Lp. |
Autor / Tytuł |
Strony |
Pobierz Full text |
1. |
Bieńkowska-Gołasa W. Porównanie poziomu przedsiębiorczości w gminach miejskich, miejsko-wiejskich i wiejskich województwa mazowieckiego
Autor | Wioletta Bieńkowska-Gołasa, |
Tytuł | Porównanie poziomu przedsiębiorczości w gminach miejskich, miejsko-wiejskich i wiejskich województwa mazowieckiego |
Title | Comparing the level of entrepreneurship in urban, semi-urban and rural municipalities of Mazowieckie Voivodeship |
Słowa kluczowe | przedsiębiorczość, poziom przedsiębiorczości, gmina, mazowieckie |
Key words | entrepreneurship, the level of entrepreneurship, communes, mazowieckie |
Abstrakt | Celem artykułu było przedstawienie zagadnienia przedsiębiorczości w ujęciu teoretycznym, jak również zaprezentowanie wyników badań własnych dotyczących poziomu przedsiębiorczości. Badania empiryczne polegały na obliczeniu i porównaniu wartości wskaźnika przedsiębiorczości na terenie wszystkich gmin w województwie mazowieckim (miejskich – 35, miejsko-wiejskich – 50, wiejskich – 229). |
Abstract | The aim of the article is to present the issues of entrepreneurship in theory, as well as present own research results regarding to the level of entrepreneurship. The empirical research consisted of calculation and comparing the index of entrepreneurship in all municipalities in Mazowieckie (urban – 35, semi-urban – 50, rural municipalities – 229). |
Cytowanie | Bieńkowska-Gołasa W. |
Pełny tekst | TIRR_2015_n4_s5.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2015.4.15 |
|
5-11 |
|
2. |
Doronin A., Rybchak V. Production and consumption aspects of biogas in cattle farming businesses of Ukraine
Autor | Andriy Doronin, Vitaliy Rybchak, |
Tytuł | Production and consumption aspects of biogas in cattle farming businesses of Ukraine |
Title | Production and consumption aspects of biogas in cattle farming businesses of Ukraine |
Słowa kluczowe | |
Key words | biogas, cattle, profitability level, production cost, price, efficiency, farm enterprises |
Abstrakt | |
Abstract | Production and consumption aspects of biogas at farm enterprises of Ukraine were identified. Preconditions of negative changes in cattle farming were studied. The research done made it possible to evaluate production efficiency of both beef and alternative fuel – biogas – at farm enterprises. A polynomial model, which describes potential of biogas production in the years of 1990–2013 and envisages further increase of this indicator, was developed. It has been established that biogas production and consumption from cattle substrates at farm enterprises will allow producing ecologically clean alternative fuel, ensuring food safety, creating new jobs, increasing business profits, reducing import fuel dependence. The research results can help solve practical problems of farm enterprises in cattle farming and in agrarian business in general. |
Cytowanie | Doronin A., Rybchak V. |
Pełny tekst | TIRR_2015_n4_s13.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2015.4.16 |
|
13-22 |
|
3. |
Guzal-Dec D. Rola władz lokalnych w procesie collective learning na przykładzie samorządów gmin przyrodniczo cennych województwa lubelskiego
Autor | Danuta Guzal-Dec, |
Tytuł | Rola władz lokalnych w procesie collective learning na przykładzie samorządów gmin przyrodniczo cennych województwa lubelskiego |
Title | The role of local authorities in the process of collective learning, as exemplified by local authorities of natural valuable areas of the Lublin Voivodeship |
Słowa kluczowe | czynnik wiedzy, proces collective learning, lokalne władze samorządowe, gminy przyrodniczo cenne |
Key words | factor of knowledge, collective learning process, local self-government authorities, natural valuable municipalities |
Abstrakt | Celem pracy było zdefiniowanie potencjalnej roli władz samorządowych gmin przyrodniczo cennych w procesie collective learning oraz zdiagnozowanie aktywności w tym obszarze władz samorządowych reprezentujących gminy przyrodniczo cenne województwa lubelskiego. Zdefiniowano obszary aktywności władz lokalnych w procesie collective learning, takie jak: tworzenie wiedzy indywidualnej w urzędzie gminy, synergia wiedzy indywidualnej w urzędzie gminy, tworzenie warunków do wymiany wiedzy między urzędem a podmiotami otoczenia. Wykazano, że władze samorządowe gmin przyrodniczo cennych województwa lubelskiego w niedostatecznym stopniu wykorzystują możliwości kreowania procesu collective learning we wspieraniu zrównoważonego rozwoju lokalnego. |
Abstract | The aim of the study was to: define the potential role of local municipal authorities in the process of collective learning within natural valuable areas and to diagnose the activity of local authorities representing the municipalities within the natural valuable areas of the Lublin Voivodeship in this respect. The following areas of the activity of local authorities in the process of collective learning have been defined: development of individual knowledge in municipality offices, synergy of individual knowledge in municipal offices, creating conditions for the process of knowledge exchange between the offices and the environment entities. It has been shown that local authorities of the municipalities within natural valuable areas of the Lublin Voivodeshipdo not sufficiently exploit the potential for creating the process of collective learning in fostering local sustainable development. |
Cytowanie | Guzal-Dec D. |
Pełny tekst | TIRR_2015_n4_s23.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2015.4.17 |
|
23-31 |
|
4. |
Kacprzak M., Król A. Kapitał ludzki na rynku pracy
Autor | Marzena Kacprzak, Agnieszka Król, |
Tytuł | Kapitał ludzki na rynku pracy |
Title | Human capital in the labour market |
Słowa kluczowe | kapitał ludzki, rynek pracy, zatrudnienie, kompetencje |
Key words | human capital, the labour market, employment, expertise |
Abstrakt | W artykule dokonano próby charakterystyki kapitału ludzkiego oraz uwarunkowań jego rozwoju w Polsce. Zwrócono także uwagę na aspekty rynku pracy widzianego oczami pracodawcy. Jak wynika z badań, nadal za kluczowe uważa się posiadanie doświadczenia, wykształcenia oraz kompetencji, nie tylko zawodowych, lecz także na poziomie wyższym niż wymaga tego stanowisko pracy. Materiałem badawczym wykorzystanym w artykule są dane empiryczne z badań V edycji projektu Bilans kapitału ludzkiego, GUS oraz Eurostatu. Projekt BKL realizowany był przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości. Liczby uzyskane na podstawie danych BKL mogą być nieco wyższe niż podawane przez PUP, gdyż deklaracje respondentów mogą nie być tak precyzyjne jak oficjalne rejestry. Nie mniej jednak nie wpływają one w sposób znaczący na deformowanie obrazu rzeczywistej sytuacji na rynku pracy oraz sygnalizują kluczowe problemy i tendencje. |
Abstract | The article is an attempt to characterize human capital and conditions of his development in Poland. It also draws attention to the aspects of labour market seen through the eyes of an employer. Studies show that experience, education and soft skills are still key factors and they are required on higher level than it is needed for the position. Research material used for the article contains empiric data from studies of Fifth edition of project Study of Human Capital in Poland, data from Central Statistical Office of Poland and Eurostat. Project SoHCiP was implemented by Polish Agency for Enterprise Development. Numbers obtained based on study by Human Capital in Poland could be a little higher than the ones given by District Labour Office, because responders declarations might be not as precise as their official registers. Nevertheless they do not have such an important impact on deforming the picture of labour`s market situation and they highlight key problems and tendencies. |
Cytowanie | Kacprzak M., Król A. |
Pełny tekst | TIRR_2015_n4_s33.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2015.4.18 |
|
33-44 |
|
5. |
Kiełbasa B. Doradztwo rolnicze w procesie identyfikacji i likwidowania barier zarządzania gospodarstwem rolnym przez młodych rolników
Autor | Barbara Kiełbasa, |
Tytuł | Doradztwo rolnicze w procesie identyfikacji i likwidowania barier zarządzania gospodarstwem rolnym przez młodych rolników |
Title | Agricultural advisory in the process of identifying and removing barriers of farm management by young farmers |
Słowa kluczowe | zarządzanie gospodarstwem rolnym, młodzi rolnicy, doradztwo rolnicze, bariery zarządzania |
Key words | farm management, young farmers, agricultural advisory services, management barriers |
Abstrakt | W pracy przedstawiono rolę i funkcje doradztwa rolniczego w kontekście zmieniającej się sytuacji na obszarach wiejskich. Doradztwo rolnicze stoi przed nowymi wyzwaniami związanymi z powiększaniem się grupy młodych rolników i ich rosnącym znaczeniem. Instytucjonalne wsparcie ze strony doradztwa rolniczego musi spełniać funkcje doradczą, edukacyjną, a także informacyjną i upowszechnieniową w odpowiedniej dla młodych ludzi formie. W pracy zidentyfikowano bariery i szanse zarządzania gospodarstwem przez młodych rolników, a identyfikacji dokonali doradcy rolniczy na podstawie swojego doświadczenia i współpracy z praktyką. Przeprowadzone badania pozwalają uznać młodych rolników za grupę mającą szczególne znaczenie dla doradztwa rolniczego, a także stawiającą przed instytucjonalnym wsparciem wiele wyzwań i wymagań. |
Abstract | The paper presents the role and functions of agricultural advisory in the context of the changing situation in rural areas. Agricultural advisory is facing new challenges associated with the enlargement of the group of young farmers and their growing importance. Institutional support of agricultural advisory services must fulfill the advisory, education, as well as information and dissemination functions, in the form adapted for young people. The study identifies the barriers and opportunities of the young farmers` management. The identification was made by agricultural advisors on the base of their experience and dealing with practice. The studies lead to the conclusion that young farmers are very significant for agricultural advisory, which poses many challenges and demands for institutional support of advisory services. |
Cytowanie | Kiełbasa B. |
Pełny tekst | TIRR_2015_n4_s45.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2015.4.19 |
|
45-55 |
|
6. |
Kunasz M. Czynniki determinujące skłonność do założenia własnej firmy – analiza ekonometryczna
Autor | Marek Kunasz, |
Tytuł | Czynniki determinujące skłonność do założenia własnej firmy – analiza ekonometryczna |
Title | Factors determining tendency for setting up one’s own company – econometric analysis |
Słowa kluczowe | przedsiębiorczość, samozatrudnienie, własna firma, modele logitowe |
Key words | entrepreneurship, self-employment, own business, logit models |
Abstrakt | Celem pracy była analiza czynników sprzyjających prawdopodobieństwu wyboru samozatrudnienia jako docelowej formy aktywności zawodowej. W warstwie metodycznej znalazło zastosowanie instrumentarium modelowania ekonometrycznego (szacowano modele zmiennej jakościowej). Analizom poddano materiał empiryczny z badań przedsiębiorczości studentów studiów stacjonarnych w Polsce realizowanych w Uniwersytecie Szczecińskim. Z przeprowadzonych badań wynika, iż czynnikiem determinującym w wyraźnie największym zakresie prawdopodobieństwo podjęcia ryzyka działalności gospodarczej przez studentów jest posiadanie interesującego pomysłu na biznes. |
Abstract | The aim of the paper was analysis of the factors supporting probability of choice of selfemployment as target form of vocational activity. Econometric modelling (models of quality variable were estimated) were applied in the methodological layer. Empirical material from research on entrepreneurship conducted on the group of students of day time studies in Poland carried out by the University of Szczecin. The conducted research show that the factor, which determines in the biggest extent probability of taking up risk of one’s own business by students is having an interesting idea for running a business. |
Cytowanie | Kunasz M. |
Pełny tekst | TIRR_2015_n4_s57.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2015.4.20 |
|
57-67 |
|
7. |
Marcysiak T. Problem zrównoważonego rynku pracy w województwie kujawsko-pomorskim na przykładzie gminy Cekcyn
Autor | Tomasz Marcysiak, |
Tytuł | Problem zrównoważonego rynku pracy w województwie kujawsko-pomorskim na przykładzie gminy Cekcyn |
Title | Problems of sustainable labour market in the Kujawsko-Pomorskie province on the example of the Cekcyn commune |
Słowa kluczowe | wieś, badania jakościowe, zrównoważony rynek pracy, Cekcyn |
Key words | countryside, qualitative research, sustainable labour market, Cekcyn |
Abstrakt | Artykuł ukazuje zalety wykorzystania metod jakościowych rozłożonych w kilkuletnim okresie obserwacji w diagnozie potencjałów oraz czynników hamujących rozwój obszarów wiejskich, szczególnie tych, gdzie mieszkańcy muszą się zmierzyć z trudnymi warunkami gospodarowania, takimi jak niska jakość ziemi uprawnej czy utrudniony poprzez odległość i słabą komunikację dostęp do lokalnego rynku pracy. Ujawniono, że przyczyną braku rozwoju kapitału ludzkiego oraz reprodukcji postaw przeżycia są niskie płace na lokalnym rynku i w nielicznych zakładach, słaba mobilność wahadłowa w poszukiwaniu pracy oraz możliwość sezonowego zarobku wynikającego z dostępności do naturalnych zasobów Borów Tucholskich. Rynek ten może jednak równoważyć swój potencjał poprzez innowacyjnie działających rolników oraz kształcenie dzieci i młodzieży, których przywiązanie do otoczenia przyrodniczego jest tak duże, że w wielu przypadkach decyduje o powrocie i wykorzystaniu swoich kwalifikacji w miejscu urodzenia. |
Abstract | The article shows the advantages of the use of qualitative methods spread over several years of observation in the diagnosis of potentials and factors impeding development of rural areas, especially those ones where their residents have to wrestle with difficult development conditions such as: low quality of arable land, difficult access to the local labour market by long distance and poor communication network. It was revealed that the reason for the lack of human capital development and reproduction of survival attitudes were low wages on the local market and few workplaces, poor mobility pendulum in search of work, including the seasonal earnings resulting from the availability of natural resources Tuchola Forest. This market can, however, equilibrate its potential through innovative active farmers, and the education of children and youth whose attachment to the natural surroundings is so great that in many cases determines the return and use of their qualifications in the place of birth. |
Cytowanie | Marcysiak T. |
Pełny tekst | TIRR_2015_n4_s69.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2015.4.21 |
|
69-79 |
|
8. |
Roman M., Roman A. Kapitał intelektualny jako czynnik przedsiębiorczości i innowacyjności w turystyce wiejskiej
Autor | Michał Roman, Antoni Roman, |
Tytuł | Kapitał intelektualny jako czynnik przedsiębiorczości i innowacyjności w turystyce wiejskiej |
Title | Intellectual capital as a factor of entrepreneurship and innovation in rural tourism |
Słowa kluczowe | kapitał intelektualny, przedsiębiorczość, innowacyjność, turystyka wiejska |
Key words | intellectual capital, entrepreneurship, innovation, rural tourism |
Abstrakt | Celem artykułu było przedstawienie kategorii kapitału intelektualnego, stanowiącego główny czynnik przedsiębiorczości i innowacyjności w turystyce wiejskiej. O znaczeniu przedsiębiorczości jako aktywie niematerialnym i o jej uruchomieniu decydują nakłady inwestycyjne poniesione nie tylko w zasoby materialne, lecz także w kapitał intelektualny, który docelowo może determinować wzrost wartości podmiotu gospodarczego. Kapitałem intelektualnym w turystyce wiejskiej są niematerialne zasoby procesu wytwarzania i realizacji produktu turystycznego (oferty turystycznej), stanowiące tajemnicę wiejskiego podmiotu gospodarczego. |
Abstract | The aim of the article was to present the category of intellectual capital, which is the main factor of entrepreneurship and innovation in rural tourism. The importance of entrepreneurship as immaterial the asset and its mobilized capital expenditures incurred not only material resources, but also in intellectual capital, which ultimately may determine an increase in the value of the trader. Intellectual capital in rural tourism are the intangible resources of the manufacturing process and implementation of the tourist product (tourist offer), representing the mystery of rural economic entity. |
Cytowanie | Roman M., Roman A. |
Pełny tekst | TIRR_2015_n4_s81.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2015.4.22 |
|
81-93 |
|
9. |
Sieczko L. Wykorzystanie technologii IT przez członków grup producentów rolnych trzody chlewnej
Autor | Leszek Sieczko, |
Tytuł | Wykorzystanie technologii IT przez członków grup producentów rolnych trzody chlewnej |
Title | Use of IT technology by members of groups agricultural producers of pigs |
Słowa kluczowe | producenci trzody chlewnej, zrzeszenie branżowe, technologie informacyjne, wykorzystanie Internetu, badanie ankietowe |
Key words | pig producers, trade association, information technology, Internet use, survey |
Abstrakt | W artykule przedstawiono wyniki badania ankietowego dotyczącego wykorzystania technologii IT przez rolników zrzeszonych w grupy producentów rolnych trzody chlewnej. Wyniki wskazują wysoki poziom wyposażenia rolników w komputery i dostęp do Internetu. Zrzeszeni rolnicy w dużym stopniu wykorzystują przelewy bankowe i dokonują zakupów w sieci. W pracy wskazano także źródła oraz częstości pozyskiwania informacji w Internecie. |
Abstract | The paper presents the results of a survey on the use of IT technology by farmers affiliated to the pig producer groups. The results indicate a high level of equipment farmers with computers and Internet access. Farmers affiliated with group of agricultural producers at a high level use bank transfers and purchases in the network. The study also identified the source and frequency of obtaining information on the Internet. |
Cytowanie | Sieczko L. |
Pełny tekst | TIRR_2015_n4_s95.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2015.4.23 |
|
95-104 |
|
10. |
Cyburt A., Sikorska-Wolak I. Pozyskiwanie i wykorzystanie funduszy Unii Europejskiej jako przejaw przedsiębiorczości jednostek samorządu terytorialnego
Autor | Agnieszka Cyburt, Izabella Sikorska-Wolak, |
Tytuł | Pozyskiwanie i wykorzystanie funduszy Unii Europejskiej jako przejaw przedsiębiorczości jednostek samorządu terytorialnego |
Title | The use of EU funds as a manifestation of local government units entrepreneurship |
Słowa kluczowe | samorząd terytorialny, przedsiębiorczość, fundusze UE |
Key words | local government, entrepreneurship, EU funds |
Abstrakt | W artykule przedstawiono zagadnienie przedsiębiorczości władz lokalnych w obszarze pozyskiwania i wykorzystywania funduszy Unii Europejskiej. Dokonano oceny dotychczasowej aktywności władz lokalnych w absorpcji środków pomocowych. Wskazano potencjalne czynniki determinujące aktywność jednostek samorządu terytorialnego oraz ich ocenę z punktu widzenia mieszkańców. |
Abstract | The article presents the phenomenon of entrepreneurship of local authorities in the area of gaining and using European Union funds. An evaluation of the current activities of local authorities in absorption of aid. Indicated potential factors determining the activity of local government and its assessment of the inhabitants. |
Cytowanie | Cyburt A., Sikorska-Wolak I. |
Pełny tekst | TIRR_2015_n4_s105.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2015.4.24 |
|
105-117 |
|
11. |
Stawicka E. Poziom innowacyjności w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce
Autor | Ewa Stawicka, |
Tytuł | Poziom innowacyjności w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce |
Title | The level of innovation in the sector of small and medium-sized enterprises in Poland |
Słowa kluczowe | innowacje, konkurencyjność, sektor MSP |
Key words | innovation, competitiveness, SMEs |
Abstrakt | Wdrażanie innowacji w sektorze mikro, małych i średnich przedsiębiorstw nabiera ogólnego znaczenia. Każde przedsiębiorstwo narażone jest na ryzyko, co wynika z cią- głej zmienności otoczenia, w którym prowadzona jest działalność biznesowa. W dobie globalizacji konkurencyjność gospodarki jest zdeterminowana jej innowacyjnością rozumianą jako zdolność i motywacja przedsiębiorstwa do poszukiwania nowych koncepcji, pomysłów i wynalazków oraz wykorzystywania ich w praktyce1 . Innowacje są specyficznymi narzędziami przedsiębiorczości, działaniami, które nadają zasobom nowe możliwości ekonomiczne. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie danych na temat stanu sektora małych i średnich przedsiębiorstw (MSP) w Polsce oraz analiza ich potencjału innowacyjności. Analiza danych Eurostat, GUS, PARP pokazuje, że działalność innowacyjna nie jest domeną sektora MSP, ale widoczna jest znaczna poprawa w tym zakresie. W Polsce formuje się grupa innowacyjnych firm, która systematycznie zwiększa nakłady na działalność innowacyjną. Występuje również wzrost współpracy firm między sobą, rozwój sektora usługowego, lepsza świadomość znaczenia innowacji, wzrost prywatnych wydatków na badania i rozwój. Wciąż istnieje jednak obawa, że pomimo zmian nie są one wystarczające dla utrzymania wzrostu gospodarczego. |
Abstract | The issue of improving the competitiveness in the sector of micro, small and medium-sized enterprises by implementing innovation becomes general meaning. The purpose of this article is to present data on the state of small and medium-sized enterprises in Poland and analysis of their potential for innovation. Analysis of data from Eurostat, GUS, PARP shows that innovative activity is not the domain of the SME sector, but seen significant improvements in this area. In Poland it formed a group of innovative companies, which constantly increases expenditures on innovation. There is also a growth business co-operation between them, the development of the services sector, a better awareness of the importance of innovation, the growth of private spending on research and development. However, there is concern that despite the changes they are not sufficient to sustain economic growth. |
Cytowanie | Stawicka E. |
Pełny tekst | TIRR_2015_n4_s119.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2015.4.25 |
|
119-127 |
|
12. |
Trajer M., Trajer M. Grupy producentów rolnych jako forma przedsiębiorczości zespołowej rolników
Autor | Marzena Trajer, Maja Trajer, |
Tytuł | Grupy producentów rolnych jako forma przedsiębiorczości zespołowej rolników |
Title | Agricultural producer groups as a form of team entrepreneurship |
Słowa kluczowe | integracja pozioma, grupy producentów rolnych, przedsiębiorczość zespołowa, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich |
Key words | horizontal integration, agricultural producer groups, team entrepreneurship, Rural Development Programme |
Abstrakt | W artykule omówiono grupy producentów rolnych, stanowiących jedną z form przedsiębiorczości zespołowej rolników, oraz zakres przyznawanej pomocy finansowej wspomagającej rozwój tej przedsiębiorczości, a także możliwość wsparcia finansowego dotyczącą tworzenia grup i organizacji producentów do 2020 roku. Integracja producentów rolnych bę- dzie miała w najbliższej przyszłości decydujące znaczenie dla konkurencyjności naszego rolnictwa na jednolitym rynku europejskim. W Polsce funkcjonowało, według stanu na 10 grudnia 2015 roku, 1314 grup producentów rolnych. Najwięcej (31%) grup prowadziło działalność na terenie województwa wielkopolskiego. W ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich grupy producentów rolnych otrzymały na prowadzenie działalności administracyjnej i inwestycyjnej wsparcie w wysokości 782,7 mln zł. Zgodnie ze znowelizowaną we wrześniu 2015 roku ustawą o grupach producentów rolnych i ich związkach zadania związane z funkcjonowaniem grup producentów rolnych i ich związków powierzono Agencji Rynku Rolnego. |
Abstract | The study analyzes agricultural producer groups as a form of team entrepreneurship, discussing, among others, the range of the financial aid granted – supporting the development of the entrepreneurship, and the possibilities of delivering financial assistance to the establishment of producer groups and organisations until 2020. Integration of agricultural producers in the nearest future will become a decisive factor having the influence on the competitiveness of our agriculture on the single European market. The conducted analysis reveals that there are 1,314 agricultural producer groups functioning in Poland, as of 10th December 2015. The most of them (over 30%) are functioning on the territory of the Wielkopolskie voivodship. Under Rural Development Programme the groups have been granted financial assistance in the amount of PLN 782.7 mln. Pursuant to the amended act on agricultural producer groups and their associations, the Agricultural Market Agency has been granted tasks relating to the functioning of agricultural producer groups and their associations in Poland. |
Cytowanie | Trajer M., Trajer M. |
Pełny tekst | TIRR_2015_n4_s129.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2015.4.26 |
|
129-143 |
|
13. |
Werenowska A. City placement jako forma promocji regionu
Autor | Agnieszka Werenowska, |
Tytuł | City placement jako forma promocji regionu |
Title | City placement as a form of promotion of the region |
Słowa kluczowe | promocja, city placement, marketing terytorialny |
Key words | promotion, city placement, territorial marketing |
Abstrakt | Prowadzenie przemyślanych i zaplanowanych działań promocyjnych stało się koniecznością w sytuacji, kiedy nie tylko przedsiębiorstwa, ale i miasta oraz regiony chcą utrzymać wysoką pozycję w kluczowych grupach otoczenia. City placement to szczególny przejaw lokowania produktu lub określonego miejsca w filmie, serialu, programie, książce, teledysku czy grze komputerowej. Może być to miasto lub region. Korzystają z tego rodzaju promocji również małe miasteczka, a nawet wsie. W artykule zaprezentowano city placement jako współ- cześnie jedno z bardziej popularnych narzędzi promocji miast i regionów. Wykorzystano analizę literatury przedmiotu oraz dane z cyklicznego raportu na temat promocji miast w serialach opublikowanym przez Press Service Monitoring Mediów. |
Abstract | Keeping deliberate and planned promotional activities has become a necessity in a situation where the company but also cities, regions want to maintain a high position in key environmental groups. City placement is a specific manifestation of product placement or a specific place in the movie, show, program, book, video or computer game. This may be a city or region. Also small towns and even villages are using this type of promotion. The article presents the city placement as one of the most popular tools for promoting cities and regions today. The analysis of literature and data from the regular report on the promotion of cities in the series published by Press Service Media Monitoring were used. |
Cytowanie | Werenowska A. |
Pełny tekst | TIRR_2015_n4_s145.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2015.4.27 |
|
145-152 |
|