1. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2020 |
|
Katsoni V., Koliopoulos T. Innovative Airport Designs’ Infrastructures to supportan Integrated Sustainable Tourism Policy for SustainableDevelopment and Public Health Protection
Autor | Vicky Katsoni, Tilemachos Koliopoulos |
Tytuł | Innovative Airport Designs’ Infrastructures to supportan Integrated Sustainable Tourism Policy for SustainableDevelopment and Public Health Protection |
Title | |
Słowa kluczowe | Sustainable tourism, ICTs – Technological innovation in airports, public healthprotection, sustainable designs in tourism, tourism marketing management, renewableresources |
Key words | |
Abstrakt | In this paper are investigated actions for public health protection in airports’tourism facilities and actions that promote innovation at Airports’ sustainable constructioninfrastructures to minimize associated pollution threats. An integrated framework ispresented based on a comprehensive and analysis of the community airport tourism centersand sustainable design facilities in sustainable construction infrastructures in transportationrelated to waste management facilities and energy recovery from landfill emissions thatare produced at nearby places at airports. Research in Sustainable Airport Designs andInfrastructures is necessary to solve common operating problems, to adapt appropriate usefulinformation technologies, and to introduce innovations into the airport tourism industry. Thestudy reveals sustainability dimensions that are lagging or require much greater attention,such as sustainable designs, environmental management, monitoring, safety and public healthprotection of tourists at airport facilities. In this study are presented useful solutions forsustainable airport designs that promote sustainability supporting an Integrated SustainableTourism Policy for Public Health Protection and Sustainable Development within associatedinfrastructures and airport facilities. Useful conclusions are made for the airport tourismindustry, sustainable infrastructures, environmental technologies, renewable resources,sanitary facilities and associative infrastructures developing innovative near-term solutions tomeet demands placed on it. |
Abstract | |
Cytowanie | Katsoni V., Koliopoulos T. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2020_n13_s43.pdf |
|
|
2. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2020 |
|
Butorina V., Kucher O., Pustova Z., Pustova N., Tkach O. THE ROLE OF BIOMASS IN THE BIOECONOMIC POLICY OF UKRAINE AND ITS LEGAL REGULATION
Autor | Veronika Butorina, Oleg Kucher, Zoia Pustova, Natalia Pustova, Oleh Tkach |
Tytuł | THE ROLE OF BIOMASS IN THE BIOECONOMIC POLICY OF UKRAINE AND ITS LEGAL REGULATION |
Title | |
Słowa kluczowe | bioeconomy, biotechnologies, innovations, agricultural biomass |
Key words | |
Abstrakt | The article examines the need and possibility of introducing bioeconomy in the management system of the national economy, in the context of the focus on sustainable development through the use of the most modern techniques and technologies for the use of biomass. It is determined that the key role in the development of a new direction of the country's economy is played by the agricultural sector, as the bioeconomy of agricultural systems is based on agricultural biomass and biotechnology. Optimization of agricultural biomass flows is one of the components of bioeconomy development. It is noted that, given the significant natural and economic, raw material research and production potential and state support, Ukraine has great opportunities for bioeconomy development based on the production of environmentally friendly bioenergy products through the efficient use of agricultural biomass. The legal bases of the state management of the bioeconomic development of Ukraine are stated. |
Abstract | |
Cytowanie | Butorina V., Kucher O., Pustova Z., Pustova N., Tkach O. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2020_n4_s84.pdf |
|
|
3. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Wielewska I. Determinanty rozwoju ekoinnowacji w przedsiębiorstwach agrobiznesu
Autor | Izabela Wielewska |
Tytuł | Determinanty rozwoju ekoinnowacji w przedsiębiorstwach agrobiznesu |
Title | Determinants of the development of eco-innovations in agribusiness |
Słowa kluczowe | ekoinnowacje, ochrona środowiska, przedsiębiorstwa agrobiznesu, zrównoważony rozwój |
Key words | eco-innovations, environmental protection, agribusiness companies, sustainable development |
Abstrakt | Celem artykułu było wskazanie determinant rozwoju ekoinnowacji wprowadzanych w przedsiębiorstwach agrobiznesu oraz głównych barier powodujących niechęć dla działań inwestycyjnych o charakterze ekologicznym. Badania przeprowadzono w drugim kwartale 2019 roku na obszarach wiejskich województwa pomorskiego wśród właścicieli, kierowników bądź osób zajmujących się ochroną środowiska. Badania wykazały, że oprócz korzyści środowiskowych czynnikiem determinującym wprowadzanie ekoinnowacji są korzyści ekonomiczne i społeczne. Badane przedsiębiorstwa inwestowały najczęściej w OZE, segregację odpadów i modernizację linii technologicznych. Wskazano również na bariery, na jakie napotykają przedsiębiorstwa agrobiznesu. Wśród najważniejszych należy wymienić przestarzałą infrastrukturę, ograniczenia finansowe, wysokie koszty ekoinnowacji i prowadzenie działalności w warunkach niepewności rynkowej. |
Abstract | The aim of the article was to indicate determinants of the development of eco-innovations implemented in agribusiness companies and chief barriers that trigger reluctance towards investments of ecological nature. Research was conducted in rural areas of Pomorskie Province in the second quarter of 2019 among owners, managers and others who operate in the field of environment protection. The research showed that, besides environmental benefits, the decisive factor for the implementation of eco-innovations are the economical and social benefits. The surveyed companies mostly invested in RES, waste segregation and modernization of existing technological lines. Also, certain barriers were indicated which agribusiness companies still encounter. The most important of those include outmoded infrastructure, financial limitations, high cost of eco-innovations and operating in the conditions of market instability. |
Cytowanie | Wielewska I. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2019_n12_s103.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Jankowski P., Tul-Krzyszczuk A. The Impact of Innovation on the Global Competitiveness of Polish Meat and Dairy Enterprises
Autor | Paweł Jankowski, Agnieszka Tul-Krzyszczuk |
Tytuł | The Impact of Innovation on the Global Competitiveness of Polish Meat and Dairy Enterprises |
Title | The Impact of Innovation on the Global Competitiveness of Polish Meat and Dairy Enterprises |
Słowa kluczowe | innovation, competitiveness, meat, dairy, enterprise, global market, Poland |
Key words | innovation, competitiveness, meat, dairy, enterprise, global market, Poland |
Abstrakt | The aim of the study was to analyse innovations implemented in the milk and meat industries, and their impact on increasing competitiveness. The study showed that the 2010-12 period saw the most product and process innovations being introduced. On the other hand, innovations in marketing were found to be more popular in 2013. Three groups of similar innovations were distinguished. The milk industry stood out when it comes to the extent of innovations implemented. Fewer innovations were found in the poultry meat industry. Beef and pork meat processing was the least innovative. The innovativeness of enterprises is greater with larger numbers of employees and the increase in scope of their field of operation. The implementation of innovations resulted in: improvement of the quality of goods (services), increase in stock, productive capabilities and revenues from sales, emergence of new markets, increase in competitiveness and prestige of the firm. Those are confirmed by the very good performance of foreign trade and better competitiveness rates of Polish meat producers. |
Abstract | The aim of the study was to analyse innovations implemented in the milk and meat industries, and their impact on increasing competitiveness. The study showed that the 2010-12 period saw the most product and process innovations being introduced. On the other hand, innovations in marketing were found to be more popular in 2013. Three groups of similar innovations were distinguished. The milk industry stood out when it comes to the extent of innovations implemented. Fewer innovations were found in the poultry meat industry. Beef and pork meat processing was the least innovative. The innovativeness of enterprises is greater with larger numbers of employees and the increase in scope of their field of operation. The implementation of innovations resulted in: improvement of the quality of goods (services), increase in stock, productive capabilities and revenues from sales, emergence of new markets, increase in competitiveness and prestige of the firm. Those are confirmed by the very good performance of foreign trade and better competitiveness rates of Polish meat producers. |
Cytowanie | Jankowski P., Tul-Krzyszczuk A. (2019) The Impact of Innovation on the Global Competitiveness of Polish Meat and Dairy Enterprises.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 1: 120-132 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n1_s120.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2019 |
|
Lane P., Wyrobek J. IMPACT OF INTERNATIONALIZATION ON THE CAPITAL STRUCTURE OF COMMERCIAL COMPANIES
Autor | Paul Lane, Joanna Wyrobek |
Tytuł | IMPACT OF INTERNATIONALIZATION ON THE CAPITAL STRUCTURE OF COMMERCIAL COMPANIES |
Title | |
Słowa kluczowe | multinational companies, indebtedness, corporate finance, capital structure |
Key words | |
Abstrakt | International enterprises (in this paper, international companies are understood as companies that sell their products and services abroad) are precious for the national economy because, through their experience in international sales, they stimulate the development of other companies in the same industry and their subcontractors. The knowledge that these companies have gained on international markets through the spillover effect spreads on their suppliers, as well as through imitation or cooperation on their competitors. Also, international companies (in the meaning: domestic export companies) are often the first to use new technological solutions and product innovations, which contributes to the modernization of products in the entire business sector. Dynamic and robust international companies usually also build networks with entities from different countries in order to cooperate on development, negotiation, and sales, which also encourages similar activities of their competitors. For all these reasons, national governments should take action to help to export companies, or at least monitor the problems that such entities report. The purpose of the publication is to draw attention to the higher demand for the debt that exists in such enterprises and to discuss the reasons for this. In particular, the purpose of the publication was to verify 2 research hypotheses: H1: Internationalization increases indebtedness of a company measured with the debt to equity ratio, and H2: The scale of internationalization (measured with the share of foreign sales to total sales) is positively related to the level of indebtedness (measured with the debt to equity ratio). For both hypotheses we found no grounds to reject these hypotheses. In the opinion of the authors, the demand for debt from exporters should be monitored, especially in terms of the availability of this form of financing for exporters from the SME sector. The paper used the Arellano-Bond model and data downloaded from the Orbis database for years 2007 – 2017. |
Abstract | |
Cytowanie | Lane P., Wyrobek J. (2019) IMPACT OF INTERNATIONALIZATION ON THE CAPITAL STRUCTURE OF COMMERCIAL COMPANIES.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 22(71): 250-267 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2019_n71_s250.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Anielak K. Fintech as a Source of Financial Innovations on the Polish Financial Services Market
Autor | Karolina Anielak |
Tytuł | Fintech as a Source of Financial Innovations on the Polish Financial Services Market |
Title | Fintech as a Source of Financial Innovations on the Polish Financial Services Market |
Słowa kluczowe | Fintech, financial innovations, banks |
Key words | Fintech, financial innovations, banks |
Abstrakt | The paper presents the definition of innovation, advancement and development of the Fintech sector on the global scale, with particular emphasis put on Poland. Fintechs, i.e. IT companies that provide increasingly more modern solutions for customers active on the financial markets are not fully described in the literature on the subject. The aim of the paper was to present a comprehensive definition of Fintech, show the scale of this type of ventures around the world and in Poland, and analyze the forms and potential of the cooperation of Fintech companies with financial services entities, in particular with the banks. The article uses a critical analysis of the literature of mainly English-language studies from the last 5 years, indicating the state of financial innovations and their importance on the global scale. The author analyzed statistical data from PWC Global Fintech Report, CitiGPS reports, Capgemini reports and KPMG, which enabled her to present the value of global investments in Fintech. The performed cause and effect analysis indicates that investments in the Fintech sector are becoming more and more popular, that this market will be growing due to cooperation, among others, with the banks which want to meet the requirements of their customers using more advanced technologies. |
Abstract | The paper presents the definition of innovation, advancement and development of the Fintech sector on the global scale, with particular emphasis put on Poland. Fintechs, i.e. IT companies that provide increasingly more modern solutions for customers active on the financial markets are not fully described in the literature on the subject. The aim of the paper was to present a comprehensive definition of Fintech, show the scale of this type of ventures around the world and in Poland, and analyze the forms and potential of the cooperation of Fintech companies with financial services entities, in particular with the banks. The article uses a critical analysis of the literature of mainly English-language studies from the last 5 years, indicating the state of financial innovations and their importance on the global scale. The author analyzed statistical data from PWC Global Fintech Report, CitiGPS reports, Capgemini reports and KPMG, which enabled her to present the value of global investments in Fintech. The performed cause and effect analysis indicates that investments in the Fintech sector are becoming more and more popular, that this market will be growing due to cooperation, among others, with the banks which want to meet the requirements of their customers using more advanced technologies. |
Cytowanie | Anielak K. (2019) Fintech as a Source of Financial Innovations on the Polish Financial Services Market.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 1: 162-171 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n1_s162.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Łyżwa E. Innowacyjność w sektorze rolno-spożywczym na przykładzie gospodarki Polski i Ukrainy
Autor | Edyta Łyżwa |
Tytuł | Innowacyjność w sektorze rolno-spożywczym na przykładzie gospodarki Polski i Ukrainy |
Title | Innovation in the Agri-food Sector on the Example of the Economy of Poland and Ukraine |
Słowa kluczowe | innowacje, rozwój gospodarczy, sektor rolny |
Key words | innovation, economic development, agricultural sector |
Abstrakt | Badania dotyczące gospodarki rolnej są istotne dla analiz bezpieczeństwa żywnościowego w Europie. W artykule przyjęto innowacje jako bodziec prorozwojowy sektora poddając obserwacji przykłady aktywności w tym zakresie w ostatnich latach w Polsce i Ukrainie. Celem artykułu było przybliżenie warunków i specyfiki aktywności innowacyjnej w sektorze rolnym wybranych gospodarek. Przywołane zdarzenia gospodarcze i dane statystyczne pozwoliły na wyciągniecie wniosków o potrzebie wzmożonej intensyfikacji aktywności innowacyjnej w sektorze rolnym. |
Abstract | Research on agricultural economy is important for the analysis of food security in Europe. The article adopted innovations as a pro-development stimulus of the sector, subjecting observations to examples of activity in this area in recent years in Poland and Ukraine. The aim of the article was to approximate the conditions and specifics of innovative activity in the agricultural sector of selected economies. The recalled economic events and statistical data allowed to draw conclusions about the need for intensified intensification of innovative activity in the agricultural sector. |
Cytowanie | Łyżwa E. (2019) Innowacyjność w sektorze rolno-spożywczym na przykładzie gospodarki Polski i Ukrainy.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 119-128 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s119.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2018 |
|
Chądrzyński M. Poziom innowacyjności przedsiębiorstw w polskiej gospodarce ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu spożywczego
Autor | Mariusz Chądrzyński |
Tytuł | Poziom innowacyjności przedsiębiorstw w polskiej gospodarce ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu spożywczego |
Title | The level of innovativeness of enterprises in the polish economy with particular emphasis on the food industry |
Słowa kluczowe | innowacje, działalność innowacyjna, przedsiębiorstwo, przemysł spożywczy |
Key words | innovations, innovative activity, enterprise, food industry |
Abstrakt | Celem opracowania było określenie ekonomicznych aspektów związanych z działalnością innowacyjną przedsiębiorstw działających w polskiej gospodarce ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu spożywczego w latach 2004–2016. Zostało ono sporządzone na podstawie źródeł wtórnych pochodzących z publikacji GUS. W analizowanym okresie wystąpiła tendencja wzrostowa wysokości ponoszonych nakładów na działalność innowacyjną średniorocznie w przedsiębiorstwach ogółem o 5,7%, przetwórstwie przemysłowym o 3,2% a w przemyśle spożywczym o 3,9%. W przypadku stopnia odnowienia tendencja spadkowa była znacząca i wyniosła odpowiednio 57, 54 i 59%. W przypadku udziału przedsiębiorstw innowacyjnych w liczbie przedsiębiorstw ogółem wystąpiła względna stabilizacja. Występowała umiarkowana lub słaba zależność między analizowanymi parametrami ekonomicznymi. |
Abstract | The aim of the study was to determine the economic aspects related to the innovative activity of enterprises operating in the polish economy, with particular emphasis on the food industry in the years 2004–2016. It was prepared on the basis of secondary sources originating from the GUS publication. In the analyzed period, there was an upward trend in the amount of expenditures on innovative activity incurred on year average in enterprises in total by 5.7%, in industrial processing by 3.2% and in the food industry by 3.9%. For the renewal rate, the downward trend was significant and amounted to 57, 54 and 59% respectively. In the case of the participation of innovative enterprises in the total number of enterprises, there was a relative stabilization. There was a moderate or weak relationship between the analyzed economic parameters. |
Cytowanie | Chądrzyński M. (2018) Poziom innowacyjności przedsiębiorstw w polskiej gospodarce ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu spożywczego.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 124: 15-27 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2018_n124_s15.pdf |
|
|
9. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Babytska O., Prykhodko T., Shust O., Zabolotnyy S. ENVIRONMENTAL POLICY IMPLEMENTATION BASED ON INNOVATIVE COMPONENT – EXPERIENCE OF UKRAINE
Autor | Olha Babytska, Tamara Prykhodko, Olena Shust, Serhiy Zabolotnyy |
Tytuł | ENVIRONMENTAL POLICY IMPLEMENTATION BASED ON INNOVATIVE COMPONENT – EXPERIENCE OF UKRAINE |
Title | |
Słowa kluczowe | environmental policy, sustainability, innovation, effect |
Key words | |
Abstrakt | The article presents the principles of environmental policy implementation in Ukraine and its social, economic and ecological impact in accordance with objectives of the Environmental Strategy of Ukraine for 2020. It is stated that activities of industrial enterprises lead to the most significant negative influence on the environment. The relation between environmental policy and atmospheric air emissions is determined using regression analysis. It is also proved that innovations can be viewed as a driver for realization of environmental policy. Measures for the environmental policy improvement in Ukraine refer to state and local control and imply a set of innovative actions in industrial production. |
Abstract | |
Cytowanie | Babytska O., Prykhodko T., Shust O., Zabolotnyy S. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n1_s287.pdf |
|
|
10. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Bobola A., Kulykovets O., Ozimek I., Szlachciuk J. INTELLECTUAL PROPERTY PROTECTION TOOLS IN THE ACTIVITIES OF INNOVATIVE GASTRONOMIC ENTERPRISES OF THE MAZOWIECKIE VOIVODESHIP
Autor | Agnieszka Bobola, Olena Kulykovets, Irena Ozimek, Julita Szlachciuk |
Tytuł | INTELLECTUAL PROPERTY PROTECTION TOOLS IN THE ACTIVITIES OF INNOVATIVE GASTRONOMIC ENTERPRISES OF THE MAZOWIECKIE VOIVODESHIP |
Title | |
Słowa kluczowe | intellectual property, intellectual property protection tools, innovations, catering company |
Key words | |
Abstrakt | The aim of the article is to evaluate the use of intellectual property protection tools to secure innovations in catering companies. The first part of the work presents the analysis of selected scientific publications that characterize innovations and tools for intellectual property protection. The second part of the article presents the results of qualitative research, which was obtained from 50 individual in-depth interviews conducted among representatives of gastronomic companies from Mazovian Voivodeship. The research was conducted between April and July 2017. The analysis of the collected research material indicates that catering companies have the potential to create innovations that could be protected by intellectual property tools. Unfortunately the scale of practical use of this tool is small. |
Abstract | |
Cytowanie | Bobola A., Kulykovets O., Ozimek I., Szlachciuk J. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n1_s281.pdf |
|
|
11. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2018 |
|
Łącka I. Działalność innowacyjna i inwestycje w maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w Polsce a wyzwania współczesnej gospodarki
Autor | Irena Łącka |
Tytuł | Działalność innowacyjna i inwestycje w maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w Polsce a wyzwania współczesnej gospodarki |
Title | INNOVATIVE ACTIVITY AND INVESTMENTS IN MACHINES AND DEVICES IN POLISH FOOD INDUSTRY challeng of the modern economy |
Słowa kluczowe | przemysł spożywczy, wyzwania, działalność innowacyjna, inwestycje, innowacje |
Key words | food industry, challenges, innovation activity, investments, innovations |
Abstrakt | Przemysł spożywczy w Polsce staje wobec wyzwań wynikających z obecnych i przyszłych przemian w gospodarce światowej, m.in. potrzeby optymalizacji procesów wytwórczych, zwiększenia efektywności wykorzystania zasobów, rozwiązania problemów kadrowych, wdrażania innowacji i postępu technicznego. Celem artykułu jest przedstawienie działalności innowacyjnej przedsiębiorstw tego sektora w latach 2010-2016 ze wskazaniem tendencji w tym zakresie. Ocena inwestycji w maszyny i urządzenia miała na celu ocenę stanu i perspektyw wdrażania postępu technicznego. Badania wykazały, że większość podmiotów przemysłu spożywczego jest jeszcze słabo przygotowana do wyzwań nowej gospodarki. Wskazują na to niskie nakłady na działalność innowacyjną przedsiębiorstw, struktura tych nakładów, a także wyniki działalności w badanym okresie. Z badań wynika, że producenci artykułów spożywczych i napojów zwiększyli inwestycje w maszyny i urządzenia w celu poprawy efektywności wykorzystania zasobów i modernizacji parku maszynowego. |
Abstract | Polish food industry challenges result from current and future changes in world’s economy i.e. the need of the optimization of manufacturing process, the increase of effectiveness of the use of resources, solving the personnel problems together and implementing innovations and technical progress. The aim of the article was to present the innovative activity of companies of this sector in years 2010-2016 with indicating tendencies in this scope. The analysis of investments in machines and devices aimed at evaluation of condition and prospects of technical progress of entities in food industry. The research has shown that the majority of this sector is weakly prepared to facing the challenges of new economy. This is indicated by low expenditures into the innovative activity of entities, the structure of those expenditures as well as results of activities during examined period. The analysis of the statistical data have shown that during this tested time the producers of food products and beverages have increased their investment in machines and devices in order to increase their effectiveness of the use of resources and modernize their machinery. During the research following methods were used: study of national and foreign literature, comparative analysis and elements of descriptive statistics. To analyze the innovative activity and investments of entities in machines and devices the data of public statistics was used. |
Cytowanie | Łącka I. (2018) Działalność innowacyjna i inwestycje w maszyny i urządzenia w przemyśle spożywczym w Polsce a wyzwania współczesnej gospodarki.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 105, z. 2: 93-109 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2018_n2_s93.pdf |
|
|
12. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2018 |
|
Grębowiec M. Rola współczesnych innowacji sektora owoców i warzyw w procesie postrzegania i podejmowania decyzji nabywczych przez konsumentów
Autor | Mariusz Grębowiec |
Tytuł | Rola współczesnych innowacji sektora owoców i warzyw w procesie postrzegania i podejmowania decyzji nabywczych przez konsumentów |
Title | THE ROLE MODERN INNOVATIONS IN THE FRUIT AND VEGETABLE SECTOR I THE PROCESS OF PERCEIVING AND PURCHASING DECISUIONS BY CONSUMERS |
Słowa kluczowe | innowacja, rynek, konsument, owoce i warzywa, innowacyjne produkty żywnościowe |
Key words | innovation, market, consumer, fruit and vegetables, innovative food products |
Abstrakt | W artykule dokonano próby oceny innowacyjności sektora owoców i warzyw w opinii polskich konsumentów. Bazując na dostępnej literaturze, artykułach i czasopismach branżowych oraz informacjach opublikowanych na stronach internetowych scharakteryzowano zmiany na polskim rynku owoców i warzyw, innowacyjność sektora owoców i warzyw, rodzaje innowacji związanych z nowymi technologiami i procesami oraz z nowymi metodami marketingowymi i organizacyjnymi, a także wskazano trendy i bariery nabywcze konsumentów w sektorze owocowo-warzywnym. Dla pełnego zobrazowania stopnia znajomości i rozpoznawalności wybranych innowacji oraz stosunku do tego typu produktów konsumenta przeprowadzono badania ankietowe. |
Abstract | Fashion, health and convenience shape today's consumer market in innovation. The knowledge of the consumer is the key to the success of the company. The aim of the study was to evaluate the innovativeness of the fruit and vegetable sector in Poland in the opinion of Polish consumers. Based on the available literature, articles and professional journals and the information published on websites characterized by changes in the Polish market in fruit and vegetables, innovative fruit and vegetable sector, types of innovation related to new technologies and processes, and new methods of marketing and organizational and also described trends and consumer barriers in the fruit and vegetable sector. For a full presentation of the degree of knowledge and recognition of selected innovations and the relation to this type of products of the consumer survey was conducted. |
Cytowanie | Grębowiec M. (2018) Rola współczesnych innowacji sektora owoców i warzyw w procesie postrzegania i podejmowania decyzji nabywczych przez konsumentów.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 20(69): 60-71 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2018_n69_s60.pdf |
|
|
13. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2018 |
|
Kharchenko H., Kharchenko V., Malak-Rawlikowska A. INVESTMENT EXPENDITURES IN UKRAINIAN AGRICULTURAL ENTERPRISES: PROGNOSIS AND DEVELOPMENT OF APPROPRIATE INVESTMENT STRATEGY
Autor | Hanna Kharchenko, Volodymyr Kharchenko, Agata Malak-Rawlikowska |
Tytuł | INVESTMENT EXPENDITURES IN UKRAINIAN AGRICULTURAL ENTERPRISES: PROGNOSIS AND DEVELOPMENT OF APPROPRIATE INVESTMENT STRATEGY |
Title | Wydatki inwestycyjne przedsiębiorstw rolnych w Ukrainie: prognoza oraz przygotowanie odpowiedniej strategii inwestycyjnej |
Słowa kluczowe | inwestycje, innowacje, innowacje i rozwój inwestycji, efektywność, prognozy, strategia rozwoju, przedsiębiorstwo rolne |
Key words | investments, innovations, innovation and investment development, efficiency, forecast, development strategy, agricultural enterprise |
Abstrakt | Wzrost poziomu innowacyjności i wsparcia inwestycyjnego jest szczególnie ważny dla przedsiębiorstw rolnych. Dzięki temu mogą one skutecznie funkcjonować w dynamicznie zmieniającym się otoczeniu. Dlatego głównym celem artykułu jest scharakteryzowanie obecnego stanu i źródeł nakładów inwestycyjnych w przedsiębiorstwach rolnych na Ukrainie oraz próba prognozy napływu inwestycji w sektorze rolnym w przyszłości. Na podstawie tej prognozy sformułowano rekomendację odpowiednich kroków w kierunku rozwoju strategii inwestycyjnej w firmach rolniczych. W artykule wykorzystano metodę prognozowania ARIMA do określenia przyszłych nakładów na inwestycje w ukraińskim sektorze rolnym. Zaobserwowano, że w ostatnich latach nastąpił napływ inwestycji w obszarze ukraińskiego rolnictwa. Dodatkowo prognozowano, że wzrost ten będzie kontynuowany w przyszłości. Testowane różne scenariusze wykazały wzrost z 11 do 30% w 2019 r. Dodatkowo firmy mogły pozyskać fundusze zewnętrzne w postaci bezpośrednich inwestycji zagranicznych, które niestety zmniejszyły się w latach 2015-17 w sektorze rolnym. Można się jednak spodziewać, że tendencja ta odwróci się wraz ze zmieniającą się sytuacją polityczną i gospodarczą Ukrainy. |
Abstract | Increasing the level of innovation and investment support for agricultural enterprises is particularly relevant. This enables them to function effectively in a dynamic, open environment. Thus, the main purpose of the paper is to characterize the current state and sources of investment expenditures in agricultural enterprises in Ukraine, and to make predictions on the inflow of investments in the agricultural sector in the future. Basing of this prognosis the recommendation of the appropriate steps towards investment strategy development in farming firms was formulated. ARIMA forecasting method was used in the article to determine the future expenditures for investments in Ukrainian agricultural sector. It was observed that there has been an inflow of investments in the area of Ukrainian agriculture in recent years. Additionally it was forecasted that this growth will continue in the future. Different scenarios tested showed an increase from 11 to 30% in 2019. Additionally companies could attract and utilize the FDI funds, which unfortunately decreased during the period 2015-2017 in agricultural sector. It could be however expected that these trend will revert together with changing political and economic situation of Ukraine, and companies could use this resources for their development. |
Cytowanie | Kharchenko H., Kharchenko V., Malak-Rawlikowska A. (2018) INVESTMENT EXPENDITURES IN UKRAINIAN AGRICULTURAL ENTERPRISES: PROGNOSIS AND DEVELOPMENT OF APPROPRIATE INVESTMENT STRATEGY.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 105, z. 2: 71-81 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2018_n2_s71.pdf |
|
|
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Bezat N., Jarzębowski S. Innovative Tools and Techniques as a Factor Supporting Small and Medium Enterprises in the Agri-Food Sector
Autor | Natalia Bezat, Sebastian Jarzębowski |
Tytuł | Innovative Tools and Techniques as a Factor Supporting Small and Medium Enterprises in the Agri-Food Sector |
Title | Innovative Tools and Techniques as a Factor Supporting Small and Medium Enterprises in the Agri-Food Sector |
Słowa kluczowe | agri-food sector, innovations, quality management, mechatronics, packaging design |
Key words | agri-food sector, innovations, quality management, mechatronics, packaging design |
Abstrakt | The goal of the paper was to focus on the agri-food sector from a perspective of innovation. In the article, the current situation related to innovative tools and techniques identified in the agri-food sector was presented. The attention was focused on the benefits resulting from the application of innovative solutions in three areas: food safety, mechatronics, and packaging design. The empirical part of the paper includes a description and a summary of case studies on innovations implementations conducted within the framework of the Interreg I-CON project. |
Abstract | The goal of the paper was to focus on the agri-food sector from a perspective of innovation. In the article, the current situation related to innovative tools and techniques identified in the agri-food sector was presented. The attention was focused on the benefits resulting from the application of innovative solutions in three areas: food safety, mechatronics, and packaging design. The empirical part of the paper includes a description and a summary of case studies on innovations implementations conducted within the framework of the Interreg I-CON project. |
Cytowanie | Bezat N., Jarzębowski S. (2018) Innovative Tools and Techniques as a Factor Supporting Small and Medium Enterprises in the Agri-Food Sector.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 4: 192-198 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n4_s192.pdf |
|
|
15. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Pokojski Z. IN SEARCHING FOR BUSINESS MODEL OPEN FOR INNOVATIONS ON AGRICULTURAL MARKET – CONCEPTUAL APPROACH
Autor | Zenon Pokojski |
Tytuł | IN SEARCHING FOR BUSINESS MODEL OPEN FOR INNOVATIONS ON AGRICULTURAL MARKET – CONCEPTUAL APPROACH |
Title | |
Słowa kluczowe | open innovations, business model, cooperation platform, foundation |
Key words | |
Abstrakt | Open innovation requires skills to manage various processes of knowledge development, such as the ability to acquire knowledge, its commercialization, development and protection of intellectual property, shaping the relationship between the company and its surroundings. Many companies declare openness to innovations, at the same time the organizational structure, existing procedures, management culture, incentive systems are not ready to seek and transfer knowledge. The biggest challenge for managers is to carry out a transformation process from closed organization to an origination that is open to innovation. The article analyses the possibility of building an organizational and legal structure with the so-called ‘permeable borders’, open to innovation. After reviewing the literature, analysing the cases of chemical companies, conducting interviews with members of the Grupa Azoty Puławy consortium, I propose a cooperation platform for various organizations operating for the agricultural market which is open to acquiring and implementing innovations, but also for outsourcing. |
Abstract | |
Cytowanie | Pokojski Z. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n1_s237.pdf |
|
|
16. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Stec S., Szeląg M. INNOVATION AND RESEARCH AND DEVELOPMENT ACTIVITIES IN PODKARPACKIE VOIVODESHIP IN THE YEARS 2005–2016
Autor | Sławomir Stec, Monika Szeląg |
Tytuł | INNOVATION AND RESEARCH AND DEVELOPMENT ACTIVITIES IN PODKARPACKIE VOIVODESHIP IN THE YEARS 2005–2016 |
Title | |
Słowa kluczowe | entrepreneurship, innovation, innovative company, innovation management, innovation processes, service innovation, technological innovation |
Key words | |
Abstrakt | The article describes the activities related to running innovative activities and presents the dynamics of changes in expenditure on research and development as well as innovation in Podkarpackie Voivodeship in the years 2005–2016. Following article consist short characteristic of activities connected with innovation issue. It was found that the number of entities conducting R&D activities increased four times, and thus the employment of people dealing with research and development would grow as well. Similarly, the expenditure of these entities on the implementation of innovations increased, which, however, depended to some extent on the availability of EU funds. Thereby, in the period of reduced access to EU programs supporting the conduct of R&D activity, the expenditure of entities on these activities also slightly decreased. |
Abstract | |
Cytowanie | Stec S., Szeląg M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n1_s243.pdf |
|
|
17. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2017 |
|
Chrobocińska K., Łukiewska K., Nasalski Z. Źródła informacji i inicjatorzy w działalności innowacyjnej w gospodarstwach rolniczych
Autor | Katarzyna Chrobocińska, Katarzyna Łukiewska, Zbigniew Nasalski |
Tytuł | Źródła informacji i inicjatorzy w działalności innowacyjnej w gospodarstwach rolniczych |
Title | SOURCES OF INFORMATION AND INITIATIVES IN INNOVATIVE ACTIVITIES IN AGRICULTURAL FARMS |
Słowa kluczowe | innowacje w rolnictwie, źródła informacji o innowacjach, inicjator innowacji |
Key words | innovations in agriculture, sources of information about innovation, initiator of innovation |
Abstrakt | W opracowaniu określono najważniejsze źródła informacji o innowacjach oraz inicjatorów działalności innowacyjnej w gospodarstwach rolniczych wykorzystujących w działalności aktywa pochodzące z ZWRSP . Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że inicjatorami działań innowacyjnych byli przede wszystkim właściciele gospodarstw rolniczych. Najczęściej wskazywanymi źródłami informacji o innowacjach byli pracownicy ośrodków doradztwa rolniczego, Internet, a także kursy i szkolenia. |
Abstract | The study identified the most important sources of information on innovations and the initiators of innovative activity in agricultural holdings using assets from the ZWRSP. The results of the conducted research indicate that the initiators of innovative activities were most often owners of agricultural farms. The most popular sources of information on innovations were agricultural advisory, Internet, courses and training. |
Cytowanie | Chrobocińska K., Łukiewska K., Nasalski Z. (2017) Źródła informacji i inicjatorzy w działalności innowacyjnej w gospodarstwach rolniczych .Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 104, z. 2: 98-106 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2017_n2_s98.pdf |
|
|
18. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Barska A. Innowacje na rynku produktów żywnościowych z perspektywy polskichi czeskich konsumentów generacji Y
Autor | Anetta Barska |
Tytuł | Innowacje na rynku produktów żywnościowych z perspektywy polskichi czeskich konsumentów generacji Y |
Title | Innovations on the Market of Food Products from the Perspective of Polishand Czech Generation Y Consumers |
Słowa kluczowe | globalizacja, konsument generacji Y, innowacje, produkt żywnościowy,zachowania konsumenta |
Key words | globalization, Generation Y consumer, innovation, food product, consumer behavior |
Abstrakt | Nowoczesny rynek produktów żywnościowych jest rynkiem o wysokim poziomie innowacyjności, co jest konsekwencją zmian otoczenia, a wraz z nimi coraz bardziej zróżnicowanych oczekiwań konsumentów. Produkty żywnościowe służą nie tylko zaspokojeniu potrzeb podstawowych, ale także różnych hedonistycznych pragnień, sprzyjają zachowaniu smukłej sylwetki, wzrostowi sił witalnych, oszczędzają czas oraz chronią środowisko (Gutkowska, 2011). Obecnie na rynku zarysowują się dwie przeciwstawne tendencje z jednej strony nasilająca się globalizacja przyczynia się do ujednolicania postaw i zachowań konsumentów, a z drugiej - nasila się rola tożsamości, co skłania do regionalizacji. Przemysł spożywczy staje się coraz bardziej globalny. Rozwój międzynarodowych korporacji, przepływ kapitału i siły roboczej w skali międzynarodowej powodują dyfuzję kultur oraz wzrost tendencji do utożsamiania się z wartościami ponadnarodowymi. Jednak zjawisko homogenizacji potrzeb jest mniej zauważalne w obrębie produktów żywnościowych. Konsumpcja żywności ma najsilniejszy związek z kulturą kraju, a zatem w stosunku do konsumpcji przemysłowej jest mniej podatna na proces globalizacji. Znajomość postaw i zachowań konsumentów wobec innowacji może w znacznym stopniu przyczynić się do wzrostu innowacyjności podmiotu. Konsument jest nieocenionym źródłem informacji, niezbędnych dla producentów, zwłaszcza tych funkcjonujących w obszarach przygranicznych, w trakcie przygotowywania strategii marketingowych związanych z projektowaniem i wprowadzaniem nowych produktów na rynek. Obecnie nie ma jednego wspólnego stanowiska, czy decyzje zakupu produktów żywnościowych przez konsumentów generacji Y są determinowane przez globalne trendy, czy też są one wynikiem uwarunkowań lokalnych. Dlatego podjęcie tego problemu badawczego znajduje swoje uzasadnienie poznawcze z powodu jego niewystarczającego rozpoznania. Celem niniejszego artykułu jest identyfikacja percepcji innowacji na rynku żywnościowym przez konsumentów generacji Y. W postępowaniu badawczym wykorzystano analizę literatury przedmiotu i wyniki własnych badań przeprowadzonych wśród 606 konsumentów generacji Y, z obszarów przygranicznych Polski i Czech. Wyniki badań dowodzą, że młodzi konsumenci są otwarci na nowości. Innowacje na rynku żywności to kategoria subiektywna, a niektóre sposoby jej postrzegania były zróżnicowane ze względu na płeć oraz kraj pochodzenia respondentów. |
Abstract | Modern food market is a market with a high level of innovativeness, what is a consequence of more and more differentiated expectations of consumers, not only about the hunger, but also various hedonistic desires, keeping slender figure, increasing vital forces, saving time, or protection of environment (Gutkowska, 2011). Food industry is becoming more and more global. Development of international corporations, movement of capital and workforce on the international scale, development of IT cause diffusion of consuming behavior patterns and there is growing tendency of identification with transnational values. However, phenomenon of homogenization of needs is less observable within the food products because consumers often manifest ethnocentric attitudes toward these products. Food consumption has the strongest relationship with the culture of the country and therefore, in comparison with industrial consumption is less susceptible to the process of globalization. Consumer is an invaluable source of information, indispensable for the producers during preparation of marketing strategies connected with designing and introduction of new products to the market. Knowledge of attitude and behaviors of the consumers towards innovations can significantly contribute to the growth of subject innovativeness. Currently, there is no single common position on how baying decisions of the Generation Y consumer are determined by global trends, and to what extent they are the result of cultural conditioning. Therefore, undertaking this issue has its cognitive justification due to insufficient diagnosis. The goal of this article is identification perception of Gen Y consumers towards innovations on the food market. The author used an analysis of the subject literature and results of her own surveys conducted among 606 consumers Generation Y, from the border areas of Poland and Czech Republic. Results of research have proven that young consumersare open to novelties. The innovations on the food market is a subjective category. Some of the ways of perception of innovations on the food market varied depending on sex and nationality of the respondents. |
Cytowanie | Barska A. (2017) Innowacje na rynku produktów żywnościowych z perspektywy polskichi czeskich konsumentów generacji Y.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 1: 7-18 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n1_s7.pdf |
|
|
19. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Horin N. Eco-innovative Activity of Ukrainian SMEs
Autor | Nataliya Horin |
Tytuł | Eco-innovative Activity of Ukrainian SMEs |
Title | |
Słowa kluczowe | eco-innovation, innovative development, small, medium and large enterprises, exporters, foreign trade activity, Ukraine |
Key words | |
Abstrakt | The study attempts to investigate the eco-innovative activity of Ukrainian enterprises according to their size (small, medium, and large) with special focus on SMEs as the predominant group of enterprises, which ensure the innovative development of the whole national economy, and is central to the efforts to achieve environmental sustainability and green growth. The empirical analysis is based on a questionnaire survey of 254 Ukrainian enterprises of different sizes; the survey presents data on their current state and foreign trade activity, opportunities and barriers for the implementation of technological innovations and eco-innovations. The relationships between the export and eco-innovative activities is also explored. The analysis showed that SMEs are less eco-innovative in comparison with large enterprises, have fewer numbers of exporters than large firms, but exporters are more eco-innovative than non-exporters. Also, the size of the Eco-innovation Index for Ukraine was calculated. Based on the obtained results, Ukraine is an economy with a low level of eco-innovativeness, so, the study is extremely important. |
Abstract | |
Cytowanie | Horin N. (2017) Eco-innovative Activity of Ukrainian SMEs .Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 4: 95-104 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n4_s95.pdf |
|
|
20. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2017 |
|
Meyer M. Krytyczna analiza paradygmatu innowacyjności
Autor | Maciej Meyer |
Tytuł | Krytyczna analiza paradygmatu innowacyjności |
Title | Critical Analysis of the Innovation Paradigm |
Słowa kluczowe | innowacje, imitacje, instytucje, kultury, ekonomia |
Key words | innovations, imitations, institutions, cultures, economics |
Abstrakt | Autor porusza problematykę innowacji i innowacyjności, zwracając uwagę na ich wady. Innowacje są pożądane przez państwa i korporacje, ale ich implementacja nie zawsze jest udana z powodu braku odpowiedniego otoczenia instytucjonalnego i kulturowego. Niedocenionym źródłem przewagi konkurencyjnej mogą być imitacje, które nie mają tylu wad co innowacje, a mogą do nich także prowadzić. |
Abstract | The author raises the issue of innovation and pays attention to its disadvantages. Although innovations are the aim of many states and corporations their implementation is not always successful. The reason is lack of proper institutional and cultural background. Imitations may be an underrated source of competitive advantage. They do not have so many disadvantages as innovations but may lead to them as well. |
Cytowanie | Meyer M. (2017) Krytyczna analiza paradygmatu innowacyjności.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 120: 5-15 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2017_n120_s5.pdf |
|
|