Lp. |
Autor / Tytuł |
Strony |
Pobierz Full text |
1. |
Chlebicka A. Koncepcja społecznej odpowiedzialności, wkład do debaty nad przyszłością Wspólnej Polityki Rolnej
Autor | Aleksandra Chlebicka, |
Tytuł | Koncepcja społecznej odpowiedzialności, wkład do debaty nad przyszłością Wspólnej Polityki Rolnej |
Title | Social Responsibility concept, a contribution to the debate on the future of the Common Agricultural Policy |
Słowa kluczowe | społeczna odpowiedzialność, Współna Polityka Rolna (WPR), rozwój zrównoważony. |
Key words | social responsibility, Common Agriculture Policy (CAP), sustainable development |
Abstrakt | Celem artykułu było określenie przydatności koncepcji CSR (Corporate Social Responsibility) w dyskusji nad przyszłym kształtem WPR oraz w tworzeniu systemu wsparcia rolnictwa i sektora rolno-żywnościowego. W artykule omówiono syntetycznie proponowane kierunki zmian w WPR po 2013 r. Następnie na podstawie wyników debaty publicznej określono oczekiwania społeczne wobec sektora rolnego i polityki rolnej. Na tle tych rozważań przeniesiono model koncepcji CSR na zależności pomiędzy uczestnikami łańcucha rolno-żywnościowego. Podjęto też próbę porównania koncepcji CSR z modelem wielofunkcyjnego i zrównoważonego rolnictwa tworzących podstawowe wytyczne do tworzenia Wspólnej Polityki Rolnej |
Abstract | The aim of the article was to discuss the corporate social responsibility concept in the context of debate on the future of the Common Agricultural Policy. The discussion begins with a short description of new policy goals as a response for the need of Common Agriculture Policy legitimation. It further shows the public response to proposed changes and some general views of Europeans on CAP and agriculture. In this context the relationship between concepts of CSR, multifunctionality and sustainable development are analyzed. |
Cytowanie | Chlebicka A. (2010) Koncepcja społecznej odpowiedzialności, wkład do debaty nad przyszłością Wspólnej Polityki Rolnej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 4: 5-11 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n4_s5.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/PRS.2010.10.4.42 |
|
5-11 |
|
2. |
Czyżewski A., Stępień S. Wokół problemu „błędu złożenia” we Wspólnej Polityce Rolnej UE
Autor | Andrzej Czyżewski, Sebastian Stępień, |
Tytuł | Wokół problemu „błędu złożenia” we Wspólnej Polityce Rolnej UE |
Title | Around the problem of ‘composition error’ in the Common Agricultural Policy of the EU |
Słowa kluczowe | Wspólna Polityka Rolna (WPR), Unia Europejska (UE) |
Key words | Common Agricultural Policy (CAP), European Union (EU |
Abstrakt | Celem pracy jest znalezienie odpowiedzi na pytanie, na ile wspólna polityka rolna dąży do osiągnięcia optymalności na poziomie mikro i makroekonomicznym, przy jednoczesnym uwzględnieniu kryteriów społecznych i środowiskowych. Autorzy chcą zwrócić uwagę na problem „błędu złożenia” mechanizmów WPR, czyli sprzeczności w dążeniu do zrównoważenia sektora rolnego. Z przeprowadzonej oceny instrumentarium unijnej polityki rolnej wynika, że osiągniecie optimum równocześnie w trzech płaszczyznach (ekonomicznej, społecznej i środowiskowej) jest niemożliwe, można tylko dążyć do zmniejszenia rozbieżności. W artykule wykazano, że część rozwiązań WPR nie jest wolna od klasycznego błędu złożenia, chociaż kolejne reformy polityki rolnej zmierzają w kierunku jego ograniczenia. |
Abstract | The aim of the study is to find the answer to the question of how the Common Agricultural Policy aims to achieve optimality at the micro and macro levels, while taking into account social and environmental criteria. The authors wish to draw attention to the problem of ‘composition error’ in the mechanisms of CAP, or contradictions in the pursuit of sustainability in agricultural sector. The achievement by the EU agricultural policy instruments of an optimum simultaneously in three dimensions (economic, social and environmental) is impossible, one can only strive to reduce discrepancies between them. The article shows that a part of solutions in CAP is not free from a classical ‘compostion error’, although consecutive reforms of agricultural policy head towards its limitation. |
Cytowanie | Czyżewski A., Stępień S. (2010) Wokół problemu „błędu złożenia” we Wspólnej Polityce Rolnej UE.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 4: 12-24 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n4_s12.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/PRS.2010.10.4.43 |
|
12-24 |
|
3. |
Kufel J. Model obszaru przejścia – próba wykorzystania koncepcji zarządzania przejściem w polskim sektorze rolno-żywnościowym
Autor | Justyna Kufel, |
Tytuł | Model obszaru przejścia – próba wykorzystania koncepcji zarządzania przejściem w polskim sektorze rolno-żywnościowym |
Title | The transition arena model – implementing transition managementin the Polish agriculture and agribusiness sektor |
Słowa kluczowe | zarządzanienie zmianami, sektor rolno-żywnościowy |
Key words | transition management, agribusiness sector |
Abstrakt | Przedmiotem badania były fazy modelu obszaru przejścia, stanowiącego miejsce implementacji koncepcji zarządzania przejściem od stanu obecnego do określonej wizji przyszłości. Opierając się na doświadczeniach autorki, zasadach wnioskowania logicznego i wnioskach ze studiów literaturowych odnośnie teorii i polityki przejścia, z koncepcji modelu obszaru przejścia autorstwa Loorbacha wybrano te elementy, które w warunkach polskiego sektora rolno-żywnościowego mogą posłużyć jako cenne rekomendacje do wdrożenia tej nowej perspektywy prowadzenia polityki gospodarczej. Wskazówki dla polskich decydentów dotyczyły fazy przygotowania ekspertyzy (analizy zintegrowanych systemów, selekcja aktorów), fazy strategicznej (definiowanie wspólnego problemu, wizja przejścia i wspólne zasady), taktycznej (wizerunki, ścieżki i plan przejścia) i operacyjnej (zbiór eksperymentów, monitoring, ewaluacja). Na koniec podkreślono kluczową rolę zespołu zarządzającego przejściem. |
Abstract | This article presents phases of the transition arena model, which should be introduced as a cure for the main Polish agricultural sector’s problems. Basing on the author’s own experience, logical reasoning and literature overview of transition theory and policy, the proper recommendations adequate for Polish agricultural and food sector’s conditions were withdrawn from the Loorbach methodology of the model of transition arena. The following phases were taken into account: expertize preparation (integrated systems analysis, actors’ selection), strategic phase (problem definition, vision, shared values), tactic phase (images, paths and plan) and operational phase (experiments, monitoring, evaluation). Finally, the role of transition management team was highlighted. |
Cytowanie | Kufel J. (2010) Model obszaru przejścia – próba wykorzystania koncepcji zarządzania przejściem w polskim sektorze rolno-żywnościowym.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 4: 25-34 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n4_s25.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/PRS.2010.10.4.44 |
|
25-34 |
|
4. |
Lipińska I. Rola i funkcjonowanie wspólnot gruntowych we współczesnych warunkach gospodarczych
Autor | Izabela Lipińska, |
Tytuł | Rola i funkcjonowanie wspólnot gruntowych we współczesnych warunkach gospodarczych |
Title | The role and functioning of land communities in current economy conditions |
Słowa kluczowe | zarządzawspólnoty gruntowe, analiza prawna |
Key words | land communities, legal analysis |
Abstrakt | Wspólnoty gruntowe są jedną z form grupowego gospodarowania gruntami rolnymi, leśnymi oraz wodnymi. Ich istotą jest uprawnienie do korzystania ze wspólnego gruntu, służące mieszkańcom danego regionu tylko dlatego, że są jego mieszkańcami. Obowiązujące zasady funkcjonowania wspólnot gruntowych, które zostały uregulowane w latach 60ych, do tej pory nie zostały zmienione. Celem artykułu jest określenie sytuacji i zasadności istnienia wspólnot gruntowych we współczesnych warunkach gospodarczych. W szczególności chodzi o to, czy taka właśnie forma władania gruntami nadal ma z jednej strony zasadność istnienia, natomiast z drugiej czy wpisuje się we współczesne realia ekonomiczno-prawne. W pracy została zastosowana metoda dogmatycznej analizy aktów prawnych. Wykorzystano także literaturę przedmiotu oraz orzecznictwo. Ponadto materiał badawczy stanowiły opracowania i raporty pochodzące z MRiRW. Badania wykazały, że m.in. istnienie wspólnot gruntowych jest sprzeczne z założeniami gospodarki wolnorynkowej oraz z założeniem racjonalnego działania rolników oraz podmiotów gospodarczych. |
Abstract | The land communities are one of the forms of group farming. They include agricultural, forest and water lands. Their nature lets the farmers make use of common land just because they live in a certain area. The current rules of their organization were established in the 60ies and since then have not been changed. The aim of this article is to determine the situation and the legitimacy of land communities in the present economic environment. Particularly, it conducts to an answer to the question if such forms should exist and if they respond to the present economic and legal real circumstances. The dogmatic analysis of legal acts methods were used, as well as the study of literature and jurisdiction. Besides, the reports of Ministry of Agriculture and Rural Development were examined. The research has proved that existence of land communities is against the free market and efficient farmers’ and the other parties’ activities |
Cytowanie | Lipińska I. (2010) Rola i funkcjonowanie wspólnot gruntowych we współczesnych warunkach gospodarczych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 4: 35-44 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n4_s35.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/PRS.2010.10.4.45 |
|
35-44 |
|
5. |
Mysiak K. Rozwój agroturystyki z udziałem instytucji i organizacji branżowych w województwie pomorskim
Autor | Katarzyna Mysiak, |
Tytuł | Rozwój agroturystyki z udziałem instytucji i organizacji branżowych w województwie pomorskim |
Title | The development of agrotourism with the participation of local administration and professional organizations in the Pomeranian province |
Słowa kluczowe | agroturystyka, wsparcie, samorząd lokalny |
Key words | agrotourism, support, local administration institutions |
Abstrakt | Na obszarach wiejskich o niskim potencjale rolniczym, agroturystyka zapewnia stabilizację finansową małym i średnim gospodarstwom rolnym. Jest też stymulatorem lokalnej gospodarki przysparzając dochodów budżetom gmin. Pozytywne działania i współpracę w zakresie rozwoju agroturystyki można dostrzec w wielu gminach województwa pomorskiego. Autorka artykułu przeprowadziła w miesiącach sierpień – listopad 2009 r. badania pierwotne wśród właścicieli gospodarstw agroturystycznych województwa pomorskiego. Ich celem było uzyskanie informacji i opinii o działaniach instytucji i organizacji szczebla lokalnego i ogólnokrajowego na rzecz rozwoju agroturystyki. Ankietowani najwyżej ocenili współpracę z Polską Federacją Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” oraz Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Gdańsku |
Abstract | In rural areas with low agricultural potential, the agrotourism provides a financial stability for small and medium-sized farms. It is also a stimulator of the local economy, thus providing a revenue for municipal budgets. A positive action and cooperation in tourism development can be seen in many communities of the Pomeranian province. In the months August - November 2009 the author of this article carried a primary research among the owners of agrotourist farms in the Pomeranian province. The goal was to obtain information and opinions about the activities of local and national level institutions and organizations in the field of agrotourism development. Respondents rated highest the cooperation with the Polish Federation of Rural Tourism Hospitable Farms and the Pomeranian Agricultural Advisory Center in Gdansk. |
Cytowanie | Mysiak K. (2010) Rozwój agroturystyki z udziałem instytucji i organizacji branżowych w województwie pomorskim.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 4: 45-54 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n4_s45.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/PRS.2010.10.4.46 |
|
45-54 |
|
6. |
Mieczkowska M., Panfil-Kuncewicz H., Staniewska K., Staniewski B. Znakowanie żywności przyjazne konsumentom na przykładzie płynnych przetworów przemysłu owocowo-warzywnego
Autor | Monika Mieczkowska, Helena Panfil-Kuncewicz, Katarzyna Staniewska, Bogusław Staniewski, |
Tytuł | Znakowanie żywności przyjazne konsumentom na przykładzie płynnych przetworów przemysłu owocowo-warzywnego |
Title | Consumer friendly food labeling, the case of fruit and vegetable processing industry liquid products |
Słowa kluczowe | znakowanie żywności, konsument, przemysł owocowo-warzywny |
Key words | food labeling, consumer, fruit and vegetable processing industry |
Abstrakt | Celem pracy była ocena informacji zawartych na opakowaniach wybranej grupy produktów spożywczych (płynne przetwory przemysłu owocowo-warzywnego: soki, nektary, napoje), a w szczególności informacji mających wpływ na kształtowanie wiedzy żywieniowej konsumentów. Badania zostały przeprowadzone w sklepach detalicznych dwóch sieci handlowych, przy pomocy techniki obserwacji, z użyciem karty identyfikacyjnej oznakowania wyrobu. Badania pozwoliły na sformułowanie kilku istotnych wniosków. Informacja zamieszczana na opakowaniach ocenianych produktów jest w większości przypadków poprawna, jasna, czytelna i zrozumiała, za wyjątkiem informacji o partii produkcyjnej oraz nazwie produktu, w przypadku napojów owocowych. Ponadto, informacja podawana na opakowaniach soków, nektarów i napojów w większości przypadków była przyjazna konsumentowi, ponieważ uwzględnia ona informacje ważne z punktu widzenia edukacji żywieniowej konsumenta. Najczęściej występującą tego rodzaju informacją była informacja o wartości odżywczej |
Abstract | The aim of the paper was to evaluate the information included on packaging of selected food products (liquid fruit-vegetable goods like juices, nectars, drinks), especially information having influence on the formation of consumers dietary knowledge. The research was conducted in shops of two retail trade networks with the use of an observation technique applying an identification card of product labeling. The conducted studies allowed to draw a few of relevant conclusions. Information included on packaging of evaluated products in most of cases is appropriate, clear, readable and comprehensible with the exception of information on the production batch and name of the product in case of fruit drinks. Information on juices, nectars and drinks packaging is in most cases consumer friendly, because of including dietary information having influence on the nutritional education of consumers. The most frequent information of this kind was the nutritional value information. |
Cytowanie | Mieczkowska M., Panfil-Kuncewicz H., Staniewska K., Staniewski B. (2010) Znakowanie żywności przyjazne konsumentom na przykładzie płynnych przetworów przemysłu owocowo-warzywnego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 4: 55-63 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n4_s55.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/PRS.2010.10.4.47 |
|
55-63 |
|
7. |
Pomianek I. Aktywność samorządów i partycypacja społeczna w kreowaniu warunków sprzyjających rozwojowi lokalnemu
Autor | Iwona Pomianek, |
Tytuł | Aktywność samorządów i partycypacja społeczna w kreowaniu warunków sprzyjających rozwojowi lokalnemu |
Title | Self-governments’ activity and social participation in creation of favourable conditions for the local development |
Słowa kluczowe | kapitał ludzki, samorząd lokalny, gmina |
Key words | human capital, local government, commune |
Abstrakt | Celem opracowania jest określenie roli jakości kapitału ludzkiego przedstawicieli lokalnych samorządów w rozwoju społeczno-gospodarczym gmin. Badania empiryczne przeprowadzono w 2008 r. w województwie warmińsko-mazurskim. Dla wszystkich gmin miejsko-wiejskich i wiejskich obliczono syntetyczny wskaźnik poziomu rozwoju społeczno gospodarczego przy zastosowaniu metody wzorca rozwoju Hellwiga, a następnie jednostki zaszeregowano w 3 klasy. Następnie badaniem ankietowym objęto obszar wiejski powiatów ziemskich, w których udział ludności wiejskiej w ludności ogółem (wskaźnik ruralizacji) przekraczał 50%. Badania wykazały, iż jakość kapitału ludzkiego przedstawicieli samorządów gminnych (mierzonego za pomocą posiadanego wykształcenia i reprezentowanej grupy zawodowej), a także aktywność obywatelska (wyrażona frekwencją w wyborach) oraz gospodarcza (mierzona wskaźnikami przedsiębiorczości) mieszkańców badanych gmin są dodatnio powiązane z poziomem rozwoju społeczno-gospodarczego. W gminach, gdzie strategie rozwoju przygotowywano przy współudziale lokalnych liderów, odnotowywano większe sukcesy w ich realizacji. |
Abstract | The aim of the paper is to determine the role of human capital quality of local authorities in the local socio-economic development. The research was carried out in Warmia and Mazury Province in 2008. A synthetic socio-economic development Hellwig index was calculated for all urban-rural and rural communes, grouping them into 3 classes. Further research was carried out in the rural area of land poviats with lower level of urbanisation. The analyses showed that the human capital quality of local authorities (measured by their education level and professional affiliation) as well as the social (expressed in elections attendance) and economic activity (measured with entrepreneurship indices) of population were positively correlated with the level of socio-economic development. Relatively greater successes in their plans’ realization were noticed in communes, where development strategies were worked out with local leaders. |
Cytowanie | Pomianek I. (2010) Aktywność samorządów i partycypacja społeczna w kreowaniu warunków sprzyjających rozwojowi lokalnemu.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 4: 64-73 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n4_s64.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/PRS.2010.10.4.48 |
|
64-73 |
|
8. |
Ratajczak M. Implementacja strategii CSR w odniesieniu do środowiska naturalnego jako ważny element strategii rozwojowych współczesnych przedsiębiorstw
Autor | Marcin Ratajczak, |
Tytuł | Implementacja strategii CSR w odniesieniu do środowiska naturalnego jako ważny element strategii rozwojowych współczesnych przedsiębiorstw |
Title | Implementation of CSR strategies with regard to the environmental impacts as an important element of strengthening the competitive position of modern enterprises |
Słowa kluczowe | społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw, ochrona środowiska |
Key words | social responsibility of business, environmental protection |
Abstrakt | W artykule przedstawiono podstawowe zagadnienia związane ze społeczną odpowiedzialnością przedsiębiorstw oraz aktywnością firm w ramach odpowiedzialnego biznesu jako elementu umacniania ich pozycji konkurencyjnej. Zaprezentowano także przykłady firm w Polsce wdrażających strategię CSR (Corporate Social Responsibility) w zakresie środowiska naturalnego. Przeprowadzona analiza wskazuje, że działania firm w ramach ochrony środowiska istotnie wpływają na ich pozycję konkurencyjną oraz stają się integralnym oraz biznesowo umotywowanym elementem w ich strategiach działania i podejmowanych inicjatywach. |
Abstract | The article presents the basic issues of Corporate Social Responsibility and business activities within the CSR as a part of strengthening firm’s competitive position. It also presents examples of companies in Poland implementing a CSR strategy in the area of environmental protection. The analysis shows that activities within the environmental protection significantly affect companies’ competitive position and become an integral component of business motivated strategies and initiatives. |
Cytowanie | Ratajczak M. (2010) Implementacja strategii CSR w odniesieniu do środowiska naturalnego jako ważny element strategii rozwojowych współczesnych przedsiębiorstw.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 4: 74-81 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n4_s74.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/PRS.2010.10.4.49 |
|
74-81 |
|
9. |
Roszkowska-Mądra B. Typologia systemów gospodarowania w rolnictwie jako przykład stosowania zasady good governance w rozwoju obszarów ONW
Autor | Barbara Roszkowska-Mądra, |
Tytuł | Typologia systemów gospodarowania w rolnictwie jako przykład stosowania zasady good governance w rozwoju obszarów ONW |
Title | Typology of farming systems as a tool for implementation of the good governance rule in less favoured areas development |
Słowa kluczowe | good governance. ONW, obszary wiejskie, rozwój zrównoważony |
Key words | good governance, LFA, rural area, sustainable development |
Abstrakt | W pracy przedstawiono uzasadnienie stosowania zasad dobrego rządzenia w polityce rozwoju obszarów wiejskich o niekorzystnych warunkach gospodarowania w rolnictwie (ONW). W celu usprawnienia i poprawy skuteczności zarządzania rozwojem obszarów ONW, które są postrzegane jako ,,wymagające” w sferze rozpoznawania i planowania rozwoju, zaproponowano wykorzystanie typologii systemów gospodarowania w rolnictwie. Takie podejście do zarządzania rozwojem ONW pozwala na elastyczne stosowanie i bardziej efektywne wykorzystanie instrumentów wsparcia kierowanych na te tereny. To może przyczynić się do możliwie skutecznego rozwiązywania zróżnicowanych problemów rozwojowych na ONW, jak również do wdrażania powszechnie akceptowanego europejskiego podejścia do rozwoju wsi i rolnictwa, jakim jest paradygmat zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju. |
Abstract | A justification of using the good governance rule in the policy of less favoured areas (LFAs) development was presented. Using typology of farming systems for increasing efficiency of public governance in the LFAs development was discussed. This approach allows a flexible implementation of different measures applied in these very diverse areas. Then, public measures and instruments could be more effectively utilized and natural, social and economic problems occurring in LFAs can be solved in a shorter period of time. Also, the European paradigm of rural areas sustainable development involving multifunctionality and diversification of agriculture can be implemented more effectively |
Cytowanie | Roszkowska-Mądra B. (2010) Typologia systemów gospodarowania w rolnictwie jako przykład stosowania zasady good governance w rozwoju obszarów ONW.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 4: 82-89 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n4_s82.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/PRS.2010.10.4.50 |
|
82-89 |
|
10. |
Sapa A. Pomoc żywnościowa w kontekście good governance i społecznej odpowiedzialności
Autor | Agnieszka Sapa, |
Tytuł | Pomoc żywnościowa w kontekście good governance i społecznej odpowiedzialności |
Title | Food aid in the context of good governance and social responsibility |
Słowa kluczowe | pomoc żywnościowa, good governance, społeczna odpowiedzialność. |
Key words | food aid, good governance, social responsibility |
Abstrakt | W pracy zwrócono uwagę na kwestię pomocy żywnościowej jako swego rodzaju sposób realizacji „good governance” i społecznej odpowiedzialności krajów bogatych względem krajów biednych. Opracowanie ma charakter przeglądowy. W pierwszej części przedstawiono niedożywienie jako problem globalny współczesnej gospodarki światowej. W drugiej części scharakteryzowano pomoc żywnościową z uwagi na formę jej dostarczania, sposób zakupu, czy głównych dostawców i odbiorców. W podsumowaniu podkreślono, że pomoc żywnościowa w warunkach nierozwiązanego problemu głodu systematycznie maleje, jej udzielanie jest determinowane czynnikami politycznymi i ekonomicznym, a jej ostateczny wpływ na sytuację żywnościową w krajach rozwijających się nie jest jednoznaczny. |
Abstract | The paper focuses on the issue of food aid as a kind of implementation of good governance and social responsibility of rich countries towards poor countries. The study may be characterized as a review. In the first part, hunger as a global problem of the modern world economy is taken under consideration. In the second part, the food aid is characterized by taking into account the form of food delivery, methods of food purchase, main donators and beneficiaries. The author concludes by emphasizing that food aid due to the unsolved problem of hunger has been steadily decreasing, it is determined by political and economic factors, and its ultimate impact on the food situation in developing countries is not clear. |
Cytowanie | Sapa A. (2010) Pomoc żywnościowa w kontekście good governance i społecznej odpowiedzialności.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 4: 90-100 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n4_s90.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/PRS.2010.10.4.51 |
|
90-100 |
|
11. |
Suchoń A. Własność przemysłowa w sektorze rolno-spożywczym, wybrane zagadnienia prawne
Autor | Aneta Suchoń, |
Tytuł | Własność przemysłowa w sektorze rolno-spożywczym, wybrane zagadnienia prawne |
Title | Industrial property in agribusiness sector, selected legal issues |
Słowa kluczowe | własność intelektualna, patenty, prawa wzorów użytkowych, sektor agrobiznesu |
Key words | intellectual property, patents, industrial design rights, agribusiness sector. |
Abstrakt | W artykule przedstawiono wybrane zagadnienia prawne poświęcone własności przemysłowej, w zakresie istotnym dla sektora rolno-spożywczego. Do szczególnie ważnych instytucji zaliczyć należy patent na wynalazek, prawo z rejestracji wzoru przemysłowego oraz prawo ochronne znaku towarowego. W podsumowaniu stwierdzono, że z jednej strony zauważyć można pozytywny wpływ „good governance”, ujmowanego jako efektywne zarządzanie, na rozwój własności przemysłowej w branży rolno-spożywczej. Chodzi przede wszystkim o podejmowane przez organy administracji działania na rzecz rozpowszechniania wiedzy o własności intelektualnej, w tym szczególne przeznaczanie środków na finansowanie procedury udzielania ochrony oraz szkolenia, publikacje. Z drugiej strony zauważyć można stymulujące oddziaływanie własności przemysłowej na zarządzanie administracją publiczną, tworzenie warunków dla rozwoju gospodarczego oraz demokratyzacji |
Abstract | The aim of this article is to present selected legal issues connected with industrial property with relation to the agri-food sector, in particular patents, trademark, protected geographical indication, protected designation of origin and others. In the end of this paper, the financial support for developing of industrial property is presented |
Cytowanie | Suchoń A. (2010) Własność przemysłowa w sektorze rolno-spożywczym, wybrane zagadnienia prawne.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 4: 101-115 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n4_s101.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/PRS.2010.10.4.52 |
|
101-115 |
|
12. |
Zuba M. Wpływ zatrudnienia na rentowność i bezpieczeństwo finansowe wybranych spółdzielni mleczarskich w Polsce
Autor | Maria Zuba, |
Tytuł | Wpływ zatrudnienia na rentowność i bezpieczeństwo finansowe wybranych spółdzielni mleczarskich w Polsce |
Title | Impact of employment on profitability and financial safety of selected milk cooperatives in Poland |
Słowa kluczowe | zatrudnienie, rentowność, spółdzielnie mleczarskie. |
Key words | employment, profitability, dairy cooperative |
Abstrakt | Badaniami objęto 41 spółdzielni mleczarskich w okresie czterech lat (2002-2005). Celem pracy jest określenie wpływu zatrudnienia na rentowność i bezpieczeństwo finansowe spółdzielni mleczarskich. Badania wykazały, że zatrudnienie miało pozytywny wpływ głównie na poziomy rentowności sprzedaży, majątku, kapitału własnego i zatrudnienia. |
Abstract | A survey concerned 41 dairy cooperatives in four years (2002-2005). This paper identifies and examines an impact of employment on profitability and financial safety of dairy cooperatives. The survey showed that employment positively influenced mainly the levels of return on sales, assets, own capital and employment. |
Cytowanie | Zuba M. (2010) Wpływ zatrudnienia na rentowność i bezpieczeństwo finansowe wybranych spółdzielni mleczarskich w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 4: 116-125 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n4_s116.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/PRS.2010.10.4.53 |
|
116-125 |
|