1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Pawlak K. Zdolność konkurencyjna przemysłu spożywczego krajów UE, USA i Kanady na rynku światowym
Autor | Karolina Pawlak |
Tytuł | Zdolność konkurencyjna przemysłu spożywczego krajów UE, USA i Kanady na rynku światowym |
Title | Competitive Capacity of the EU, the US and Canadian Food Industry on the World Market |
Słowa kluczowe | konkurencyjność, przemysł spożywczy, relatywna przewaga w handlu, realna wartość dodana, realna produktywność pracy, UE, USA, Kanada |
Key words | competitiveness, food industry, relative trade advantage, real value added, real labour productivity, the EU, the US, Canada |
Abstrakt | Celem artykułu była ocena zdolności konkurencyjnej głównych branż przemysłu spożywczego UE, USA i Kanady na rynku światowym, z wykorzystaniem wybranych wskaźników ekonomicznych i handlowych. Zakres czasowy analiz objął lata 2007-2016. W badaniach wykorzystano dane urzędów i agencji statystycznych UE (Eurostat), USA (US Census Bureau, FAS/USDA) i Kanady (Agriculture and Agri-food Canada). Na podstawie przeprowadzonych analiz można stwierdzić, że poprawa pozycji konkurencyjnej branż unijnego przemysłu spożywczego w większym stopniu była determinowana skalą aktywności w handlu światowym (rosnącymi udziałami w globalnym eksporcie), natomiast o przewagach konkurencyjnych przemysłu spożywczego USA i Kanady decydowały przewagi o charakterze ekonomicznym, związane z poprawą ekonomicznych wyników działalności przedsiębiorstw danej branży, jej udziału w tworzeniu realnej wartości dodanej przemysłu spożywczego oraz produktywności pracy. |
Abstract | The aim of the paper was to assess the competitive capacity of the main sectors of the EU, the US and Canadian food industry, using selected economic and trade indicators. Time range of the research covered the years 2007-2016. The research is based on the data from the Statistical Office of the European Union (Eurostat), the US Census Bureau, the USDA Foreign Agricultural Service's Global Agricultural Trade System (FAS/USDA) and Agriculture and Agri-food Canada. It was proved that improvement of the competitive position of the EU food industry was more determined by the scale of activity in world trade (increasing share in global exports), while competitive advantages of the US and Canadian food industry were influenced by economic advantages associated with improving the economic performance of enterprises in a given sector, its share in the real value added of the food industry as a whole and labour productivity. |
Cytowanie | Pawlak K. (2018) Zdolność konkurencyjna przemysłu spożywczego krajów UE, USA i Kanady na rynku światowym.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 3: 248-261 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n3_s248.pdf |
|
|
2. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2017 |
|
Skarżyńska A. Produkcja wołowiny w Polsce oraz czynniki determinujące jej opłacalność
Autor | Aldona Skarżyńska |
Tytuł | Produkcja wołowiny w Polsce oraz czynniki determinujące jej opłacalność |
Title | BEEF PRODUCTION AND DETERMINANTS ITS PROFITABILITY IN POLAND |
Słowa kluczowe | żywiec wołowy, koszty, opłacalność produkcji, zużycie pasz |
Key words | beef cattle, costs, profitability of production, feed consumption |
Abstrakt | Celem badań była ocena wyników ekonomicznych produkcji żywca wołowego oraz identyfikacja głównych czynników determinujących jej opłacalność. Wyniki produkcji żywca analizowano w trzech grupach gospodarstw, wydzielonych według kwartyli nadwyżki bezpośredniej, tj. w gospodarstwach najlepszych, średnich i najsłabszych. Analizie poddano średnie trzyletnie. Głównym czynnikiem różnicującym efekty ekonomiczne produkcji żywca wołowego były poniesione koszty, wpływ ceny sprzedaży był mniejszy. Decydujący wpływ miały koszty bezpośrednie, które w kolejnych grupach gospodarstw sukcesywnie rosły: w średnich gospodarstwach były wyższe niż w najlepszych o 40,2%, a w najsłabszych – o 82,0%. Wysokość kosztów bezpośrednich była determinowana głównie przez koszt wymiany stada, wpływ miał także koszt pasz. Produkcja żywca wołowego ekonomicznie efektywna była tylko w gospodarstwach najlepszych, wskaźnik opłacalności wynosił 111,9%, natomiast w średnich i najsłabszych koszty produkcji zostały pokryte częściowo, odpowiednio w 88,8 i 72,4%. |
Abstract | The main objective of the study was to evaluate the economic performance and efficiency of bovine animals production and identify the main determinants of such production profitability. The results of the study were analyzed in three groups of farms divided by quartiles of gross margin, i.e. in the best, middle and weakest. The results were analyzed as average in three years. The main factor differentiating the economic effects from the production of beef cattle was the costs incurred, the impact of the sale price was lower. The decisive impact was direct costs, which in successive groups of farms increased, with regard to the best of farms in the medium ones were higher by 40.2% and the weakest ones – by 82.0%. The level of direct costs was determined mainly by the exchange cost of the herd and also by the cost of feed. Beef cattle production was economically effectiveness only in the best farms, the profitability index was 111.9%, while in the medium and weakest group of farms at 88.8 and 72.4% respectively. |
Cytowanie | Skarżyńska A. (2017) Produkcja wołowiny w Polsce oraz czynniki determinujące jej opłacalność.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 104, z. 4: 112-124 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2017_n4_s112.pdf |
|
|
3. |
Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, 2016 |
|
Szennay A. Possibilities of corporate financial and non-financial performance measurement
Autor | Aron Szennay |
Tytuł | Possibilities of corporate financial and non-financial performance measurement |
Title | Possibilities of corporate financial and non-financial performance measurement |
Słowa kluczowe | |
Key words | non-financial performance, corporate finance, sustainability, CSR |
Abstrakt | |
Abstract | This paper examines the relationship between the traditional financial and non-financial performances and the author attempts to suggest a possible new complex measurement method. Complex performance matrix (CPM) is a fast and easy tool in order to measure companies’ financial and non-financial performance. CPM has three dimensions: organisation size, economic performance and environmental performance. The author suggest that corporate analyses complemented by the CPM may show a more proper result. |
Cytowanie | Szennay A. (2016) .Zarządzanie Finansami i Rachunkowość, nr 2: 59-69 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ZFIR_2016_n2_s59.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2014 |
|
Pietrzak M. Inwestycje w majątek trwały a wyniki ekonomiczno-finansowe spółdzielni mleczarskich
Autor | Michał Pietrzak |
Tytuł | Inwestycje w majątek trwały a wyniki ekonomiczno-finansowe spółdzielni mleczarskich |
Title | Investments in fixed assets and economic performance of dairy cooperatives |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | Even in the knowledge-based economy era tangible assets still matters. It is because the value of intangible assets steams from the combined bundle of both tangible and intangible resources. Therefore it is important issue to assess how investments in fixed assets are connected with business performance. This problem seems to be particularly interesting in the case of Polish dairy industry. It is important part of European and Polish agribusiness system. During transition in Poland a lot of investments in dairy industry were already done. There is substantial overcapacity noticed in this sector. However empirical evidence done on 18 Polish dairy cooperatives shows the positive correlation between modernity of fixed assets and intensity of developing them and economic performance of dairies. |
Abstract | |
Cytowanie | Pietrzak M. (2014) Inwestycje w majątek trwały a wyniki ekonomiczno-finansowe spółdzielni mleczarskich.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 106: 97-110 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2014_n106_s97.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2013 |
|
Sznajder P. Wpływ zmienności światowych cen cukru na sytuację ekonomiczno-finansową sektora cukrowniczego
Autor | Piotr Sznajder |
Tytuł | Wpływ zmienności światowych cen cukru na sytuację ekonomiczno-finansową sektora cukrowniczego |
Title | Impact of World Sugar Prices Volatility on Financial Standing and Economic Performance of the Sugar Sector |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Sznajder P. (2013) Wpływ zmienności światowych cen cukru na sytuację ekonomiczno-finansową sektora cukrowniczego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 13(28), z. 1: 137-145 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2013_T13(28)_n1_s137.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2012 |
|
Komorowska D. Organizacja produkcji i wyniki ekonomiczne gospodarstw ekologicznych o różnej wielkości
Autor | Dorota Komorowska |
Tytuł | Organizacja produkcji i wyniki ekonomiczne gospodarstw ekologicznych o różnej wielkości |
Title | PRODUCTION ORGANIZATION AND ECONOMIC PERFORMANCE OF ORGANIC FARMS OF DIFFERENT SIZE GROUPS |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The paper presents the impact of production organization on economic performance of organic farms of different size groups. With an increase in farms’ size, their profitability measured by the level of income per unit area of agricultural land deteriorates. This results mainly from the organization of crop production, namely undertaking labor-intensive crops of vegetables, fruits and potatoes, primarily in smaller farms. |
Cytowanie | Komorowska D. (2012) Organizacja produkcji i wyniki ekonomiczne gospodarstw ekologicznych o różnej wielkości.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 95: 41-52 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2012_n95_s41.pdf |
|
|
7. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2012 |
|
Ignat R. Rumuński przemysł spożywczy: wyzwania i efektywność
Autor | Raluca Ignat |
Tytuł | Rumuński przemysł spożywczy: wyzwania i efektywność |
Title | The Romanian agrofood industry between challenge and performance |
Słowa kluczowe | rolnictwo, przemysł spożywczy, wydajność ekonomiczna, integracja pionowa, jakość życia |
Key words | agriculture, food industry, economic performance, vertical integration, quality of life |
Abstrakt | Europa 2020 opiera się na inteligentnym wzroście. Rumuński przemysł spożywczy jest konkurencyjny pod względem krajowej produkcji rolnej i zwiększenia zatrudnienia. Nie potwierdzono jednak tezy o związku pomiędzy lokalizacją produkcji rolnej a lokalizacją przemysłu spożywczego czy też rynku zbytu. Produkcja rolna w Rumunii jest przetwarzana w zupełnie innych regionach kraju niż te, które charakteryzują się największą liczba zwierząt. |
Abstract | Europe 2020 relies on smart growth. Romanian food industry is competitive in terms of possible integration of domestic agricultural production and increase of employment. There was no territorial correlation between agricultural production and the absorption capacity of the food industry, and any reference to the final consumer. The animal production is being used in totally other counties than those who really have the highest number of animals. |
Cytowanie | Ignat R. (2012) Rumuński przemysł spożywczy: wyzwania i efektywność.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 99, z. 3: 85-92 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2012_n3_s85.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011 |
|
Marcysiak A. Wpływ cech jakościowych kapitału ludzkiego na wyniki ekonomiczne gospodarstw rolniczych
Autor | Adam Marcysiak |
Tytuł | Wpływ cech jakościowych kapitału ludzkiego na wyniki ekonomiczne gospodarstw rolniczych |
Title | Influence of the quality characteristics of human capital on the economic performance of farms |
Słowa kluczowe | kapitał ludzki, wiek, płeć, poziom wykształcenia, wyniki ekonomiczne |
Key words | human capital, age, sex, education level, economic performance |
Abstrakt | Kapitał ludzki jest istotnym elementem kształtującym konkurencyjność podmiotów gospodarczych. Celem niniejszego opracowania jest próba przedstawienia zakresu oddziaływania cech jakościowych kapitału ludzkiego na wyniki ekonomiczne gospodarstw rolniczych. W analizie zostały uwzględnione wiek, płeć i poziom wykształcenia osoby kierującej gospodarstwem. Wśród kierowników badanych gospodarstw ponad połowa (55,4%) to osoby ze średnim lub wyższym wykształceniem. Dochody rolnicze tej grupy gospodarstw wynosiły średnio 53758 zł. Najniższą efektywność ekonomiczną osiągnęły gospodarstwa, których właściciele legitymowali się wykształceniem podstawowym i zawodowym. Stanowili oni odpowiednio 30,8% i 13,8% badanej populacji. |
Abstract | Human capital is an important element in shaping the competitiveness of business firms. The purpose of this study is an attempt to present the scope of impact of the quality characteristics of human capital on the economic performance of farms. The analysis covered the age, sex and education of the farm manager. Among the managers of surveyed farms, more than a half (55.4%) were people with secondary or higher education. Agricultural income of farms in this group averaged 53 758 PLN/year. The lowest economic efficiency was observed in farms whose owners had either basic schooling or vocational education. They accounted for respectively 30.8% and 13.8% of the population studied |
Cytowanie | Marcysiak A. (2011) Wpływ cech jakościowych kapitału ludzkiego na wyniki ekonomiczne gospodarstw rolniczych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), z. 4: 129-137 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2011_T11(26)_n4_s129.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011 |
|
Toro-Dunay A. Development of rural areas through the CAP 2020 and Europe 2020 strategies
Autor | Anna Toro-Dunay |
Tytuł | Development of rural areas through the CAP 2020 and Europe 2020 strategies |
Title | Development of rural areas through the CAP 2020 and Europe 2020 strategies |
Słowa kluczowe | brak |
Key words | CAP, Europe 2020 Strategy, rural areas, rural development |
Abstrakt | brak |
Abstract | The phrase ‘rural areas’ mean not only the place for agricultural production and the living place of rural population, but also refer to all the traditions, landscape, environment and residents of these areas. Rural development is highly supported at the EU level and it helps to enhance the quality of life of rural residents and the economic performance of rural areas. According to some points of view, the excessive support should be cut down, but the primary objectives of the CAP should be maintained. The threats of the economic crisis appear more significantly in rural areas. What are the possible ways to increase the economic situation of these areas, where poverty is high, education level is low and the population is aging? Working facilities are mostly connected with agriculture, but the financial background and competitiveness of agricultural enterprises is rather low. The environment and landscape should be preserved. How can all these problems be solved at the same time? How can the environment be preserved in line with the development of the rural areas? The renewed CAP was outlined in November 2010. This paper tries to examine the visions of rural areas for the future |
Cytowanie | Toro-Dunay A. (2011) .Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), z. 3: 161-169 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2011_T11(26)_n3_s161.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2010 |
|
Gajos E. Dobrostan bydła mlecznego – implikacje ekonomiczne
Autor | Edyta Gajos |
Tytuł | Dobrostan bydła mlecznego – implikacje ekonomiczne |
Title | Economic aspects of dairy cattle welfare norms |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | Carried out literature studies indicates very clear economic implications of dairy cattle welfare norms. Animal welfare is not a purely biological or zootechnical issue. It is also an economic issue. It is a very important scientific problem, which is the subject of numerous scientific researches. Further investigations in this field should be carried out, because economic aspects of dairy cattle welfare norms are not fully recognized and have a significant impact on the economic performance of farms. |
Cytowanie | Gajos E. (2010) Dobrostan bydła mlecznego – implikacje ekonomiczne.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84: 123-131 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n84_s123.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2010 |
|
Mikołajczyk J. Wyniki ekonomiczne a nakłady inwestycyjne w indywidualnych gospodarstwach rolnych uczestniczących w polskim FADN w zależności od ich typu rolniczego
Autor | Jarosław Mikołajczyk |
Tytuł | Wyniki ekonomiczne a nakłady inwestycyjne w indywidualnych gospodarstwach rolnych uczestniczących w polskim FADN w zależności od ich typu rolniczego |
Title | Economic results and investment outlays in individual agricultural holdings participating in the Polish FADN by type of farming |
Słowa kluczowe | FADN, gospodarstwa indywidualne, inwestycje, typy rolnicze, wyniki ekonomiczne. |
Key words | economic results, FADN, individual holdings, investments, types of farming |
Abstrakt | W artykule zaprezentowano wyniki ekonomiczne oraz nakłady inwestycyjne realizowane w gospodarstwach rolniczych uczestniczących w polskim FADN. Celem opracowania było oszacowanie i ocena różnic w działalności inwestycyjnej pomiędzy gospodarstwami różnych typów rolniczych. Wyniki wskazują na silne uzależnienie poziomu wydatków inwestycyjnych od dochodów gospodarstw. Wysoko wyspecjalizowane gospodarstwa ogrodnicze uzyskiwały najwyższe dochody i realizowały wyższe wydatki inwestycyjne. Najniższe dochody, a co za tym idzie także wydatki inwestycyjne, odnotowano w gospodarstwach bez specjalizacji |
Abstract | The article presents the economic performance and investment outlays recorded in the agricultural holdings participating in the Polish FADN. The aim of the paper is to evaluate and assess the differences in investment activity among the agricultural holdings of various types of farming. The findings show a strong dependence of investment expenses upon the farm revenue. The highly specialised horticultural holdings earned the highest income and had higher investment expenses. The lowest income, and hence the lowest investment expenses, were noted in non-specialised holdings. |
Cytowanie | Mikołajczyk J. (2010) Wyniki ekonomiczne a nakłady inwestycyjne w indywidualnych gospodarstwach rolnych uczestniczących w polskim FADN w zależności od ich typu rolniczego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 1: 91-100 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n1_s91.pdf |
|
|
12. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2009 |
|
Prochorowicz J., Wójcik A. Analiza słabych i mocnych stron wybranych gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka w latach 2005–2007
Autor | Jacek Prochorowicz, Agata Wójcik |
Tytuł | Analiza słabych i mocnych stron wybranych gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka w latach 2005–2007 |
Title | Analysis of strengths and weaknesses of selected farms specialized in dairy production in the years 2005–2007 |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The study assesses the small Polish farms specialized in dairy production compared to all of Polish farms associated to the European Dairy Farmers. EDF model was used for the calculation. That model is used to compare economic performance of farms involved in the studies compiled for the EDF. The survey covered the number of dairy farms with less than 50 cows in the period 2005–2007. On the basis of EDF data of seven Polish dairy farms analysis of the strengths and weaknesses was made. The analysis of strengths and weaknesses points to the competitive position of small Polish farms specialized in dairy production due to lower production costs and higher income attributable to those activities, recalculated per 100 kg of ECM, rather than average cost and revenue generated by all the Polish farms associated in EDF |
Cytowanie | Prochorowicz J., Wójcik A. (2009) Analiza słabych i mocnych stron wybranych gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka w latach 2005–2007.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 75: 185-196 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2009_n75_s185.pdf |
|
|
13. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2009 |
|
Prochorowicz J. Dochodowość produkcji mleka w wybranych gospodarstwach europejskich utrzymujących do 50 krów w 2006 r.
Autor | Jacek Prochorowicz |
Tytuł | Dochodowość produkcji mleka w wybranych gospodarstwach europejskich utrzymujących do 50 krów w 2006 r. |
Title | Dairy production profitability in selected European farms keeping less than 50 cows in 2006 |
Słowa kluczowe | gospodarstwa mleczne, koszty, przychody, dochodowość |
Key words | dairy farms, costs, returns, profitability |
Abstrakt | Przedstawiono wyniki ekonomiczne wybranych gospodarstw europejskich specjalizujących się w produkcji mleka. Do przeprowadzenia badania wykorzystano dane z gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka zebrane dla Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Mleka (European Dairy Farmers) w 2006 roku. Porównanie kosztów produkcji oraz jej dochodowości, sprowadzonych do wspólnych wartości przeliczeniowych (euro na 100 kg ECM) wskazuje na pewne ich podobieństwa w małych gospodarstwach specjalizujących się w produkcji mleka. Mała skala produkcji nie wpływa korzystnie na poziom kosztów, aczkolwiek pozwalała na wygenerowanie dodatniego dochodu rolniczego netto we wszystkich analizowanych gospodarstwach. Niższe koszty pracy oraz zbliżona wielkość przychodów ze sprzedaży sprawiły, że w 2006 roku oba analizowane gospodarstwa polskie nie odbiegały od swych konkurentów z rynków zachodnioeuropejskich. |
Abstract | The article presents the economic performance of selected European farms specializing in dairy production. A comparison of production costs and profitability, brought to the common values of conversion (Euro per 100 kg ECM) show similarities in the small farms specializing in dairy production. A small scale of production does not affect positively the level of costs, but allows to generate a positive net farm income in all of the analyzed farms. Data used in that research came from a farms specializing in dairy production associated in the European Dairy Farmers in 2006. |
Cytowanie | Prochorowicz J. (2009) Dochodowość produkcji mleka w wybranych gospodarstwach europejskich utrzymujących do 50 krów w 2006 r..Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 96, z. 1: 75-81 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2009_n1_s75.pdf |
|
|
14. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2009 |
|
Urban R. Dostosowania polskiego przemysłu spożywczego do warunków Unii Europejskiej
Autor | Roman Urban |
Tytuł | Dostosowania polskiego przemysłu spożywczego do warunków Unii Europejskiej |
Title | Adjustment of polish food industry to the European union requirements |
Słowa kluczowe | przemysł spożywczy, integracja z UE, rynek krajowy, eksport, produkcja, inwestycje, struktura firm, wyniki finansowe |
Key words | food industry, European integration, domestic market, export, production, investments, structure of companies, financial results |
Abstrakt | Procesy dostosowawcze przemysłu spożywczego do gospodarki rynkowej dobrze przygotowały ten sektor do funkcjonowania na wspólnym rynku europejskim. Po wejściu Polski do UE nastąpiło przyspieszenie rozwoju produkcji i sprzedaży wyrobów przemysłu spożywczego. Był to efekt wzrostu dochodów ludności i rozwoju krajowego rynku żywności oraz bardzo wysokiego tempa wzrostu eksportu produktów rolno-spożywczych. Duża była aktywność inwestycyjna producentów żywności, do czego przyczyniło się wsparcie funduszami UE. Nastąpiła radykalna poprawa wyników i stanu finansowego przedsiębiorstw tego sektora. Nie spełniły się obawy o masowej upadłości firm krajowych i zagrożeniu importem żywności z rozwiniętych krajów UE. |
Abstract | Due to adjustment processes to the market economy Polish food industry was very well prepared to operate at the Single European Market. After the accession to the EU the production of food products as well as their sale have accelerated. It resulted from a rise in personal incomes, development of domestic food market and from high growth rate of agri-food exports. Polish food producers showed intensive investment activities, which reflected the support out of the EU funds. Finally there was a distinct improvement financial results and economic performance of the sector. The previous threats concerning mass bankruptcies of the domestic companies and a peaking up agri-food imports from the EU turned false. |
Cytowanie | Urban R. (2009) Dostosowania polskiego przemysłu spożywczego do warunków Unii Europejskiej.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 96, z. 1: 7-15 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2009_n1_s7.pdf |
|
|
15. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2007 |
|
Rokicki T. Wpływ struktury użytków rolnych na wyniki ekonomiczne gospodarstw zajmujących się hodowlą owiec
Autor | Tomasz Rokicki |
Tytuł | Wpływ struktury użytków rolnych na wyniki ekonomiczne gospodarstw zajmujących się hodowlą owiec |
Title | Influence of the agricultural land structure on economic results of sheep breeding farms |
Słowa kluczowe | dochód, efektywność, produkcja owczarska |
Key words | income, productivity, sheep production |
Abstrakt | Przedstawiono wpływ struktury użytków rolnych na poziom dochodów oraz efektywność ekonomiczną ziemi w gospodarstwach z terenu województwa podlaskiego, zajmujących się hodowlą owiec. Optymalny udział trwałych użytków zielonych w użytkach rolnych w tych gospodarstwach w 2004 r. wynosił 30-40%. Wówczas poziom dochodów oraz efektywność ekonomiczna ziemi były najwyższe. |
Abstract | The aim of the paper was to analyze the influence of the agricultural land structure on incomes and economic efficiency of sheep breeding farms in Poland. The results show that incomes and productivity were higher in bigger farms. The paper argues that for Polish conditions, with regard to economic performance of sheep breeding farms, the optimal share of pastures in agricultural land structure should reach the level of 30-40%. |
Cytowanie | Rokicki T. (2007) Wpływ struktury użytków rolnych na wyniki ekonomiczne gospodarstw zajmujących się hodowlą owiec .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 94, z. 1: 46-50 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2007_n1_s46.pdf |
|
|
16. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2006 |
|
Sulewski P. Zmiany w organizacji i wynikach produkcyjno-ekonomicznych rodzinnych gospodarstw towarowych w latach 1995-2005
Autor | Piotr Sulewski |
Tytuł | Zmiany w organizacji i wynikach produkcyjno-ekonomicznych rodzinnych gospodarstw towarowych w latach 1995-2005 |
Title | THE CHANGES IN THE ORGANIZATION AND ECONOMIC PERFORMANCE OF FAMILY FARMS IN THE PERIOD 1995-2005 |
Słowa kluczowe | gospodarstwo rodzinne, dochody gospodarstw, zmiany organizacyjne |
Key words | family farm, farm income, organizational changes |
Abstrakt | W pracy przedstawiono zmiany, jakie dokonały się w grupie gospodarstw towarowych w okresie ostatnich 10 lat. W analizowanej zbiorowości zaobserwowano przede wszystkim znaczne zwiększenie przeciętnej powierzchni użytków rolnych oraz skali produkcji zwierzęcej. Zaobserwowane zmiany organizacyjne wpłynęły na sytuację dochodową gospodarstw, która pomimo poprawy pozostaje bardzo zróżnicowana w badanych gospodarstwach. |
Abstract | In the paper the changes in the organization of 43 farms in the period 1995-2005 have been analyzed. Major changes have been observed in average area of farm and in the scale of livestock. The majority of the farms has been specialized in milk or pig production. Basing on the analysis it can be stated that the agricultural income has increased, however financial situation of this farm is diversified. |
Cytowanie | Sulewski P. (2006) Zmiany w organizacji i wynikach produkcyjno-ekonomicznych rodzinnych gospodarstw towarowych w latach 1995-2005 .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 93, z. 1: 129-138 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2006_n1_s129.pdf |
|
|
17. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2004 |
|
Zawojska A. Strefa euro a nowe kraje członkowskie Unii Europejskiej - dywergencja czy konwergencja gospodarcza?
Autor | Aldona Zawojska |
Tytuł | Strefa euro a nowe kraje członkowskie Unii Europejskiej - dywergencja czy konwergencja gospodarcza? |
Title | Euro Zone versus new Member States of the European Union - Economic Divergence or Convergence? |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | Economic and Monetary Union is unique in that it combines centralised conduct of monetary policy by the European Central Bank (ECB) with national sovereignty over fiscal and other economic policies. Its main goals are providing greater macroeconomic stability and improving economic efficiency in the euro area. After implementation of the EU enlargement on l May 2004, the ten new EU member states now face the challenge of joining the Eurozone. Central and East European Countries (CEEC) differ significantly with regards to their economic performance. Of the eight countries in Central and Eastern Europe joined the EU, only Estonia and Lithuania currently meet all the Maastricht convergence criteria. EU membership gives the opportunity to catch up, but the actual economic outcomes depend on the quality of domestic policies. |
Cytowanie | Zawojska A. (2004) Strefa euro a nowe kraje członkowskie Unii Europejskiej - dywergencja czy konwergencja gospodarcza?.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 53: 25-42 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2004_n53_s25.pdf |
|
|