1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Skarżyńska A. Wykorzystanie czynników produkcji w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła rzeźnego w wybranych krajach Unii Europejskiej
Autor | Aldona Skarżyńska |
Tytuł | Wykorzystanie czynników produkcji w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła rzeźnego w wybranych krajach Unii Europejskiej |
Title | The Use of Production Factors in Farms Specializing in Production of Fattening Cattle in Selected European Union Countries |
Słowa kluczowe | produkcja wołowiny, czynniki produkcji, efektywność, dopłaty |
Key words | beef production, factors of production, efficiency, subsidies |
Abstrakt | Celem badań była ocena wykorzystania czynników produkcji w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła rzeźnego w sześciu krajach, które są największymi producentami wołowiny w UE-15 (we Francji, Niemczech, Włoszech, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i Irlandii) i w dwóch krajach zaliczanych do UE-N13 (w Polsce i Rumunii). W badaniach wykorzystano dane FADN EU średnie w latach 2010-2015. Zbadano produktywność i dochodowość czynników wytwórczych, sprawność ekonomiczną produkcji oraz uzależnienie gospodarstw od dopłat. Wyniki wskazują na przewagę producentów wołowiny we Włoszech, Hiszpanii, Rumunii i w Polsce. W gospodarstwach we Francji, Niemczech, Wielkiej Brytanii i Irlandii koszty były wyższe od wartości produkcji, w efekcie dochód był ujemny. Stratę pokryły dopłaty, miały też wpływ na wysokość dochodu, jego poziom nie wynikał jednak z wysokiej efektywności produkcji. |
Abstract | The aim of the study was to assess the use of production factors in farms specializing in production of cattle for fattening in six countries, which are the biggest producers of beef in the EU-15 (in France, Germany, Italy, Great Britain, Spain and Ireland) and in two countries included in the EU N13 (in Poland and Romania). The research used FADN EU average data in 2010-2015. The productivity and profitability of production factors, the economic efficiency of production and the dependence of farms on subsidies were examined. The results indicate an advantage of beef producers in Italy, Spain, Romania and Poland. In farms in France, Germany, Great Britain and Ireland, the costs were higher than the value production, as a result the income was a negative value. The loss was covered by subsidies, which also influenced the amount of income, but its level did not result from high production efficiency. |
Cytowanie | Skarżyńska A. (2018) Wykorzystanie czynników produkcji w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła rzeźnego w wybranych krajach Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 280-290 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s280.pdf |
|
|
2. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2017 |
|
Skarżyńska A. Produkcja wołowiny w Polsce oraz czynniki determinujące jej opłacalność
Autor | Aldona Skarżyńska |
Tytuł | Produkcja wołowiny w Polsce oraz czynniki determinujące jej opłacalność |
Title | BEEF PRODUCTION AND DETERMINANTS ITS PROFITABILITY IN POLAND |
Słowa kluczowe | żywiec wołowy, koszty, opłacalność produkcji, zużycie pasz |
Key words | beef cattle, costs, profitability of production, feed consumption |
Abstrakt | Celem badań była ocena wyników ekonomicznych produkcji żywca wołowego oraz identyfikacja głównych czynników determinujących jej opłacalność. Wyniki produkcji żywca analizowano w trzech grupach gospodarstw, wydzielonych według kwartyli nadwyżki bezpośredniej, tj. w gospodarstwach najlepszych, średnich i najsłabszych. Analizie poddano średnie trzyletnie. Głównym czynnikiem różnicującym efekty ekonomiczne produkcji żywca wołowego były poniesione koszty, wpływ ceny sprzedaży był mniejszy. Decydujący wpływ miały koszty bezpośrednie, które w kolejnych grupach gospodarstw sukcesywnie rosły: w średnich gospodarstwach były wyższe niż w najlepszych o 40,2%, a w najsłabszych – o 82,0%. Wysokość kosztów bezpośrednich była determinowana głównie przez koszt wymiany stada, wpływ miał także koszt pasz. Produkcja żywca wołowego ekonomicznie efektywna była tylko w gospodarstwach najlepszych, wskaźnik opłacalności wynosił 111,9%, natomiast w średnich i najsłabszych koszty produkcji zostały pokryte częściowo, odpowiednio w 88,8 i 72,4%. |
Abstract | The main objective of the study was to evaluate the economic performance and efficiency of bovine animals production and identify the main determinants of such production profitability. The results of the study were analyzed in three groups of farms divided by quartiles of gross margin, i.e. in the best, middle and weakest. The results were analyzed as average in three years. The main factor differentiating the economic effects from the production of beef cattle was the costs incurred, the impact of the sale price was lower. The decisive impact was direct costs, which in successive groups of farms increased, with regard to the best of farms in the medium ones were higher by 40.2% and the weakest ones – by 82.0%. The level of direct costs was determined mainly by the exchange cost of the herd and also by the cost of feed. Beef cattle production was economically effectiveness only in the best farms, the profitability index was 111.9%, while in the medium and weakest group of farms at 88.8 and 72.4% respectively. |
Cytowanie | Skarżyńska A. (2017) Produkcja wołowiny w Polsce oraz czynniki determinujące jej opłacalność.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 104, z. 4: 112-124 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2017_n4_s112.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Borowska A. Changes and Evolutions of Beekeeping Sector in Poland between 2010-2015, in the Context of EU Adhesion
Autor | Agnieszka Borowska |
Tytuł | Changes and Evolutions of Beekeeping Sector in Poland between 2010-2015, in the Context of EU Adhesion |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | beekeeping sector, beekeepers, bee colonies, colonies, honey production |
Abstrakt | |
Abstract | Changes in the beekeeping sector in Poland in the years 2010 to 2015 with particular focus on regional differences are discussed. The situation of amateur and professional beekeepers in terms of their socioeconomic statuses with regard to number of bee colonies, productivity, number of hives per 1 km sq., losses in the bee colonies is presented. The main sources of information, including the Central Statistical Office (CSO), FAOSTAT 2016, the reports and studies of S. Pieniążek Research Institute of Pomology and Floriculture in Skierniewice Division of Apiculture in Puławy, the materials of the Polish Association of Beekeepers. The comparative and descriptive methods have been applied in the analysis of the research problem. The article shows who is the beekeepers, how is the situation in the number and structure of bee colonies by province, inform about average size of an apiary, and density of honeybee colonies (number of colonies per 2 km sq.). The fragmentation of apiaries in Poland is a factor that has direct impact on the low profitability of production, while the associated high costs, small scale of production, and lack of investment capital, significantly reduce the economic results and hinder further development. |
Cytowanie | Borowska A. (2016) Changes and Evolutions of Beekeeping Sector in Poland between 2010-2015, in the Context of EU Adhesion.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 4: 74-85 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n4_s74.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2015 |
|
Rokicki T. Sytuacja ekonomiczna gospodarstw owczarskich w Polsce
Autor | Tomasz Rokicki |
Tytuł | Sytuacja ekonomiczna gospodarstw owczarskich w Polsce |
Title | Economic situation of sheep farms in Poland |
Słowa kluczowe | produkcja owczarska, sytuacja ekonomiczna, integracja europejska |
Key words | sheep production, economic situation, European integration |
Abstrakt | Dla produkcji owczarskiej najlepszym okresem były lata 80. XX wieku. Drastyczny spadek cen wełny spowodował przestawienie się gospodarstw owczarskich na produkcję żywca rzeźnego. W rezultacie pogarszającej się opłacalności na rynku pozostało niewiele gospodarstw. W momencie akcesji Polski do UE pogłowie owiec liczyło tylko 311 tys. sztuk. Wraz z integracją Polska musiała zmienić zasady wsparcia m.in. produkcji owczarskiej. Nowe zasady miały wpływ na opłacalność produkcji i pogłowie owiec. W artykule autor przedstawił zmiany, które zaszły w sposobie wsparcia produkcji owczarskiej w pierwszych latach członkostwa oraz ich wpływ na sytuację ekonomiczną gospodarstw owczarskich. |
Abstract | The article presents economic situation of sheep farms in Poland. The best period for sheep production were the 1980s. Drastic decline in wool prices caused the reduction of sheep population. At the time of the Polish accession to the EU, the sheep population counted only 311 thousand heads. While entering the EU Poland had to change the rules of financial support for sheep production. The new rules had an impact on the profitability of production and population of sheep. In the article the author presents the changes that have taken place in the system of support of sheep production in first years of membership and their impact on the economic situation of sheep farms. |
Cytowanie | Rokicki T. (2015) Sytuacja ekonomiczna gospodarstw owczarskich w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 111: 123-130 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2015_n111_s123.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2012 |
|
Gołębiewska B., Sobczak N. Kierunki wykorzystania i opłacalność produkcji truskawek
Autor | Barbara Gołębiewska, Natalia Sobczak |
Tytuł | Kierunki wykorzystania i opłacalność produkcji truskawek |
Title | The Use and Profitability of Strawberries |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The study provides an assessment of profitability of strawberries, grown for direct consumption in the traditional time of harvest. The aim was to determine the economic impact of strawberries in Poland and in the world, determine the direction of the use of strawberries in Poland and to determine the profitability of production and the factors shaping it. Our study was carried out for the period 2006–2011 in deliberately chosen farm, where for more than 10 years are produced strawberries. It was found that the fundamental determinants of profitability was the level of yields, the price obtained and the level of direct costs incurred in the production process. |
Cytowanie | Gołębiewska B., Sobczak N. (2012) Kierunki wykorzystania i opłacalność produkcji truskawek.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 98: 109-121 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2012_n98_s109.pdf |
|
|
6. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2011 |
|
Skarżyńska A. Skala produkcji rolniczych działalności produkcyjnych a ich opłacalność
Autor | Aldona Skarżyńska |
Tytuł | Skala produkcji rolniczych działalności produkcyjnych a ich opłacalność |
Title | THE SCALE OF AGRICULTURAL PRODUCTION ACTVITIES AND THEIR PROFITABILITY |
Słowa kluczowe | skala produkcji, koszt jednostkowy, koszt krańcowy, dochodowość produkcji, wskaźnik opłacalności |
Key words | scale of production, unit cost, marginal cost, profitability of production, profitability index |
Abstrakt | W artykule przedstawiono zróżnicowanie opłacalności produkcji siedmiu działalności produkcji roślinnej i trzech zwierzęcej w zależności od skali ich produkcji w gospodarstwie. Wydzielono trzy przedziały skali – małą, średnią i dużą. Wielkość skali ma bezpośredni związek z efektywnością produkcji, jednak wybór optymalnej jej wielkości oraz poziomu intensywności produkcji jest zagadnieniem bardzo złożonym. Przeanalizowano racjonalność zastosowanego poziomu intensywności w grupach gospodarstw różniących się wielkością skali. Ocenie poddano także pracochłonność produkcji oraz możliwość opłaty nakładów pracy własnej. |
Abstract | The paper aims to analyse the diversity of the profitability of production (understood as the ratio of production value to the cost of production) and level of income from activity without subsidies for the ten production activities, namely: winter wheat, spring wheat, winter rye, spring barley, winter triticale, winter rape, sugar beets, dairy cows, pigs and beef for slaughter, depending on the scale of their production on a farm. Surveys were conducted between the years 2005 and 2009. It should be emphasized, that obtained results presented do not depict the situation of all such holdings in Poland, but only of those which provided farm accountancy data. Nonetheless this data allows for describing certain relations and in this context are giving the ground for formulating conclusions referring not only to the examined sample. Empirical data were collected and processed according to the rules of the AGROKOSZTY system. There were separated three bands of scale - small, medium and large. The size scale is directly linked with the efficiency of production, but the choice of the optimum size and intensity of production is a complex issue. A level of intensity of the production was recognized and examined. The paper argues that further action in the direction of increasing the volume through the growth of the expenditure will be rational action. |
Cytowanie | Skarżyńska A. (2011) Skala produkcji rolniczych działalności produkcyjnych a ich opłacalność.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 98, z. 1: 7-21 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2011_n1_s7.pdf |
|
|
7. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2010 |
|
Czyżewski A., Smędzik K. Efektywność techniczna i środowiskowa gospodarstw rolnych w Polsce według ich typów i klas wielkości w latach 2006-2008
Autor | Andrzej Czyżewski, Katarzyna Smędzik |
Tytuł | Efektywność techniczna i środowiskowa gospodarstw rolnych w Polsce według ich typów i klas wielkości w latach 2006-2008 |
Title | Technical and environmental efficiency of farms in Poland in the years 2006-2008, according to their types and sizes |
Słowa kluczowe | efektywność techniczna, efektywność środowiskowa, gospodarstwa rolne w Polsce, analiza obwiedni danych (DEA) |
Key words | technical effectiveness, environmental effectiveness, farms in Poland, Data Envelopment Analysis (DEA) |
Abstrakt | W opracowaniu podjęto próbę określenia relatywnych różnic w stopniach efektywności technicznej i środowiskowej gospodarstw rolnych w Polsce w latach 2006-2008, pogrupowanych według typów produkcyjnych i wielkości wyrażonej w hektarach. Na podstawie przeprowadzonych badań udowodniono najwyższą dochodowość i stopień zrównoważenia środowiskowego produkcji prowadzonej w gospodarstwach wyspecjalizowanych w uprawach ogrodniczych, chowie trzody chlewnej i drobiu. Wykazano znaczny wpływ dopłat do działalności operacyjnej na efektywność środowiskową i techniczną gospodarstw wyspecjalizowanych w chowie zwierząt ziarnożernych i krów mlecznych. Wyższy stopień rozbieżności pomiędzy wskaźnikami efektywności technicznej i środowiskowej wystąpił w przypadku gospodarstw pogrupowanych według klas wielkości. Zaskakujący okazał się fakt, że małe gospodarstwa wykazywały relatywnie wysoki stopień efektywności technicznej i środowiskowej. |
Abstract | This article attempts to determine the relative differences in degrees of technical and environmental efficiency of farms in Poland, grouped by type and size of production, expressed in hectares in the period 2006-2008. As the result of the analysis show, the highest level of profitability of production and environmental sustainability of production conducted in farms specialized in horticultural crops, rearing pigs and poultry was determined. Major impact of charge to operating activity on environment and technical efficiency of farms specialized in farming grain eating livestock and dairy cows has been shown. A higher degree of divergence between the indicators of technical and environmental efficiency occurred in the case of farms grouped according to the size. Surprisingly, the smallest farms showed the highest degree of technical and environmental efficiency, the lowest values of these indicators were obtained by the largest holdings. |
Cytowanie | Czyżewski A., Smędzik K. (2010) Efektywność techniczna i środowiskowa gospodarstw rolnych w Polsce według ich typów i klas wielkości w latach 2006-2008.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 97, z. 3: 61-71 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2010_n3_s61.pdf |
|
|
8. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2009 |
|
Juszczyk S., Rękorajski M. Producenci a odbiorcy mleka - współpraca ekonomiczna i organizacyjna
Autor | Sławomir Juszczyk, Marek Rękorajski |
Tytuł | Producenci a odbiorcy mleka - współpraca ekonomiczna i organizacyjna |
Title | Producers and milk cooperatives - economc and organizational cooperation |
Słowa kluczowe | finansowe wspieranie spółdzielni, najwyższa jakość mleka, zróżnicowanie cen skupu, narastająca konkurencja w skupie, opłacalność produkcji |
Key words | financial support of cooperatives, the highest quality of milk, differentiation of purchase process, the growing competitiveness of purchase, production profitability |
Abstrakt | W artykule przedstawiono niektóre aspekty współpracy między większymi producentami mleka a spółdzielniami mleczarskimi na podstawie wyników badań. Omówiono zagadnienia współpracy ekonomicznej, także w okresie trudności finansowych i organizacyjnych spółdzielni. |
Abstract | The purchase milk prices do not depend only on individual producer, but he should care about the highest quality and because of that achieve possibly the highest price and improve the production profitability. In the milk purchase on the bigger part of research area occurs a lack of competition in purchase between milk cooperatives. However some of the farms manage to change a receiver to achieve a higher price of sold milk. The farms with the lowest direct profitability index by five years of searching very seldom change the receiver, but the most effective do it very often. Accepting in the macro region the lowest purchase price on 100%, the highest price was 148,1%, so the difference was significant and could economically finish farms near a weak dairy, where did not exist competition in purchase or extra improve financial condition this farm which sell milk to entity offering the highest purchase price. The participation of farms with a direct sale decreased and at the end of researched period was 16,7%. The direct milk sale increase direct profitability of production. Specialized milk farms and their milk cooperatives should support each other on all economical areas and think together about high processed milk products both on the internal and external market. Making more and more attractive selling products could be a strong base of agreement in the area of optimal purchase price between cooperative and milk farms. |
Cytowanie | Juszczyk S., Rękorajski M. (2009) Producenci a odbiorcy mleka - współpraca ekonomiczna i organizacyjna.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 96, z. 1: 121-129 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2009_n1_s121.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007 |
|
Wojewodzic T. Wpływ integracji europejskiej na gospodarstwa socjalne
Autor | Tomasz Wojewodzic |
Tytuł | Wpływ integracji europejskiej na gospodarstwa socjalne |
Title | The impact of European integration on subsistence farms |
Słowa kluczowe | integracja europejska, gospodarstwa rolnicze, gospodarstwa socjalne |
Key words | European integration, agricultural farm, subsistence farm |
Abstrakt | W opracowaniu przedstawiono opinie i oceny użytkowników gospodarstw rolnych w Polsce południowej na temat procesów zachodzących w rolnictwie, a w szczególności wpływu procesu integracji europejskiej na gospodarstwa tego obszaru. Rozważania teoretyczne poszerzone zostały o wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród 153 właścicieli bądź użytkowników gospodarstw rolniczych z województw świętokrzyskiego i małopolskiego. Przeprowadzone badania potwierdzają tendencje do polaryzacji struktury polskiego rolnictwa i coraz wyraźniejszego jego podziału na gospodarstwa towarowe i gospodarstwa samozaopatrzeniowe. Poważną barierą w przyśpieszaniu tego procesu jest sposób traktowania ziemi przez właścicieli niewielkich gospodarstw rolnych, którzy mimo ograniczania bądź zaniechania produkcji nie decydują się na jej sprzedaż. |
Abstract | Farms in Poland are dominated by small ones with several hectares of farmland. Their specific nature means that the majority of them are subsistence farms, producing mainly or exclusively for the consumption needs of their owners. These farms are significantly independent of agricultural markets which gives them a relative resistance to the volatility of farm produce prices. The great attachment of their owners to their land property restricts the supply of land and hinders changes in the agrarian structure, particularly in southern Poland. The results of the study confirm the assessment of a favourable impact of European integration among a major proportion of farmers, who assess the impact of integration on their commune, nation and agriculture higher than its impact on the farmer’s family and farm. Every fifth respondent is convinced that Poland’s accession to the European Union will hasten the downfall of his farm, while forty percent state that the changes in their farms are not a consequence of this process. Almost one in ten analyzed farms sees opportunities for their development stemming from the implementation of Common Agricultural Policy instruments, this being true mainly for the relatively large farms with a high level of commercial production and a high proportion of farming income in the farmer’s family total income. Farms with up to several hectares of land are mainly oriented towards self-supply, they are usually subsistence farms providing the necessary minimum for the family’s survival. As a result of the European integration and implementation of the farm policy instruments subsistence farms are, on the one hand, even more isolated from the market due to the low profitability of production, and on the other, direct payments petrify subsistence farming even further, thus hindering the redistribution of land and any change in the agrarian structure |
Cytowanie | Wojewodzic T. (2007) Wpływ integracji europejskiej na gospodarstwa socjalne.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 2(17), z. 2: 144-154 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2007_T2(17)_n2_s144.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2007 |
|
Szymańska E. Opłacalność produkcji żywca wieprzowego w Polsce po integracji z UE
Autor | Elżbieta Szymańska |
Tytuł | Opłacalność produkcji żywca wieprzowego w Polsce po integracji z UE |
Title | Profitability of pig breeding in Poland after integration with the EU |
Słowa kluczowe | ceny skupu, działania interwencyjne na rynku, koszty produkcji, opłacalność produkcji, rynek wieprzowiny |
Key words | profitability of production, pork market, production costs, purchase prices, market interventions |
Abstrakt | Celem badań było określenie zmian w opłacalności produkcji żywca wieprzowego w Polsce po integracji z UE. W analizie wykorzystano dane GUS, IERiGŻ oraz informacje z gospodarstw w Wielkopolsce, które produkowały 100 i więcej tuczników rocznie oraz prowadziły rachunkowość w ramach polskiego FADN. Z badań wynika, że na opłacalność produkcji żywca wieprzowego wpływają głownie ceny skupu trzody chlewnej oraz koszty pasz. Przystąpienie Polski do UE nie zlikwidowało zmian koniunkturalnych na rynku wieprzowiny. W okresie dekoniunktury większość producentów żywca wieprzowego nie podejmuje żadnych działań, ale część rolników przedłuża okres tuczu albo zmniejsza stada loch. W celu stabilizacji cen na rynku trzody chlewnej dąży się do wprowadzenia rozwiązań systemowych i poszukuje się nowych rynków zbytu. |
Abstract | The aim of the research was to estimate the changes in profitability of production of pigs for slaughter. The analysis included data from GUS (Central Statistical Office) and IERiGŻ (Institute of Agricultural Economics and Food Economy), as well as information from farms in Wielkopolska province that produced hundred or more porkers yearly and conducted accountancy within the Polish FADN system in the 2004. The profitability of production of pigs for slaughter is influenced primarily by the purchase prices of pigs and fodder costs. Polish accession to the EU has not stopped changes in the conditions in the market of pork meat. During periods of adverse conditions most breeders do not undertake any actions, but some farmers prolong the feeding period or decrease the size of sow herds. In order to stabilize prices in the pig market the introduction of system solutions and new outlet markets are being sought |
Cytowanie | Szymańska E. (2007) Opłacalność produkcji żywca wieprzowego w Polsce po integracji z UE.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 2(17), z. 2: 133-143 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2007_T2(17)_n2_s133.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2004 |
|
Stępka S. Problematyka społeczno-gospodarcza w działalności Stanisława Mikołajczyka
Autor | Stanisław Stępka |
Tytuł | Problematyka społeczno-gospodarcza w działalności Stanisława Mikołajczyka |
Title | Socioeconomic problems in Stanisław Mikołajczyk's activity |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | Stanisław Mikołajczyk was peasant's activist, politician and statesman. In his activity he paid attention to activity of Farmer' s Circles, peasant' s cooperation as well as drawing up and realization of the agricultural reform. He considered that economic organizations run by farmers were basis of well functioning agriculture. It was a reason why he supported Society of Farmer' s Circles in Poznań. He thought that farmer's interests were directly connected with peasant' s cooperation. According to Mikołajczyk, they should by protection against the dishonest competition and should influence on profitability of production. He thought that superfluous farmers should change their job and work in trade, craft and cooperation. Stanisław Mikołajczyk set about undertaking these problems in parliament and journalism, particularly in „Przewodnik Gospodarski". |
Cytowanie | Stępka S. (2004) Problematyka społeczno-gospodarcza w działalności Stanisława Mikołajczyka.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 52: 79-89 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2004_n52_s79.pdf |
|
|