1. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2015 |
|
Mucha M. Reformy rynku cukru w okresie ćwierćwiecza polskiej transformacji
Autor | Marcin Mucha |
Tytuł | Reformy rynku cukru w okresie ćwierćwiecza polskiej transformacji |
Title | SUGAR MARKET REFORMS IN A PERIOD OF TWENTY-FIVE YEARS AFTER POLISH TRANSFORMATION |
Słowa kluczowe | cukier, rynek cukru, cukrownictwo, reforma, Unia Europejska, regulacja rynku |
Key words | sugar, sugar market, sugar industry, reform, European Union, market regulation |
Abstrakt | Jedną z istotnych branż, której struktura i funkcjonowanie podlegały głębokim przeobrażeniom po transformacji ustrojowej w Polsce, jest cukrownictwo. W okresie od 1990 r. do 2014 r. sektor przeszedł zasadnicze reformy związane z odejściem od gospodarki planowanej na rzecz gospodarki wolnorynkowej, próbami stabilizacji rynku za pomocą interwencji państwowej oraz wejściem Polski do Unii Europejskiej (UE). Artykuł stanowi przekrojowy przegląd najistotniejszych reform, które dokonały się w tym okresie oraz próbę oceny poszczególnych rozwiązań zastosowanych na rynku cukru w Polsce. Analizie poddano regulacje branżowe wdrożone od 1990 r. do 2014 r. oraz parametry surowcowo-produkcyjne osiągane w branży cukrowniczej w tych latach. W artykule wykorzystano dane statystyczne Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz Związku Producentów Cukru w Polsce (ZPC). |
Abstract | Sugar sector is one of the important sectors, which structure and activities were subject to deep changes after transformation of the political system in Poland. In years 1990 to 2014 the sector has gone through some fundamental reforms connected with shifting from centralized economy to free market economy, attempting to stabilize market by state intervention and accessing Poland to European Union. The article is an overview of the most important reforms from 1990 to 2014 and an attempt to assess the particular solutions on the sugar market in Poland. The analysis covered the most important sector regulations in years 1990 and 2014 and the most important raw material and production figures of the sector in these years. The article uses statistical data from Institute of Agricultural and Food Economics (IERIGŻ) and Association of Sugar Producers in Poland (ZPC). |
Cytowanie | Mucha M. (2015) Reformy rynku cukru w okresie ćwierćwiecza polskiej transformacji.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 102, z. 1: 106-114 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2015_n1_s106.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2013 |
|
Artyszak A. Wpływ reformy rynku cukru w Unii Europejskiej na wyniki handlu cukrem w Polsce
Autor | Arkadiusz Artyszak |
Tytuł | Wpływ reformy rynku cukru w Unii Europejskiej na wyniki handlu cukrem w Polsce |
Title | The Effect of the EU Sugar Market Reforms on Trade Results for Sugar in Poland |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Artyszak A. (2013) Wpływ reformy rynku cukru w Unii Europejskiej na wyniki handlu cukrem w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 13(28), z. 3: 7-14 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2013_T13(28)_n3_s7.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2012 |
|
Judzińska A. Przemiany w polskim przemyśle cukrowniczym na tle reform regulacji rynku cukru w Unii Europejskiej
Autor | Agnieszka Judzińska |
Tytuł | Przemiany w polskim przemyśle cukrowniczym na tle reform regulacji rynku cukru w Unii Europejskiej |
Title | Transformation in the Polish sugar industry against the background of the sugar market reform in the European Union |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | Celem opracowania była próba oceny wpływu reformy rynku cukru w UE na polski przemysł cukrowniczy. Analizę przeprowadzono w oparciu o dane statystyczne dotyczących sektora cukrowniczego w odniesieniu do produkcji, handlu, efektywności i wyników finansowych. Reforma WPR wywarła zarówno pozytywny jak i negatywny wpływ na polski przemysł cukrowniczy. Korzystnym aspektem była modernizacja i koncentracja sektora, jak również poprawa jego efektywności i sytuacji ekonomicznofinansowej. W 2011 roku zysk netto branży cukrowniczej zwiększył się do 1,3 mld zł, a rentowność netto wyniosła blisko 20%. Negatywne skutki dotyczą głownie regulacji rynkowych, w szczególności spadku produkcji oraz pogorszenia salda wymiany handlowej, co przyczyniło się do zmniejszenia dochodowości sektora i osłabienia jego konkurencyjności na rynkach zagranicznych. W 2009 i 2011 roku Polska była importerem netto cukru. Ujemne saldo obrotów wyniosło odpowiednio 56 i 24 tys. ton. |
Abstract | The main objective of the paper was an assessment of the influence of the EU sugar market reform on the condition of sugar industry in Poland. The research were based on statistical data concerning sugar market in respect of output, trade, efficiency and financial performance. The CAP reform had both a positive and a negative impact on Polish sugar industry. The positive impact was observed through modernisation and concentration of the sector, as well as improvement of its efficiency and economic and financial situation. In 2011 the net profit of the sugar industry increased to 1.3 billion PLN and net profit margin amounted to approximately 20%. Negative effects concern mainly regulatory requirements, in particular, the decrease in production and deterioration in the trade balance, which contributed to a reduction in the profitability of the sector and weakening its competitiveness in foreign markets. In 2009 and 2011, Poland was a net importer of sugar. The negative trade balance amounted to 56 and 24 thousand. tons respectively. |
Cytowanie | Judzińska A. (2012) Przemiany w polskim przemyśle cukrowniczym na tle reform regulacji rynku cukru w Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 8(57): 203-214 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2012_n57_s203.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2011 |
|
Krzysiak Z. Opłacalność produkcji buraków cukrowych w warunkach reformy rynku cukru
Autor | Zbigniew Krzysiak |
Tytuł | Opłacalność produkcji buraków cukrowych w warunkach reformy rynku cukru |
Title | Profitability of sugar beet production in the conditions of reforming the sugar market |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The paper presents a complex cost analysis of sugar beet cultivation in the sugar campaigns 2007/2008 and 2008/2009, that was performed in the second and third year of the sugar market reforms. Special attention was paid to the production profitability and reason for the profi tability decrease The presented analysis of sugar beet production costs allows to get familiar with the changes of profitability and production costs of in the economic year 2008/2009 vs. 2007/2008. |
Cytowanie | Krzysiak Z. (2011) Opłacalność produkcji buraków cukrowych w warunkach reformy rynku cukru.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 87: 119-126 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2011_n87_s119.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2010 |
|
Artyszak A. Zmiany na rynku cukru w Polsce po integracji z UE
Autor | Arkadiusz Artyszak |
Tytuł | Zmiany na rynku cukru w Polsce po integracji z UE |
Title | Changes in sugar market in Poland after the integration with the EU |
Słowa kluczowe | cukier, Unia Europejska |
Key words | sugar, EU. |
Abstrakt | Praca przedstawia wybrane efekty zmian na rynku cukru w Polsce po integracji z UE. Produkcja cukru w Polsce od roku 2003/4 do 2009/10 zmniejszyła się o 15,3%, a limity produkcyjne o 7,5%. Integracja Polski z UE i wprowadzenie reformy rynku cukru wymusiło czterokrotne ograniczenie liczby pracujących zakładów. Mimo to odznaczają się one zbyt małą wydajnością przerobu w stosunku do fabryk we Francji i w Niemczech. Reforma rynku cukru spowodowała niewielkie obniżenie cen cukru, ale nie spowodowała potanienia słodyczy. Zniesienie przez UE ceł na importowany cukier po roku 2014/2015 spowoduje, że jego produkcja z buraków cukrowych w Polsce stanie się nieopłacalna. |
Abstract | The work is focusing on selected effects of changes in sugar market in Poland after the integration with the EU. Sugar production in Poland between years 2003/4 and 2009/10 was reduced by about 15.3% and production limits by about 7.5%. Integration of Poland with the EU and implementation of the sugar market reform have forced a quadruple reduction in the number of working sugar plants. Yet they are still characterized by a too small processing capacity in relation to factories in France and in Germany. The reform of sugar market has caused small cuts in sugar prices, but it has not resulted in cheaper sweets. Abolishing the custom duties on imported sugar by the EU after year 2014/15 will cause the unprofitability of sugar production from sugar beet in Poland. |
Cytowanie | Artyszak A. (2010) Zmiany na rynku cukru w Polsce po integracji z UE.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 1: 5-12 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n1_s5.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2009 |
|
Artyszak A. Następstwa trzech lat obowiązywania reformy rynku cukru w UE
Autor | Arkadiusz Artyszak |
Tytuł | Następstwa trzech lat obowiązywania reformy rynku cukru w UE |
Title | Results of three years of applying the sugar market reform in the EU |
Słowa kluczowe | reforma rynku cukru, burak cukrowy, Unia Europejska |
Key words | sugar market reform, sugar beet, EU |
Abstrakt | Praca przedstawia skutki trzech lat reformy rynku cukru. W sześciu krajach zaprzestano produkcji cukru, a w wielu, w tym Polsce, znacznie ją ograniczono. Jednocześnie wyodrębniła się grupa krajów o większej produkcji niż przed reformą. Mimo że zmalały ceny detaliczne cukru, to nie spowodowało to obniżenia cen wyrobów zawierających cukier. Aby utrzymać się na rynku, zarówno cukrownie jak i rolnicy, muszą maksymalnie ograniczać koszty produkcji. |
Abstract | The work is presenting effects of three years of the sugar market reform. In six countries the sugar production has ceased, and in many, including Poland, it has been much limited. Simultaneously a group of countries emerged with greater production than before the reform. Even though retail prices of sugar went down it did not cause lowering prices of products containing sugar. In order to stay in the market, both sugar factories and farmers must reduce to minimum the production costs. |
Cytowanie | Artyszak A. (2009) Następstwa trzech lat obowiązywania reformy rynku cukru w UE.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 8(23), z. : 5-9 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2009_T8(23)_n_s5.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2008 |
|
Artyszak A. Rynek cukru w UE po drugim roku reformy
Autor | Arkadiusz Artyszak |
Tytuł | Rynek cukru w UE po drugim roku reformy |
Title | Sugar market in the EU after the second year of reform |
Słowa kluczowe | reforma rynku cukru, burak cukrowy, Unia Europejska |
Key words | sugar market reform, sugar beet, European Union |
Abstrakt | Praca przedstawia sytuację na rynku cukru w UE po drugim roku reformy. Głowny cel reformy, czyli zmniejszenie produkcji cukru o 1/3, został praktycznie osiągnięty. W wypadku Polski oznacza to, że z eksportera nasz kraj zmieni się w importera netto cukru. |
Abstract | The paper presents the state of the EU sugar market and the sugar beet market after the second year of their reform. The main purpose, i.e. reducing the sugar production by ca. 1/3 has been practically achieved. For Poland it means that from exporter our country, so far net exporter, will become a net importer of sugar |
Cytowanie | Artyszak A. (2008) Rynek cukru w UE po drugim roku reformy.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 4(19), z. : 30-35 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2008_T4(19)_n_s30.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007 |
|
Artyszak A. Pierwsze efekty reformy rynku cukru w UE i w Polsce
Autor | Arkadiusz Artyszak |
Tytuł | Pierwsze efekty reformy rynku cukru w UE i w Polsce |
Title | First effects of sugar market reform in the EU and Poland |
Słowa kluczowe | burak cukrowy, reforma rynku cukru, Unia Europejska |
Key words | sugar market reform, sugar beet, European Union |
Abstrakt | W pracy przedstawiono stan wdrażania reformy rynku cukru w UE i w Polsce. Oczekiwaneefekty w postaci ograniczenia produkcji cukru są niewystarczające. Dlatego planuje się zwiększyćwysokość rekompensat za zaniechanie uprawy buraków cukrowych dla plantatorów. |
Abstract | State of implementation of sugar market reform in the EU and in Poland are presented.Desired effects in the form of reduction of sugar production are not satisfactory. Therefore raisingcompensation payments for giving up sugar beet cultivation are envisaged |
Cytowanie | Artyszak A. (2007) Pierwsze efekty reformy rynku cukru w UE i w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 2(17), z. 2: 167-172 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2007_T2(17)_n2_s167.pdf |
|
|