1. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Goryńska-Goldmann E. Geneza i pojęcie żywności lokalnej w powiązaniu z ideą zrównoważonejkonsumpcji
Autor | Elżbieta Goryńska-Goldmann |
Tytuł | Geneza i pojęcie żywności lokalnej w powiązaniu z ideą zrównoważonejkonsumpcji |
Title | Genesis and the term of local food in relation to the idea of sustainable consumption |
Słowa kluczowe | geneza, pojęcie, produkt lokalny, żywność lokalna, zrównoważona konsumpcja |
Key words | genesis, concept, local product, local food, sustainable consumption |
Abstrakt | W opracowaniu dokonano przeglądu aparatu pojęciowego i genezy żywności lokalnej, na podstawie przeglądu definicji z uwzględnieniem regulacji prawnych, potocznych sposobów jej ujmowania i prac badawczych, prowadzonych przez ośrodki naukowe i różne instytucje – krajowe i zagraniczne – i na tej podstawie zaprezentowano własną propozycję. Celem artykułu było przedstawienie genezy i pojęcia żywności lokalnej w kontekście zrównoważonej konsumpcji. Prowadząc analizę, dokonano przeglądu literatury przedmiotu, a wynikające z niego ustalenia udokumentowano dostępnymi informacjami statystycznymi i rynkowymi. Badania wykazały, że instytucje publiczne dostrzegają potencjał żywności lokalnej i upatrują w niej możliwość pobudzania rozwoju obszarów wiejskich Unii Europejskiej. Żywność lokalna stanowi alternatywny nurt w podejściu do sposobu, w jaki konsumpcja żywności może być przekształcona na rzecz jej równoważenia. Świadomi i odpowiedzialni konsumenci rozpoznający własne ograniczenia, ceniący tradycję, stanowią o nowej jakości w społeczeństwie (będąc specyficzną formą kapitału społecznego), co przekłada się na większe możliwości produkcyjne żywności lokalnej i stanowi podstawę do dalszego rozwoju zrównoważonej konsumpcji. |
Abstract | This paper reviews the conceptual apparatus and the genesis of local food, on the basis of definitions and with respect to legal conditions, as well as the popular ways of interpretation of local food and scientific research performed by different centers and institutions – both domestic and foreign. On the basis of that, the paper presents the author’s own proposition concerning the abovementioned issue. The aim of the paper is to present the genesis and the definition of local food in the perspective of sustainable consumption. While conducting the research, the scientific literature concerning the subject was reviewed, and the findings were documented with available statistical and market information. The research showed that public institutions see the potential of local food and hope that it can drive the development of rural areas in the European Union. Local food is an alternative approach to the way in which food consumption can be turned into a sustainable one. Informed and responsible consumers, who are aware of their own limitations and value tradition, provide some new quality to the society (as they constitute a specific form of social capital), what translates into bigger local food production possibilities and is the basis for the further development of sustainable consumption. |
Cytowanie | Goryńska-Goldmann E. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2019_n11_s23.pdf |
|
|
2. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Bentkowska K. THE ROLE OF SOCIAL CAPITAL AND TRUST IN CONTRACTING
Autor | Katarzyna Bentkowska |
Tytuł | THE ROLE OF SOCIAL CAPITAL AND TRUST IN CONTRACTING |
Title | |
Słowa kluczowe | informal institutions, social capital, incomplete contracts |
Key words | |
Abstrakt | The aim of the study is to analyse how the social capital in Poland affects contracting. It’s role is significant as the contracts concluded on the market are incomplete, i.e. they do not regulate all the issues explicitly. The effects of contractual incompleteness can be mitigated by the high level of trust and well-developed social capital. However, the research results show that the level of trust in Poland has been low for years and that social capital remains underdeveloped. It prevents the social capital to fulfil its role as a factor supporting the conclusion of contracts properly. This results in a real loss for enterprises, as part of the transactions is not conducted. |
Abstract | |
Cytowanie | Bentkowska K. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n2_s267.pdf |
|
|
3. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Mazurkiewicz A., Szara K. THE ROLE OF HUMAN, SOCIAL AND CREATIVE CAPITALS IN SOCIO-ECONOMIC DEVELOPMENT
Autor | Anna Mazurkiewicz, Katarzyna Szara |
Tytuł | THE ROLE OF HUMAN, SOCIAL AND CREATIVE CAPITALS IN SOCIO-ECONOMIC DEVELOPMENT |
Title | |
Słowa kluczowe | human capital, social capital, creative capital, development |
Key words | |
Abstrakt | Socio-economic development is a process of quantitative and qualitative changes that increase phenomena in the economic, social and cultural areas. Various types of capital, including human and social capitals, support this development. These capitals are often described in literature. Less information on the subject of creative capital derived from the Florida’s theory is available in the subject matter literature. The aim of the paper is to identify the role of human, social and creative capitals in socio-economic development. Against the background of the capitals characteristics, their similarities and differences were pointed out. Human capital is substitutive against social and creative ones. However, these two capitals have a complementary character in relation to human nature. The identified roles of the three capitals described in the comparative dimension in the aspect of a commune, a region and a country development are an original contribution to the paper. |
Abstract | |
Cytowanie | Mazurkiewicz A., Szara K. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n2_s273.pdf |
|
|
4. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Będzik B., Gołąb S. INFLUENCE OF EDUCATION ON THE INVOLVEMENT OF INHABITANTS IN THE COMMUNITY AFFAIRS – IMPLICATION FOR THE SOCIAL CAPITAL
Autor | Beata Będzik, Sylwia Gołąb |
Tytuł | INFLUENCE OF EDUCATION ON THE INVOLVEMENT OF INHABITANTS IN THE COMMUNITY AFFAIRS – IMPLICATION FOR THE SOCIAL CAPITAL |
Title | |
Słowa kluczowe | education, involvement, social capital |
Key words | |
Abstrakt | The aim of paper is to present the level of respondents involvement in the commune affairs. The results of the analyses presented in this paper come from surveys conducted using a questionnaire survey among residents of rural communes in the West Pomeranian Voivodeship. After rejecting incomplete and/or illogical questionnaires, 2,409 respondents were qualified for the analysis. The results confirmed the relationship between social capital and involvement of inhabitants in the community affairs. Verification of the existence of a relationship between the involvement in the commune affairs (social capital component) and the education of the respondents was verified. The research results indicate the diversity of involvement in level of education groups. The respondents with a minimum level of secondary education noted a positive average level of involvement, which means that they showed more interest in commune matters and willingness to get involved in them. The highest level of involvement was noted in the group of people with post-secondary education. Respondents with basic vocational and elementary and gymnasial education more often showed lack of involvement in the commune’s affairs, and thus they recorded negative average results of engagement. |
Abstract | |
Cytowanie | Będzik B., Gołąb S. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n2_s280.pdf |
|
|
5. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Jędrych E., Klimek D. SOCIAL CAPITAL IN THE COMPANY (MEAT AND VEGETABLE PROCESSING INDUSTRY)
Autor | Elżbieta Jędrych, Dariusz Klimek |
Tytuł | SOCIAL CAPITAL IN THE COMPANY (MEAT AND VEGETABLE PROCESSING INDUSTRY) |
Title | |
Słowa kluczowe | social capital, structure of social capital, value of social capital |
Key words | |
Abstrakt | This article presents the research results of authors on the structure and value of social capital in the company. The research shows that there is a link between a relatively new level of such capital obtained on the basis of questionnaires among company employees analysed and the low value of this capital in the socio-economic approach. The authors also point out the possible ways of improving this level and increasing its financial value. The research was conducted in the first half of 2018, in Pamapol, a joint-stock company, which is one of the biggest companies from the branch of meat and food processing. In the research, the triangulation method of research methods was used, already known in research practice but in an innovative character, mainly referring to the measurement of capital value. |
Abstract | |
Cytowanie | Jędrych E., Klimek D. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n2_s300.pdf |
|
|
6. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Becker A., Becker J. REGIONAL DIFFERENTIATION OF POLAND IN TERMS OF THE DEGREE OF DIGITAL EXCLUSION OF HOUSEHOLDS IN 2017
Autor | Aneta Becker, Jarosław Becker |
Tytuł | REGIONAL DIFFERENTIATION OF POLAND IN TERMS OF THE DEGREE OF DIGITAL EXCLUSION OF HOUSEHOLDS IN 2017 |
Title | |
Słowa kluczowe | ICT, digital divide, households, ELECTRE TRI |
Key words | |
Abstrakt | Nowadays, the digital economy plays a significant role in economic life. It is determined by the intensive development of modern ICT (Information and Communication Technology). Thus, the importance of the information society using techniques of information communication and processing that arose from the connection of other households is increasing. These households participate and form the basis for the process of creating social capital. Therefore, it seems interesting to examine the socio-economic space of Polish households due to the existence of disproportions in ICT development. The article presents the results of the classification of Polish voivodeships in terms of the degree of digital exclusion understood as lack of access or the ability to use ICT in households in 2017. The research used the ELECTRE TRI method, which is an example of a multicriteria decision support method used to classify decision variants based on a relationship of exceedance. The obtained results allowed for the identification of regions that are characterized by the highest degree of exclusion of digital households (the lowest use of ICT). This group includes the following provinces: Podlasie, Lublin and Lubusz. Into the analyses carried out additionally and deliberately introduced the region of Masovia Province without the capital city and separately the region of Warsaw (the capital city), which clearly different from other units. Thus, it served as a reference point in the study, which represents highly urbanized areas of voivodeships characterized by a low degree of digital exclusion. |
Abstract | |
Cytowanie | Becker A., Becker J. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n2_s306.pdf |
|
|
7. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Dziura B., Ślusarczyk B. SOCIAL CAPITAL AS A STIMULANT FOR THE DEVELOPMENT OF ENTERPRISES IN THE PODKARPACKIE PROVINCE
Autor | Bernadetta Dziura, Bogusław Ślusarczyk |
Tytuł | SOCIAL CAPITAL AS A STIMULANT FOR THE DEVELOPMENT OF ENTERPRISES IN THE PODKARPACKIE PROVINCE |
Title | |
Słowa kluczowe | social capital, intellectual capital, enterprise, development |
Key words | |
Abstrakt | Social capital is one of the essential elements of an enterprise’s development. Enterprises with a high level of social capital, due to the smooth flow of information, are predisposed to achieve higher innovation, gaining an advantage over competitors (Przybysz, 2011). The social capital affects the creation of the unique value of an enterprise, mainly through the structures of the connections network, social and cultural norms as well as trust (Dziura, 2016). Nowadays, it is analysed at various levels and in varying degrees, also in relation to territorial systems, including the provincial level. The present paper is an attempt to analyse and describe the impact of social capital on development of selected enterprises in the Podkarpackie province. Authors of the article, due to the conducted surveys, application of statistical methods and analysis of financial reports, aim at presenting the effects of investing in social capital. |
Abstract | |
Cytowanie | Dziura B., Ślusarczyk B. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n2_s326.pdf |
|
|
8. |
Annals of Marketing Management and Economics, 2018 |
|
Pięta P. DEVELOPMENT OF SOCIAL CAPITAL BY STRENGTHENING OF DIGITAL COMPETENCES AMONG GROUPS EXPOSED TO SOCIAL EXCLUSION
Autor | Paweł Pięta |
Tytuł | DEVELOPMENT OF SOCIAL CAPITAL BY STRENGTHENING OF DIGITAL COMPETENCES AMONG GROUPS EXPOSED TO SOCIAL EXCLUSION |
Title | |
Słowa kluczowe | social capital, key competences, digital competences, digital exclusion, Łowicki county |
Key words | |
Abstrakt | Competitive advantage in the professional market is shaped by the competences possessed, i.e. skills, qualifications, and permissions. One of the eight types of key competences mentioned in the European Union documents is digital competence.It is a collection of knowledge, skills, and rudiments necessary for both, the purposeful point of view and active participation of a given person in social life. The low level of digital competences possessed is particularly visible among groups at risk of digital exclusion, in particular among people living in rural areas, the elderly and people with low education. The difference between people who have access to a computer and the Internet and people who do not have the possibility to use these devices is affected by the dynamic development of information and communication technologies. Digital exclusion is not only the lack of access to the appropriate infrastructure but also the lack of computer and Internet skills. In order to counteract the exclusion of these groups, activities aimed at developing social capital by strengthening digital competences play an important role. |
Abstract | |
Cytowanie | Pięta P. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | AMME_2018_n1_s73.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Piecuch J., Szarek J. Konkurencyjność gospodarki województwa małopolskiego a rozwój ekosystemu startupowego
Autor | Jakub Piecuch, Joanna Szarek |
Tytuł | Konkurencyjność gospodarki województwa małopolskiego a rozwój ekosystemu startupowego |
Title | Competitiveness of the Economy of the Małopolska Region and the Development of the Startup Ecosystem |
Słowa kluczowe | konkurencyjność, innowacyjność, startup, ekosystem startupowy |
Key words | competitiveness, innovation, startup, startup ecosystem |
Abstrakt | W XXI wieku konkurencyjna gospodarka regionu jest gospodarką opartą na wiedzy i nowych technologiach. Przedsiębiorstwa typu startup wraz z ekosystemem startupowym stały się wyznacznikiem innowacyjności regionu. Artykuł ma na celu ukazanie zależności pomiędzy rozwojem krakowskiego środowiska startupowego a wzrostem konkurencyjności województwa małopolskiego. Za podstawowe czynniki oddziałujące na konkurencyjność Małopolski uznano liczbę udzielonych patentów na wynalazki krajowe przez Urząd Patentowy RP, dynamikę zatrudnienia w B+R, nakłady inwestycyjne na B+R, liczbę przedsiębiorstw z kapitałem zagranicznym oraz PKB per capita w cenach bieżących. Po przeprowadzonej analizie korelacji wykazano, że najsilniejsze zależności zachodzą pomiędzy PKB per capita w cenach bieżących a liczbą przedsiębiorstw z kapitałem zagranicznym oraz nakładami inwestycyjnymi na B+R. Główny ośrodek miejski, jakim jest w analizowanym obszarze Kraków, stał się magnesem skupiającym wokół siebie osoby zakładające startupy, budujące innowacyjną gospodarkę oraz całe zaplecze biznesowe. Krakowski ekosystem startupowy ma pozytywny wpływ na konkurencyjność regionu małopolskiego z uwagi na gromadzenie wysoko wykwalifikowanego kapitału społecznego, krajowych i zagranicznych inwestorów, fundacji i instytucji wspierających pomysłodawców w zmaterializowaniu idei, działalności instytucji i administracji publicznej w kierunku współpracy z obszarem nauki i biznesu. |
Abstract | In the 21st century, a region's competitive economy is an economy based on knowledge and new technologies. Startups with the startup ecosystem have become a determinant of a region's innovation. The article aims to show the dependence between the development of the Krakow startup environment and the increase in the competitiveness of the Malopolska region. The number of patents granted for national inventions by the Patent Office of the Republic of Poland, the dynamics of employment in R&D, capital expenditures on R&D, the number of enterprises with foreign capital and GDP per capita in current prices were considered the basic factors affecting the competitiveness of Malopolska. After the analysis of the correlation, it was shown that the strongest relationships occur between GDP per capita in current prices and the number of enterprises with foreign capital and investment outlays for R&D. The main city center, which is in the analyzed area of Krakow, has become a magnet for gathering people, creating startups, building an innovative economy and all business facilities. The Krakow startup ecosystem has a positive impact on the competitiveness of the Malopolska region due to the accumulation of highly qualified social capital, domestic and foreign investors, foundations and institutions supporting originators in materializing the idea, activities of institutions and public administration towards cooperation with the science and business area. |
Cytowanie | Piecuch J., Szarek J. (2018) Konkurencyjność gospodarki województwa małopolskiego a rozwój ekosystemu startupowego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 1: 183-193 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n1_s183.pdf |
|
|
10. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2015 |
|
Bański J. Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości na wsi – wybrane zagadnienia
Autor | Jerzy Bański |
Tytuł | Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości na wsi – wybrane zagadnienia |
Title | ENTREPRENEURSHIPS DEVELOPMENT FACTORS IN THE COUNTRYSIDE – SELECTED ISSUES |
Słowa kluczowe | przedsiębiorczość, obszary wiejskie, otoczenie biznesu, rozwój wsi, Polska |
Key words | entrepreneurship, rural areas, institutional background, rural development, Poland |
Abstrakt | Celem opracowania jest diagnoza i ocena wybranych uwarunkowań rozwoju przedsiębiorczości na wsi. Podstawowym materiałem źródłowym były wyniki badań społecznych wykonanych w 2014 r. wśród 570 przedsiębiorców wiejskich. Przeprowadzone badania wykazały, że przedsiębiorcy działający na polskiej wsi mają słabo rozpoznany system instytucjonalnego wsparcia ich działalności. Za najbardziej uciążliwe elementy prowadzenia firmy uznano: skomplikowany system podatkowy, dochodzenie należności kontraktowych, uzyskiwanie licencji i pozwoleń oraz pozyskiwanie kapitału. Rezultatem dominacji branż tradycyjnych, niekorzystnej lokalizacji przestrzennej i niskiej jakości kapitału społecznego jest niski poziom konkurencyjności firm działających na wsi. Podobnie można ocenić poziom współpracy firm, który ma na ogół charakter nieformalny i dotyczy przede wszystkim skali lokalnej. |
Abstract | The aim of the study is the analysis and evaluation of selected determinants of entrepreneurship development in the countryside. The primary source material are the results of research carried out in 2014 among 570 rural entrepreneurs in all Poland`s regions. The research focuses on four issues: institutional background, regulatory background, financial support, competitiveness and cooperation of enterprises. The study showed that entrepreneurs operating in the countryside are poorly recognized system of institutional support for their activities. Business owners have identified the four most burdensome regulatory factors: a complicated tax system, debt recovery contract, obtaining licenses and permits and raising capital. The result of the dominance of traditional sectors, unfavorable spatial location and low quality of social capital is the low level of competitiveness of companies operating in the countryside. Similar evaluation is the level of cooperation of companies, which is generally informal and focuses on a local scale. |
Cytowanie | Bański J. (2015) Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości na wsi – wybrane zagadnienia.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 102, z. 1: 59-69 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2015_n1_s59.pdf |
|
|
11. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2015 |
|
Bartkowiak-Bakun N. Zróżnicowanie poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego obszarów wiejskich województwa wielkopolskiego
Autor | Natalia Bartkowiak-Bakun |
Tytuł | Zróżnicowanie poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego obszarów wiejskich województwa wielkopolskiego |
Title | THE DIVERSITY OF SOCIOECONOMIC DEVELOPMENT OF RURAL AREAS IN THE WIELKOPOLSKA REGION |
Słowa kluczowe | rozwój społeczno-gospodarczy, obszary wiejskie, Wielkopolska, autokorelacja przestrzenna |
Key words | rural areas, Wielkopolska region, socioeconomic development, spatial autocorrelation |
Abstrakt | Celem artykułu jest pomiar rozwoju społeczno-gospodarczego obszarów wiejskich Wielkopolski. Dokonano pomiaru składowych rozwoju (renta położenia, infrastruktura społeczna, infrastruktura techniczna, kapitał ludzki i społeczny, finanse lokalne) i poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego, a także stworzono typologię obszarów wiejskich Wielkopolski. Do pomiaru wykorzystano miarę syntetyczną. Rozpoznanie zależności przestrzennej możliwe było dzięki zbadaniu współczynnika autokorelacji I Morana. Otrzymane wyniki badań dowiodły występowania istotnych zróżnicowań w poziomie rozwoju społeczno-gospodarczego obszarów wiejskich Wielkopolski. |
Abstract | The aim of the following article is diagnosis of the condition and diversity of socioeconomic development of rural areas in the Wielkopolska region. The object of the study was selected development conditions: location rent, infrastructural equipment, human and social capital. Proceedings conducted research which measured the socioeconomic development and made a typology of rural areas. The assumed goal was realised with the application of synthetic measure and the spatial autocorrelation (Global Moran’s I). The results of the analysis showed significant differences level of socioeconomic development of rural areas in Wielkopolska region. |
Cytowanie | Bartkowiak-Bakun N. (2015) Zróżnicowanie poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego obszarów wiejskich województwa wielkopolskiego.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 102, z. 2: 7-13 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2015_n2_s7.pdf |
|
|
12. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2015 |
|
Wosiek M. Komplementarna rola kapitałów ludzkiego i społecznego w rozwoju gospodarczym regionów
Autor | Małgorzata Wosiek |
Tytuł | Komplementarna rola kapitałów ludzkiego i społecznego w rozwoju gospodarczym regionów |
Title | The complementary role of human and social capital in regional economic development |
Słowa kluczowe | kapitał ludzki, kapitał społeczny, rozwój ekonomiczny regionów |
Key words | human capital, social capital, regional economic development |
Abstrakt | W artykule omówiono rolę kapitałów ludzkiego oraz społecznego, a także wzajemnych interakcji między nimi w rozwoju gospodarczym regionów. Jako przedmiot badania wybrano polskie województwa w latach 1999–2011. Wykorzystując analizę korelacji oraz taksonomiczne metody porządkowania liniowego określono związek wyposażenia w oba kapitały z poziomem i zmianami PKB na mieszkańca. Na tej podstawie omówiono problemy i przedstawiono klasyfikację polskich województw ze względu na możliwości czerpania korzyści płyną- cych z komplementarności obu kapitałów. |
Abstract | The article discusses the role of social and human capital and the interrelationship between them in regional economic development in the sample of polish voivodeships over the period 1999– –2011. Methodologically, correlation analysis and multidimensional analysis (linear ordering methods) are used. The article deliberates on implications of endowment in human and social capital for the level and changes of GDP per capita. Furthermore, it presents a typology of polish voivodeships and concludes on the diagnosis of the complementarities between social and human capital in regional economic development in Poland. |
Cytowanie | Wosiek M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2015_n3_s155.pdf |
|
|
13. |
Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, 2014 |
|
Mazur I., Pimenova O. Priorytety wsparcia instytucjonalnego nowoczesnych form działalności w systemie agrarnym Ukrainy
Autor | Iryna Mazur, Olena Pimenova |
Tytuł | Priorytety wsparcia instytucjonalnego nowoczesnych form działalności w systemie agrarnym Ukrainy |
Title | Priorities of institutional support of modern forms of economy in a system of agrarian relation of Ukraine |
Słowa kluczowe | sektor rolny; formy gospodarki; model społeczno-ekologiczno- -ekonomiczny; polityka rolna; zrównoważony rozwój; kapitał społeczny |
Key words | agrarian sector; forms of economy; socio-ecological-economic model; agrarian policy; sustainable development; social capital |
Abstrakt | Międzynarodowe doświadczenie w zakresie wspierania rolnictwa przez państwo zostało poddane analizie. W artykule przedstawiono konieczność opracowania modelu społeczno-ekologiczno-ekonomicznego dla rolnictwa na Ukrainie. W artykule udowodniono konieczność tworzenia modeli społeczno-ekologiczno-ekonomicznych celem rozwoju obszarów wiejskich, zmian w zatrudnieniu w rolnictwie, wydajności pracy itd. Na podstawie przeprowadzonego przeglądu literatury potwierdzono, iż rozwojowi społeczno-ekologiczno-ekonomicznemu towarzyszą zmiany struktury instytucjonalnej w zakresie regulacji w rolnictwie. |
Abstract | International experience of state support of agriculture is analyzed. A necessity of development of socio-ecological-economic model of agriculture in Ukraine is proved. In the papers is proved the necessity of creation and function of social-ecological-economic model of agriculture development, where a social- -ecological-economic development is characterized like economic development of rural territories, rural employment in agriculture, the efficiency of employment etc. Based on the analysis of scientific literature, it’s confirmed that development socio- -ecological-economical forms of economy are accompanied with modification of the institutional structure of regulation of agriculture. |
Cytowanie | Mazur I., Pimenova O. (2014) Priorytety wsparcia instytucjonalnego nowoczesnych form działalności w systemie agrarnym Ukrainy.Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, nr 1: 69-77 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ZFIR_2014_n1_s69.pdf |
|
|
14. |
Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, 2014 |
|
Bronisz U., van Ophem J. The Impact of Intellectual and Social Capital on the Competitiveness of Polish Regions
Autor | Urszula Bronisz, Johan van Ophem |
Tytuł | The Impact of Intellectual and Social Capital on the Competitiveness of Polish Regions |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Bronisz U., van Ophem J. (2014) The Impact of Intellectual and Social Capital on the Competitiveness of Polish Regions.Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, t. 14(29), z. 4: 25-36 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2014_T14(29)_n4_s25.pdf |
|
|
15. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2014 |
|
Psyk-Piotrowska E., Zajda K. Oddziaływanie programu LEADER na kapitał społeczny mieszkanek wsi
Autor | Elżbieta Psyk-Piotrowska, Katarzyna Zajda |
Tytuł | Oddziaływanie programu LEADER na kapitał społeczny mieszkanek wsi |
Title | The impact of the LEADER approach on the social capital of rural women – members of the local action groups |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | In the article there is an analysis of the impact of the LEADER approach on the social capital of rural women involved in the local action groups. The aim of the article is to characterize the features of this capital taking into consideration the capital belonging to men involved in these organizations. The question is whether the role of local action groups as far as the social capital is concerned equally applies to women and men associated in these structures. On the basis of the research carried out in 2011–2013 (on a sample of 238 women and 327 men) within the framework of the project entitled: “Structure and determinants of social capital of local action groups” (National Science Centre grant) women social capital analysis was made (with its definition by R. Putnam). In the social survey distributed surveys technique was used. The result of the analysis is a statement that women social capital differs from men social capital mainly in the area of trust component and network component. |
Abstract | |
Cytowanie | Psyk-Piotrowska E., Zajda K. (2014) Oddziaływanie programu LEADER na kapitał społeczny mieszkanek wsi.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 108: 55-68 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2014_n108_s55.pdf |
|
|
16. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2012 |
|
Spychalski G. Rozwój zrównoważony obszarów wiejskich w kontekście ewolucji Wspólnej Polityki Rolnej UE
Autor | Grzegorz Spychalski |
Tytuł | Rozwój zrównoważony obszarów wiejskich w kontekście ewolucji Wspólnej Polityki Rolnej UE |
Title | Rural areas sustainable development in the context of EU Common Agricultural Policy evolution |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | W procesie ewolucji Wspólnej Polityki Rolnej UE nastąpiło odejście od sektorowego wsparcia rolnictwa na rzecz polityki wiejskiej. Zmieniały się instrumenty oddziaływania na obszary wiejskie, których zadaniem jest obecnie wspieranie wielofunkcyjności i rozwoju zrównoważonego. Prezentowany artykuł opisuje systemowe przekształcenia WPR w okresie jej funkcjonowania w kontekście mechanizmów chroniących środowisko naturalne i promujących integrację społeczną. Autor odnosi się przy tym do koncepcji rozwoju zrównoważonego i uwarunkowań jej zastosowania w gospodarce żywieniowej. Następnie prezentuje wyniki badań nad kapitałem społecznym polskich obszarów wiejskich. W konkluzji opisuje szereg zależności rozwojowych systemów społeczno-ekonomicznych obszarów wiejskich wobec polityki rolnej Unii Europejskiej. |
Abstract | In the evolution process of EU Common Agricultural Policy (CAP) one can observe transformation from the sectoral support of agriculture to the rural policy. Measures of CAP have been changing and currently they are focused on the multifuncionality and sustainable development. Presented paper describes system changes of CAP in the period if its activity in the context of natural environment protection and social integrity. Author discusses concept of sustainable development and its conditions of usage in food economy. Then there is a presentation of research results on social capital of polish rural areas. In the conclusion there is a list of relation between socioeconomic systems development and rural areas European Community policy. |
Cytowanie | Spychalski G. (2012) Rozwój zrównoważony obszarów wiejskich w kontekście ewolucji Wspólnej Polityki Rolnej UE.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 8(57): 412-424 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2012_n57_s412.pdf |
|
|
17. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2010 |
|
Lubańska A. Społeczna odpowiedzialność biznesu w sieciach hipermarketów w Polsce
Autor | Aleksandra Lubańska |
Tytuł | Społeczna odpowiedzialność biznesu w sieciach hipermarketów w Polsce |
Title | Corporate Social Responsibility in hypermarkets chains in Poland |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The paper presents idea of the Corporate Social Resposibility (CSR) which has been implemented in Polish hypermarkets. The first part of the article explains the CSR concept. Then hypermarmets chains in Poland are characterized. Finally, the main, third part of the paper, concerns the concept of Corporate Social Responsibility applied in hypermarkets chains. The study reveals actions of CSR in hypermarkets including human capital, social capital, material and environmental responsibility |
Cytowanie | Lubańska A. (2010) Społeczna odpowiedzialność biznesu w sieciach hipermarketów w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 83: 103-113 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n83_s103.pdf |
|
|
18. |
Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, 2010 |
|
D’Haese M., D’Haese L., Sefoko N., van Rooyen J. Good governance and social responsibility in the South African wine industry
Autor | Marijke D’Haese, Luc D’Haese, Ngwako Sefoko, Johan van Rooyen |
Tytuł | Good governance and social responsibility in the South African wine industry |
Title | Good governance and social responsibility in the South African wine industry |
Słowa kluczowe | |
Key words | good governance, social responsibility, social capital development approach, wine transformation charter. |
Abstrakt | |
Abstract | The paper reviews the institutional structure or strategic framework, the Wine Industry Transformation Charter and Scorecard, adopted on 31 July 2007, through which good governance and social responsibility programmes are fostered, implemented and monitored in the South African wine industry. In other words, the paper outlines how the wine industry seeks to foster social change through integrated socioeconomic support structures, as based on the Wine Industry Plan (WIP). The wine charter and scorecard components are a representation of good governance in the industry, whereas the social capital development approach is the focus of social responsibility programmes in the wine industry. The seven components of the wine transformation charter are: (i) ownership, (ii) management/control, (iii) employment equity, (iv) skills development, (v) enterprise development, (vi) preferential procurement, and (vii) rural development, land reform and poverty alleviation. Five areas that constitute the programmes of social responsibility are: (i) the responsible alcohol use, (ii) rural development and poverty alleviation, (iii) security of tenure, (iv) land, and (v) sectoral determination. The implications for the agri-food sector and conclusions are provided. |
Cytowanie | D’Haese M., D’Haese L., Sefoko N., van Rooyen J. (2010) .Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, t. 10(25), z. 3: 88-98 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n3_s88.pdf |
|
|
19. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2009 |
|
Raczkowska M. Kapitał społeczny na obszarach wiejskich w Polsce
Autor | Małgorzata Raczkowska |
Tytuł | Kapitał społeczny na obszarach wiejskich w Polsce |
Title | Social capital in rural areas in Poland |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | In the first part of the article, being based at three research takes, theories of the social capital were presented. Two next parts of the article contain deliberations concerning the influence of this capital on the economy and the society. A character sketch of the social capital was also presented in rural areas |
Cytowanie | Raczkowska M. (2009) Kapitał społeczny na obszarach wiejskich w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 79: 39-47 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2009_n79_s39.pdf |
|
|
20. |
Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, 2009 |
|
Górecki J., Halicka E. Human and social capital in agricultural and rural development (Polish experiences)
Autor | Jan Górecki, Ewa Halicka |
Tytuł | Human and social capital in agricultural and rural development (Polish experiences) |
Title | Human and social capital in agricultural and rural development (Polish experiences) |
Słowa kluczowe | |
Key words | human and social capital, development of agriculture and rural areas, health |
Abstrakt | |
Abstract | Authors define and explain the meaning of two concepts, namely human and social capital and their influence on the socio-economic progress in agriculture and rural areas. The presented studies and analyses point to the link between the growing role of these two factors and the general socio-economic progress. A major part of the paper is devoted to analysing the past and current state of human and social capital in Poland, focusing on their deficiencies and the need to improve their quality. In conclusion the authors note that the significant inflow of financial means after the the Polisj accession to the EU as well as structural and administrative changes will not bring in full the possible benefits in the future unless there is an improvement in quality and an increase of creative participation of the human and social capital. The health aspect is also explored in the paper as a crucial element influencing human capital in the Polish rural areas. |
Cytowanie | Górecki J., Halicka E. (2009) .Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, t. 6(21), z. : 33-40 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2009_T6(21)_n_s33.pdf |
|
|