1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Jaśkiewicz J., Parlińska M., Rackiewicz I. Wyzwania dla rolnictwa związane ze strategią Europejski Zielony Ład w okresie pandemii
Autor | Jacek Jaśkiewicz, Maria Parlińska, Iwona Rackiewicz |
Tytuł | Wyzwania dla rolnictwa związane ze strategią Europejski Zielony Ład w okresie pandemii |
Title | Challenges for Agriculture under the European Green Deal Development Strategy during the Covid-19 Pandemic Period |
Słowa kluczowe | Europejski Zielony Ład, gospodarka obiegu zamkniętego, rolnictwo, odpady i marnotrawstwo żywności |
Key words | European Green Deal, circular economy, agriculture, waste and food waste |
Abstrakt | Celem artykułu jest przybliżenie wyzwań związanych z realizacją strategii Europejski zielony ład w zakresie rolnictwa. Wyzwania te wpisują się w realizację koncepcji zrównoważonego rozwoju i związanego z tym zatrzymania zmian klimatu oraz transformacji w kierunku gospodarki obiegu zamkniętego. Warto już obecnie, w dobie pandemii, przygotować strategię jak wykorzystać szanse rozwoju rolnictwa, aby po jej zakończeniu maksymalnie wykorzystać sytuację opierając się na zasadach określonych w EZŁ. W artykule przedstawiono szereg możliwości w tym zakresie. |
Abstract | The aim of the article is to present the challenges in the field of agriculture related to implementing the European Green Deal (EGD). These challenges arise from the implementation of sustainable development strategies and the related efforts to arrest climate change and create a more circular economy. During this time of a global Covid-19 pandemic, it is worth preparing an approach, based on the principles set out in the EGD, that will maximize opportunities for agricultural development and which can be put into place as soon as the pandemic begins to wane. The article presents a number of possibilities in this regard. |
Cytowanie | Jaśkiewicz J., Parlińska M., Rackiewicz I. (2020) Wyzwania dla rolnictwa związane ze strategią Europejski Zielony Ład w okresie pandemii.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 2: 22-36 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n2_s22.pdf |
|
 |
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Babuchowska K. Wpływ zniesienia kwot mlecznych na funkcjonowanie gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka
Autor | Karolina Babuchowska |
Tytuł | Wpływ zniesienia kwot mlecznych na funkcjonowanie gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka |
Title | Impact of the Abolition of Milk Quotas on the Functioning of Dairy Farms |
Słowa kluczowe | produkcja mleka, gospodarstwa rolne, zniesienie kwot mlecznych |
Key words | dairy production, farms, the abolition of milk quotas |
Abstrakt | Rynek mleka od początku integracji europejskiej należał do najbardziej uregulowanych. Jednym w kluczowych instrumentów, które miały zapewnić jego stabilizację były wprowadzone w 1984 r. kwoty mleczne. Dążąc do większej liberalizacji rynku mleka UE zdecydowała o zniesieniu od 1 kwietnia 2015 r. limitów produkcji. Fakt ten znacząco zmienił warunki funkcjonowania gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka. Celem artykułu była próba ukazania jak zniesienie limitowania produkcji mleka wpłynęło na funkcjonowanie polskich gospodarstw mleczarskich. Podstawowym źródeł informacji były wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród 1047 właścicieli gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka. Informacje te uzupełniono danymi Agencji Rynku Rolnego, Głównego Urzędu Statystycznego oraz Eurostat. W opinii ponad połowy respondentów na skutek likwidacji w 2015 r. kwot mlecznych pogorszyła się sytuacja ich gospodarstwa. Wynikało to przede wszystkim z niskich cen mleka, które wpłynęły na obniżenie opłacalności produkcji. Z tego względu aż 62% badanych było zdania, że na rynku mleka powinien być większy stopień interwencji. |
Abstract | The milk market was one of the most regulated since the beginning of European integration. One of the key instruments to stabilize this market was milk quota. It was introduced in 1984. Aiming at greater milk market liberalization, the EU decided to lift limits of the production from 1 April 2015. This fact significantly changed the operating conditions of dairy farms. The aim of the article was to show how the implementation (along with Poland's accession to the EU), and then the abolition of milk production, affected the situation of Polish dairy farms. The primary sources of information were the results of a survey in 1047 dairy farm owners operating throughout the country. This information was supplemented by Agriculture Market Agency and Milk Market Observatory data. In the opinion of more than half of the respondents, as a result of the abolition of milk quotas in 2015, the situation of their farms worsted. This fact was primarily due to the low prices of raw milk, which was driven by lower efficiency of production. As a result, 62% of the respondents believed that there should be a greater degree of intervention on the milk market. |
Cytowanie | Babuchowska K. (2020) Wpływ zniesienia kwot mlecznych na funkcjonowanie gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 1: 5-14 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n1_s5.pdf |
|
 |
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Bajan B., Mrówczyńska-Kamińska A. Supply of Materials to the Agribusiness Sector of European Union Countries
Autor | Bartłomiej Bajan, Aldona Mrówczyńska-Kamińska |
Tytuł | Supply of Materials to the Agribusiness Sector of European Union Countries |
Title | Supply of Materials to the Agribusiness Sector of European Union Countries |
Słowa kluczowe | material supply, agribusiness, food industry, agriculture, European Union |
Key words | material supply, agribusiness, food industry, agriculture, European Union |
Abstrakt | The purpose of this paper was to assess the prevailing relationships in the supply structure of the agribusiness sector in European Union countries over the years. The study focused on 25 European Union countries (Cyprus, Luxembourg and Malta were excluded) to address the changes in the supply structures of agriculture and food industries, the two major components of agribusiness. The study was of a dynamic nature. Although the study period was 2000–2014, this paper only presents the figures for the first and the last year, i.e. 2000 and 2014. The main focus was on drawing conclusions on the trends observed which proved to be relatively stable in the years covered. The input–output analysis was used by aggregating the sectors of the economy for a better transparency of the inference process. As shown by this study, EU countries at higher development levels witness a decline in the share of the chemical industry in the mix of goods and services supplied to agriculture. Conversely, less developed countries saw that ratio increase. Also, the share of goods supplied to agriculture from the fuel and energy sectors goes up in most EU countries. As regards the food industry, this study observed high shares of agriculture, services and self-supply in the supply structure of EU countries. This analysis extends the existing knowledge on the relationships in the structure of materials supplied to the agribusiness because in addition to agriculture itself (which was addressed by similar studies found in literature) it takes account of the food industry. Moreover, based on long-term observations, it endeavors to capture the prevailing relationships in several countries at a time. |
Abstract | The purpose of this paper was to assess the prevailing relationships in the supply structure of the agribusiness sector in European Union countries over the years. The study focused on 25 European Union countries (Cyprus, Luxembourg and Malta were excluded) to address the changes in the supply structures of agriculture and food industries, the two major components of agribusiness. The study was of a dynamic nature. Although the study period was 2000–2014, this paper only presents the figures for the first and the last year, i.e. 2000 and 2014. The main focus was on drawing conclusions on the trends observed which proved to be relatively stable in the years covered. The input–output analysis was used by aggregating the sectors of the economy for a better transparency of the inference process. As shown by this study, EU countries at higher development levels witness a decline in the share of the chemical industry in the mix of goods and services supplied to agriculture. Conversely, less developed countries saw that ratio increase. Also, the share of goods supplied to agriculture from the fuel and energy sectors goes up in most EU countries. As regards the food industry, this study observed high shares of agriculture, services and self-supply in the supply structure of EU countries. This analysis extends the existing knowledge on the relationships in the structure of materials supplied to the agribusiness because in addition to agriculture itself (which was addressed by similar studies found in literature) it takes account of the food industry. Moreover, based on long-term observations, it endeavors to capture the prevailing relationships in several countries at a time. |
Cytowanie | Bajan B., Mrówczyńska-Kamińska A. (2020) Supply of Materials to the Agribusiness Sector of European Union Countries.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 1: 15-24 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n1_s15.pdf |
|
 |
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Kata R. Zadłużenie rolników w Polsce w aspekcie przemian strukturalnych i koniunktury w rolnictwie
Autor | Ryszard Kata |
Tytuł | Zadłużenie rolników w Polsce w aspekcie przemian strukturalnych i koniunktury w rolnictwie |
Title | INDEBTEDNESS OF FARMERS IN POLAND IN LIGHT OF STRUCTURAL CHANGES AND ECONOMIC FLUCTUATIONS IN AGRICULTURE |
Słowa kluczowe | gospodarstwa rolne, kredyt bankowy, koniunktura w rolnictwie, przemiany strukturalne. |
Key words | agricultural holdings, bank credit, economic fluctuations in agriculture, structural changes |
Abstrakt | W artykule dokonano analizy dynamiki oraz struktury zobowiązań kredytowych rolników wobec banków w Polsce w latach 1996-2018. Zadłużenie kredytowe rolników przedstawiono na tle przemian strukturalnych i koniunktury w rolnictwie. Założono, że korzystna koniunktura w rolnictwie stymuluje wzrost zadłużenia rolników w bankach. Podobnie założono, że proces koncentracji struktury agrarnej oraz wzrost technicznego uzbrojenia pracy i technicznego uzbrojenia ziemi będą czynnikami sprzyjającymi wzrostowi zadłużenia kredytowego rolników. Badania nie dały jednoznacznej odpowiedzi na postawione tezy badawcze. Ujawniono dodatnią współzmienność pomiędzy zadłużeniem kredytowym rolników a koniunkturą w rolnictwie, a także procesem substytucji nakładów pracy i ziemi przez nakłady kapitału. Analiza regresji wykazała, że stymulantą zadłużenia kredytowego są nakłady inwestycyjne w rolnictwie, natomiast koncentracja struktury agrarnej oraz poprawa relacji ziemia/praca prowadzi do zmniejszenia przyrostów zadłużenia. |
Abstract | The paper presents an analysis of the dynamics and structure of farmers' credit obligations towards banks in Poland in 1996-2018. The credit debt of farmers is presented against the background of the structural changes and economic fluctuations in agriculture. It was assumed that a favorable economic situation in agriculture stimulates the growth in farmers' indebtedness to banks. Similarly, it was assumed that the process of increasing concentration within the agrarian structure and the increase in the technical equipment of labor and technical equipment of land would be factors conducive to the growth in farmers' credit debt. The research did not give a definite answer to the research thesis. A positive correlation between farmers' credit debt and economic fluctuations in agriculture was revealed, as well as the process of substitution of labor and land inputs by capital expenditures. Regression analysis showed that investment stimulus in agriculture is the stimulus of credit debt, while increased concentration within the agrarian structure and the improvement of the land/work relationship leads to a reduction in debt increases. |
Cytowanie | Kata R. (2020) Zadłużenie rolników w Polsce w aspekcie przemian strukturalnych i koniunktury w rolnictwie .Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 23(72): 33-44 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2020_n72_s33.pdf |
|
 |
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Pawlak K., Sowa K. Zmiany w produkcji i handlu soją w Polsce i wybranych krajach UE
Autor | Karolina Pawlak, Karolina Sowa |
Tytuł | Zmiany w produkcji i handlu soją w Polsce i wybranych krajach UE |
Title | Changes in Soybean Production and Trade in Poland and Selected EU Countries |
Słowa kluczowe | produkcja, eksport, import, soja, kraje UE |
Key words | production, export, import, soybean, EU countries |
Abstrakt | Ze względu na niedostatek białka paszowego z produkcji krajowej, państwa UE są znaczącymi importerami nasion i śrut z roślin strączkowych, w tym przede wszystkim soi i śruty sojowej. Celem artykułu jest przedstawienie zmian w produkcji i handlu soją w wybranych krajach UE w latach 2000-2017. W badaniach wykorzystano dane wtórne pochodzące z zasobów Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Omówiono zmiany w wolumenie produkcji soi w krajach jej największych producentów w UE, wartość i wolumen obrotów handlowych soją w państwach największych eksporterów i importerów, ich udziały w handlu oraz wyniki bilansu handlowego. Wolumen produkcji soi w krajach UE zwiększał się wolniej niż zapotrzebowanie na wysokobiałkowe surowce paszowe, powodując wzrost wartości przywozu soi i stawiając państwa UE w roli importerów netto tego surowca. Inaczej niż w Polsce, zwiększenie wartości przywozu nie wynikało jednak ze wzrostu jego wolumenu. Największymi importerami soi w UE były Holandia, Hiszpania i Niemcy. |
Abstract | Due to the deficit in feed protein from domestic production, EU countries are significant importers of legume crops and meals, including soybean and soybean meal. The aim of the paper is to present changes in soybean production and trade in selected EU countries in 2000-2017. Secondary data from the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) database were used in the research. The following issues were discussed: the changes in the volume of soybean production in the countries of its largest producers in the EU, the value and quantity of trade flows in the countries of the largest exporters and importers, their share in trade and trade balance. The volume of soybean production in the EU countries has increased more slowly than the demand for high-protein fodder raw materials, resulting in an increase in the value of soybean imports and making EU countries net importers of this raw material. Unlike in Poland, the increase in the value of imports was not due to an increase in its volume. The Netherlands, Spain and Germany were the largest soybean importers in the EU. |
Cytowanie | Pawlak K., Sowa K. (2020) Zmiany w produkcji i handlu soją w Polsce i wybranych krajach UE.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 3: 26-35 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n3_s26.pdf |
|
 |
6. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2020 |
|
Doronin A., Polishchuk O., Vitalii V. Ecological-economical aspects of the use of nutritious
residues of agricultural crops in various business entities
Autor | Andrii Doronin, Olena Polishchuk, Vitalii Vitalii |
Tytuł | Ecological-economical aspects of the use of nutritious
residues of agricultural crops in various business entities |
Title | |
Słowa kluczowe | food economy, elements of nutrition, renewable sources of energy, bio-fuel, straw,
granules, ecology, efficiency, competitive ability |
Key words | |
Abstrakt | The paper covers the analysis of the development of the crop output market in
Ukraine which ensures both food security of the country and the production of alternative fuel.
The preconditions of negative changes in agriculture of Ukraine were studied. High profitability
of corn and sunflower production encourages producers to increase their sown areas. The
analysis of the production of some agricultural crops was made in the years of 2000–2019.
The challenge of the use of nutritious residues of agricultural crops is discussed in the paper.
The estimation of the production efficiency of some kinds of agricultural products at farm
enterprises of Ukraine for the period of 2009–2019 was made. Some ecological-economical
aspects of the use of nutritious residues of agricultural crops to balance mineral crop nutrition
and to manufacture bio-fuel were suggested. |
Abstract | |
Cytowanie | Doronin A., Polishchuk O., Vitalii V. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s81.pdf |
|
 |
7. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2020 |
|
Hutsol T., Kovalenko V., Kovalenko N., Zasada M. Economic efficiency of production of herbal granules
Autor | Taras Hutsol, Vitalii Kovalenko, Nataliia Kovalenko, Michal Zasada |
Tytuł | Economic efficiency of production of herbal granules |
Title | |
Słowa kluczowe | managerial decision making, feed production, the efficiency of the production of
granulated feed |
Key words | |
Abstrakt | Improving production efficiency, increasing gross and marketable output is inextricably
linked to comprehensive intensification, that is, with the growth of additional investments
in the development of agricultural production. The increase in capital investments is
the basis for strengthening and improving the material and technical base, and for implementing
scientific and technological progress. Increasing the intensity of agriculture and animal
husbandry contributes to more efficient use of land and livestock, increasing crop yields and
livestock productivity. The main link between crop production and animal husbandry is feed
production. Creating a solid feed base is the most important condition for the development of
animal husbandry. Its state and level of development determine the possibility of increasing
the number of animals, increasing their productivity, improving the quality of products and
reducing the cost of the latter. It is proved that the level of productivity of animals by 50-80%
is determined by their feeding. Due to the importance of feed, it is necessary that their production
is ahead of the pace of needs (growth of livestock and its productivity). When forming
a feed base, it is important to take into account not only the total volume of feed that will
ensure the production of a certain amount of products, but also their balance with nutrients.
As a rule, feed, namely green feed, silage, haylage, is not a commodity product, that is, there
are no permanent markets for them. These types of feed are grown by those farms that are
engaged in animal husbandry and must create their own raw material base for obtaining the
main feed. |
Abstract | |
Cytowanie | Hutsol T., Kovalenko V., Kovalenko N., Zasada M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s127.pdf |
|
 |
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Cherevko H., Cherevko I. Efficiency of Niche Agriculture in Ukraine
Autor | Heorhiy Cherevko, Iryna Cherevko |
Tytuł | Efficiency of Niche Agriculture in Ukraine |
Title | Efficiency of Niche Agriculture in Ukraine |
Słowa kluczowe | niche agriculture, efficiency, prospects and barriers to development |
Key words | niche agriculture, efficiency, prospects and barriers to development |
Abstrakt | The deepening of the dualization of Ukraine's agriculture into "large" and "small" producers force the latters to search opportunities for competitive opposition to the firsts by intensive development of niche agriculture. The purpose of the study is to present the efficiency of niche agriculture in Ukraine, describing the main features of this branch and anticipating prospects and barriers to stable development. There are few scientific publications on this topic so far, so their use in the study was quite limited. Materials of specialized scientific conferences and publications of materials of practitioners are more widely used. The research methodology includes general methods (monographic, induction and deduction, analysis and synthesis, scientific generalization and abstraction) as well as economic research methods (comparisons, indexes). The results show, that niche agriculture in Ukraine is especially relevant for small farms, which can increase profitability not because of the number of products, but because of its niche character. Niche agriculture has advantages and disadvantages, so there is no reason to absolutize it as a panacea for all the problems of the small producers. The barriers to develop niche agriculture in Ukraine: the lack of the culture of consumption, of technology and of knowledge of niche products marketing. |
Abstract | The deepening of the dualization of Ukraine's agriculture into "large" and "small" producers force the latters to search opportunities for competitive opposition to the firsts by intensive development of niche agriculture. The purpose of the study is to present the efficiency of niche agriculture in Ukraine, describing the main features of this branch and anticipating prospects and barriers to stable development. There are few scientific publications on this topic so far, so their use in the study was quite limited. Materials of specialized scientific conferences and publications of materials of practitioners are more widely used. The research methodology includes general methods (monographic, induction and deduction, analysis and synthesis, scientific generalization and abstraction) as well as economic research methods (comparisons, indexes). The results show, that niche agriculture in Ukraine is especially relevant for small farms, which can increase profitability not because of the number of products, but because of its niche character. Niche agriculture has advantages and disadvantages, so there is no reason to absolutize it as a panacea for all the problems of the small producers. The barriers to develop niche agriculture in Ukraine: the lack of the culture of consumption, of technology and of knowledge of niche products marketing. |
Cytowanie | Cherevko H., Cherevko I. (2020) Efficiency of Niche Agriculture in Ukraine.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 4: 18-28 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n4_s18.pdf |
|
 |
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Komorowska D. Wyniki produkcyjne i ekonomiczne gospodarstw nastawionych na produkcję zwierzęcą
Autor | Dorota Komorowska |
Tytuł | Wyniki produkcyjne i ekonomiczne gospodarstw nastawionych na produkcję zwierzęcą |
Title | Production and Economic Results of Farms focused on Animal Production |
Słowa kluczowe | produkcja zwierzęca, wyniki produkcji rolniczej, efektywność gospodarowania zasobami w rolnictwie |
Key words | animal production, results of agricultural production, resource efficiency in agriculture |
Abstrakt | Celem opracowania jest ocena wyników gospodarowania zasobami produkcyjnymi w gospodarstwach nastawionych na produkcję zwierzęcą, które były objęte rachunkowością rolną w systemie FADN w 2016 roku. Analizie poddano wyniki produkcyjne i ekonomiczne oraz produktywność i dochodowość zasobów ziemi, pracy i kapitału gospodarstw nastawionych na chów bydła mlecznego, trzody chlewnej oraz bydła rzeźnego, owiec i kóz. Zaprezentowane w opracowaniu wyniki badanych gospodarstw wskazują na znacznie wyższy poziom wyników produkcyjnych i ekonomicznych oraz efektywności gospodarowania zasobami w gospodarstwach trzodowych, zwłaszcza w odniesieniu do gospodarstw prowadzących chów bydła rzeźnego, owiec i kóz, co wynikało z ich większej skali i intensywności produkcji. Gospodarstwa specjalizujących się w chowie bydła rzeźnego, owiec i kóz uzyskały ujemny wynik ekonomiczny, dlatego dopłaty do działalności tego typu gospodarstw warunkowały ich dodatni wynik końcowy oraz efektywność ekonomiczną gospodarowania zasobami. |
Abstract | The aim of the study is to assess the results of managing production resources in farms focused on animal production, which were covered by agricultural accounting in the FADN system in 2016. The analysis covered the production and economic results as well as the productivity and profitability of land, labor and capital resources of farms focused on dairy cattle, swine and slaughter cattle, sheep and goats. The results of the researched farms presented in the study point to a significantly higher level of production and economic results as well as resource management efficiency in pig farms, especially in relation to farms keeping cattle for slaughter, sheep and goats, which resulted from their larger scale and intensity of production. Farms specializing in slaughter of cattle, sheep and goats obtained a negative economic result, therefore subsidies for the operation of such farms were conditioned by their positive final result and economic efficiency of resource management. |
Cytowanie | Komorowska D. (2019) Wyniki produkcyjne i ekonomiczne gospodarstw nastawionych na produkcję zwierzęcą .Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 1: 68-78 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n1_s68.pdf |
|
 |
10. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2019 |
|
Gołaś Z. Przemiany i uwarunkowania wydajności pracy w rolnictwie Unii Europejskiej w latach 2005-2016
Autor | Zbigniew Gołaś |
Tytuł | Przemiany i uwarunkowania wydajności pracy w rolnictwie Unii Europejskiej w latach 2005-2016 |
Title | CHANGES AND CONDITIONS OF LABOUR PRODUCTIVITY IN THE AGRICULTURE OF THE EUROPEAN UNION IN THE YEARS 2005-2016 |
Słowa kluczowe | wydajność pracy, rolnictwo, modele deterministyczne, Unia Europejska |
Key words | labour productivity, agriculture, deterministic models, European Union |
Abstrakt | Celem pracy było przedstawienie przemian wydajności pracy w rolnictwie Unii Europejskiej (UE) w latach 2005-2016 oraz propozycji metodycznej dekompozycji wskaźnika wydajności pracy w rolnictwie. W zaproponowanych trzech modelach dekompozycji wydajności pracy uwzględniono siedem czynników (wskaźników), tj. produktywność nakładów, produktywność ziemi, wskaźnik wartości dodanej, opodatkowanie produkcji, dopłaty do produkcji, uzbrojenie zasobów pracy w ziemię oraz poziom intensywności produkcji rolniczej. Ponadto, na podstawie metody deterministycznej dokonano oceny zmian wydajności pracy w rolnictwie UE oraz w Polsce. Badania wykazały, że w latach 2005-2016 wydajność pracy mierzona wartością dodaną brutto zwiększała się w UE-28 średniorocznie o 2,13%, w UE-15 tylko 0,98%, a w UE-13 znacznie szybciej, tj. o 3,45%. Oznacza to, że w rolnictwie UE zachodzą procesy konwergencji wydajności pracy. W świetle analizy deterministycznej głównymi czynnikami wzrostu wydajności pracy w rolnictwie UE-28 i w Polsce były wzrost intensywności produkcji oraz wzrost uzbrojenia pracy w zasoby ziemi. Korzystny kierunek przemian wydajności pracy osłabiała malejąca efektywność wytwarzania mierzona produktywnością nakładów oraz udziałem wartości dodanej w przychodach. |
Abstract | The main aim of the work was to present the changes observed in the labour productivity in EU agriculture in years 2005-2016. The author proposed also the methodical decomposition of the labor productivity ratio in agriculture. Seven factors (ratios) have been taken into account in three models of labor productivity decomposition. These factors are: inputs productivity, land productivity, value added index, production taxation, production subsidies, equipment employed in agricultural land and the level of agricultural production intensity. The use of the deterministic method allowed to analyse the changes in labour productivity from the perspectives both in the EU agriculture (EU-28) and in the Polish agriculture. Performed studies seems to prove that in the years 2005-2016 the labor productivity measured by gross value added increased in case of EU-28 by average 2.13% and in the case of EU-15 only by 0.98%. At the same time, higher increase was observed in the case of EU-13 which equal to 3.45%. It may suggest that can be observe the ongoing process of the labor productivity convergence in EU agriculture. In the light of deterministic analysis, it was possible to specify the main factors contributing to the increase in labor productivity in agriculture in the EU-28 and in Poland, which are the increase in production intensity and the increase in agricultural land/labour relation. However, it should be also noted that the favorable direction of changes in labour productivity was weakened by the decreasing efficiency of production measured by the inputs productivity and the share of value added in revenues. |
Cytowanie | Gołaś Z. (2019) Przemiany i uwarunkowania wydajności pracy w rolnictwie Unii Europejskiej w latach 2005-2016.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 106, z. 1: 22-35 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2019_n1_s22.pdf |
|
 |
11. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Klepacki B., Rasilewicz A. Domy pomocy społecznej jako czynnik aktywizacji rozwoju obszarów wiejskichoraz ich przestrzenne rozmieszczenie w Polsce
Autor | Bogdan Klepacki, Agnieszka Rasilewicz |
Tytuł | Domy pomocy społecznej jako czynnik aktywizacji rozwoju obszarów wiejskichoraz ich przestrzenne rozmieszczenie w Polsce |
Title | Nursing homes as a factor of activation of rural development and their spatial distribution in Poland |
Słowa kluczowe | domy pomocy społecznej, wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich |
Key words | social welfare homes, multifunctional rural development |
Abstrakt | W opracowaniu autorzy podjęli problematykę dywersyfikacji źródeł dochodów ludności wiejskiej, a więc szans na ich kreowanie ze źródeł innych niż rolnictwo. Stwierdzono, że na terenach wiejskich w przyszłości większą rolę będą odgrywały działalności niszowe, a jednym z nowych kierunków działalności może być tworzenie domów spokojnej starości na wsi. Wysycenie kraju w takie jednostki jest zróżnicowane. Najwięcej ich jest w województwach największych, najludniejszych i najbardziej zurbanizowanych. Pod względem dostępności natomiast najkorzystniejsza jest sytuacja w województwie opolskim, świętokrzyskim i warmińsko-mazurskim. Na terenach wiejskich najwięcej było domów pomocy społecznej w województwie mazowieckim, małopolskim, wielkopolskim i śląskim. Biorąc pod uwagę jednak populację województw, najkorzystniejsza była sytuacja w województwach: pomorskim, opolskim i śląskim. Największa dostępność miejsc wystąpiła natomiast w województwach pomorskim, opolskim, mazowieckim i śląskim. |
Abstract | In the study, the authors tackled the problem of diversifying the sources of income of the rural population, and thus the opportunities for their creation from sources other than agriculture. It was found that in the future rural areas niche activities will play a greater role, and one of the new directions of activity may be the creation of retirement homes in the countryside. The saturation of the country in such units varies. Most of them are in the largest, most populous and most urbanized voivodships. In terms of availability, however, the most favorable situation is in the Opolskie, Świętokrzyskie and Warmian-Masurian voivodships. In rural areas, there was the most social welfare for homes in the Mazowieckie, Małopolskie, Wielkopolskie and Śląskie voivodships. However, taking into account the population of voivodships, the most favorable situation was in the Pomeranian, Opolskie and Śląskie voivodships. The highest availability of seats occurred in Pomeranian, Opole, Masovian and Silesian. |
Cytowanie | Klepacki B., Rasilewicz A. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2019_n11_s51.pdf |
|
 |
12. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Wieliczko B. Planned Shape of the CAP 2021-2027 versus Globalisation and Integration Processes
Autor | Barbara Wieliczko |
Tytuł | Planned Shape of the CAP 2021-2027 versus Globalisation and Integration Processes |
Title | Planned Shape of the CAP 2021-2027 versus Globalisation and Integration Processes |
Słowa kluczowe | common agricultural policy, globalisation, integration |
Key words | common agricultural policy, globalisation, integration |
Abstrakt | The planned CAP reform will determine the capacity of EU agriculture in facing challenges, especially those related to climate change and growing international competition. The aim of the paper is to assess the EC’s reform proposals in the context of globalisation and integration processes. The paper is based on the analysis of the EC’s proposals for the CAP 2021-2027. The results show that the proposed changes in the CAP are limited and they do not ensure significant support for the agricultural sector. They also are not adequately precise to evaluate them. Moreover, the proposed change in the CAP implementation model poses a serious risk of the CAP disintegration, which will not help the EU in its trade talks with other partners and thus can be detrimental to the future of the EU agri-food sector. It seems that the first step to make the CAP more effective is to strengthen its monitoring system. |
Abstract | The planned CAP reform will determine the capacity of EU agriculture in facing challenges, especially those related to climate change and growing international competition. The aim of the paper is to assess the EC’s reform proposals in the context of globalisation and integration processes. The paper is based on the analysis of the EC’s proposals for the CAP 2021-2027. The results show that the proposed changes in the CAP are limited and they do not ensure significant support for the agricultural sector. They also are not adequately precise to evaluate them. Moreover, the proposed change in the CAP implementation model poses a serious risk of the CAP disintegration, which will not help the EU in its trade talks with other partners and thus can be detrimental to the future of the EU agri-food sector. It seems that the first step to make the CAP more effective is to strengthen its monitoring system. |
Cytowanie | Wieliczko B. (2019) Planned Shape of the CAP 2021-2027 versus Globalisation and Integration Processes.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 224-232 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s224.pdf |
|
 |
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2019 |
|
Czyżewski A., Kata R., Matuszczak A. Stabilizacyjny wpływ krajowych i unijnych wydatków budżetowych na polskie rolnictwo – próba kwantyfi kacji
Autor | Andrzej Czyżewski, Ryszard Kata, Anna Matuszczak |
Tytuł | Stabilizacyjny wpływ krajowych i unijnych wydatków budżetowych na polskie rolnictwo – próba kwantyfi kacji |
Title | The stabilizing effect of domestic and EU budget spending on Polish agriculture – an attempt to quantify |
Słowa kluczowe | dochód rozporządzalny w gospodarstwie domowym, nominalne dochody do dyspozycji brutto w sektorze gospodarstw domowych, nakłady inwestycyjne, budżet rolny |
Key words | disposable income in household, gross nominal disposable income of households sector, investment outlays, agricultural budget |
Abstrakt | Celem artykułu jest identyfikacja stabilizacyjnych efektów wydatków budżetowych na rolnictwo i obszary wiejskie w Polsce. W tym kontekście oceniono wpływ znaczącego wzrostu wydatków budżetowych na rolnictwo po przystąpieniu Polski do UE na stabilność dochodów gospodarstw domowych rolników oraz stabilność inwestycji w rolnictwie. Punktem odniesienia były fluktuacje tych zmiennych w okresie niskich budżetów rolnych w latach 1995–2003. Efekty stabilizacyjne analizowano z perspektywy wewnątrzsektorowej i międzysektorowej. Ustalono, że wzrostowi wydatków budżetowych na rolnictwo towarzyszyła większa stabilność dochodów rolniczych oraz większa stabilność nakładów inwestycyjnych w rolnictwie. |
Abstract | The aim of the article is to identify stabilizing effects of budget expenditure on agriculture and rural areas in Poland. In this context, the influence of a significant increase in Poland’s post-accession agricultural budget expenditures on the stability of farmers’ household income and agricultural investment was assessed. Fluctuations of these variables in the period of low agricultural budgets in 1995–2003 served as the point of reference. Stabilization effects were analyzed from the intra-sector and cross-sector perspective. It was found that the increase in budget expenditure on agriculture was accompanied by greater stability of agricultural income and greater stability of investment outlays in agriculture. |
Cytowanie | Czyżewski A., Kata R., Matuszczak A. (2019) Stabilizacyjny wpływ krajowych i unijnych wydatków budżetowych na polskie rolnictwo – próba kwantyfi kacji.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 125: 17-32 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2019_n125_s17.pdf |
|
 |
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2019 |
|
Biernat-Jarka A. ASSESSMENT OF GREENING IN THE CONTEXT OF PROVIDING ENVIRONMENTAL PUBLIC GOODS IN AGRICULTURE
Autor | Agnieszka Biernat-Jarka |
Tytuł | ASSESSMENT OF GREENING IN THE CONTEXT OF PROVIDING ENVIRONMENTAL PUBLIC GOODS IN AGRICULTURE |
Title | |
Słowa kluczowe | Common Agricultural Policy, public goods, greening, environmental protection, Poland, European Union |
Key words | |
Abstrakt | The article discusses the concept of providing environmental public goods through agriculture. The theoretical goal of the discussion was to present the concept of greening under the EU's Common Agricultural Policy. This concept was developed on the basis of available literature and from EU and Polish documents. The concrete goal is to assess greening instruments in terms of their implementation and compliance by farmers. A review of the available literature on the subject allows the assumption that the greening instrument implemented under the CAP has contributed to an intensification of activities by farmers in the field of environmental protection. The article was prepared based on source materials, monographs and scientific articles as well as Eurostat data. The article also presents the results of Eurobarometer surveys that show the expectations of EU citizens towards the European Union's CAP in the field of environmental and climate protection. Results of surveys have shown that on the one hand, the European Union should be responsible for ensuring healthy and safe food products for consumers, while on the other hand the goal of the Common Agricultural Policy should be to ensure an appropriate standard of living for farmers. |
Abstract | |
Cytowanie | Biernat-Jarka A. (2019) ASSESSMENT OF GREENING IN THE CONTEXT OF PROVIDING ENVIRONMENTAL PUBLIC GOODS IN AGRICULTURE.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 22(71): 18-27 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2019_n71_s18.pdf |
|
 |
15. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2019 |
|
Sadowski A., Zmyślona J. OVERINVESTMENT IN POLISH AGRICULTURE
Autor | Arkadiusz Sadowski, Jagoda Zmyślona |
Tytuł | OVERINVESTMENT IN POLISH AGRICULTURE |
Title | |
Słowa kluczowe | overinvestment, polish agriculture, fadn |
Key words | |
Abstrakt | The purpose of this paper was to assess the level of overinvestment in Polish farms grouped by economic
size. As the volume of investments clearly continues to grow, the authors noticed the need to address that
problem. Using FADN data, they developed their own method for measuring overinvestment, and identified
its size and extent. Indeed, overinvestment proves to be widespread in Polish agriculture. The reasons probably
include inadequate subsidies allocated under European Union aid schemes, and improper farm management
practices. In the future, this could give rise to dysfunctions, ultimately resulting in farm bankruptcies. |
Abstract | |
Cytowanie | Sadowski A., Zmyślona J. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2019_n3_s145.pdf |
|
 |
16. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Piwowar A. Development of the Agricultural Biogas Market in Poland – Production Volume, Feedstocks, Activities and Behaviours of Farmers
Autor | Arkadiusz Piwowar |
Tytuł | Development of the Agricultural Biogas Market in Poland – Production Volume, Feedstocks, Activities and Behaviours of Farmers |
Title | Development of the Agricultural Biogas Market in Poland – Production Volume, Feedstocks, Activities and Behaviours of Farmers |
Słowa kluczowe | low carbon agriculture, agricultural biogas plants, Poland |
Key words | low carbon agriculture, agricultural biogas plants, Poland |
Abstrakt | The activity and efficiency of agricultural biogas plants are important issues in the field of low-emission development in rural areas and in agribusiness. The essence of the problems concerns mainly sustainable waste management in agricultural production. The main purpose of this study is to analyze the volume of agricultural biogas production in Poland and the structure of consumption of raw materials used for production of agricultural biogas. The analyses were carried out in the period of 2011–2017. The paper also presents results of empirical research on the agricultural practices as part of the subject area of the development of the agricultural biogas market in Poland. The aim of the questionnaire surveys of agricultural holdings was to obtain information on the use of the biomass from field crops and grasslands for energy purposes and the interest in the development of agricultural production towards the cultivation of energy crops. The results of the analyses were presented in the spatial arrangement of research. |
Abstract | The activity and efficiency of agricultural biogas plants are important issues in the field of low-emission development in rural areas and in agribusiness. The essence of the problems concerns mainly sustainable waste management in agricultural production. The main purpose of this study is to analyze the volume of agricultural biogas production in Poland and the structure of consumption of raw materials used for production of agricultural biogas. The analyses were carried out in the period of 2011–2017. The paper also presents results of empirical research on the agricultural practices as part of the subject area of the development of the agricultural biogas market in Poland. The aim of the questionnaire surveys of agricultural holdings was to obtain information on the use of the biomass from field crops and grasslands for energy purposes and the interest in the development of agricultural production towards the cultivation of energy crops. The results of the analyses were presented in the spatial arrangement of research. |
Cytowanie | Piwowar A. (2019) Development of the Agricultural Biogas Market in Poland – Production Volume, Feedstocks, Activities and Behaviours of Farmers.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 1: 88-97 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n1_s88.pdf |
|
 |
17. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2019 |
|
Krasowicz S., Matyka M. THE ROLE OF ECONOMIC EVALUATION IN AGRICULTURAL RESEARCH
Autor | Stanisław Krasowicz, Mariusz Matyka |
Tytuł | THE ROLE OF ECONOMIC EVALUATION IN AGRICULTURAL RESEARCH |
Title | |
Słowa kluczowe | economics, evaluation, role, agricultural research, major problems |
Key words | |
Abstrakt | On the example of the Institute of Soil Science and Plant Cultivation – State Research Institute in Puławy, the
scope and importance of economic assessment in agricultural research are presented.
As sources of information, IUNG-PIB reports and reports as well as selected publications were used. It was
found that economic assessment enables and facilitates the selection of solutions offered in agricultural practice.
Its scope is constantly expanding. It also plays an important role in decision-making processes related to
the selection of the management system and a specific variant of production technology on the farm. It also
allows explaining many changes and tendencies in agriculture under the influence of the Common Agricultural
Policy. |
Abstract | |
Cytowanie | Krasowicz S., Matyka M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2019_n3_s84.pdf |
|
 |
18. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Orlykovskyi M., Wicki L. Znaczenie sektora agrobiznesu w Polsce i na Ukrainie
Autor | Mykola Orlykovskyi, Ludwik Wicki |
Tytuł | Znaczenie sektora agrobiznesu w Polsce i na Ukrainie |
Title | Agribusiness Sector in Poland and Ukraine |
Słowa kluczowe | agrobiznes, handel zagraniczny, wydajność pracy, struktura agrobiznesu, Ukraina |
Key words | agribusiness, foreign trade, labor productivity, agribusiness structure, Ukraine |
Abstrakt | W artykule podjęto próbę oceny porównawczej znaczenia agrobiznesu w gospodarce na Ukrainie i w Polsce. Analizą objęto lata 2001-2015. Dane pochodziły z oficjalnych źródeł statystycznych. Stwierdzono, że znaczenie agrobiznesu w Polsce w całym okresie zmniejszało się, a jego udział w wartości dodanej brutto w gospodarce wynosił w 2015 roku 6%, podczas, gdy na Ukrainie było to aż 15% i w ostatnich latach wzrastało. Agrobiznes miał też wysoki udział w eksporcie. W Polsce było to 15%, a na Ukrainie aż 38% w 2015 roku. W strukturze zatrudnienia w agrobiznesie dominowało rolnictwo z udziałem około 80% w obu krajach. Wewnętrzna struktura agrobiznesu była nowocześniejsza w Polsce, gdzie aż 58% wartości dodanej brutto było generowane w sektorze przetwórstwa żywności. Na Ukrainie było to tylko 24%. Znaczenie agrobiznesu w gospodarce ukraińskiej było wyższe niż w polskiej, ma on też tam bardziej surowcowy charakter. Na Ukrainie większy jest potencjał dalszego rozwoju wynikający z dużych zasobów ziemi rolniczej i możliwości wzrostu przetwórstwa żywności i jej eksportu. |
Abstract | The article attempts to compare the importance of agribusiness in the economy in Ukraine and Poland. The analysis covered the years 2001-2015. The data came from official statistical sources. It was found that the importance of agribusiness to the Polish economy decreased over the entire period considered, its share in GVA in whole economy in 2015 was 6%, while in Ukraine it was as much as 15% and in recent years has been increasing. Agrobusiness also had a high share in exports. In Poland, it was 15, and in Ukraine as much as 38% in 2015. The employment structure in agribusiness was dominated by employment in agriculture with a share of about 80% in both countries. The internal structure of agribusiness was more modern in Poland, where as much as 58% of gross value added of agribusiness was generated in the food processing sector. In Ukraine, it was only 24%. The importance of agribusiness in the Ukrainian economy was higher than in Poland, it also has there a more raw character. The bigger potential for further development of agribusiness is in Ukraine, due to the large agricultural land resources and the large potential for increased production and processing of food and its exports. |
Cytowanie | Orlykovskyi M., Wicki L. (2019) Znaczenie sektora agrobiznesu w Polsce i na Ukrainie.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 210-223 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s210.pdf |
|
 |
19. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2019 |
|
Grzęda Ł., Wielechowski M. Government expenditure and agriculture: changes in agri-orientation of the European Union countries
Autor | Łukasz Grzęda, Michał Wielechowski |
Tytuł | Government expenditure and agriculture: changes in agri-orientation of the European Union countries |
Title | Wydatki rządowe a rolnictwo – zmiany zorientowania na rolnictwo państw Unii Europejskiej |
Słowa kluczowe | agriculture orientation index (AOI), central government expenditure on agriculture, agriculture share of GDP, European Union |
Key words | wskaźnik zorientowania na rolnictwo (AOI), wydatki budżetu krajowego na rolnictwo, udział rolnictwa w PKB, Unia Europejska |
Abstrakt | The aim of the paper is to evaluate the fluctuations of central government expenditure on agriculture, the agriculture share of GDP and the level of national economies orientation on agriculture in the European Union (EU) countries, divided into the elder EU democracies and the post-communist EU member states. In the study, the agricultural orientation index for central government expenditure (AOI) was calculated. The data came from the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) and the World Bank. The analysis covered the period 2001–2016, due to the data availability. The results were presented mainly using Japanese candlestick charting. In most EU countries shrinking national expenditure on agriculture in relation to other spending categories were observed. That decrease was twice bigger in the elder EU democracies than in the post-communist countries although the first group of countries was spending on agriculture four times less. In almost all EU member states a reduction of more than 20% in the share of the agriculture in GDP creation was observed. The post-communist EU countries were more agri-oriented than the elder EU democracies. Taking into account the AOI levels, agriculture did not belong to top priority spending categories for EU national governments. The visible differences between the two country groups have roots in the postwar diverse economic development caused by political heritage. The performed research is comparative and should be treated as a contribution to future studies. |
Abstract | Celem artykułu jest ocena wahań wydatków z krajowych budżetów centralnych na rolnictwo, udziału wartości dodanej rolnictwa w PKB oraz poziomu zorientowania gospodarek narodowych na rolnictwo w krajach Unii Europejskiej w podziale na dojrzałe demokracje oraz postkomunistyczne państwa członkowskie UE. W badaniu został obliczony wskaźnik orientacji rolniczej (AOI). Wykorzystano dane pochodzące z Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Banku Światowego. Badaniem został objęty okres 2001–2017 ze względu na dostępność danych. Wyniki zostały przedstawione głównie z wykorzystaniem metody świec japońskich. W większości krajów UE zaobserwowano zmniejszenie poziomu wydatków na rolnictwo w stosunku do innych kategorii krajowych wydatków publicznych. Spadek ten był dwukrotnie większy w dojrzałych demokracjach UE niż w krajach postkomunistycznych UE, chociaż pierwsza grupa krajów wydawała na rolnictwo cztery razy mniej. W prawie wszystkich państwach UE zaobserwowano zmniejszenie udziału rolnictwa w tworzeniu PKB, przeciętnie o ponad 20%. Postkomunistyczne kraje UE były bardziej zorientowane na rolnictwo niż dojrzałe demokracje UE. Biorąc pod uwagę poziomy AOI, rolnictwo nie należało do priorytetowej kategorii wydatków rządów krajowych UE. Widoczne różnice między dwiema analizowanymi grupami krajów mają swoje źródło w powojennym zróżnicowanym rozwoju gospodarczym będącym konsekwencją politycznej spuścizny. Przeprowadzone badanie ma charakter porównawczy i może stanowić przyczynek przyszłych badań |
Cytowanie | Grzęda Ł., Wielechowski M. (2019) Government expenditure and agriculture: changes in agri-orientation of the European Union countries.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 126: 69-80 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2019_n126_s69.pdf |
|
 |
20. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Babalski M., Ciępka A., Dostatny D., Podyma W. Obecne użytkowanie dawnych gatunków pszenic
Autor | Mieczysław Babalski, Aleksander Ciępka, Denise Dostatny, Wiesław Podyma |
Tytuł | Obecne użytkowanie dawnych gatunków pszenic |
Title | Current Use of Ancient Wheats |
Słowa kluczowe | samopsza, płaskurka, uprawa |
Key words | einkorn, emmer, cultivation |
Abstrakt | Spośród uprawianych przez człowieka roślin, ze względów ekonomicznych i rolniczych zboża są najważniejszą grupą roślin uprawnych. Zboża, a zwłaszcza wyrabiany z nich chleb, są głównym i podstawowym produktem spożywczym na świecie. Pradawne gatunki oplewionych pszenic samopszy (Triticum monococcum) i płaskurki (Triticum dicoccum), od momentu ich udomowienia, stanowiły przez tysiąclecia podstawę diety człowieka. Było tak do momentu upowszechnienia się pszenicy zwyczajnej. W niektórych regionach świata są uprawiane do dzisiaj, a ze względu na rosnącą popularność zdrowej żywności rośnie ponowne zainteresowanie tymi dawnymi zbożami. Wiąże się to z dostosowaniem technik ich uprawy do warunków współczesnego rolnictwa konwencjonalnego i ekologicznego. W niniejszym artykule zostały omówione wyniki badań nad agrotechniką ekologicznej uprawy dawnych gatunków pszenic: samopszy i płaskurki. Pszenice oplewione są odporne na różne czynniki stresu biotycznego i abiotycznego i mogą być uprawiane w słabych warunkach glebowych, co zapewnia rolnikowi przewagę nad innymi uprawami. Daje to również producentom możliwość zagospodarowania niewykorzystanych nisz na rynku. |
Abstract | Within plants grown by human being, in economical and agronomical point of view, cereals are the most important group of crops. Cereals, especially bread made of them, are major staple food in the world. For thousands years, from the moment of their domestication, ancient species of hulled wheats, like einkorn (Triticum monococcum) and emmer (Triticum dicoccum), were basic part of people diet. It was so until modern wheats (Triticum aestivum) became popular. In some world regions ancient wheats are cultivated nowadays. Adapting their farming techniques to modern agriculture and organic farming is related with increasing popularity of healthy eating. Results of organic farming techniques and cultivation research of einkorn and emmer are being presented in this article. Hulled wheats are tolerant to various biotic as well as abiotic stress conditions and can be grown in poor soil condition providing the farmer an advantage to take the crop. This also opens opportunities for manufacturers to seek the untapped market. |
Cytowanie | Babalski M., Ciępka A., Dostatny D., Podyma W. (2019) Obecne użytkowanie dawnych gatunków pszenic.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 4: 31-46 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n4_s31.pdf |
|
 |