1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Kierczyńska S. Zmiany w produkcji i eksporcie malin i wiśni w krajach Europy Południowej i Wschodniej i ich znaczenie dla produkcji w Polsce
Autor | Sylwia Kierczyńska |
Tytuł | Zmiany w produkcji i eksporcie malin i wiśni w krajach Europy Południowej i Wschodniej i ich znaczenie dla produkcji w Polsce |
Title | Changes in Raspberry and Sour Cherry Production and Export in Southern and Eastern Europe and Implications for Polish Production |
Słowa kluczowe | produkcja malin, eksport malin, produkcja wiśni, eksport wiśni |
Key words | raspberry production, raspberry export, sour cherry production, sour cherry export |
Abstrakt | Celem pracy było zbadanie jak zmieniała się produkcja i eksport owoców, które są domeną polskiej produkcji na rynku międzynarodowym, czyli malin i wiśni, w krajach Europy Wschodniej i Południowej w okresie 2006-2017. Do analizy produkcji owoców wykorzystano dane pochodzące z bazy Faostat, a wielkości eksportu – dane z bazy Comtrade. Przeprowadzona analiza wskazała na rozwój produkcji oraz wzrost eksportu malin w krajach o mniejszym areale upraw tych owoców oraz stabilizację w krajach posiadających dużą powierzchnię upraw malin. W przypadku wiśni, w większości krajów, zarówno o dużej jak i małej powierzchni nasadzeń, potencjał produkcyjny oraz zbiory owoców tego gatunku zmniejszały się. Eksport wiśni zwiększał się szczególnie z krajów o mniejszym potencjale w produkcji wiśni. Rozwój produkcji i eksportu malin z krajów o dotychczas mniejszym potencjale produkcyjnym może w przyszłości stanowić konkurencję dla Polski na rynkach międzynarodowych. |
Abstract | The aim of the study was to examine the changes in production and export of raspberries and sour cherries, which are the domain of Polish production on the international markets, in the countries of Eastern and Southern Europe during the 2006-2017. There was used data from Faostat database for the analysis of fruit production, and from Comtrade database for the analysis of export volume. Study points to the development of production and an increase in the export of raspberries in countries with a smaller area of cultivation of this fruit crops and stability in countries with a large area of crops of raspberries. In the case of sour cherries, in most countries, both large and small area plantings, production potential, and volume of production of fruit of this species declined. The export of sour cherries increased particularly from countries with less potential in the production of sour cherries. The development of the production and export of raspberries from countries with lower production capacity may in the future be competition for Poland on the international markets. |
Cytowanie | Kierczyńska S. (2019) Zmiany w produkcji i eksporcie malin i wiśni w krajach Europy Południowej i Wschodniej i ich znaczenie dla produkcji w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 65-76 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s65.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Halicka E., Jackowska M., Rejman K., Szczebyło A. Analysis of the Global Pulses Market and Programs Encouraging Consumption of This Food
Autor | Ewa Halicka, Małgorzata Jackowska, Krystyna Rejman, Agata Szczebyło |
Tytuł | Analysis of the Global Pulses Market and Programs Encouraging Consumption of This Food |
Title | Analysis of the Global Pulses Market and Programs Encouraging Consumption of This Food |
Słowa kluczowe | pulses, global market, production, consumption |
Key words | pulses, global market, production, consumption |
Abstrakt | The prevalence of diet-related diseases together with global population growth and the imbalance of ecosystems determine an urgent need to change existing dietary patterns and make food market more sustainable. A widely available alternative to food of animal origin are plant sources of protein, including pulses. The aim of this paper was to analyse the global pulses market and to review programs encouraging the increase of pulses consumption. The production and consumption of this food were analysed globally, regionally, and in selected countries using FAOSTAT data. The situation on the Polish market was presented additionally on the base of GUS (Central Statistical Office) data. Finally, the SWOT method was used to assess the market and indicate the possibility of giving up part of the meat consumption for pulses |
Abstract | The prevalence of diet-related diseases together with global population growth and the imbalance of ecosystems determine an urgent need to change existing dietary patterns and make food market more sustainable. A widely available alternative to food of animal origin are plant sources of protein, including pulses. The aim of this paper was to analyse the global pulses market and to review programs encouraging the increase of pulses consumption. The production and consumption of this food were analysed globally, regionally, and in selected countries using FAOSTAT data. The situation on the Polish market was presented additionally on the base of GUS (Central Statistical Office) data. Finally, the SWOT method was used to assess the market and indicate the possibility of giving up part of the meat consumption for pulses |
Cytowanie | Halicka E., Jackowska M., Rejman K., Szczebyło A. (2019) Analysis of the Global Pulses Market and Programs Encouraging Consumption of This Food.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 3: 85-96 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n3_s85.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Świetlik K. Zmienność światowych cen żywności w latach 2000-2018
Autor | Krystyna Świetlik |
Tytuł | Zmienność światowych cen żywności w latach 2000-2018 |
Title | Changeability of World Food Prices During 2000-2018 |
Słowa kluczowe | żywność, ceny żywności, indeksy cen, niestabilność cen, rynek światowy |
Key words | food, food prices, price indices, instability of prices, global market |
Abstrakt | Celem artykułu jest przedstawienie głównych kierunków zmian światowych cen artykułów rolno-spożywczych w latach 2000-2018, określenie stopnia ich zmienności i wskazanie przyczyn tych zjawisk. Głównym źródłem danych były średnie roczne indeksy cen żywności FAO. Przeprowadzone analizy pokazały, że w 2011 r. światowe ceny żywności osiągnęły poziom ponad dwuipółkrotnie wyższy niż w 2000 r., a w całym badanym okresie zwiększyły się o 85%. Najbardziej wzrosły ceny olejów roślinnych na skutek rozwoju produkcji biopaliw. Największe fluktuacje cen odnotowano na rynkach cukru i produktów mlecznych, a najmniejsze na rynku mięsa. Stwierdzono, że w długim okresie decydujący wpływ na kształtowanie się światowych cen żywności miały uwarunkowania popytowe, natomiast w okresach krótkich – szoki podażowe. |
Abstract | The aim of the paper is to present the main direction of change in global prices of farm and food products during 2000-2018, determination of the level of change and indication of the reasons for these phenomena. The main source for the data was average annual indices of food prices from the FAO. The analyses showed that in 2011 global food prices reached a level over two and a half times higher than in 2000, but during the period under investigation they increased by 85%. The greatest increase was in the price of vegetable oils due to the development of biofuels. The largest fluctuations in prices were noted in the sugar and dairy markets, and the smallest in the meat market. It was concluded that during longer periods demand had the greatest influence on global food prices, while during shorter periods it was drastic changes in supply. |
Cytowanie | Świetlik K. (2019) Zmienność światowych cen żywności w latach 2000-2018.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 196-209 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s196.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Karwowska K., Skotnicka M., Śmiechowska M. Tea Production and its Forecasts, and the Possibility of Tea Cultivation in the Context of Environmental Requirements in China
Autor | Kaja Karwowska, Magdalena Skotnicka, Maria Śmiechowska |
Tytuł | Tea Production and its Forecasts, and the Possibility of Tea Cultivation in the Context of Environmental Requirements in China |
Title | Tea Production and its Forecasts, and the Possibility of Tea Cultivation in the Context of Environmental Requirements in China |
Słowa kluczowe | tea, plantations, crop types, climate changes, local ecosystems |
Key words | tea, plantations, crop types, climate changes, local ecosystems |
Abstrakt | The present study demonstrates the reasons for the foundation of tea plantations and conditions of their cultivation. The limitations and negative consequences of cultivation of tea plants along with the ideas for their minimization are shown. Plantations were created to optimize the harvest. However, it has been found that they negatively influence local ecosystems. The global demand for tea leaves is constantly growing. Due to the specific climate requirements of tea plants and progressive climate changes, the arable land area suitable for their cultivation is constantly decreasing. New solutions should be implemented as soon as possible, ensuring a constant supply of raw material. Otherwise, in the next few years tea may become a luxury product. FAO has presented the activities that could reduce the losses. At the moment, the best solution might be to change crop types and diversify sources of raw material. It is also highlighted that there is a need to carry out research aiming at developing varieties of Camella sinensis with lower climate requirements. |
Abstract | The present study demonstrates the reasons for the foundation of tea plantations and conditions of their cultivation. The limitations and negative consequences of cultivation of tea plants along with the ideas for their minimization are shown. Plantations were created to optimize the harvest. However, it has been found that they negatively influence local ecosystems. The global demand for tea leaves is constantly growing. Due to the specific climate requirements of tea plants and progressive climate changes, the arable land area suitable for their cultivation is constantly decreasing. New solutions should be implemented as soon as possible, ensuring a constant supply of raw material. Otherwise, in the next few years tea may become a luxury product. FAO has presented the activities that could reduce the losses. At the moment, the best solution might be to change crop types and diversify sources of raw material. It is also highlighted that there is a need to carry out research aiming at developing varieties of Camella sinensis with lower climate requirements. |
Cytowanie | Karwowska K., Skotnicka M., Śmiechowska M. (2019) Tea Production and its Forecasts, and the Possibility of Tea Cultivation in the Context of Environmental Requirements in China.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 1: 180-191 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n1_s180.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Bartha Á., Horváth B. Effects of Certain Personal Attributes on Food Waste
Autor | Ákos Bartha, Bálint Horváth |
Tytuł | Effects of Certain Personal Attributes on Food Waste |
Title | Effects of Certain Personal Attributes on Food Waste |
Słowa kluczowe | food waste, consumer attitude, sustainable consumption |
Key words | food waste, consumer attitude, sustainable consumption |
Abstrakt | With the increase of food supply and the improvement of production processes, the real value of certain food products has been steadily declining over the past decades, which is certainly a trend that has seriously transformed the moral value of food, its role in society and its associated personal attitudes. According to UN and FAO estimates, in 2016, 30-35% of our food was wasted. Food waste in households is also a special area of research in terms of their high wasting rate. While exploring the causes of high amounts of consumer waste, a research group has also correlated (with mathematical models) the gradual growth rate of food waste, the US obesity epidemic and the growing supply of cheaper food products (Hall et al. 2009). In our research, we examine certain personal aspects in case of specific (e.g. functional) foods as well. A significant decrease in food waste coming from households could be attained by controlling our attitudes. Food waste, consumption awareness, eating habits, food mileage, water footprint, sustainable eating, energy efficiency: these are all terms which have to have their meaning and importance taught to people, as they contain important – affecting the level of wasting – information. Therefore, we can see that food waste itself is one of the most serious, paradoxical and global modern issues which the developed world has identified, and is trying to decrease by using national and international interventions in order to limit food supply anomalies and environmental loads as much as possible. Understanding personal attributes more precisely might be a good practice for providing future solutions, as well. |
Abstract | With the increase of food supply and the improvement of production processes, the real value of certain food products has been steadily declining over the past decades, which is certainly a trend that has seriously transformed the moral value of food, its role in society and its associated personal attitudes. According to UN and FAO estimates, in 2016, 30-35% of our food was wasted. Food waste in households is also a special area of research in terms of their high wasting rate. While exploring the causes of high amounts of consumer waste, a research group has also correlated (with mathematical models) the gradual growth rate of food waste, the US obesity epidemic and the growing supply of cheaper food products (Hall et al. 2009). In our research, we examine certain personal aspects in case of specific (e.g. functional) foods as well. A significant decrease in food waste coming from households could be attained by controlling our attitudes. Food waste, consumption awareness, eating habits, food mileage, water footprint, sustainable eating, energy efficiency: these are all terms which have to have their meaning and importance taught to people, as they contain important – affecting the level of wasting – information. Therefore, we can see that food waste itself is one of the most serious, paradoxical and global modern issues which the developed world has identified, and is trying to decrease by using national and international interventions in order to limit food supply anomalies and environmental loads as much as possible. Understanding personal attributes more precisely might be a good practice for providing future solutions, as well. |
Cytowanie | Bartha Á., Horváth B. (2019) Effects of Certain Personal Attributes on Food Waste.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 22-30 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s22.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Huseynov R. Multidimensional Determinants of National Food Security in Azerbaijan: an Application of the ARDL Approach
Autor | Ragif Huseynov |
Tytuł | Multidimensional Determinants of National Food Security in Azerbaijan: an Application of the ARDL Approach |
Title | Multidimensional Determinants of National Food Security in Azerbaijan: an Application of the ARDL Approach |
Słowa kluczowe | food availability, food access, food stability, Azerbaijan |
Key words | food availability, food access, food stability, Azerbaijan |
Abstrakt | Food intake is a prerequisite for human beings to live a healthy life style. The attainment of food security is crucial and is a prime development priority for all developing countries. The inability to provide reliable evidence of national food security has remained a problem for both policymakers and researchers alike. The present study helps fill this gap by incorporating the multidimensional determinants of food security at the national level in Azerbaijan. The specific objectives of the study are to evaluate the short-term and long-term dynamics of these determinants on food security. The empirical analysis draws from nationally representative time series data over the period 1991 to 2018, taken from FAO and WDI. The ARDL model suggested that food import, exchange rate, inflation, climate change, and urban population growth harm national food security dynamics of Azerbaijan. On the other hand, trade to GDP ratio has a positive impact on food security. Overall results suggest that there is a pressing need to improve its institutional framework if the Azerbaijan government sincerely desires to have sustainable food security, as organizations control all other issues. |
Abstract | Food intake is a prerequisite for human beings to live a healthy life style. The attainment of food security is crucial and is a prime development priority for all developing countries. The inability to provide reliable evidence of national food security has remained a problem for both policymakers and researchers alike. The present study helps fill this gap by incorporating the multidimensional determinants of food security at the national level in Azerbaijan. The specific objectives of the study are to evaluate the short-term and long-term dynamics of these determinants on food security. The empirical analysis draws from nationally representative time series data over the period 1991 to 2018, taken from FAO and WDI. The ARDL model suggested that food import, exchange rate, inflation, climate change, and urban population growth harm national food security dynamics of Azerbaijan. On the other hand, trade to GDP ratio has a positive impact on food security. Overall results suggest that there is a pressing need to improve its institutional framework if the Azerbaijan government sincerely desires to have sustainable food security, as organizations control all other issues. |
Cytowanie | Huseynov R. (2019) Multidimensional Determinants of National Food Security in Azerbaijan: an Application of the ARDL Approach.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 4: 58-68 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n4_s58.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Grużewska A., Gugała M., Zarzecka K. Analiza rynku owoców jagodowych – wybrane elementy
Autor | Agata Grużewska, Marek Gugała, Krystyna Zarzecka |
Tytuł | Analiza rynku owoców jagodowych – wybrane elementy |
Title | Analysis of the Berry Market – Selected Elements |
Słowa kluczowe | owoce jagodowe, produkcja, konsumpcja |
Key words | berry fruit, production, consumption |
Abstrakt | Celem pracy była identyfikacja zmian zachodzących na rynku owoców jagodowych w Polsce oraz w wybranych krajach Unii Europejskiej, w latach 2006-2017. W opracowaniu dostępnych danych i prezentacji wyników badań wykorzystano metody opisowe i porównawcze. W publikacji wykorzystano dane GUS oraz FAO, dotyczące powierzchni upraw, wielkości produkcji i spożycia owoców, ze szczególnym uwzględnieniem owoców jagodowych, na świecie i wybranych krajach Unii Europejskiej oraz w Polsce. Analizą objęto lata 2006–2017 dla Polski w odniesieniu do powierzchni upraw i wielkości produkcji, lata 2006-2017 w odniesieniu do wielkości spożycia, a w badaniach Polski na tle świata i wybranych krajów UE, ze względu na wielkość produkcji i powierzchnię upraw owoców jagodowych, uwzględniono rok 2016. |
Abstract | The aim of the work was to identify changes taking place in the market of berries in Poland and selected European Union countries from 2006 to 2017. Descriptive methods were used to analyse the available data and present the study results. The work is based on GUS (the Main Statistical Office in Poland) and FAO data pertaining to cropped area, production volume and fruit consumption level, paying special attention to berries, in Poland, selected European Union countries and worldwide. Data for the period 2013-2017 was considered for cropped area and production volume in Poland, 2006-2017 for consumption level, and the year 2016 for production volume and area under berry plants in Poland against the background of the world and selected EU countries. |
Cytowanie | Grużewska A., Gugała M., Zarzecka K. (2018) Analiza rynku owoców jagodowych – wybrane elementy.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 4: 152-161 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n4_s152.pdf |
|
|
8. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Borowska A. OPPORTUNITIES AND BARRIERS REGARDING THE DEVELOPMENT OF REGIONAL BEAN PRODUCTION WITH GEOGRAPHICAL CERTIFICATION IN POLAND
Autor | Agnieszka Borowska |
Tytuł | OPPORTUNITIES AND BARRIERS REGARDING THE DEVELOPMENT OF REGIONAL BEAN PRODUCTION WITH GEOGRAPHICAL CERTIFICATION IN POLAND |
Title | |
Słowa kluczowe | regional beans, production, price |
Key words | |
Abstrakt | The objective of the study is to present opportunities and barriers concerning the development of regional bean production with geographical indication and designation of origin, in Poland, in 2012-2017. The specificity, scale and conditions of production of three Polish regional bean species are described including the background of changes in the area cultivated with bean, its yield, production and development of buying-in prices. Attention is drawn to objective and subjective factors slowing down the certification process of leguminous crop production in accordance with producer specification. Information from the following databases has been used in the study: FAOSTAT, Eurostat, GUS (Central Statistical Office), JIHARS (Agricultural and Food Quality Inspection), as well as the following associations of regional bean producers (Association of Climbing Bean ‘Piękny Jaś’ Producers in Wrzawy, Association of Bean Producers in Nowy Korczyn, Cooperative ‘Dolina Dunajca’ and LAG (Local Action Group) ‘Biała-Dunajec’). The niche character and small previous production volume mean that regional beans PDO and PGI are only available in season for a small group of consumers. Little interest from producers of production certification makes it difficult to recognize that this pro-development activity is rather amateur at the current stage of building the regional food market in Poland. |
Abstract | |
Cytowanie | Borowska A. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n1_s133.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2018 |
|
Borowska A. Zmiany na rynku śliwek w Polsce w latach 2010–2016 ze szczególnym uwzględnieniem śliwek regionalnych z oznaczeniami geograficznymi ChOG
Autor | Agnieszka Borowska |
Tytuł | Zmiany na rynku śliwek w Polsce w latach 2010–2016 ze szczególnym uwzględnieniem śliwek regionalnych z oznaczeniami geograficznymi ChOG |
Title | Changes in the Polish plums market, with particular reference to regional plums with protected geographical indications in the period 2010–2016 |
Słowa kluczowe | śliwki, produkcja, plony, śliwka regionalna, chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), ceny |
Key words | plums, production, yield, regional plums, protected geographical indication (PGI), price |
Abstrakt | Celem opracowania jest przedstawienie sytuacji na rynku śliwek w Polsce na tle zmian światowych po stronie podażowej w latach 2010–2016, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji na rynku śliwek regionalnych mających oznaczenia geograficzne. Określono kierunki zmian w powierzchni upraw, produkcji owoców i plonu w Polsce na tle tendencji w sytuacji światowej i UE-28. Przedstawiono specyfikę, skalę i uwarunkowania produkcji oraz kształtowanie się cen śliwek regionalnych mających chronione oznaczenie geograficzne (ChOG). Główne tendencje na rynku światowym określono na podstawie wielkości z lat 2010–2016 zawartych w publikacjach FAO, dane krajowe natomiast pochodziły z GUS, ARIMR, GIJHARS, badań własnych w latach 2010–2017 oraz ze Stowarzyszenia Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach. |
Abstract | The aim of the study is to present the market situation of plums in Poland against the background of global changes on the supply side in 2010–2016, with particular emphasis on the situation on the market of regional plums with protected geographical indications (PGI). The directions of changes in the area of cultivation, fruit production and yield in Poland were determined against the background of world and EU-28 tendencies. The specifics scale and conditions of production as well as prices of plums with PGI are presented. The main trends on the world market were determined on the basis of volumes from 2010-2016 included in FAO publications, while national data came from the Central Statistical Office (GUS), Agency for Restructuring and Modernization of Agriculture (ARIMR), GIJHARS, own research in the period 2010–2017 and Association of Fruit and Vegetable Producers in Ujanowice. |
Cytowanie | Borowska A. (2018) Zmiany na rynku śliwek w Polsce w latach 2010–2016 ze szczególnym uwzględnieniem śliwek regionalnych z oznaczeniami geograficznymi ChOG.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 124: 61-78 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2018_n124_s61.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Golonko M., Perkowska A., Rokicki T. Regionalizacja produkcji zwierzęcej na świecie
Autor | Magdalena Golonko, Aleksandra Perkowska, Tomasz Rokicki |
Tytuł | Regionalizacja produkcji zwierzęcej na świecie |
Title | Regionalization of Animal Production in the World |
Słowa kluczowe | globalizacja, regionalizacja rolnictwa, produkcja zwierzęca na świecie |
Key words | globalization, regionalization of agriculture, animal production in the world |
Abstrakt | Celem głównym badań była ocena regionalizacji produkcji zwierzęcej na świecie oraz występującym w tym aspekcie zmian. W artykule przedstawiono wartość produkcji zwierzęcej w regionach świata określanych przez kontynenty. Źródłem materiałów były dane z FAOSTAT. Okres badań dotyczył lat 2007-2016. Wartość światowej produkcji zwierzęcej stale wzrastała. Jedynie w momencie kryzysu gospodarczego w 2009 roku oraz w latach 2014-2015 zaobserwowano spadki we wszystkich obszarach. Stwierdzono dużą koncentrację produkcji zwierzęcej, która była skupiona w Azji i Europie. Następowało stopniowe przenoszenie produkcji z Europy i Ameryki Północnej do Azji i Ameryki Południowej. Prawidłowości te zostały potwierdzone również przy analizie poszczególnych grup produktów zwierzęcych, jak mięso, mleko i jaja. Jednocześnie stwierdzono bardzo dużą koncentrację i występowanie dużego zróżnicowania produkcji zwierzęcej w regionach. Dysproporcje wzrastały szybciej w przypadku produkcji jaj i mięsa niż mleka. |
Abstract | The aim of the study was to assess the regionalization of animal production in the world and the changes that have occurred in this respect. The article presents the value of animal production in regions of the world defined by the continents. The source of the material was data from FAOSTAT. The period of research covered the years 2007-2016. The value of world animal production has steadily increased. Only at the time of the economic crisis in 2009 and in 2014-2015 were declines seen in all areas. There was a high concentration of animal production that was concentrated in Asia and Europe. There was a gradual relocation of production from Europe and North America to Asia and South America. These regularities have been confirmed also in the analysis of individual groups of animal products like meat, milk and eggs. At the same time, there was a very high concentration and a high degree of variation in animal production in the regions. Disproportions increased faster in meat and egg production than in milk production. |
Cytowanie | Golonko M., Perkowska A., Rokicki T. (2018) Regionalizacja produkcji zwierzęcej na świecie.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 3: 272-281 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n3_s272.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Halicka E., Kaczorowska J., Rejman K. Changes in EU Food Supply and the Activities of the European Platform for Action on Diet, Physical Activity and Health
Autor | Ewa Halicka, Joanna Kaczorowska, Krystyna Rejman |
Tytuł | Changes in EU Food Supply and the Activities of the European Platform for Action on Diet, Physical Activity and Health |
Title | Changes in EU Food Supply and the Activities of the European Platform for Action on Diet, Physical Activity and Health |
Słowa kluczowe | food supply, European Union, changes, Platform, sustainable diets |
Key words | food supply, European Union, changes, Platform, sustainable diets |
Abstrakt | This paper presents the changes in food supply in selected EU Member states and average EU+ after the establishment of the European Platform for Action in the field of Diet, Physical Activity and Health in 2005. The per capita annual supply of vegetables, fruits, pulses, sugar & sweeteners and the daily values of calories and fat are analysed based on FAO Food Balance Sheet (FBS) data. The supply of vegetables in the EU has decreased since 2005 while that of fruits, pulses and sugar & sweeteners, as well as energy and fat have not changed significantly. The 313 voluntary commitments of Platform members, aimed at promoting healthier food choices and life styles in the region do not seem to have had a significant impact on food supply at population level. Firmer policy measures, incl. fiscal regulations are needed to support these voluntary actions. Sustainability issues should be included in the health-oriented initiatives as food choices contribute not only to the health of individuals but also of the environment as a whole. |
Abstract | This paper presents the changes in food supply in selected EU Member states and average EU+ after the establishment of the European Platform for Action in the field of Diet, Physical Activity and Health in 2005. The per capita annual supply of vegetables, fruits, pulses, sugar & sweeteners and the daily values of calories and fat are analysed based on FAO Food Balance Sheet (FBS) data. The supply of vegetables in the EU has decreased since 2005 while that of fruits, pulses and sugar & sweeteners, as well as energy and fat have not changed significantly. The 313 voluntary commitments of Platform members, aimed at promoting healthier food choices and life styles in the region do not seem to have had a significant impact on food supply at population level. Firmer policy measures, incl. fiscal regulations are needed to support these voluntary actions. Sustainability issues should be included in the health-oriented initiatives as food choices contribute not only to the health of individuals but also of the environment as a whole. |
Cytowanie | Halicka E., Kaczorowska J., Rejman K. (2018) Changes in EU Food Supply and the Activities of the European Platform for Action on Diet, Physical Activity and Health.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 4: 175-182 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n4_s175.pdf |
|
|
12. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Poczta-Wajda A. Miary i wymiary bezpieczeństwa żywnościowego
Autor | Agnieszka Poczta-Wajda |
Tytuł | Miary i wymiary bezpieczeństwa żywnościowego |
Title | Measures and Dimensions of Food Security |
Słowa kluczowe | bezpieczeństwo żywnościowe, głód, niedożywienie, mierniki, FAO |
Key words | food security, hunger, malnutrition, measures, FAO |
Abstrakt | Konsekwencją wielowymiarowości i wielopoziomowości bezpieczeństwa żywnościowego jest duża liczba definicji i mierników tego zjawiska. Celem artykułu była próba usystematyzowania metod pomiaru bezpieczeństwa żywnościowego oraz wskazanie ich zalet i wad w oparciu o przegląd literatury krajowej i zagranicznej. Metody pomiaru bezpieczeństwa żywnościowego podzielono na pięć grup. Chociaż żadna z zaprezentowanych metod nie ujmuje tego problemu w sposób kompleksowy i wolny od wad, to z przeglądu literatury wynika, że dużą popularnością wśród badaczy problemu bezpieczeństwa żywnościowego, szczególnie na poziomie krajowym i lokalnym, cieszą się metody oparte na ocenie skali doświadczania niepewności żywnościowej i postrzegania własnej sytuacji żywnościowej przez respondentów (experience-based food insecurity scales). |
Abstract | The consequence of multidimensional and multilevel idea of food security is the large number of definitions and measures. The aim of this article was an attempt to systematize food security measurement methods and to indicate their advantages and disadvantages based on the literature review. Food security measurement methods were divided into five groups. Although none of the presented methods does not address this problem in a comprehensive and error-free manner, it is clear from a review of the literature that experience-based food insecurity scales methods are very popular and appreciated among food security researchers, particularly at national and local level. |
Cytowanie | Poczta-Wajda A. (2018) Miary i wymiary bezpieczeństwa żywnościowego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 1: 203-213 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n1_s203.pdf |
|
|
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Maciejewski G. Ekonomiczna dostępność żywności w państwach Unii Europejskiej
Autor | Grzegorz Maciejewski |
Tytuł | Ekonomiczna dostępność żywności w państwach Unii Europejskiej |
Title | Economic Access to Food in Countries of the European Union |
Słowa kluczowe | ekonomiczna dostępność żywności, bezpieczeństwo żywnościowe, konsumpcja żywności, dochody gospodarstw domowych, Unia Europejska |
Key words | economic access to food, food security, food consumption, household income, European Union |
Abstrakt | Zaspokojenie głodu i pragnienia jest podstawowym prawem przysługującym każdemu człowiekowi. Ekonomiczna dostępność żywności stanowi jeden z czterech koniecznych warunków do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego państw i ich obywateli. Dane FAO, Parlamentu Europejskiego czy statystyki Eurostatu pokazują, że problem ekonomicznej dostępności żywności dotyczy również państw UE. Celem prezentowanego artykułu jest ukazanie wielkości problemu ekonomicznej dostępności żywności w państwach Wspólnoty. Przeprowadzone badania dowodzą, że opisywany problem nie może być lekceważony. Wydatki na żywność stanowią wciąż jedną z głównych grup wydatków gospodarstw domowych, w państwach takich jak Rumunia czy Litwa przekraczając 20% ogółu ponoszonych wydatków. Ponad połowa obywateli UE boryka się z trudnościami związanymi z pokryciem wydatków osiąganymi dochodami. Sytuację utrudnia także nierównomierny rozkład niedożywienia występujący w poszczególnych państwach. |
Abstract | Satisfying hunger and thirst is a basic right of every human. The economic access to food is one of the four necessary conditions to provide food security of countries and their citizens. Data from FAO, European Parliament or statistics from Eurostat show that the problem of economic access to food concerns countries of the European Union as well. The aim of the paper is to present the magnitude of the problem of economic access to food in the EU countries. The conducted research proves that the described problem cannot be underestimated. The food expenditure still constitutes to be one of the main groups of households’ expenditures, for instance in countries like Romania or Lithuania, where it exceeds 20% of overall expenditure. More than half of the citizens of the EU struggle to cover the expenditure with earned income. The situation is even harder because of the uneven distribution of malnutrition in particular countries. |
Cytowanie | Maciejewski G. (2018) Ekonomiczna dostępność żywności w państwach Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 4: 345-358 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n4_s345.pdf |
|
|
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Golonko M., Rokicki T. Handel zagraniczny ziołami i przyprawami na świecie
Autor | Magdalena Golonko, Tomasz Rokicki |
Tytuł | Handel zagraniczny ziołami i przyprawami na świecie |
Title | Foreign Trade of Herbs and Spices in the World |
Słowa kluczowe | zioła, przyprawy, handel na świecie, eksport, import |
Key words | herbs, spices, trade in world, export, import |
Abstrakt | Celem głównym badań była ocena zmienności handlu zagranicznego ziołami i przyprawami na świecie i próba wskazania występujących prawidłowości. W artykule przedstawiono wartość eksportu i importu ziół i przypraw w USD w państwach z top-20. Źródłem materiałów były dane z FAOSTAT. Okres badań dotyczył lat 2007-2015. W badanym okresie handel zagraniczny ziołami i przyprawami na świecie znacząco zwiększył się. Wartość eksportu i importu w 2015 roku był na podobnym poziomie około 2,2-2,4 mld USD. Największymi eksporterami ziół i przypraw były Chiny i Indie, zaś importerami USA i Arabia Saudyjska. Najwięcej spadków w eksporcie ziół i przypraw stwierdzono w latach 2009-2010, a w imporcie w 2009 roku. W przypadku państw o największym eksporcie zmiany w poszczególnych latach były gwałtowne, zaś w przypadku importu umiarkowane. W badanym okresie stwierdzono istotny bardzo silny dodatni związek importu ziół i przyprawa z parametrami gospodarki określonymi przez wartość PKB, wartość eksportu oraz importu, zaś przeciętny i słaby w odniesieniu do eksportu ziół i przypraw (ale tylko po wyjściu z kryzysu gospodarczego). |
Abstract | The aim of the study was to evaluate the variability of the foreign trade herbs and spices in the world and attempt to identify common patterns. The article presents the value of export and import of herbs and spices in US dollars in top-20 countries. The source materials constituted data of FAOSTAT. The study period covered the 2007-2015. In 2007-2015, foreign trade herbs and spices in the world has increased. The value of exports and imports in 2015 was at a similar level of around 2.2-2.4 billion USD. The largest exporters of herbs and spices were China and India, while the importers were USA and Saudi Arabia. The greatest decline in herbs and spices exports was recorded in 2009-2010, and in imports in 2009. In the case of countries with the largest exports of changes in individual years they were violent, and in the case of imports moderate. During the period considered important, very strong, positive relationship of herbs and spice imports with economic parameters determined by the GDP value, the value of exports and imports, and the average and weak with reference to exports of herbs and spices (but only after coming out of the economic crisis). |
Cytowanie | Golonko M., Rokicki T. (2017) Handel zagraniczny ziołami i przyprawami na świecie.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 2: 224-233 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n2_s224.pdf |
|
|
15. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Golonko M., Perkowska A., Rokicki T. Regionalizacja rolnictwa na świecie
Autor | Magdalena Golonko, Aleksandra Perkowska, Tomasz Rokicki |
Tytuł | Regionalizacja rolnictwa na świecie |
Title | Regionalization of Agriculture around the World |
Słowa kluczowe | globalizacja, regionalizacja rolnictwa, produkcja rolnicza na świecie |
Key words | globalization, regionalization of agriculture, agricultural production around the world |
Abstrakt | Celem głównym badań była ocena regionalizacji produkcji rolniczej na świecie oraz występującym w tym aspekcie zmian. W artykule przedstawiono wartość produkcji rolnictwa w regionach świata określanych przez kontynenty. Źródłem materiałów były dane z FAOSTAT. Okres badań dotyczył lat 2007-2014. Wartość światowej produkcji rolniczej stale wzrastała. Jedynie w momencie kryzysu gospodarczego w 2009 roku oraz w 2014 roku zaobserwowano spadki we wszystkich obszarach poza Azją. Zauważono, że występowała duża koncentracja produkcji rolniczej, która była skupiona w Azji i Europie. Następowało stopniowe przenoszenie się produkcji z Europy i Ameryki Północnej do Azji i Ameryki Południowej. Prawidłowości te zostały potwierdzone również przy analizie poszczególnych grup produktów rolnych, jak zboża i produkty zwierzęce. Jednocześnie stwierdzono bardzo dużą koncentrację i występowanie dużego zróżnicowania produkcji rolniczej w regionach. Dysproporcje wzrastały szybciej w przypadku produktów żywnościowych niż nieżywnościowych wytworzonych w rolnictwie. |
Abstract | The aim of the study was to assess the regionalization of agricultural production around the world and the changes that have occurred in this respect. The article presents the value of agricultural production in regions of the world defined by the continents. The source of the material was data from FAOSTAT. The period of research covered the years 2007-2014. The value of world agricultural production has steadily increased. Only at the time of the economic crisis in 2009 and in 2014 were declines seen in all areas other than Asia. There was a high concentration of agricultural production in Asia and Europe. There was a gradual relocation of production from Europe and North America to Asia and South America. These regularities have been confirmed also in the analysis of individual groups of agricultural products like cereals and animal products. At the same time, there was a very high concentration and a high degree of variation in agricultural production in the regions. Disproportions increased faster in food products than non-food products produced in agriculture. |
Cytowanie | Golonko M., Perkowska A., Rokicki T. (2017) Regionalizacja rolnictwa na świecie.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 3: 239-248 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n3_s239.pdf |
|
|
16. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Kryszak Ł., Staniszewski J. The Elasticity of Agricultural Income in the EU Member States Under Different Cost Structures
Autor | Łukasz Kryszak, Jakub Staniszewski |
Tytuł | The Elasticity of Agricultural Income in the EU Member States Under Different Cost Structures |
Title | |
Słowa kluczowe | agricultural income, cost structure, European Union, income elasticity |
Key words | |
Abstrakt | The aim of this paper was to determine whether the EU countries which vary in terms of their cost structure in agriculture, differ also with regard to the influence of capital-labour ratio and land supply per worker on labour profitability. It was assumed that data concerning the presence and character of those differences can contribute to better understanding of the nature of agricultural development in the EU countries. The main sources of data used in this paper were the Economic Accounts for Agriculture (Eurostat) and the FAOStat database. The study covered the period of 2004-2014. In the article it was shown that agriculture in the EU countries is varied in terms of cost structure, and in the cluster II, including mostly the countries of the so-called “new” EU, intermediate consumption is of relatively larger significance for their cost structure. In the countries of the “old” EU an important role is played by the depreciation of buildings and external services. Stronger influence of capital-labour ratio on the payment to the factor of labour was observed in the cluster II countries. In those countries, increasing capital expenditures was a more efficient strategy to increase income. |
Abstract | |
Cytowanie | Kryszak Ł., Staniszewski J. (2017) The Elasticity of Agricultural Income in the EU Member States Under Different Cost Structures.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 4: 182-192 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n4_s182.pdf |
|
|
17. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Zaród J. Czynniki kształtujące ceny wybranych produktów rolno żywnościowych
Autor | Jadwiga Zaród |
Tytuł | Czynniki kształtujące ceny wybranych produktów rolno żywnościowych |
Title | Factors Shaping the Prices of Selected Agri-food Products |
Słowa kluczowe | ceny producenta, modele przyczynowo-skutkowe, trendy, prognozy, UE, Polska |
Key words | producer prices, causal-effect models, trends, forecasts, EU, Poland |
Abstrakt | Różnice cenowe w istotny sposób kształtują handel i wpływają na zachowania konsumentów. Zmiany cen produktów rolnych implikują zmiany cen żywności. Czynniki kształtujące ceny produktów rolno–żywnościowych można podzielić na strukturalne (np. plon, powierzchnia zasiewu, spożycie, import, eksport) i koniunkturalne (np. ekstremalne zjawiska pogodowe, kursy walut). Celem tego artykułu jest badanie wpływu czynników podażowo-popytowych na cenę skupu wybranych produktów na rynkach UE i Polski. Główną metodą badawczą, za pomocą której przeprowadzono analizy, były ekonometryczne modele przyczynowo-skutkowe. Ponadto modele trendów pozwoliły wyznaczyć kierunek rozwoju cen analizowanych artykułów rolno-żywnościowych. Do badań wykorzystano dane OECD i FAO oraz EUROSTATU. Wyniki badań wskazały zależności pomiędzy ceną skupu produktów rolno-żywnościowych a czynnikami podażowo-popytowymi oraz umożliwiły porównanie tych cen w Polsce i UE. Modele trendów pozwoliły wyznaczyć prognozy cen na kolejne dwa lata. |
Abstract | Price differences significantly shape trade and affect consumer behavior. Change in prices of agricultural products imply changes in food prices. Factors shaping the prices of agri-food products can divide into structural factors (for example: area of crops, consumption, import, export) and cyclical factors (for example: extreme weather events, exchange rates). The purpose of this article is to study the influence of supply and demand factors on the purchase prices of selected products on the EU and Polish markets. The main research methods are the econometric causal-effect models. In addition, trend models will allow to determine the direction of development for the prices of analyzed agri-food products. OECD, FAO and EUROSTAT data were used to this study. The results show the relationship between the purchase price of agri-food products and supply and demand factors and allow comparison of these prices in Poland and in the EU. Trend models have helped to set price forecasts for the next two years. |
Cytowanie | Zaród J. (2017) Czynniki kształtujące ceny wybranych produktów rolno żywnościowych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 3: 298-307 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n3_s298.pdf |
|
|
18. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Dobošová Ľ., Jacková S., Kadlečíková M., Kapsdorferová Z. Food Security and Self-Sufficiency in Europe
Autor | Ľudmila Dobošová, Silvia Jacková, Mária Kadlečíková, Zuzana Kapsdorferová |
Tytuł | Food Security and Self-Sufficiency in Europe |
Title | |
Słowa kluczowe | food security, food affordability, food availability, healthy diet, quality, Europe |
Key words | |
Abstrakt | The submitted scientific paper deals with food security and self-sufficiency in Europe in EU-15 and EU-13 countries. The objective of this paper was to evaluate upon the basis of the Global Food Security Index, the overall food security situation in the European Union states. The countries are divided into two groups. The first is composed of fourteen selected states from the EU -15 and the second group is six selected states from the EU-13. In addition to the Food Security Index, the Food Affordability, Food Availability, and the Food Quality and Safety Indexes were also analyzed. The research data were obtained from the authors‘ own research based on the Global Food Security Index Report, and from FAO. |
Abstract | |
Cytowanie | Dobošová Ľ., Jacková S., Kadlečíková M., Kapsdorferová Z. (2017) Food Security and Self-Sufficiency in Europe.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 4: 111-119 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n4_s111.pdf |
|
|
19. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Borowska A. Changes and Evolutions of Beekeeping Sector in Poland between 2010-2015, in the Context of EU Adhesion
Autor | Agnieszka Borowska |
Tytuł | Changes and Evolutions of Beekeeping Sector in Poland between 2010-2015, in the Context of EU Adhesion |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | beekeeping sector, beekeepers, bee colonies, colonies, honey production |
Abstrakt | |
Abstract | Changes in the beekeeping sector in Poland in the years 2010 to 2015 with particular focus on regional differences are discussed. The situation of amateur and professional beekeepers in terms of their socioeconomic statuses with regard to number of bee colonies, productivity, number of hives per 1 km sq., losses in the bee colonies is presented. The main sources of information, including the Central Statistical Office (CSO), FAOSTAT 2016, the reports and studies of S. Pieniążek Research Institute of Pomology and Floriculture in Skierniewice Division of Apiculture in Puławy, the materials of the Polish Association of Beekeepers. The comparative and descriptive methods have been applied in the analysis of the research problem. The article shows who is the beekeepers, how is the situation in the number and structure of bee colonies by province, inform about average size of an apiary, and density of honeybee colonies (number of colonies per 2 km sq.). The fragmentation of apiaries in Poland is a factor that has direct impact on the low profitability of production, while the associated high costs, small scale of production, and lack of investment capital, significantly reduce the economic results and hinder further development. |
Cytowanie | Borowska A. (2016) Changes and Evolutions of Beekeeping Sector in Poland between 2010-2015, in the Context of EU Adhesion.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 4: 74-85 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n4_s74.pdf |
|
|
20. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Rokicki T., Wiluk M. Handel zagraniczny ziołami i przyprawami w krajach Unii Europejskiej
Autor | Tomasz Rokicki, Magdalena Wiluk |
Tytuł | Handel zagraniczny ziołami i przyprawami w krajach Unii Europejskiej |
Title | Foreign Trade of Herbs and Spices in the European Union Countries |
Słowa kluczowe | zioła i przyprawy, Unia Europejska, eksport, import |
Key words | herbs and spices, European Union, export, import |
Abstrakt | Celem głównym badań była ocena zmienności handlu zagranicznego ziołami i przyprawami w krajach UE i próba wskazania występujących prawidłowości. W artykule przedstawiono eksport i import ziół oraz przypraw w tonach i w USD w krajach Unii Europejskiej. Źródłem materiałów były dane z FAOSTAT. Okres badań dotyczył lat 2007-2013. Do badań przyjęto wszystkie państwa członkowskie UE. W latach 2007-2013 handel zagraniczny ziołami i przyprawami w krajach UE zwiększył się. Eksport przeważał nad importem, gdyż jego wartość w 2013 roku wyniosła 459,3 tys. ton wobec 71,4 tys. ton importu. Największymi eksporterami i importerami ziół oraz przypraw były największe i najbardziej rozwinięte państwa UE, w których występowała duża koncentracja handlu tymi produktami. Najwięcej spadków w eksporcie ziół i przypraw stwierdzono w 2009 roku, a w imporcie w 2012 roku. W przypadku państw o największym handlu zmiany w poszczególnych latach nie były gwałtowne, tak jak u mniejszych eksporterów i importerów. Stwierdzono istotny silny dodatni związek handlu międzynarodowego ziołami i przyprawami z parametrami gospodarki określonymi przez wartość PKB, wartość eksportu oraz importu. |
Abstract | The aim of the study was to evaluate the variability of the foreign trade herbs and spices in the EU countries and attempt to identify common patterns. The article presents the export and import of herbs and spices in tonnes and in value in the EU countries. The source materials constituted data of FAOSTAT. The study period covered the 2007-2013. The study included all EU Member States. In 2007-2013, foreign trade herbs and spices in EU countries has increased.. Exports outweighed imports, because of its value in 2013 amounted to 459.3 thousand. tons and value of imports only 71.4 thousand. tons. The largest exporters and importers of herbs and spices are the largest and the most developed EU countries, where there was a large concentration of trade in these products. Most falls in the export of herbs and spices was in 2009, and in imports in 2012. In the case of countries with the largest trade, changes in particular years were not big, as in smaller exporters and importers. In the present study showed a significant strong positive correlation of international trade herbs and spices with the economy's parameters set by the value of GDP, the value of exports and imports. |
Cytowanie | Rokicki T., Wiluk M. (2016) Handel zagraniczny ziołami i przyprawami w krajach Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 2: 269-278 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n2_s269.pdf |
|
|