych zboża są najważniejszą grupą roślin uprawnych. Zboża, a zwłaszcza wyrabiany z nich chleb, są głównym i podstawowym produktem spożywczym na świecie. Pradawne gatunki oplewionych pszenic samopszy (Triticum monococcum) i płaskurki (Triticum dicoccum), od momentu ich udomowienia, stanowiły przez tysiąclecia podstawę diety człowieka. Było tak do momentu upowszechnienia się pszenicy zwyczajnej. W niektórych regionach świata są uprawiane do dzisiaj, a ze względu na rosnącą popularność zdrowej żywności rośnie ponowne zainteresowanie tymi dawnymi zbożami. Wiąże się to z dostosowaniem technik ich uprawy do warunków współczesnego rolnictwa konwencjonalnego i ekologicznego. W niniejszym artykule zostały omówione wyniki badań nad agrotechniką ekologicznej uprawy dawnych gatunków pszenic: samopszy i płaskurki. Pszenice oplewione są odporne na różne czynniki stresu biotycznego i abiotycznego i mogą być uprawiane w słabych warunkach glebowych, co zapewnia rolnikowi przewagę nad innymi uprawami. Daje to również producentom możliwość zagospodarowania niewykorzystanych nisz na rynku. |
Abstract | Within plants grown by human being, in economical and agronomical point of view, cereals are the most important group of crops. Cereals, especially bread made of them, are major staple food in the world. For thousands years, from the moment of their domestication, ancient species of hulled wheats, like einkorn (Triticum monococcum) and emmer (Triticum dicoccum), were basic part of people diet. It was so until modern wheats (Triticum aestivum) became popular. In some world regions ancient wheats are cultivated nowadays. Adapting their farming techniques to modern agriculture and organic farming is related with increasing popularity of healthy eating. Results of organic farming techniques and cultivation research of einkorn and emmer are being presented in this article. Hulled wheats are tolerant to various biotic as well as abiotic stress conditions and can be grown in poor soil condition providing the farmer an advantage to take the crop. This also opens opportunities for manufacturers to seek the untapped market. |
Cytowanie | Babalski M., Ciępka A., Dostatny D., Podyma W. (2019) Obecne użytkowanie dawnych gatunków pszenic.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 4: 31-46 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n4_s31.pdf |
|
|
7. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2019 |
|
Balanovska T., Drahnieva N., Troian A. USING OF FUZZY MODELLING IN ANTI-CRISIS MANAGEMENT OF AGRICULTURAL ENTERPRISES
Autor | Tetiana Balanovska, Natalia Drahnieva, Alina Troian |
Tytuł | USING OF FUZZY MODELLING IN ANTI-CRISIS MANAGEMENT OF AGRICULTURAL ENTERPRISES |
Title | |
Słowa kluczowe | anti-crisis management, agricultural enterprise, quality, products, fuzzy logic, fuzzy modelling |
Key words | |
Abstrakt | The article systematizes the different views of scientists in relation to the anti-crisis management of enterprisesand emphasizes the importance of its use in enterprises. There was noted the necessity to introducethe perspective directions of economic activity of the enterprise, forming its image, ensuring competitiveness,profitability, and development. In order to make effective management decisions under uncertaindynamic environment, it is suggested to use fuzzy modelling for the prevention of the crisis occurrence.In order to present the possibility of using such an approach in the practical activity of agricultural enterprises,in particular which are engaged in dairy farming, we proposed an informational and logical modelfor determining the forecast average price of milk, taking into account the indicators of its quality, thatis based on the theory of fuzzy sets and fuzzy logic. In the context of anti-crisis management, there wassubstantiated the possibility of using the proposed model, as a basic one, in any agricultural enterprise inorder to improve its activities. |
Abstract | |
Cytowanie | Balanovska T., Drahnieva N., Troian A. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2019_n3_s22.pdf |
|
|
8. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2019 |
|
Babytska o., Berbenets O., Pavlenko O., Prykhodko T., Zhmaylova O. THE ROLE OF NUTRIA MEAT PRODUCTION IN THE CONTEXT OF UKRAINE FOOD SECURITY
Autor | olga Babytska, Olena Berbenets, Olena Pavlenko, Tamara Prykhodko, Olga Zhmaylova |
Tytuł | THE ROLE OF NUTRIA MEAT PRODUCTION IN THE CONTEXT OF UKRAINE FOOD SECURITY |
Title | |
Słowa kluczowe | food security, meat production, nutria breeding, effectiveness of production, expert evaluations |
Key words | |
Abstrakt | The article presents the role and potential of the nutria breeding development as analternative livestock sector in the context of Ukraine's food security. A comparative analysisof qualitative characteristics of meat by species of animals was conducted. The efficiency ofnutria breeding by types of enterprises with a short-term forecast is analyzed. By expertevaluations determined the weight of the 5 main problems of the industry, which constitutethe next steps of a comprehensive research of nutria breeding. |
Abstract | |
Cytowanie | Babytska o., Berbenets O., Pavlenko O., Prykhodko T., Zhmaylova O. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2019_n3_s95.pdf |
|
|
9. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2019 |
|
Kubala S. Czynniki wytwórcze w branży przetwórstwa rybnego w Polsce w okresie poakcesyjnym
Autor | Sebastian Kubala |
Tytuł | Czynniki wytwórcze w branży przetwórstwa rybnego w Polsce w okresie poakcesyjnym |
Title | THE PRODUCTIVE FACTORS IN THE FISH PROCESSING INDUSTRY IN POLAND DURING THE POST-ACCESSION PERIOD |
Słowa kluczowe | czynniki produkcji, produktywność cząstkowa, produktywność całkowita, funkcja produkcji Cobba-Douglasa, gospodarka rybna |
Key words | factors of production, partial productivity, total productivity, Cobb-Douglas production function, fish economy |
Abstrakt | Badanie poziomu oraz tempa zmian poziomu produktywności poszczególnych sektorów umożliwia ocenę efektywności wykorzystywanych zasobów oraz identyfikację źródeł wzrostu produkcji. Obrazuje, w jakim stopniu poziom zmian w danej branży zależy od czynników pracy oraz kapitału. Celem opracowania jest określenie efektywności wykorzystania czynników produkcji w branży przetwórstwa rybnego w Polsce w latach 2005-2016. Do ustalenia tempa zmian efektywności czynników wytwórczych wykorzystano wskaźniki oparte na produkcji, zatrudnieniu oraz wartości brutto środków trwałych. Zaprezentowane badania wykazały, iż w branży przetwórstwa rybnego występowała generalna tendencja wzrostu produktywności pracy. Jednocześnie można było zaobserwować niekorzystne zmiany produktywności kapitału. Przeprowadzone badania wskazują, iż większy wpływ na poziom produkcji ma czynnik kapitału aniżeli poziom zatrudnienia. Ponadto wartość produkcji wzrastała w tempie szybszym niż łączne nakłady czynników ją kształtujących. |
Abstract | The study of the level and dynamics of changes of productivity of individual sectors allows to evaluate possible effectiveness of the resources used as well as identification of sources of production growth. It shows the extent to which changes in the level of the industry is dependent on factors of work and capital. The aim of the work was to study the efficiency of production factors in the fish processing industry in Poland in the years 2005-2016. To determine the rate of changes of the efficiency of the production factors there were indicators used that were based on production, employment and gross value of fixed assets. The study showed that in the fish processing industry there was a general growth tendency of labor productivity. There were also observed adverse changes in capital productivity. The greater impact on the level of production has a capital factor than the level of employment. In addition, the value of production increased at a rate faster than the total expenditure of factors shaping it. |
Cytowanie | Kubala S. (2019) Czynniki wytwórcze w branży przetwórstwa rybnego w Polsce w okresie poakcesyjnym.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 106, z. 1: 51-61 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2019_n1_s51.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Himstedt K., Kacprzak T. The Influence of the Russian Embargo on the Economic Situation of Apple Producers in the Eastern Part of the Masovia Province
Autor | Katarzyna Himstedt, Tomasz Kacprzak |
Tytuł | The Influence of the Russian Embargo on the Economic Situation of Apple Producers in the Eastern Part of the Masovia Province |
Title | The Influence of the Russian Embargo on the Economic Situation of Apple Producers in the Eastern Part of the Masovia Province |
Słowa kluczowe | embargo, Russia, apple market |
Key words | embargo, Russia, apple market |
Abstrakt | The article concerns the effects of the Russian embargo on apple producers in Poland. Scientific literature is quite poor in this field, mainly information articles in industry literature and media information are available. The literature was reviewed in this respect and two studies (questionnaire and interview) were carried out. The information obtained allowed us to draw conclusions about the very large negative impact of the embargo on the apple market and to learn about its characteristics. New markets do not generate sufficient demand, in 2018 apple prices dropped below production costs, but this does not reflect in a drop in prices in stores, which means that price speculations take place, and the situation is used by realtors. It is necessary to quickly return to the Russian market, because soon it will be unrecoverable for Polish fruit farmers. It is also necessary to put pressure on the European Union's policy, because nowadays it is the Polish farmers who bear its effects to the greatest extent. |
Abstract | The article concerns the effects of the Russian embargo on apple producers in Poland. Scientific literature is quite poor in this field, mainly information articles in industry literature and media information are available. The literature was reviewed in this respect and two studies (questionnaire and interview) were carried out. The information obtained allowed us to draw conclusions about the very large negative impact of the embargo on the apple market and to learn about its characteristics. New markets do not generate sufficient demand, in 2018 apple prices dropped below production costs, but this does not reflect in a drop in prices in stores, which means that price speculations take place, and the situation is used by realtors. It is necessary to quickly return to the Russian market, because soon it will be unrecoverable for Polish fruit farmers. It is also necessary to put pressure on the European Union's policy, because nowadays it is the Polish farmers who bear its effects to the greatest extent. |
Cytowanie | Himstedt K., Kacprzak T. (2019) The Influence of the Russian Embargo on the Economic Situation of Apple Producers in the Eastern Part of the Masovia Province.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 54-64 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s54.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Bednarczuk A., Śleszyński J. Marnotrawstwo żywności w Polsce
Autor | Aleksandra Bednarczuk, Jerzy Śleszyński |
Tytuł | Marnotrawstwo żywności w Polsce |
Title | Food Waste in Poland |
Słowa kluczowe | marnotrawstwo żywności, raporty na temat marnotrawstwa żywności, odpady żywności w Polsce |
Key words | food wastage, food waste reports, food waste in Poland |
Abstrakt | Artykuł omawia marnotrawstwo żywności ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji w Polsce. W artykule zwrócono uwagę na trudności związane z definiowaniem problemu i gromadzeniem adekwatnych danych statystycznych. Celem artykułu jest przedstawienie problemu marnotrawstwa żywności w Polsce. Zastosowano metodę opisową z wykorzystaniem stosunkowo nielicznych informacji dotyczących skali problemu i prób jego rozwiązania. Podstawowe wnioski dotyczą niepokojącej skali marnotrawstwa żywności w Polsce i konieczności opracowania spójnej z polityką Eurostatu metodyki gromadzenia i prezentacji danych o odpadach żywnościowych. |
Abstract | The paper discusses food waste, with particular emphasis on the situation in Poland. The article draws attention to the difficulties associated with defining the problem and collecting adequate statistical data. The problem of food wastage in Poland has been described on the basis of relatively little information regarding the scale of the problem and attempts to solve it. The basic conclusion is that there is a worrying situation with food waste in Poland and a need to develop a methodology consistent with the Eurostat policy for collecting and presenting data on food waste. |
Cytowanie | Bednarczuk A., Śleszyński J. (2019) Marnotrawstwo żywności w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 4: 19-30 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n4_s19.pdf |
|
|
12. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Huseynov R. Multidimensional Determinants of National Food Security in Azerbaijan: an Application of the ARDL Approach
Autor | Ragif Huseynov |
Tytuł | Multidimensional Determinants of National Food Security in Azerbaijan: an Application of the ARDL Approach |
Title | Multidimensional Determinants of National Food Security in Azerbaijan: an Application of the ARDL Approach |
Słowa kluczowe | food availability, food access, food stability, Azerbaijan |
Key words | food availability, food access, food stability, Azerbaijan |
Abstrakt | Food intake is a prerequisite for human beings to live a healthy life style. The attainment of food security is crucial and is a prime development priority for all developing countries. The inability to provide reliable evidence of national food security has remained a problem for both policymakers and researchers alike. The present study helps fill this gap by incorporating the multidimensional determinants of food security at the national level in Azerbaijan. The specific objectives of the study are to evaluate the short-term and long-term dynamics of these determinants on food security. The empirical analysis draws from nationally representative time series data over the period 1991 to 2018, taken from FAO and WDI. The ARDL model suggested that food import, exchange rate, inflation, climate change, and urban population growth harm national food security dynamics of Azerbaijan. On the other hand, trade to GDP ratio has a positive impact on food security. Overall results suggest that there is a pressing need to improve its institutional framework if the Azerbaijan government sincerely desires to have sustainable food security, as organizations control all other issues. |
Abstract | Food intake is a prerequisite for human beings to live a healthy life style. The attainment of food security is crucial and is a prime development priority for all developing countries. The inability to provide reliable evidence of national food security has remained a problem for both policymakers and researchers alike. The present study helps fill this gap by incorporating the multidimensional determinants of food security at the national level in Azerbaijan. The specific objectives of the study are to evaluate the short-term and long-term dynamics of these determinants on food security. The empirical analysis draws from nationally representative time series data over the period 1991 to 2018, taken from FAO and WDI. The ARDL model suggested that food import, exchange rate, inflation, climate change, and urban population growth harm national food security dynamics of Azerbaijan. On the other hand, trade to GDP ratio has a positive impact on food security. Overall results suggest that there is a pressing need to improve its institutional framework if the Azerbaijan government sincerely desires to have sustainable food security, as organizations control all other issues. |
Cytowanie | Huseynov R. (2019) Multidimensional Determinants of National Food Security in Azerbaijan: an Application of the ARDL Approach.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 4: 58-68 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n4_s58.pdf |
|
|
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Cherevyk D., Hamulczuk M. Ukraiński rynek kukurydzy na tle zmian światowych
Autor | Denys Cherevyk, Mariusz Hamulczuk |
Tytuł | Ukraiński rynek kukurydzy na tle zmian światowych |
Title | Ukrainian Corn Market on the Background of Global Trends |
Słowa kluczowe | kukurydza, przestrzenna integracja rynku, Ukraina |
Key words | maize, spatial integration of the market, Ukraine |
Abstrakt | Kukurydza należy do najważniejszych zbóż paszowych i przemysłowych w świecie a jednym z kluczowych producentów i eksporterów kukurydzy w świecie staje się Ukraina. Celem opracowania była ocena uwarunkowań zmian produkcji kukurydzy na Ukrainie w kontekście uwarunkowań wewnętrznych i globalnych. W pracy charakteryzowano zmiany produkcji, zużycia oraz cen w Ukrainie na tle ich odpowiedników w świecie. W świetle badań wykazano, że ma miejsce wzrost integracji ukraińskiego rynku kukurydzy z rynkami światowymi. Zjawisku temu sprzyjał wzrost popytu na kukurydzę na rynkach światowych spowodowany rozwojem produkcji biopaliw oraz relatywnie niskie koszty produkcji zbóż na Ukrainie. |
Abstract | Maize belongs to the most important crops and industrial grains in the world and Ukraine is becoming one of the key producers and exporters of maize in the world. The aim of the study was to assess the determinants of maize production changes in Ukraine in the context of internal and global conditions. The work presents changes in production, consumption and prices in Ukraine against their counterparts in the world. In light of the research, it has been shown that there is an increase of integration of the Ukrainian maize market with global markets. This phenomenon was supported by the increase in demand for maize on global markets caused by the development of biofuel production and the relatively low costs of cereal production in Ukraine. |
Cytowanie | Cherevyk D., Hamulczuk M. (2018) Ukraiński rynek kukurydzy na tle zmian światowych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 33-43 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s33.pdf |
|
|
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Grużewska A., Gugała M., Zarzecka K. Analiza rynku owoców jagodowych – wybrane elementy
Autor | Agata Grużewska, Marek Gugała, Krystyna Zarzecka |
Tytuł | Analiza rynku owoców jagodowych – wybrane elementy |
Title | Analysis of the Berry Market – Selected Elements |
Słowa kluczowe | owoce jagodowe, produkcja, konsumpcja |
Key words | berry fruit, production, consumption |
Abstrakt | Celem pracy była identyfikacja zmian zachodzących na rynku owoców jagodowych w Polsce oraz w wybranych krajach Unii Europejskiej, w latach 2006-2017. W opracowaniu dostępnych danych i prezentacji wyników badań wykorzystano metody opisowe i porównawcze. W publikacji wykorzystano dane GUS oraz FAO, dotyczące powierzchni upraw, wielkości produkcji i spożycia owoców, ze szczególnym uwzględnieniem owoców jagodowych, na świecie i wybranych krajach Unii Europejskiej oraz w Polsce. Analizą objęto lata 2006–2017 dla Polski w odniesieniu do powierzchni upraw i wielkości produkcji, lata 2006-2017 w odniesieniu do wielkości spożycia, a w badaniach Polski na tle świata i wybranych krajów UE, ze względu na wielkość produkcji i powierzchnię upraw owoców jagodowych, uwzględniono rok 2016. |
Abstract | The aim of the work was to identify changes taking place in the market of berries in Poland and selected European Union countries from 2006 to 2017. Descriptive methods were used to analyse the available data and present the study results. The work is based on GUS (the Main Statistical Office in Poland) and FAO data pertaining to cropped area, production volume and fruit consumption level, paying special attention to berries, in Poland, selected European Union countries and worldwide. Data for the period 2013-2017 was considered for cropped area and production volume in Poland, 2006-2017 for consumption level, and the year 2016 for production volume and area under berry plants in Poland against the background of the world and selected EU countries. |
Cytowanie | Grużewska A., Gugała M., Zarzecka K. (2018) Analiza rynku owoców jagodowych – wybrane elementy.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 4: 152-161 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n4_s152.pdf |
|
|
15. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Bajan B., Mrówczyńska-Kamińska A. Przepływy międzygałęziowe w sektorze rolno żywnościowym w Chinach
Autor | Bartłomiej Bajan, Aldona Mrówczyńska-Kamińska |
Tytuł | Przepływy międzygałęziowe w sektorze rolno żywnościowym w Chinach |
Title | Input-Output Analysis in the Chinese Agri-Food Sector |
Słowa kluczowe | przepływy międzygałęziowe, agrobiznes, Chiny, przemysł spożywczy, rolnictwo |
Key words | inter-branch flows, agribusiness, China, food industry, agriculture |
Abstrakt | Celem artykułu było ocena przepływów międzygałęziowych w agrobiznesie w Chinach w latach 2000-2014. Przebadano wielkość i strukturę oraz udział wyników produkcyjnych i dochodowych agrobiznesu w tworzeniu gospodarki chińskiej, określono kierunki przepływów międzygałęziowych oraz strukturę zaopatrzenia materiałowego w agrobiznesie Państwa Środka. Obliczenia zostały wykonane na podstawie tabel przepływów międzygałęziowych stworzonych w ramach projektu World Input-Output Database (WIOD). Główną zastosowaną metodą badawczą była analiza nakładów i wyników. Z przeprowadzonej analizy wynika, że w latach 2000-2014 wartość produkcji globalnej całego sektora rolno-żywnościowego w Chinach wzrosła ponad 7,5-krotnie przede wszystkim za sprawą wzrostu w przemyśle spożywczym. Głównym źródłem przepływów materiałowych do rolnictwa jest sfera zaopatrzenia, z kolei do przemysłu spożywczego samo rolnictwo. Ponadto badanie wykazało, że chiński agrobiznes cechuje między innymi niska importochłonność. |
Abstract | The aim of the article was to assess input-output in agribusiness in China in the 2000-2014 period. Examined the size and structure and the share of gross value added and global production output agribusiness in the creation of the Chinese economy, the directions for input-output structure and material supply in the Middle Kingdom agribusiness. The calculations were made on the basis of analysis of input-output tables which were created as part of the World Input-Output Database project. The analysis shows that in the years 2000-2014, the value of output of the entire agri-food sector in China increased more than 7.5 times, primarily due to the growth in the food industry. The main source of material flows to agriculture is the supply sphere, in turn to the food industry agriculture itself. The study also showed that Chinese agribusiness is characterized, inter alia, by low level of imported input. |
Cytowanie | Bajan B., Mrówczyńska-Kamińska A. (2018) Przepływy międzygałęziowe w sektorze rolno żywnościowym w Chinach.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 7-19 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s7.pdf |
|
|
16. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Huterska A., Łapińska J., Zdunek-Rosa E. Zasady wykorzystania środków z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 do termomodernizacji gospodarstw rolnych
Autor | Agnieszka Huterska, Justyna Łapińska, Ewa Zdunek-Rosa |
Tytuł | Zasady wykorzystania środków z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 do termomodernizacji gospodarstw rolnych |
Title | Rules of Using Rural Development Programme Funds for the Years 2014-2020 for Thermo-Modernisation of Agricultural Farms |
Słowa kluczowe | gospodarstwo rolne, termomodernizacja, fundusze unijne |
Key words | agricultural farm, thermo-modernisation, EU funds |
Abstrakt | Celem artykułu jest przedstawienie możliwego wsparcia gospodarstw rolnych w inwestycjach umożliwiających ich termomodernizację w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Główną metodą badawczą zastosowaną w pracy była analiza dostępnej literatury przedmiotu oraz aktów prawnych, zarówno unijnych, jak i krajowych regulujących poruszane w pracy zagadnienie. Przeprowadzono także porównanie liczby i wartości zakontraktowanych operacji oraz wartości zrealizowanych płatności w ramach PROW 2007-2013 i PROW 2014-2020. Analiza uregulowań prawnych pozwoliła na wskazanie możliwości wsparcia realizacji przedsięwzięć termomodernizacyjnych w gospodarstwach rolnych ze środków unijnych, natomiast analiza danych empirycznych pozwoliła ocenić oba programy pod kątem stopnia realizacji badanego działania na tle wszystkich działań dostępnych w ramach PROW. |
Abstract | The aim of the article is to present the possible support of agricultural farms in investments enabling their thermo-modernisation within the Rural Development Programme (PROW) for the years 2014-2020. The analysis of the available literature on the subject and legal acts, both ones of the European Union and national ones regulating the discussed issue, was chosen as a research method. A comparison was also made between the number and value of contracted operations and the value of payments made within PROW 2007-2013 and PROW 2014-2020. The analysis of the aforementioned legal acts allowed indicating the abilities to support the fulfilment of thermo-modernisation undertakings in agricultural farms from the EU funds, and the analysis of empirical data enabled an evaluation of both programmes in terms of the implementation rate of the activity when compared with all the activities available within PROW. |
Cytowanie | Huterska A., Łapińska J., Zdunek-Rosa E. (2018) Zasady wykorzystania środków z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 do termomodernizacji gospodarstw rolnych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 1: 58-65 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n1_s58.pdf |
|
|
17. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Kacperska E. Działalność podmiotów z kapitałem zagranicznym w polskim rolnictwie
Autor | Elżbieta Kacperska |
Tytuł | Działalność podmiotów z kapitałem zagranicznym w polskim rolnictwie |
Title | Economic Activity of Entities with Foreign Capital in Polish Agriculture |
Słowa kluczowe | inwestycje zagraniczne, rolnictwo, agrobiznes, zatrudnienie, eksport, wyniki finansowe |
Key words | foreign investments, agriculture, agribusiness, employment, export, financial results |
Abstrakt | W 2015 roku w polskim rolnictwie działało 690 podmiotów z kapitałem zagranicznym, zatrudniając ponad 5,7 tys. osób. Kapitał zagraniczny zainwestowany w tych podmiotach stanowił ponad 90% udziału kapitału podstawowego. Celem opracowania było określenie skali działalności podmiotów z kapitałem zagranicznym w polskim rolnictwie. Analiza obejmowała liczbę podmiotów, rozmieszczenie geograficzne, liczbę zatrudnionych, obroty handlowe z zagranicą i wyniki finansowe. |
Abstract | In 2015, there were 690 entities with foreign capital operating in Polish agriculture, employing over 5.7 thousand. people. The foreign capital invested in these entities accounted for over 90% of the share of the share capital. The purpose of the article was to determine the scale of operations of entities with foreign investments in Polish agriculture. The analysis included the number of entities, geographical distribution, number of employees, foreign trade turnover and financial results. |
Cytowanie | Kacperska E. (2018) Działalność podmiotów z kapitałem zagranicznym w polskim rolnictwie.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 4: 222-235 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n4_s222.pdf |
|
|
18. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2018 |
|
Stolarska A. Zmiany dochodów indywidualnych gospodarstw rolnych z dzierżawy ziemi użytkowanej rolniczo w Polsce w latach 2005-2016
Autor | Alicja Stolarska |
Tytuł | Zmiany dochodów indywidualnych gospodarstw rolnych z dzierżawy ziemi użytkowanej rolniczo w Polsce w latach 2005-2016 |
Title | CHANGES OF INDIVIDUAL FARMS INCOME OF THE AGRICULTURAL GROUND LEASE IN POLAND IN THE YEARS 2005-2016 |
Słowa kluczowe | dochód, ziemia rolnicza, rynek prywatny, dzierżawa, zmiany |
Key words | income, agricultural land, lease, changes |
Abstrakt | W ostatnich latach w Polsce rosną ceny ziemi rolniczej, a maleje jej podaż na rynku prywatnym. Sprzyja to rozwojowi zjawiska dzierżawy, która w wielu krajach europejskich jest podstawą prowadzenia działalności rolniczej. Celem opracowania jest charakterystyka dochodów otrzymywanych przez gospodarstwa indywidualne w Polsce z dzierżawy ziemi użytkowanej rolniczo i zmian dochodów w latach 2005-2016. Podstawę analiz stanowiły jednostkowe dane empiryczne, dane z badań sondażowych przeprowadzanych corocznie przez GUS, a ich uzupełnieniem były dane IERiGŻ-PIB, ANR (obecnie KOWR) i opracowania wtórne GUS. W wyniku badań stwierdzono, że dochody z dzierżaw prywatnych uległy podwojeniu w latach 2005-2016 i stanowiły ważny składnik dochodów korzystających z nich rodzin, ale z deklaracji badanych wynika, że miały one niewielką skalę (przeciętnie 0,3% gospodarstw indywidualnych). Grunty rolne były wydzierżawiane przez małe gospodarstwa, których głównym źródłem utrzymania była praca najemna, czasem za granicą, a kierownicy byli starsi niż przeciętnie. Często sytuacja rodzinna była nieuregulowana (np. starszy rodzic z dorosłym, ale jeszcze samotnym dzieckiem, które jeszcze ostatecznie nie zdecydowało o swej przeszłości), a okresowe wydzierżawienie gruntów pozwalało na podjęcie decyzji o ewentualnej sprzedaży gospodarstwa w późniejszym czasie. |
Abstract | In last years, the prices of agricultural land in Poland have been rising, and the supply on the private market is decreasing. This favors the development of the lease phenomenon, which in many European countries is the basis for conducting agricultural activity.The purpose of the article was to characterize the income received by individual farms in Poland, from the lease of agriculture land and their changes in the years 2005-2016. The analysis was based of polls unitary empirical data, carried out annually by the Central Statistical Office, and supplemented by data of Institute of Agricultural Economics (IERiGŻ-PIB), Agricultural Property Agency (currently KOWR) and secondary studies of the Central Statistical Office. As a result of the research, it was found that revenues from private leases doubled in 2005-2016 and constitute an important component of revenues for families using them, but the respondents’ declarations show that they are small (on average 0.3% of individual farms). This is small farms, whose main source of income is wage labor, sometimes abroad, and managers are older than average. Often the family situation is unregulated (eg. an elderly parent with an adult but has not yet decided his past), and a periodic land lease allows for a decision on the possible sale of the farm at a later time. |
Cytowanie | Stolarska A. (2018) Zmiany dochodów indywidualnych gospodarstw rolnych z dzierżawy ziemi użytkowanej rolniczo w Polsce w latach 2005-2016 .Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 105, z. 1: 92-100 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2018_n1_s92.pdf |
|
|
19. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Jaroszewska J., Rembisz W. Różnice w wydajności pracy między grupami państw UE w rolnictwie na podstawie Rachunków Ekonomicznych dla Rolnictwa (RER)
Autor | Joanna Jaroszewska, Włodzimierz Rembisz |
Tytuł | Różnice w wydajności pracy między grupami państw UE w rolnictwie na podstawie Rachunków Ekonomicznych dla Rolnictwa (RER) |
Title | The Differences of Labor Productivity in the EU Group of Countries in Agriculture Based on Economic Accounts for Agriculture (EAA) |
Słowa kluczowe | wydajność pracy, zróżnicowanie, UE |
Key words | labour productivity, diversification, EU |
Abstrakt | Różnice w poziomie wydajności pracy w rolnictwie państw UE stawiają w gorszej sytuacji państwa przyjęte do UE po 2004 roku (UE-13). Wyprowadzone ujęcie analityczne tego problemu zostało zilustrowane empirycznie. Analizowaną wydajność pracy przedstawiono jako wartość dodaną brutto na jednego pełnozatrudnionego. Do badania wykorzystano Rachunki Ekonomiczne dla Rolnictwa oraz Statystykę Rolniczych Nakładów Pracy. Z badań wynika, iż duże różnice w wydajności pracy między grupami państw nadal się utrzymują, jednakże następuje stopniowe ich zmniejszenie. Stwierdzono również negatywny wpływ dopłat bezpośrednich na ten proces. |
Abstract | The differences of the level of labour productivity in EU countries puts at a disadvantage countries adopted into the EU after 2004 (EU-13). A derived analytical approach to this problem has been illustrated empirically. The labour productivity analysed is presented as gross value added per person employed. The Economic Accounts for Agriculture and the Agricultural Labour Input were used for the study. The research shows that the large differences of labour productivity between groups of countries is still maintained. However, it is gradually decreasing. A negative impact of direct payments on this process was also found. |
Cytowanie | Jaroszewska J., Rembisz W. (2018) Różnice w wydajności pracy między grupami państw UE w rolnictwie na podstawie Rachunków Ekonomicznych dla Rolnictwa (RER).Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 105-116 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s105.pdf |
|
|
20. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Bezat N., Jarzębowski S. Innovative Tools and Techniques as a Factor Supporting Small and Medium Enterprises in the Agri-Food Sector
Autor | Natalia Bezat, Sebastian Jarzębowski |
Tytuł | Innovative Tools and Techniques as a Factor Supporting Small and Medium Enterprises in the Agri-Food Sector |
Title | Innovative Tools and Techniques as a Factor Supporting Small and Medium Enterprises in the Agri-Food Sector |
Słowa kluczowe | agri-food sector, innovations, quality management, mechatronics, packaging design |
Key words | agri-food sector, innovations, quality management, mechatronics, packaging design |
Abstrakt | The goal of the paper was to focus on the agri-food sector from a perspective of innovation. In the article, the current situation related to innovative tools and techniques identified in the agri-food sector was presented. The attention was focused on the benefits resulting from the application of innovative solutions in three areas: food safety, mechatronics, and packaging design. The empirical part of the paper includes a description and a summary of case studies on innovations implementations conducted within the framework of the Interreg I-CON project. |
Abstract | The goal of the paper was to focus on the agri-food sector from a perspective of innovation. In the article, the current situation related to innovative tools and techniques identified in the agri-food sector was presented. The attention was focused on the benefits resulting from the application of innovative solutions in three areas: food safety, mechatronics, and packaging design. The empirical part of the paper includes a description and a summary of case studies on innovations implementations conducted within the framework of the Interreg I-CON project. |
Cytowanie | Bezat N., Jarzębowski S. (2018) Innovative Tools and Techniques as a Factor Supporting Small and Medium Enterprises in the Agri-Food Sector.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 4: 192-198 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n4_s192.pdf |
|
|