1. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2022 |
|
Konarzewska U., Michalczuk G. Inwestowanie społecznie odpowiedzialne jako kierunek rozwoju rynku kapitałowego
Autor | Urszula Konarzewska, Grażyna Michalczuk |
Tytuł | Inwestowanie społecznie odpowiedzialne jako kierunek rozwoju rynku kapitałowego |
Title | SOCIALLY RESPONSIBLE INVESTING AS THE DI-RECTION OF CAPITAL MARKET DEVELOPMENT |
Słowa kluczowe | inwestowanie społecznie odpowiedzialne, strategie inwestowania społecznie odpowiedzialnego, rynek kapitałowy |
Key words | socially responsible investing, socially responsible investing strategies, capital market |
Abstrakt | Inwestowanie społecznie odpowiedzialne (SRI) staje się coraz szybciej rozwijającym się segmentem rynku kapitałowego. Dotyczy ono transakcji, w których cel inwestycyjny jest determinowany nie tylko kryteriami finansowymi (oczekiwaną stopą zwrotu i ryzykiem), ale również aspektami pozafinansowymi dotyczącymi kwestii środowiskowych, społecznych i związanych z ładem korporacyjnym (ESG).Celem artykułu jest diagnoza inwestowania społecznie odpowiedzialnego na rynkach kapitałowych w ujęciu przestrzennym. Dodatkowym celem jest identyfikacja strategii implementowanych przez inwestorów na poszczególnych rynkach.W artykule zastosowano klasyczne metody badawcze, takie jak: studium literatury odnoszącej się do problematyki inwestowania społecznie odpowiedzialnego, a także metoda analizy desk research oparta na dokumentach ukazujących tendencje w zakresie społecznie odpowiedzialnego inwestowania na świecie w ujęciu wartościowym oraz w przekroju strategii inwestycyjnych stosowanych przez inwestorów.Odnosząc się do statystyk, można zauważyć, że inwestowanie społecznie odpowiedzialne staje się znaczącą formą lokowania środków finansowych na globalnym rynku kapitałowym. W roku 2020 globalna wartość rynku SRI wyniosła ponad 35 bln dolarów. Nie jest to jednak rynek jednolity, o czym świadczy zróżnicowane tempo rozwoju inwestowania społecznie odpowiedzialnego w poszczególnych regionach świata. Jest to też rynek, który ewoluuje pod względem stosowanych strategii inwestycyjnych. Znajduje to odzwierciedlenie w odchodzeniu od podejmowania decyzji inwestycyjnych głównie z wykorzystaniem selekcji negatywnej na rzecz inwestycji dokonanych w oparciu o strategię związaną z integracją czynników ESG z tradycyjną analizą finansową. |
Abstract | Socially responsible investing (SRI) is becoming an increasingly fast-growing segment of the capital market. It refers to transactions in which the investment objective is determined not only by financial criteria (expected rate of return and risk) but also by non-financial aspects related to environmental, social and corporate governance (ESG) issues.The aim of the article is to diagnose socially responsible investing in the capital markets in spatial terms. An additional aim is to identify the strategies implemented by investors in individual markets.The classical methods of research were used in this article, such as the study of the literature concerning socially responsible investing and the method of desk research based on documents showing global trends in socially responsible investing in terms of value and investment strategies used by investors.Referring to statistics, it can be seen that socially responsible investing becomes a significant form of locating funds in a global capital market. In 2020, the global value of the SRI market amounted to over USD 35 trillion. However, it is not a homogeneous market, as evidenced by thevarying rates of development of socially responsible investing in different regions of the world. It is also a market that evolves in terms of the investment strategies used. This is reflected in moving away from making investment decisions mainly with the use of negative/exclusionary screening toinvestments made on the basis of ESG integration. |
Cytowanie | Konarzewska U., Michalczuk G. (2022) Inwestowanie społecznie odpowiedzialne jako kierunek rozwoju rynku kapitałowego.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 27(76): 43-57 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2022_n76_s43.pdf |
|
|
2. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2021 |
|
Tomaszek K., Zawadka J. Zachowania i preferencje turystów biznesowychodwiedzających Warszawę
Autor | Karolina Tomaszek, Jan Zawadka |
Tytuł | Zachowania i preferencje turystów biznesowychodwiedzających Warszawę |
Title | |
Słowa kluczowe | turystyka biznesowa, podróże służbowe, rynek spotkań, Warszawa |
Key words | |
Abstrakt | Celem artykułu jest przybliżenie istoty turystyki biznesowej, a także scharakteryzowaniezachowań i preferencji turystów biznesowych odwiedzających Warszawę. Wykorzystanymimetodami badawczymi były analiza literatury oraz sondaż diagnostyczny. Badaniaankietowe przeprowadzono w lutym 2020 roku na próbie 90 osób odwiedzających Warszawęw celach biznesowych. Na podstawie wyników badań wywnioskowano, iż przyjazdy biznesowerespondentów do Warszawy odbywają się w większości kilkukrotnie w ciągu roku, a średniadługość pobytu wynosi zazwyczaj dwa dni. Zależność między porą roku a częstotliwością przyjazdówsłużbowych do Warszawy jest znikoma. Przeważająca część badanych postrzega stolicęPolski jako atrakcyjną destynację turystyki biznesowej, która posiada odpowiednią infrastrukturędo organizacji spotkań biznesowych. |
Abstract | |
Cytowanie | Tomaszek K., Zawadka J. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2021_n15_s151.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Babuchowska K. Wpływ zniesienia kwot mlecznych na funkcjonowanie gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka
Autor | Karolina Babuchowska |
Tytuł | Wpływ zniesienia kwot mlecznych na funkcjonowanie gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka |
Title | Impact of the Abolition of Milk Quotas on the Functioning of Dairy Farms |
Słowa kluczowe | produkcja mleka, gospodarstwa rolne, zniesienie kwot mlecznych |
Key words | dairy production, farms, the abolition of milk quotas |
Abstrakt | Rynek mleka od początku integracji europejskiej należał do najbardziej uregulowanych. Jednym w kluczowych instrumentów, które miały zapewnić jego stabilizację były wprowadzone w 1984 r. kwoty mleczne. Dążąc do większej liberalizacji rynku mleka UE zdecydowała o zniesieniu od 1 kwietnia 2015 r. limitów produkcji. Fakt ten znacząco zmienił warunki funkcjonowania gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka. Celem artykułu była próba ukazania jak zniesienie limitowania produkcji mleka wpłynęło na funkcjonowanie polskich gospodarstw mleczarskich. Podstawowym źródeł informacji były wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród 1047 właścicieli gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka. Informacje te uzupełniono danymi Agencji Rynku Rolnego, Głównego Urzędu Statystycznego oraz Eurostat. W opinii ponad połowy respondentów na skutek likwidacji w 2015 r. kwot mlecznych pogorszyła się sytuacja ich gospodarstwa. Wynikało to przede wszystkim z niskich cen mleka, które wpłynęły na obniżenie opłacalności produkcji. Z tego względu aż 62% badanych było zdania, że na rynku mleka powinien być większy stopień interwencji. |
Abstract | The milk market was one of the most regulated since the beginning of European integration. One of the key instruments to stabilize this market was milk quota. It was introduced in 1984. Aiming at greater milk market liberalization, the EU decided to lift limits of the production from 1 April 2015. This fact significantly changed the operating conditions of dairy farms. The aim of the article was to show how the implementation (along with Poland's accession to the EU), and then the abolition of milk production, affected the situation of Polish dairy farms. The primary sources of information were the results of a survey in 1047 dairy farm owners operating throughout the country. This information was supplemented by Agriculture Market Agency and Milk Market Observatory data. In the opinion of more than half of the respondents, as a result of the abolition of milk quotas in 2015, the situation of their farms worsted. This fact was primarily due to the low prices of raw milk, which was driven by lower efficiency of production. As a result, 62% of the respondents believed that there should be a greater degree of intervention on the milk market. |
Cytowanie | Babuchowska K. (2020) Wpływ zniesienia kwot mlecznych na funkcjonowanie gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 1: 5-14 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n1_s5.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Lemanowicz M. INDICATIONS OF CONSUMERS’ PROSUMER BEHAVIOUR ON THE FOOD MARKET
Autor | Marzena Lemanowicz |
Tytuł | INDICATIONS OF CONSUMERS’ PROSUMER BEHAVIOUR ON THE FOOD MARKET |
Title | Przejawy zachowań prosumpcyjnych konsumentów na rynku żywności |
Słowa kluczowe | prosumption, prosumer behaviour, consumer trends, food market |
Key words | prosumpcja, zachowania prosumpcyjne, trendy konsumenckie, rynek żywności. |
Abstrakt | The objective of this article was to identify examples of prosumer behaviour in the food market, to examine the degree of customer involvement and to measure the attitudes (opinions) of respondents regarding customer engagement in creation/improvement of a product. The most popular activities undertaken by consumers in the field of prosumption were selected and consumer involvement in various types of marketing campaigns organized by producers was determined. The survey was conducted among 320 respondents. The conducted research indicates consumer activity in the field of prosumption; however, respondents mainly manifest behaviour that do not require them to be very active. Sharing opinions on purchased food products is one of the manifestations of prosumer behaviour and these actions are undertaken with great frequency and willingness. The study also identified consumer participation in creating new products and improving existing ones. Over half of the respondents (64.4%) declared that they participated in these activities, however their participation is rare or very rare. In addition, consumers express positive opinions about the organization of such activities by companies and most of them believe that there are too few such activities on the market. |
Abstract | Celem artykułu było zidentyfikowanie przykładów zachowań prosumpcyjnych na rynku żywności, określenie stopnia zaangażowania konsumentów w te działania i pomiar postaw (opinii) respondentów dotyczących zaangażowania klienta w tworzenie/ulepszanie produktów. Na podstawie przeprowadzonych badań wyłoniono najbardziej popularne działania podejmowane przez konsumentów z zakresu prosumpcji, określono zaangażowanie konsumentów w różnego rodzaju akcje marketingowe organizowane przez producentów. Badanie ankietowe przeprowadzono w grupie 320 respondentów. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że wyrażanie opinii na temat zakupionych produktów spożywczych jest jednym z przejawów zachowań prosumpcyjnych i działania te podejmowane są z dużą częstotliwością i chęcią. W badaniu zidentyfikowano również uczestnictwo konsumentów w kreowaniu nowych produktów i ulepszaniu już istniejących. Ponad połowa respondentów (64,4%, 206 osób) zadeklarowała, ze uczestniczy w tych działaniach, jednakże udział ten jest rzadki bądź bardzo rzadki. Przeprowadzone badania wskazują na aktywność konsumentów w zakresie prosumpcji, jednakże respondenci przejawiają głównie zachowania nie wymagające od nich dużej aktywności. Ponadto konsumenci wyrażają pozytywne opinie na temat organizowania tego typu działań przez firmy i większość z nich uważa, że na rynku jest ich za mało. |
Cytowanie | Lemanowicz M. (2020) INDICATIONS OF CONSUMERS’ PROSUMER BEHAVIOUR ON THE FOOD MARKET.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 24(73): 81-91 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2020_n73_s81.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Mroczek R. Rynek mięsa w Polsce w dobie koronawirusa SARS-Cov-2
Autor | Robert Mroczek |
Tytuł | Rynek mięsa w Polsce w dobie koronawirusa SARS-Cov-2 |
Title | The Meat Market in Poland in the Era of the SARS-Cov-2 Coronavirus |
Słowa kluczowe | rynek, handel, eksport, import, przemysł mięsny, produkcja, konsumpcja, ceny |
Key words | market, trade, export, import, meet industry, production, consumption, prices |
Abstrakt | Celem niniejszego opracowania była ocena wpływu wirusa SARS-CoV-2 na rynek mięsa w Polsce. Rynek mięsa jest ważną częścią polskiej gospodarki. Produkcja żywca rzeźnego (wieprzowego, wołowego oraz drobiowego) stanowi ponad 1/3 produkcji towarowej rolniczej, a przemysł mięsny (mięsa czerwonego i drobiowego) jest największym działem przetwórstwa spożywczego. Pandemia COVID-19, która dotarła także do Polski nie zachwiała w znaczący sposób tym rynkiem. Oznaką wprowadzonych obostrzeń w życiu społecznym i gospodarczym był krótkotrwały zmasowany wykup żywności o przedłużonym terminie przydatności do spożycia. Lockdown zmienił nieco nawyki żywieniowe oraz zakupowe Polaków. W I połowie 2020 roku eksport mięsa wołowego oraz drobiowego zmniejszył się o 3-5%, a o 28% spadł eksport mięsa wieprzowego w porównaniu z I połową 2019 roku. Rynek mięsa borykał się w dalszym ciągu z afrykańskim pomorem świń (ASF) oraz dodatkowo ptasią grypą. Najbardziej poszkodowaną częścią rynku został segment HoReCa. |
Abstract | The aim of this study was to assess the impact of SARS-CoV-2 virus on the meat market in Poland. The meat market is an important part of the Polish economy. Production of slaughter animals (pork, beef and poultry) accounts for over 1/3 of agricultural commodity production, and the meat industry (red meat and poultry) is the largest branch of food processing. The COVID-19 pandemic, which also reached Poland, did not significantly shake this market. A sign of the introduced restrictions in social and economic life was a short-term massive purchase of food with an extended shelf life. Lockdown slightly changed the eating and shopping habits of Poles. In the first half of 2020, exports of beef and poultry decreased by 3-5%, and exports of pork decreased by 28% compared to the first half of 2019. The meat market continued to struggle with African Swine Fever (ASF) and, in addition, with bird flu. The HoReCa segment was the most affected part of the market. |
Cytowanie | Mroczek R. (2020) Rynek mięsa w Polsce w dobie koronawirusa SARS-Cov-2.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 3: 53-65 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n3_s53.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Waśkowski Z. DETERMINANTS OF THE CO-CREATION OF CONSUMER VALUE ON THE SPORTS EVENT MARKET
Autor | Zygmunt Waśkowski |
Tytuł | DETERMINANTS OF THE CO-CREATION OF CONSUMER VALUE ON THE SPORTS EVENT MARKET |
Title | Determinanty współtworzenia wartości dla nabywców na rynku wydarzeń sportowych |
Słowa kluczowe | consumer value, co-creation of value, sports events market |
Key words | wartość dla nabywców, współtworzenie wartości, rynek wydarzeń sportowych. |
Abstrakt | Although the concept of the co-creation of consumer value has been subject to numerous research projects and scientific debates, it still arouses controversy. Its possible applications are still discussed and its various aspects require more in-depth analyses. This article is conceptual in nature and presents the determinants of the co-creation of value on the sports event market. It also addresses its opportunities and limitations. The conducted analysis allowed for a conclusion that the creation of value for sports events is cooperative in nature, with three main groups of entities involved. |
Abstract | Koncepcja współtworzenia wartości dla nabywców mimo, że jest przedmiotem licznych badań i dyskusji naukowych nadal wzbudza wiele kontrowersji. Brakuje jednomyślności w zakresie możliwości jej stosowania, wiele zagadnień wymaga dalszych, pogłębionych badań. Prezentowany artykuł ma charakter koncepcyjny, przedstawiono w nim uwarunkowania współtworzenia wartości na rynku wydarzeń sportowych oraz wskazano na związane z tym możliwości i ograniczenia. W wyniku przeprowadzonych analiz ustalono, że tworzenie wartości wydarzeń sportowych ma charakter kooperatywny, a w proces ten są zaangażowane trzy główne grupy podmiotów. |
Cytowanie | Waśkowski Z. (2020) DETERMINANTS OF THE CO-CREATION OF CONSUMER VALUE ON THE SPORTS EVENT MARKET.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 23(72): 247-255 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2020_n72_s247.pdf |
|
|
7. |
Ekonomika i Organizacja Logistyki, 2020 |
|
Górecka A., Zborowska P. The factors influencing the growth in dropshipping orders during the COVID-19 pandemic
Autor | Aleksandra Górecka, Paulina Zborowska |
Tytuł | The factors influencing the growth in dropshipping orders during the COVID-19 pandemic |
Title | Czynniki wpływające na wzrost liczby zamówień w modelu dropshipping w czasie pandemii COVID-19 |
Słowa kluczowe | dropshipping, Polish market, COVID-19 |
Key words | dropshipping, polski rynek, COVID-19 |
Abstrakt | The paper aimed to investigate the most significant factors influencing the growth in orders in the dropshipping model in Poland. The research was conducted during the pandemic time and was compared with the results in the levels in orders in 2019. The main factors that have impacts on the growth in the level of orders were introduced out of B2B and B2C variables. The results present that apart from the product type, the payment method, marketing by supplier entity, and the number of suppliers is crucial for a dropshipping business model. |
Abstract | Celem artykułu było zbadanie najważniejszych czynników wpływających na wzrost zamówień w modelu dropshipping w Polsce. Badania przeprowadzono w okresie pandemii COVID-19 i porównano z wynikami w zakresie poziomów zamówień w 2019 roku. Czynniki mające wpływ na wzrost poziomu zamówień (zmienne) podzielono na dwie grupy: B2B i B2C. Wyniki wskazują, że poza rodzajem produktu kluczowe dla wzrostu zamówień w modelu biznesowym dropshipping były: dostępne sposoby płatności, rozwiązania marketingowe, dostawcy oraz liczba dostawców sklepu. |
Cytowanie | Górecka A., Zborowska P. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOL_2020_T5_n3_s65.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Maciejewski G. Typy gospodarstw domowych ze względu na ich zachowania na rynku żywności
Autor | Grzegorz Maciejewski |
Tytuł | Typy gospodarstw domowych ze względu na ich zachowania na rynku żywności |
Title | Types of Households by Their Behaviour on the Food Market |
Słowa kluczowe | gospodarstwo domowe, typologia, rynek żywności, analiza wielowymiarowa, Polska, Słowacja |
Key words | household, typology, food market, multidimensional analysis, Poland, Slovakia |
Abstrakt | Dynamiczny rozwój rynku artykułów żywnościowych wymaga od przedsiębiorstw oraz instytucji odpowiedzialnych za politykę gospodarczą kraju ciągłego monitorowania zachowań głównego podmiotu konsumpcji na tym rynku, jakim jest gospodarstwo domowe. Jednym z rozwiązań jest prowadzenie zabiegów typologizacji. Celem artykułu jest zaprezentowanie wyników typologii gospodarstw domowych przeprowadzonych w Polsce i na Słowacji na próbie 900 gospodarstw domowych. Do delimitacji typów gospodarstw wykorzystano hierarchiczną (metoda Warda) i niehierarchiczną (metoda k-średnich) analizą skupień. W rezultacie w każdej podpróbie udało się wyodrębnić trzy typy gospodarstw domowych ze względu na ich zachowania na rynku żywności. |
Abstract | The dynamic development of the food market requires enterprises and institutions responsible for the country's economic policy to constantly monitor the behaviour of the main consumption entity on this market, which is the household. One of the solution is to conduct typologisation procedures. The aim of the article is to present the results of household's typology conducted in Poland and Slovakia on a sample of 900 households. Hierarchical (Ward's method) and non-hierarchical (k-means method) cluster analysis was used to delimit households' types. As a result, three types of households were identified in each sub-sample by their behaviour on the food market. |
Cytowanie | Maciejewski G. (2020) Typy gospodarstw domowych ze względu na ich zachowania na rynku żywności.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 1: 52-66 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n1_s52.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Kucharska B., Malinowska M. Pokolenie Y na rynku żywności – perspektywa placówek gastronomicznych
Autor | Barbara Kucharska, Mirosława Malinowska |
Tytuł | Pokolenie Y na rynku żywności – perspektywa placówek gastronomicznych |
Title | Generation Y on the Food Market – the Perspective of Catering Establishment |
Słowa kluczowe | pokolenie Y, rynek żywności, placówka gastronomiczna |
Key words | generation Y, food market, catering establishment |
Abstrakt | Celem artykułu jest identyfikacja wybranych elementów zachowań pokolenia Y na rynku usług gastronomicznych oraz działań podejmowanych przez placówki gastronomiczne w kontekście tych zachowań. Realizacji celu posłużyły studia literaturowe, informacje pochodzące z czasopism branżowych oraz badania bezpośrednie przeprowadzone przez autorów artykułu. Identyfikacji wyróżników oferty placówek gastronomicznych wpisujących się w specyfikę pokolenia Y dokonano na podstawie analizie zawartości informacji zawartych na stronach internetowych placówek. Wyniki przeprowadzonych badań i analiz wskazują, że pokolenie Y to niezwykle ważny podmiot rynku usług gastronomicznych – duży liczebnie, ale również innowacyjny, aktywny, szybki, wymagający. Zachowania pokolenia Y wyznaczają współczesne trendy na rynku i wymuszają podejmowanie działań przez placówki gastronomiczne zgodne z tymi trendami - w zakresie oferty, jej różnorodności i dostępności, a także wirtualizacji elementów obsługi klienta. |
Abstract | The aim of the article is to identify selected elements of behaviors of generation Y on the market of catering services and activities undertaken by catering establishments in the context of these behaviors. The purpose of the article was accomplished by literature studies, information from branche magazines, and direct research carried out by the authors of the article. Identification of the distinguishing features of gastronomic establishments suitable to the specificity of generation Y was based on the analysis of the content of information contained on the websites of these establishments. The results of research and analysis indicate that Generation Y is an extremely important entity on the food service market - it is not only large in number, but also innovative, active, fast and demanding. Behaviors of generation Y determine modern market trends and force gastronomic establishments in accordance with these trends - in terms of the offer, its diversity and availability, as well as the virtualization of customer service elements. |
Cytowanie | Kucharska B., Malinowska M. (2020) Pokolenie Y na rynku żywności – perspektywa placówek gastronomicznych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 1: 40-51 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n1_s40.pdf |
|
|
10. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2020 |
|
Nowak C. Produkty regionalne i tradycyjne w promocji rozwojuekonomicznego i zachowaniu dziedzictwa kulturowego wsi
Autor | Czesław Nowak |
Tytuł | Produkty regionalne i tradycyjne w promocji rozwojuekonomicznego i zachowaniu dziedzictwa kulturowego wsi |
Title | |
Słowa kluczowe | produkty regionalne, produkty tradycyjne, turystyka wiejska |
Key words | |
Abstrakt | Produkty regionalne i tradycyjne w Unii Europejskiej rejestrowane są w wykazieochrony produktów regionalnych i tradycyjnych DOOR (Database of Origin and Registration),co zapewnia im ochronę prawną. Produkty pochodzące z ekoregionów 160 państw,a zagrożone wyginięciem znajdują się w katalogu „Arka Smaku Slow Food”. Polskie produktyrejestrowane są przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i publikowane na liście produktówtradycyjnych. Na stronach internetowych DOOR Unii Europejskiej produkty podzielone sąna trzy grupy i trzy etapy rejestracji, co może komplikować czytelność wykazu. Celem pracyjest ukazanie różnych aspektów kształtujących współczesny rynek produktów regionalnychi tradycyjnych, w tym działań podejmowanych w różnych państwach, w celu obniżenia konkurencyjnościtowarów importowanych. W pracy przedstawiono wyniki badań, gdzie narzędziembadawczym był kwestionariusz ankiety przeprowadzonej wśród specjalistów pracującychw sektorze rolnictwa województw świętokrzyskiego i małopolskiego, na temat znaczenia produktówregionalnych i tradycyjnych w rozwoju turystyki wiejskiej i inicjatyw wspierających ichudział w rynku rolno-spożywczym. |
Abstract | |
Cytowanie | Nowak C. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2020_n13_s103.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Mielus P. IMPACT OF PANELISTS ON WIBOR RATES – HYBRID APPROACH
Autor | Piotr Mielus |
Tytuł | IMPACT OF PANELISTS ON WIBOR RATES – HYBRID APPROACH |
Title | Wpływ panelistów na kształtowanie się stawki WIBOR – podejście hybrydowe |
Słowa kluczowe | financial benchmarks, money market, hybrid method |
Key words | wskaźniki finansowe, rynek pieniężny, metoda hybrydowa |
Abstrakt | The reform of financial benchmarks is one of the key elements of stability and trust in the financial market. In the money market, it is difficult to implement reforms because of the disappearance of the interbank deposit market, which was a reference market for IBOR-type rates. A solution is a hybrid method which combines declarations of panelists and prices of eligible transactions. Based on historic time series, the article analyses the impact of individual banks on the published index and presents the way the hybrid method can be used for WIBOR 3M. On the grounds of empirical data, the impact of particular banks was found to be moderate and the hybrid method proved to generate an interest rate series of a similar level, but of greater variance. The key problem is a limited impact of real-transaction prices on the published rate due to a low share of concluded deals and divergence of their prices from quotes generated by so called expert judgment in the analysed period. |
Abstract | Reforma wskaźników finansowych jest jednym z kluczowych elementów stabilności i zaufania na rynku finansowym. Na rynku pieniężnym, wdrożenie reformy jest trudne ze względu na zanik międzybankowego rynku depozytowego, który stanowił rynek referencyjny dla stawek typu IBOR. Rozwiązaniem jest metoda hybrydowa stanowiąca połączenie deklaracji panelistów oraz cen zawartych transakcji spełniających wyznaczone kryteria. Artykuł, na podstawie historycznych szeregów czasowych, analizuje wpływ poszczególnych banków na kształtowanie się publikowanego indeksu oraz prezentuje aplikację metody hybrydowej dla wskaźnika WIBOR 3M. Na podstawie danych empirycznych ustalono, że wpływ poszczególnych banków jest umiarkowany, a metoda hybrydowa generuje szereg stóp procentowych o podobnym poziomie stawki, ale o wyższej wariancji. Problemem jest niski udział cen transakcyjnych w procesie kształtowania stawki, ze względu na ograniczoną liczbę zawartych transakcji oraz rozbieżność ich cen z ocenami eksperckimi składanymi w okresie analizowanej próby. |
Cytowanie | Mielus P. (2020) IMPACT OF PANELISTS ON WIBOR RATES – HYBRID APPROACH.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 23(72): 123-133 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2020_n72_s123.pdf |
|
|
12. |
Ekonomika i Organizacja Logistyki, 2020 |
|
Pavlić Skender H., Štefanić A., Zaninović P. The logistics performance analysis in European Union – EU-15 vs. EU-13
Autor | Helga Pavlić Skender, Antonela Štefanić, Petra Zaninović |
Tytuł | The logistics performance analysis in European Union – EU-15 vs. EU-13 |
Title | Analiza wydajności logistycznej w Unii Europejskiej – UE-15 vs. UE-13 |
Słowa kluczowe | logistics, logistics performance index – LPI, European Union, EU-15, EU-13 |
Key words | logistyka, wskaźnik wydajności logistyki – LPI, Unia Europejska, EU-15, EU-13 |
Abstrakt | Logistics accounts for 14% of total GDP in the European Union countries, which shows the importance of the logistics service and performance of the European Union countries. Logistics market of EU-15 countries is well developed while most of EU-13 countries need to address poor railway infrastructure and other political issues related to corruption and lack of competitiveness. However, EU-13 economies are growing fast and can benefit even more from the improvements in logistics market. Therefor this paper aims to analyze logistics performance in the European Union, distinguishing between EU-15 and EU-13 countries. For our analysis we use Worlds Bank Logistics Performance Index (LPI) which is a tool that measures the quality, velocity, accuracy and simplicity of the logistics processes. The analysis covers the period from 2010 to 2018. The results of our analysis show that some EU-13 countries are lagging behind EU-15 countries in terms of logistics performance, while countries like Poland, Czech Republic and Hungary are the best logistics performers among all EU-13 countries. Results also shows us correlation between logistics performance and economic growth which imply that EU-13 countries must take step forward in their logistics performance in order to integrate in regional and global supply chain and thus enhance their economic position and competitiveness. |
Abstract | Logistyka stanowi 14% całkowitego PKB krajów Unii Europejskiej, co wskazuje na duże znaczenie tego sektora dla wyników ekonomicznych krajów członkowskich Unii Europejskiej. Rynek logistyczny krajów UE-15 jest dobrze rozwinięty, podczas gdy większość krajów UE-13 powinno podjąć działania dla rozwoju słabej infrastruktury kolejowej oraz pochylić się nad kwestiami politycznymi związanymi z korupcją, czy brakiem konkurencyjności. Szybko rozwijające się gospodarki UE-13 mogą jednak skorzystać na poprawie rynku usług sektora logistycznego. Celem artykułu było określenie wydajności sektora logistyki w Unii Europejskiej z podziałem na kraje UE-15 i UE-13. W pracy wykorzystano wskaźnik wydajności logistyki według Banku Światowego (Logistics Performance Index – LPI), który jest narzędziem określającym jakość, szybkość, dokładność i prostotę procesów logistycznych. Analiza objęła okres od 2010 do 2018 roku. Wyniki wskazują, że niektóre kraje UE-13 pozostają w tyle za członkami UE-15 pod względem wyników logistycznych, podczas gdy kraje takie jak Polska, Czechy i Węgry osiągają najlepsze wyniki logistyczne wśród krajów UE-13. Wyniki wskazują również na korelację między wynikami logistyki a wzrostem gospodarczym. To oznacza, że kraje UE-13 muszą zrobić krok naprzód w swoich wynikach logistycznych, aby zintegrować się z regionalnym i globalnym łańcuchem dostaw, a tym samym poprawić swoją pozycję gospodarczą i konkurencyjność. |
Cytowanie | Pavlić Skender H., Štefanić A., Zaninović P. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOL_2020_T5_n3_s5.pdf |
|
|
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Zawadzka D. Rynek wołowiny w Rosji w latach 1990-2017 i w 2018 r.
Autor | Danuta Zawadzka |
Tytuł | Rynek wołowiny w Rosji w latach 1990-2017 i w 2018 r. |
Title | Beef Market in Russia in the years 1990-2017 and in 2018 |
Słowa kluczowe | Rosja, rynek wołowiny, samowystarczalność |
Key words | Russia, beef market, self-sufficiency |
Abstrakt | Celem analizy jest zidentyfikowanie kluczowych zmian, jakie nastąpiły na rosyjskim rynku wołowiny w latach 1990-2017. Badaniem objęto wszystkie elementy rynku. Podstawę oceny stanowiły dane pochodzące z rosyjskich Roczników Statystycznych oraz z publikacji amerykańskich Foreign Agricultural Service USDA. Do pomiaru dynamiki wykorzystano indeksy o stałej i zmiennej podstawie. Analiza pozwoliła na stwierdzenie, że w badanym okresie wszystkie elementy rynku uległy redukcji. Zmniejszyło się pogłowie i produkcja wołowiny, a także jej import oraz spożycie. Nastąpiło to pomimo wsparcia ze strony państwa. Wsparcie (subsydia) są relatywnie małe w porównaniu ze wsparciem chowu trzody czy drobiu. Pozwala ono jednak na tworzenie podstaw chowu bydła mięsnego i jego rozwoju w dłuższej perspektywie. |
Abstract | The aim of the analysis is to identify the key changes that occurred on the Russian beef market in the years 1990-2017. The research covered all elements of the market. The basis for the assessment data were taken from the Russian Statistical Yearbooks and from the US Foreign Agricultural Service USDA. Dynamics were indexed on fixed and variable bases. The analysis allows to conclude that all elements of the market were reduced during the period under consideration. The beef population and production as well as its imports and consumption decreased. This happened despite the support from the state. This support (subsidies) is relatively small compared to the support of pig or poultry farming. However, it allowed to create the basis of beef cattle breeding and its development in the long term. |
Cytowanie | Zawadzka D. (2019) Rynek wołowiny w Rosji w latach 1990-2017 i w 2018 r..Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 233-247 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s233.pdf |
|
|
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Zawadzka D. Wybrane aspekty rynku prosiąt w Polsce, Niemczech i Danii
Autor | Danuta Zawadzka |
Tytuł | Wybrane aspekty rynku prosiąt w Polsce, Niemczech i Danii |
Title | Selected Aspects of the Piglet Market in Poland, Germany and Denmark |
Słowa kluczowe | rynek prosiąt, import, ceny, Polska, Niemcy, Dania |
Key words | piglet market, import, prices, Poland, Germany, Denmark |
Abstrakt | Celem artykułu jest analiza wybranych aspektów rynku prosiąt w Polsce, Niemczech i Danii. Kraje te wyodrębniono na podstawie wielkości importu i eksportu żywej trzody na wspólnotowym rynku. Szeroko pojęty rynek prosiąt jest stosunkowo słabo rozpoznany, choć prosięta stanowią ważną fazę produkcji trzody. Trudność analizy tego rynku polega głównie na braku odpowiedniej statystyki. W niniejszym opracowaniu o produkcji prosiąt i podstawowych jej cechach (rozproszenie) wnioskowano na podstawie danych dotyczących natężenia chowu loch w gospodarstwach. Chów loch nie odzwierciedla jednak krajowej podaży prosiąt, która korygowana jest poprzez obroty handlu zagranicznego. Wyrazem dostosowania popytu do podaży są ceny. |
Abstract | The aim of the article is to analyze selected aspects of the piglet market in Poland, Germany and Denmark. These countries were distinguished on the basis of the volume of imports and exports of live pigs on the Community market. The broadly understood piglet market is relatively poorly recognized, although piglets are an important phase of pig production. The difficulty of analyzing this market is mainly due to the lack of appropriate statistics. Piglet production and its basic characteristics (dispersion) were inferred on the basis of data on sow farming in farms. However, sow farming does not reflect domestic piglet supply, which is adjusted by foreign trade turnover. Prices are an expression of adjusting demand to supply. |
Cytowanie | Zawadzka D. (2019) Wybrane aspekty rynku prosiąt w Polsce, Niemczech i Danii.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 4: 113-125 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n4_s113.pdf |
|
|
15. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Szajner P. Wahania cykliczne na światowym rynku cukru
Autor | Piotr Szajner |
Tytuł | Wahania cykliczne na światowym rynku cukru |
Title | Cyclical Changes on the World Market of Sugar |
Słowa kluczowe | cukier, trzcina cukrowa, buraki cukrowe, rynek światowy, cykl koniunkturalny, zmienność cen |
Key words | sugar, sugar cane, sugar beets, world market, business cycle, price volatility |
Abstrakt | W historii gospodarczej świata cukier jest uznawany za jeden z pierwszych produktów globalnych, a sytuacja podażowo-popytowa na światowym rynku miała duży wpływ na rozwój rynków lokalnych. Polski sektor cukrowniczy od wielu lat pozostaje pod wpływem rynku światowego. Reforma systemu regulacji rynku cukru w UE spowodowała, że rynek unijny i krajowy w coraz większym stopniu są uzależnione od sytuacji na rynku światowym. Potencjał produkcyjny krajowego przemysłu cukrowniczego jest większy od zapotrzebowania na rynku wewnętrznym i nadwyżki podaży są kierowane na eksport. Światowy rynek charakteryzuje się wahaniami koniunkturalnymi, które są determinowane cyklicznością uprawy trzciny cukrowej. Długość cyklu koniunkturalnego skróciła się do 2-3 lat. Ceny rynku światowego wpływają na ceny zbytu i eksportowe w kraju i wyniki finansowe branży cukrowniczej. |
Abstract | In the economic history of the world, sugar is considered one of the first global products, and the supply-demand in the global market has had a major impact on the development of local markets. The Polish sugar sector has been under the influence of the world market for many years. The reform of the sugar market regulation system in the EU has made the EU and domestic markets increasingly dependent on the world market. The production potential of the domestic sugar industry is greater than the demand on the internal market and the excess supply is directed to exports. The global market is characterized by cyclical fluctuations, which are determined by the cyclical nature of sugar cane cultivation. The length of the business cycle has been reduced to 2-3 years. The world market prices affect domestic sales and export prices and the financial performance of the sugar industry. |
Cytowanie | Szajner P. (2019) Wahania cykliczne na światowym rynku cukru.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 186-195 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s186.pdf |
|
|
16. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Świetlik K. Zmienność światowych cen żywności w latach 2000-2018
Autor | Krystyna Świetlik |
Tytuł | Zmienność światowych cen żywności w latach 2000-2018 |
Title | Changeability of World Food Prices During 2000-2018 |
Słowa kluczowe | żywność, ceny żywności, indeksy cen, niestabilność cen, rynek światowy |
Key words | food, food prices, price indices, instability of prices, global market |
Abstrakt | Celem artykułu jest przedstawienie głównych kierunków zmian światowych cen artykułów rolno-spożywczych w latach 2000-2018, określenie stopnia ich zmienności i wskazanie przyczyn tych zjawisk. Głównym źródłem danych były średnie roczne indeksy cen żywności FAO. Przeprowadzone analizy pokazały, że w 2011 r. światowe ceny żywności osiągnęły poziom ponad dwuipółkrotnie wyższy niż w 2000 r., a w całym badanym okresie zwiększyły się o 85%. Najbardziej wzrosły ceny olejów roślinnych na skutek rozwoju produkcji biopaliw. Największe fluktuacje cen odnotowano na rynkach cukru i produktów mlecznych, a najmniejsze na rynku mięsa. Stwierdzono, że w długim okresie decydujący wpływ na kształtowanie się światowych cen żywności miały uwarunkowania popytowe, natomiast w okresach krótkich – szoki podażowe. |
Abstract | The aim of the paper is to present the main direction of change in global prices of farm and food products during 2000-2018, determination of the level of change and indication of the reasons for these phenomena. The main source for the data was average annual indices of food prices from the FAO. The analyses showed that in 2011 global food prices reached a level over two and a half times higher than in 2000, but during the period under investigation they increased by 85%. The greatest increase was in the price of vegetable oils due to the development of biofuels. The largest fluctuations in prices were noted in the sugar and dairy markets, and the smallest in the meat market. It was concluded that during longer periods demand had the greatest influence on global food prices, while during shorter periods it was drastic changes in supply. |
Cytowanie | Świetlik K. (2019) Zmienność światowych cen żywności w latach 2000-2018.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 196-209 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s196.pdf |
|
|
17. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Rosiak E. Rynek nasion oleistych i produktów ich przerobu w Unii Europejskiej
Autor | Ewa Rosiak |
Tytuł | Rynek nasion oleistych i produktów ich przerobu w Unii Europejskiej |
Title | The Market of Oilseeds and Their Processing Productsin the European Union |
Słowa kluczowe | Unia Europejska, nasiona oleiste, oleje roślinne, śruty oleiste, produkcja, zużycie, handel |
Key words | European Union, oilseeds, vegetable oils, oilmeals, production, consumption, trade |
Abstrakt | W artykule przedstawiono ocenę zmian jakie nastąpiły w produkcji, zużyciu i handlu nasionami oleistymi i produktami ich przerobu w Unii Europejskiej w latach 2000-2013. Analizę zmian przeprowadzono dla 28 państw Unii, uwzględniając podział na stare i nowe państwa członkowskie, w oparciu o dostępne dane Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAOSTAT). Od początku XXI wieku produkcja i zużycie nasion oleistych w Unii Europejskiej dynamicznie wzrasta w ślad za szybko rosnącym popytem na oleje roślinne w sektorze przemysłowym (w produkcji biopaliw), przy niewielkich zmianach w sektorze spożywczym oraz szybko rosnącym zapotrzebowaniem na śruty oleiste w sektorze paszowym, w związku z rozwojem produkcji zwierzęcej (w tym głównie drobiarskiej) i zmianą technologii żywienia zwierząt. Mimo dynamicznego rozwoju produkcji i przetwórstwa nasion oleistych (szybszego w nowych niż strych państwach członkowskich), Unia Europejska ma niską samowystarczalność w zakresie produktów oleistych i pozostaje trwałym ich importerem (w tym szczególnie śrut oleistych). |
Abstract | The article presents an assessment of changes that have occurred in the production, consumption and trade of oilseeds and their processing products in the European Union in the years 2000-2013. The analysis of changes was carried out for 28 EU countries, including the division into old and new Member States, based on available data from the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAOSTAT). Since the beginning of the 21st century, the production and consumption of oilseeds in the European Union has been dynamically increasing following the rapidly growing demand for vegetable oils in the industrial sector (in biofuel production), with small changes in the food sector and rapidly growing demand for oilmeals in the feed sector, due to the development of livestock production (mainly poultry production) and a change in animal feeding technology. Despite the dynamic development of oilseed production and processing (faster in the new Member States than the old), the European Union has low self-sufficiency in the field of oil products and remains a permanent importer of oilseeds (including especially oilmeals). |
Cytowanie | Rosiak E. (2019) Rynek nasion oleistych i produktów ich przerobu w Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 151-161 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s151.pdf |
|
|
18. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2019 |
|
Michalski E. STRATEGIES FOR INTERNATIONAL ENTERPRISE COMPETITION
Autor | Eugeniusz Michalski |
Tytuł | STRATEGIES FOR INTERNATIONAL ENTERPRISE COMPETITION |
Title | |
Słowa kluczowe | business, environment, reputation, market, barriers |
Key words | biznes, środowisko, renoma, rynek, bariery |
Abstrakt | The main aim of this paper is analyzed the role, importance and methodology for creating the strategies for international competition, as well as the ways of implementing and evaluating the selected strategies. This is done by applying exploratory, descriptive and casual methods to outperform competitors and determine the scope of an enterprise’s engagement in international business. The article examines forces and steps of planning, implementing and evaluating a business strategy. Enterprises must recognize and compare the factors that compose foreign environments, especially the state and local governmental politics, legal regulations, economic and financial forces, cultural differences, business ethics, technological development, infrastructure, natural resources protections, sociological and demographic issues. Three competitive strategies have been distinguished: cost leadership, differentiation and focus. Virtues of M. Porter’s five forces model: threat of new entry, competitive rivalry, supplier power, buyer power and threat of substitutes have been considered. The selection of the target markets and recognizing customers preferences belong to the most important tasks of strategic planning. An enterprise can select three levels of international involvement: passive participation, active involvement and taking the international position. Foreign countries impose barriers on international trade, but international agreements facilitate healthy competition. |
Abstract | Głównym celem artykułu jest analiza roli, znaczenia i metodologii opracowywania koncepcji strategii międzynarodowego biznesu oraz sposobów wdrażania i oceny wybranych strategii. Realizacja tego zadania została przeprowadzona przez zastosowanie badań odkrywczych, rozstrzygających i przyczynowych. Przedstawiono, metody pokonania konkurentów i skale zaangażowania przedsiębiorstwa w prowadzenie międzynarodowego biznesu. Artykuł rozpatruje czynniki determinujące międzynarodową przewagę konkurencyjną i etapy jej planowania, wdrażania i oceny. Przedsiębiorstwa musza poznać i porównywać czynniki determinujące obce środowisko, a w szczególności krajowa politykę regulacje prawne, czynniki ekonomiczne i finansowe, różnice kulturowe, etykę prowadzenia biznesu, postęp technologiczny, infrastrukturę, ochronę naturalnego środowiska oraz kwestie społeczne i demograficzne. Wyniki analizy pozwoliły na wyróżnienie najbardziej cenionych przedsiębiorstw na świecie. Trzy strategie konkurowania zostały omówione: lidera niskich kosztów, dywersyfikacji i koncentracji. Wyróżniono walory pięciu czynników konkurencji M. Portera: nasilenia istniejącej konkurencji, zagrożenia ze strony nowych konkurentów, negocjacyjnej siły dostawców, negocjacyjnej siły nabywców i zagrożenia pojawienia się nowych substytutów. Wybór rynków docelowych i rozpoznanie preferencji konsumentów stanowi ważny element planowania strategicznego. Przedsiębiorstwo może dokonać wyboru trzy poziomy międzynarodowego zaangażowania: udział bierny, aktywne zaangażowanie i ustalenie pozycji międzynarodowej. Obcy kraj może nakładać bariery na handel międzynarodowy, lecz międzynarodowe porozumienia ułatwiają wolną konkurencje. |
Cytowanie | Michalski E. (2019) STRATEGIES FOR INTERNATIONAL ENTERPRISE COMPETITION .Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 21(70): 160-171 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2019_n70_s160.pdf |
|
|
19. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Szymańska J. Sytuacja na rynku ziemi rolniczej w wybranych krajach Europy Środkowo-Wschodniej (wybrane problemy)
Autor | Joanna Szymańska |
Tytuł | Sytuacja na rynku ziemi rolniczej w wybranych krajach Europy Środkowo-Wschodniej (wybrane problemy) |
Title | The Situation on the Market of Agricultural Land in Selected Countries of Central and Eastern Europe |
Słowa kluczowe | Europa Środkowo-Wschodnia, ziemia rolnicza, podaż, popyt, cena |
Key words | Central and Eastern Europe, agricultural land, supply, demand, price |
Abstrakt | Artykuł prezentuje ważniejsze czynniki wpływające zarówno na podaż, jak i na popyt ziemi rolniczej w takich krajach Europy Środkowo-Wschodniej, jak: Polska, Czechy, Słowacja, Węgry, Bułgaria, Rumunia, Litwa, Łotwa i Estonia. W opracowaniu poddano także analizie zmiany cen sprzedaży gruntów rolnych w badanych krajach za lata 2005-2015. Wskazano zarówno okresy wzrostu tych cen jak i ich spadku oraz główne czynniki, które miały wpływ na te zjawiska. Stwierdzono, że w badanych krajach nie ukształtował się właściwie funkcjonujący rynek ziemi rolniczej. |
Abstract | The article presents the most important factors influencing both the supply and demand of agricultural land in such countries of Central and Eastern Europe as: Poland, the Czech Republic, Slovakia, Hungary, Bulgaria, Romania, Lithuania, Latvia and Estonia. The study also analyzed the changes in the sales prices of agricultural land in the analyzed countries for the years 2005-2015. Both the periods of growth of these prices and their decrease were indicated, as well as the main factors that influenced these phenomena. It was found that the properly functioning agricultural land market did not develop in the countries surveyed. |
Cytowanie | Szymańska J. (2019) Sytuacja na rynku ziemi rolniczej w wybranych krajach Europy Środkowo-Wschodniej (wybrane problemy).Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 3: 97-107 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n3_s97.pdf |
|
|
20. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Goryńska-Goldmann E. Ewolucja rozwoju żywności lokalnej w kontekście ideizrównoważonej konsumpcji
Autor | Elżbieta Goryńska-Goldmann |
Tytuł | Ewolucja rozwoju żywności lokalnej w kontekście ideizrównoważonej konsumpcji |
Title | Evolution of local food development in the context of the idea of sustainable consumption |
Słowa kluczowe | rynek rolny, rynek lokalny, żywność lokalna, zrównoważona konsumpcja |
Key words | agricultural market, local market, local food, sustainable consumption |
Abstrakt | Celem artykułu była charakterystyka pojęcia i genezy żywności lokalnej oraz dyskusja nad jej znaczeniem w kontekście zrównoważonej konsumpcji. Wskazano, iż rozwinięcie rynku żywności lokalnej oparte jest na tradycji wytwarzania i spożywania produktów pochodzących z własnego gospodarstwa, stanowi efekt rozwoju metod produkcji, przechowalnictwa, transportu, dystrybucji i współpracy środowisk lokalnych. Zaprezentowano dane dotyczące rynku żywności lokalnej oraz przeprowadzono dyskusję na temat definicji żywności lokalnej. Przedstawiono producentów żywności lokalnej, jako autentycznych „strażników” systemów jej produkcji, mogących wnieść istotny wkład w popularyzację modelu zrównoważonej konsumpcji. Potwierdzono tezę o istotnym znaczeniu produktów lokalnych w realizacji idei zrównoważonej konsumpcji. Stwierdzono, że rynek żywności lokalnej stanowi szerokie pole działań i wymaga dalszych prac, następnie zasygnalizowane przyszłe kierunki badań. Artykuł ma charakter przeglądowy, a prowadząc analizę, dokonano analizy danych wtórnych, w tym także własnych badań naukowych w tym zakresie. |
Abstract | The aim of the paper was to characterize the concept and origin of local food and to discuss its meaning in the context of the sustainable consumption idea. The paper points that the development of the local food market is based on the tradition of production and consumption of food products that come from private farms and is the result of the development of production methods, as well as methods of storage, transport, distribution and cooperation between local market subjects. The paper presents data concerning the local food market and discusses the definition of local food. It shows local food producers as authentic “guardians” of local food production systems who can significantly contribute to the popularization of the sustainable consumption model. Moreover, it confirms the thesis about the importance of local products in the implementation of the idea of sustainable consumption. The local food market turns out to be a wide field of activity and requires further scientific work. The paper proposes some future research directions. It is a review that includes analysis on the basis of some secondary data, including also the author’s own scientific research in this field. |
Cytowanie | Goryńska-Goldmann E. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2019_n12_s43.pdf |
|
|