1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Letkowski G., Szwacka-Mokrzycka J. Kierunki dostosowań przedsiębiorstw handlowych do wzorców zakupowych konsumentów
Autor | Grzegorz Letkowski, Joanna Szwacka-Mokrzycka |
Tytuł | Kierunki dostosowań przedsiębiorstw handlowych do wzorców zakupowych konsumentów |
Title | Directions of Adaptation of Commercial Enterprises to Consumer Purchasing Patterns |
Słowa kluczowe | handel detaliczny, zmiany strukturalne w handlu, wzorce zakupowe konsumentów |
Key words | retail trade, trade structural changes, consumer purchasing patterns |
Abstrakt | W okresie transformacji polskiej gospodarki, największe zmiany zaszły w systemie dystrybucji. Tak jak w latach 90. XX w. integratorem w łańcuchu żywnościowym był przemysł spożywczy, tak w drugiej dekadzie XXI w. funkcję tę pełni handel detaliczny. Wynika to z faktu rosnącej pozycji korporacji transnarodowych w Polsce. Celem przewodnim artykułu jest przedstawienie skali i zakresu zmian w handlu detalicznym w Polsce i określenie kierunku dostosowań przedsiębiorstw handlowych do wzorców zakupowych konsumentów. Punktem wyjścia rozważań jest przedstawienie procesów koncentracji sektora w latach 2012-2016. Następnie poddano analizie kierunki zmian w handlu detalicznym w okresie transformacji gospodarki polskiej. W kolejnej części opracowania przedstawiono dostosowania przedsiębiorstw handlowych do wzorców zakupowych polskich konsumentów. |
Abstract | During the transformation of the Polish economy, the huge changes took place in the distribution system. In 1990 the integrator in the food chain was the food industry. In the second decade of the 21st century, the same function is fulfilled by retail trade. This situation is due to the growing position of transnational corporations in Poland. The main goal of the article is to present the scale and scope of changes in retail trade in Poland and to determine the direction of adaptation of commercial enterprises to consumer purchasing patterns. The starting point of consideration is to present the processes of sector concentrations in 2012-2016. Then, the trends of retail trade during the transformation of the Polish economy were analysed. The next part of the study presents adaptations of trade enterprises to the purchasing patterns of Polish consumers. |
Cytowanie | Letkowski G., Szwacka-Mokrzycka J. (2018) Kierunki dostosowań przedsiębiorstw handlowych do wzorców zakupowych konsumentów.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 4: 463-472 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n4_s463.pdf |
|
|
2. |
Annals of Marketing Management and Economics, 2015 |
|
Szwacka-Mokrzycka J. An interdisciplinary approach to marketing
Autor | Joanna Szwacka-Mokrzycka |
Tytuł | An interdisciplinary approach to marketing |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | the concept of “marketing”, interdisciplinary approach to marketing, market mechanism |
Abstrakt | |
Abstract | This article looks at the issue of the interdisciplinary approach to marketing. The purpose of this study is to present the contribution of various sciences to the creation and emergence of marketing as an independent discipline of science. The subsequent parts of this study are devoted to the relationship between marketing and related sciences. In addition, this paper illustrates a pioneering approach to marketing and the directions of its evolution, including the emergence of the extended concept of marketing. |
Cytowanie | Szwacka-Mokrzycka J. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | AMME_2015_n1_s85.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2014 |
|
Lemanowicz M., Szwacka-Mokrzycka J. INNOVATION ACTIVITIES OF FOOD INDUSTRY ENTERPRISES
Autor | Marzena Lemanowicz, Joanna Szwacka-Mokrzycka |
Tytuł | INNOVATION ACTIVITIES OF FOOD INDUSTRY ENTERPRISES |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | At present, the food market in Poland is characterised with significant intensity of competition, caused by high saturation of consumers’ needs. In response to market requirements, producers offer innovative product lines and diversified marketing activities. The article discusses the main trends related to initiating innovation activities in the segment of new generation products (dairy desserts and dessert concentrates). It has been concluded that innovation activities focus above all on changed product compositions, use of additives, form of consistence, offer diversification in terms of product weight, modification of packaging design and focus on distinguishing product positioning, as well as creation of unique segmentation and advertising strategies. Market leaders in terms of innovative product offers are large concerns and large processing plants. This is connected with high capital requirements of innovation activities. The dominant view is that innovation of the whole dairy industry in Poland is low. On the other hand, the situation in the segment of dessert concentrates is much better in this respect. Innovative activities ought to allow rationalisation of manufacturing costs, better quality and health characteristics of products. |
Cytowanie | Lemanowicz M., Szwacka-Mokrzycka J. (2014) INNOVATION ACTIVITIES OF FOOD INDUSTRY ENTERPRISES.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 12(61): 110-121 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2014_n61_s110.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Szwacka-Mokrzycka J. TYPOLOGY OF MARKETING STRATEGIES FOR COMPANIES OF FOOD INDUSTRY
Autor | Joanna Szwacka-Mokrzycka |
Tytuł | TYPOLOGY OF MARKETING STRATEGIES FOR COMPANIES OF FOOD INDUSTRY |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | marketing strategy, attractiveness of food industry, TGI, specificity of companies of food industry |
Abstrakt | |
Abstract | The paper presents the typology of marketing strategies for food industry companies in Poland. The aim of this article is to determine the most effective strategies for food industry sector in Poland. The results of estimation of the selected food markets attractiveness (based on Porter’s 5 forces analysis) and segmentation (based on cyclical study TGI) are the base of typology of marketing strategies. Presented typology of marketing strategies based on research conducted in the period 1998-2012. In the framework of food industry there were selected the following branches for segmentation research: dairy, meat and edible fats. The results of research allowed to determination of possibilities of implementation of marketing strategies on the selected food markets. There are possibilities of wider use of strategies of market penetration and development and strategy of influencing on purchasers. The next recommended group are strategies of cooperation with partners in the field of distribution and strategy of the cost leadership, especially for large companies, which benefit from economies of scale. Next proposal is connected with differentiation strategy recommended for producers of new-generation products. |
Cytowanie | Szwacka-Mokrzycka J. (2013) TYPOLOGY OF MARKETING STRATEGIES FOR COMPANIES OF FOOD INDUSTRY.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 705-716 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s705.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2013 |
|
Kociszewski M., Szwacka-Mokrzycka J. Zagrożenia i szanse rozwojowe rynku cukierniczego w Polsce
Autor | Michał Kociszewski, Joanna Szwacka-Mokrzycka |
Tytuł | Zagrożenia i szanse rozwojowe rynku cukierniczego w Polsce |
Title | Threats and opportunities of confectionery market development in Poland |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | The aim of the article is to present the directions of confectionery market development in Poland. The special attention has been paid to the opportunities and threats of this market. The considerations are started from presentation of the confectionery market structure, its main players. There has been discussed the direction of consolidation activity. The crucial attention has been paid to directions and possibilities of promotion this market by export. |
Abstract | |
Cytowanie | Kociszewski M., Szwacka-Mokrzycka J. (2013) Zagrożenia i szanse rozwojowe rynku cukierniczego w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 103: 119-130 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2013_n103_s119.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2013 |
|
Miara A., Szwacka-Mokrzycka J. Czynniki stymulacji rozwoju rynku żywnościowego
Autor | Adam Miara, Joanna Szwacka-Mokrzycka |
Tytuł | Czynniki stymulacji rozwoju rynku żywnościowego |
Title | Factors stimulating the development of the food market |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | Nowadays, marketable assets that determine the survival and development of enterprises are seen as the most important factors of development. This is particularly important in a highly saturated food market, where there is a strong need to find sources of constant competitive advantage. The purpose of the present article is to present the role and importance of marketable assets in stimulating the development of food industry companies. The paper begins with the presentation of the types of marketable assets and their role in building constant competitive advantage on the food market. In the second part the results of surveys conducted among enterprises of the food industry are presented; basing on these, the authors determine the companies’ priorities in the use of assets aiming at stimulating their development. |
Abstract | |
Cytowanie | Miara A., Szwacka-Mokrzycka J. (2013) Czynniki stymulacji rozwoju rynku żywnościowego.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 102: 15-24 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2013_n102_s15.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2012 |
|
Szwacka-Mokrzycka J. Znaczenie wsparcia unijnego w pobudzaniu rozwoju gmin
Autor | Joanna Szwacka-Mokrzycka |
Tytuł | Znaczenie wsparcia unijnego w pobudzaniu rozwoju gmin |
Title | Role of EU funds in promoting communes development |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | W artykule przeprowadzono analizę wykorzystania wsparcia unijnego w zakresie projektów infrastrukturalnych realizowanych w gminach: Krzywda, Łuków, Stanin Stoczek Łukowski. Dokonano analizy wykorzystania wsparcia unijnego w badanych gminach oraz oceny ich sytuacji finansowej, w celu zbadania jego wpływu na pozyskiwanie dofinansowania z funduszy unijnych. |
Abstract | The main purpose of the article is to analyze the usage of European Union funds invested in the infrastructural projects in the following communes: Krzywda, Łuków, Stanin and Stoczek Łukowski. The analysis of the usage of European Union financial support in the selected communes and the assessment of their financial situation in order to examine the effects on obtaining potential European Union funds has been done. |
Cytowanie | Szwacka-Mokrzycka J. (2012) Znaczenie wsparcia unijnego w pobudzaniu rozwoju gmin.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 8(57): 453-461 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2012_n57_s453.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011 |
|
Kociszewski M., Szwacka-Mokrzycka J. Uwarunkowania rozwoju przemysłu spożywczego po przystąpieniu Polski do UE
Autor | Michał Kociszewski, Joanna Szwacka-Mokrzycka |
Tytuł | Uwarunkowania rozwoju przemysłu spożywczego po przystąpieniu Polski do UE |
Title | Conditions for development of the food industry after the Polish accession to the EU |
Słowa kluczowe | przemysł spożywczy, konkurencyjność przemysłu spożywczego, eksport produktów spożywczych, strategie marketingowe przedsiębiorstw |
Key words | food industry, competitiveness of food industry, export of food products, marketing strategies. |
Abstrakt | Artykuł przedstawia rolę i znaczenie czynników określających konkurencyjność przemysłu spożywczego po przystąpieniu Polski do UE. Omówione zostały kierunki rozwoju przetwórstwa spożywczego w Polsce na tle UE. Podkreślone zostały uwarunkowania konkurencyjności przemysłu spożywczego. Osobne miejsce w prezentowanym artykule zajęła typologia strategii marketingowych dla przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Ustalono, iż w kolejnych latach przewagi kosztowocenow będą ulegały zmniejszeniu ze względu na wzrost aktywności producentów żywności spoza UE i w jej obrębie. Podkreślono, że konkurencyjność na rynkach zagranicznych jest efektem niskich cen i kosztów produkcji, innowacyjności, ale też efektywności zarządzania marketingowego |
Abstract | The paper presents an estimation of the Polish food industrys attractiveness and the implications of competition strategy. Special attention was paid to the choice of marketing strategy options for big and small companies. For typology marketing strategy a new methodological approach, consisting in a complementary utilisation of quantitative and qualitative methods, is used. In subsequent years, the price and cost advantages will diminish due to an increased activity of food producers from outside and inside of the EU. The competitiveness in foreign markets is a result of low prices and production costs, innovations, but also the effectiveness of marketing management |
Cytowanie | Kociszewski M., Szwacka-Mokrzycka J. (2011) Uwarunkowania rozwoju przemysłu spożywczego po przystąpieniu Polski do UE.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), z. 2: 67-77 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2011_T11(26)_n2_s67.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2010 |
|
Szwacka-Mokrzycka J. Znaczenie wizerunku w budowaniu pozycji konkurencyjnej banków
Autor | Joanna Szwacka-Mokrzycka |
Tytuł | Znaczenie wizerunku w budowaniu pozycji konkurencyjnej banków |
Title | The image role In creating competitive position of banks |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | Artykuł prezentuje charakterystykę wizerunku jako ważnego elementu budowania przewagi konkurencyjnej banku. W pierwszej części zaprezentowano główne tendencje, jakie występują na rynku usług bankowych w Polsce. Następnie przedstawiono polski i zagraniczny dorobek naukowy w zakresie badania wizerunku oraz znaczenie promocji w budowaniu wizerunku banku. Stwierdzono, iż problematyka wykorzystania wizerunku w budowaniu przewagi konkurencyjnej banku na rynku nabiera współcześnie coraz większego znaczenia i jest ściśle związana z odpowiednim wykorzystaniem narzędzi marketingowych. |
Abstract | This paper presents bank image as an essential element of building competitive advantage. In the first part of the article the main tendencies on banking market have been described. Furthermore domestic and foreign scientific achievements in research on bank image is shown and significance of promotion in creating company image is described. It has been confirmed that because of increasing level of competition on Polish banking market the crucial question is how to determine the sources of adventage. It has been underlined the increasing role of marketing instruments in creating bank image. |
Cytowanie | Szwacka-Mokrzycka J. (2010) Znaczenie wizerunku w budowaniu pozycji konkurencyjnej banków.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 4(53): 278-286 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2010_n53_s278.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2009 |
|
Szwacka-Mokrzycka J. Przemiany na rynku żywności po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej
Autor | Joanna Szwacka-Mokrzycka |
Tytuł | Przemiany na rynku żywności po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej |
Title | The transformation of the food market in Poland after EU accession |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The paper presents the nature, direction and scope of the changes the entire food marketing system has undergone since 2000. The recent changes in farms, processing and consumption and the determinants of the increase of the level of food market competitiveness are discussed. It is aimed to describe the general picture of the food market in Poland and will help to understand better the challenges and opportunities created in this area in last ten years, particularly after the EU accession |
Cytowanie | Szwacka-Mokrzycka J. (2009) Przemiany na rynku żywności po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 79: 63-75 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2009_n79_s63.pdf |
|
|