1. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Wieliczko B. Planned Shape of the CAP 2021-2027 versus Globalisation and Integration Processes
Autor | Barbara Wieliczko |
Tytuł | Planned Shape of the CAP 2021-2027 versus Globalisation and Integration Processes |
Title | Planned Shape of the CAP 2021-2027 versus Globalisation and Integration Processes |
Słowa kluczowe | common agricultural policy, globalisation, integration |
Key words | common agricultural policy, globalisation, integration |
Abstrakt | The planned CAP reform will determine the capacity of EU agriculture in facing challenges, especially those related to climate change and growing international competition. The aim of the paper is to assess the EC’s reform proposals in the context of globalisation and integration processes. The paper is based on the analysis of the EC’s proposals for the CAP 2021-2027. The results show that the proposed changes in the CAP are limited and they do not ensure significant support for the agricultural sector. They also are not adequately precise to evaluate them. Moreover, the proposed change in the CAP implementation model poses a serious risk of the CAP disintegration, which will not help the EU in its trade talks with other partners and thus can be detrimental to the future of the EU agri-food sector. It seems that the first step to make the CAP more effective is to strengthen its monitoring system. |
Abstract | The planned CAP reform will determine the capacity of EU agriculture in facing challenges, especially those related to climate change and growing international competition. The aim of the paper is to assess the EC’s reform proposals in the context of globalisation and integration processes. The paper is based on the analysis of the EC’s proposals for the CAP 2021-2027. The results show that the proposed changes in the CAP are limited and they do not ensure significant support for the agricultural sector. They also are not adequately precise to evaluate them. Moreover, the proposed change in the CAP implementation model poses a serious risk of the CAP disintegration, which will not help the EU in its trade talks with other partners and thus can be detrimental to the future of the EU agri-food sector. It seems that the first step to make the CAP more effective is to strengthen its monitoring system. |
Cytowanie | Wieliczko B. (2019) Planned Shape of the CAP 2021-2027 versus Globalisation and Integration Processes.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 224-232 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s224.pdf |
|
|
2. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Łyżwa E. Innowacyjność w sektorze rolno-spożywczym na przykładzie gospodarki Polski i Ukrainy
Autor | Edyta Łyżwa |
Tytuł | Innowacyjność w sektorze rolno-spożywczym na przykładzie gospodarki Polski i Ukrainy |
Title | Innovation in the Agri-food Sector on the Example of the Economy of Poland and Ukraine |
Słowa kluczowe | innowacje, rozwój gospodarczy, sektor rolny |
Key words | innovation, economic development, agricultural sector |
Abstrakt | Badania dotyczące gospodarki rolnej są istotne dla analiz bezpieczeństwa żywnościowego w Europie. W artykule przyjęto innowacje jako bodziec prorozwojowy sektora poddając obserwacji przykłady aktywności w tym zakresie w ostatnich latach w Polsce i Ukrainie. Celem artykułu było przybliżenie warunków i specyfiki aktywności innowacyjnej w sektorze rolnym wybranych gospodarek. Przywołane zdarzenia gospodarcze i dane statystyczne pozwoliły na wyciągniecie wniosków o potrzebie wzmożonej intensyfikacji aktywności innowacyjnej w sektorze rolnym. |
Abstract | Research on agricultural economy is important for the analysis of food security in Europe. The article adopted innovations as a pro-development stimulus of the sector, subjecting observations to examples of activity in this area in recent years in Poland and Ukraine. The aim of the article was to approximate the conditions and specifics of innovative activity in the agricultural sector of selected economies. The recalled economic events and statistical data allowed to draw conclusions about the need for intensified intensification of innovative activity in the agricultural sector. |
Cytowanie | Łyżwa E. (2019) Innowacyjność w sektorze rolno-spożywczym na przykładzie gospodarki Polski i Ukrainy.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 2: 119-128 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n2_s119.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2019 |
|
Łyżwa E. Inwestycje jako determinanta rozwoju sektora rolnego na Ukrainie
Autor | Edyta Łyżwa |
Tytuł | Inwestycje jako determinanta rozwoju sektora rolnego na Ukrainie |
Title | Investments as a Determinant of the Agricultural Sector Development in Ukraine |
Słowa kluczowe | sektor rolno-spożywczy, rozwój, inwestycje, gospodarka Ukrainy |
Key words | agri-food sector, development, investments, economy of Ukraine |
Abstrakt | Znaczenie badań nad gospodarką rolną Ukrainy ma kluczowe znaczenie w perspektywie bezpieczeństwa żywnościowego kraju i Europy. W artykule przyjęto inwestycje jako podstawową determinantę rozwoju sektora. Tłem rozważań są przemiany sektora rolnego po odzyskaniu niepodległości przez Ukrainę. Zakresem badań objęto terytorium Ukrainy przywołując dane empiryczne z lat 1991-2018 ze szczególnym uwzględnieniem zakresu procesów inwestycyjnych w latach 2012-2018. Celem artykułu było zidentyfikowanie aktywności inwestycyjnej we współczesnej gospodarce rolnej Ukrainy. Przywołane dane pozwalają na wyciągniecie wniosków o nieefektywnym wykorzystaniu potencjału rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego w skali kraju oraz intensyfikacji aktywności inwestycyjnej państwa w ostatnich latach wspierających rozwój tego sektora gospodarki. |
Abstract | The importance of researching the agricultural economy of Ukraine have got big importance in the perspective of the country’s and Europe food security. The article accepts investments as the basic determinant of the sector’s development. The background of the reflections is the transformation of the agricultural sector after Ukraine regained it’s independence. The research covered territory of Ukraine, recalling empirical data from the years 1991-2018, with particular emphasis of the investments in 2012-2018. The purpose of the article was to identify investment activity in the modern agricultural Ukraine’s economy. The mentioned data allowed us to draw conclusions about the ineffective use of the country’s agriculture potential and agri-food processing as well as the intensification of the state's investment activity in recent years that support the development of this sector’s economy. |
Cytowanie | Łyżwa E. (2019) Inwestycje jako determinanta rozwoju sektora rolnego na Ukrainie .Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 19(34), z. 3: 67-74 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2019_T19(34)_n3_s67.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Bajan B., Mrówczyńska-Kamińska A. Przepływy międzygałęziowe w sektorze rolno żywnościowym w Chinach
Autor | Bartłomiej Bajan, Aldona Mrówczyńska-Kamińska |
Tytuł | Przepływy międzygałęziowe w sektorze rolno żywnościowym w Chinach |
Title | Input-Output Analysis in the Chinese Agri-Food Sector |
Słowa kluczowe | przepływy międzygałęziowe, agrobiznes, Chiny, przemysł spożywczy, rolnictwo |
Key words | inter-branch flows, agribusiness, China, food industry, agriculture |
Abstrakt | Celem artykułu było ocena przepływów międzygałęziowych w agrobiznesie w Chinach w latach 2000-2014. Przebadano wielkość i strukturę oraz udział wyników produkcyjnych i dochodowych agrobiznesu w tworzeniu gospodarki chińskiej, określono kierunki przepływów międzygałęziowych oraz strukturę zaopatrzenia materiałowego w agrobiznesie Państwa Środka. Obliczenia zostały wykonane na podstawie tabel przepływów międzygałęziowych stworzonych w ramach projektu World Input-Output Database (WIOD). Główną zastosowaną metodą badawczą była analiza nakładów i wyników. Z przeprowadzonej analizy wynika, że w latach 2000-2014 wartość produkcji globalnej całego sektora rolno-żywnościowego w Chinach wzrosła ponad 7,5-krotnie przede wszystkim za sprawą wzrostu w przemyśle spożywczym. Głównym źródłem przepływów materiałowych do rolnictwa jest sfera zaopatrzenia, z kolei do przemysłu spożywczego samo rolnictwo. Ponadto badanie wykazało, że chiński agrobiznes cechuje między innymi niska importochłonność. |
Abstract | The aim of the article was to assess input-output in agribusiness in China in the 2000-2014 period. Examined the size and structure and the share of gross value added and global production output agribusiness in the creation of the Chinese economy, the directions for input-output structure and material supply in the Middle Kingdom agribusiness. The calculations were made on the basis of analysis of input-output tables which were created as part of the World Input-Output Database project. The analysis shows that in the years 2000-2014, the value of output of the entire agri-food sector in China increased more than 7.5 times, primarily due to the growth in the food industry. The main source of material flows to agriculture is the supply sphere, in turn to the food industry agriculture itself. The study also showed that Chinese agribusiness is characterized, inter alia, by low level of imported input. |
Cytowanie | Bajan B., Mrówczyńska-Kamińska A. (2018) Przepływy międzygałęziowe w sektorze rolno żywnościowym w Chinach.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 7-19 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s7.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Szczepaniak I. Przewagi komparatywne w handlu zagranicznym Polski na przykładzie produktów rolno-spożywczych i pozostałych
Autor | Iwona Szczepaniak |
Tytuł | Przewagi komparatywne w handlu zagranicznym Polski na przykładzie produktów rolno-spożywczych i pozostałych |
Title | Comparative Advantages in Polish Foreign Trade on the Example of Agri-Food and Other Products |
Słowa kluczowe | handel zagraniczny, przewagi komparatywne, konkurencyjność, produkty rolno-spożywcze |
Key words | foreign trade, comparative advantages, competitiveness, agri-food products |
Abstrakt | Globalizacja i integracja gospodarcza sprawiają, że konkurencyjność podmiotów coraz częściej analizowana jest w kontekście ich powiązań z rynkiem międzynarodowym. Celem artykułu jest ocena przewag komparatywnych w handlu zagranicznym Polski produktami rolno-spożywczymi na tle handlu pozostałymi produktami. W badaniu wykorzystano wskaźnik relatywnej przewagi handlowej RTA. Badanie to poprzedzono omówieniem wyników handlu zagranicznego. Źródłem danych była baza danych handlowych WITS-Comtrade. Analizę przeprowadzono na poziomie sekcji HS. Badanie udowodniło, że handel zagraniczny Polski charakteryzuje zróżnicowany poziom przewag komparatywnych. Spośród dwudziestu sekcji HS, w 2016 r. Polska posiadała przewagi komparatywne w handlu produktami dwóch rolno-spożywczych i siedmiu pozostałych sekcji. Na sekcje te przypadało odpowiednio ok. 9% i 50% wartości obrotów handlowych Polski. Rozwój handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi Polski, a także dość znaczące przewagi komparatywne w handlu tymi produktami wskazują na konkurencyjność i duże znaczenie polskiego sektora rolno-spożywczego dla gospodarki narodowej. |
Abstract | Because of globalization and economic integration, the competitiveness of entities is more and more often analyzed in the context of their links with the international market. The aim of the article is to assess the comparative advantages in Poland's foreign trade in agri-food products in comparison to trade in other products. The study uses the relative trade advantage indices RTA. This study was preceded by a discussion of the results of foreign trade. The source of data was the WITS-Comtrade database. The study showed that Poland's foreign trade is characterized by a diversified level of comparative advantages. Of the twenty HS sections, in 2016 Poland had comparative advantages in trade of products from two agri-food sections and seven other sections. These sections accounted for approximately 9% and 50% of Poland's trade turnover, respectively. The development of Polish foreign trade in agri-food products, as well as quite significant comparative advantages in trade of these products, indicate the competitiveness and high importance of the Polish agri-food sector for the national economy. |
Cytowanie | Szczepaniak I. (2018) Przewagi komparatywne w handlu zagranicznym Polski na przykładzie produktów rolno-spożywczych i pozostałych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 1: 263-274 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n1_s263.pdf |
|
|
6. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Pawlak K. COMPARATIVE ADVANTAGES OF THE POLISH AGRI-FOOD SECTOR ON THE US MARKET
Autor | Karolina Pawlak |
Tytuł | COMPARATIVE ADVANTAGES OF THE POLISH AGRI-FOOD SECTOR ON THE US MARKET |
Title | |
Słowa kluczowe | comparative advantage, agri-food products, export, import, Poland, USA |
Key words | |
Abstrakt | The aim of this paper is to identify the level and changes in comparative advantages of the Polish agri-food sector on the US market in 2004–2017. The following indicators were used in the comparative advantage analysis: Balassa’s Revealed Comparative Advantage (RCA), Vollrath’s Revealed Competitiveness (RC), the Revealed Symmetric Comparative Advantage (RSCA) and the Lafay’s Trade Balance Index (TBI). A product mapping scheme based on the level of comparative advantage (RSCA) and export specialisation (TBI) was made. This study was supplemented with the analysis of values for the trade balance and shares of individual groups of products in the structure of Poland’s exports to the US. The analyses showed that, in the years 2004–2017, Poland attained high comparative advantages in trade with these assortment groups, which were characterised by the relatively highest shares in the structure of exports to the US, as well as generated a high and frequently improving positive trade balance. |
Abstract | |
Cytowanie | Pawlak K. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n2_s223.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Bezat N., Jarzębowski S. Innovative Tools and Techniques as a Factor Supporting Small and Medium Enterprises in the Agri-Food Sector
Autor | Natalia Bezat, Sebastian Jarzębowski |
Tytuł | Innovative Tools and Techniques as a Factor Supporting Small and Medium Enterprises in the Agri-Food Sector |
Title | Innovative Tools and Techniques as a Factor Supporting Small and Medium Enterprises in the Agri-Food Sector |
Słowa kluczowe | agri-food sector, innovations, quality management, mechatronics, packaging design |
Key words | agri-food sector, innovations, quality management, mechatronics, packaging design |
Abstrakt | The goal of the paper was to focus on the agri-food sector from a perspective of innovation. In the article, the current situation related to innovative tools and techniques identified in the agri-food sector was presented. The attention was focused on the benefits resulting from the application of innovative solutions in three areas: food safety, mechatronics, and packaging design. The empirical part of the paper includes a description and a summary of case studies on innovations implementations conducted within the framework of the Interreg I-CON project. |
Abstract | The goal of the paper was to focus on the agri-food sector from a perspective of innovation. In the article, the current situation related to innovative tools and techniques identified in the agri-food sector was presented. The attention was focused on the benefits resulting from the application of innovative solutions in three areas: food safety, mechatronics, and packaging design. The empirical part of the paper includes a description and a summary of case studies on innovations implementations conducted within the framework of the Interreg I-CON project. |
Cytowanie | Bezat N., Jarzębowski S. (2018) Innovative Tools and Techniques as a Factor Supporting Small and Medium Enterprises in the Agri-Food Sector.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 4: 192-198 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n4_s192.pdf |
|
|
8. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Baranowska A., Kondracki S., Rogoznicki D. COMMON AGRICULTURAL POLICY AS A DETERMINANT OF TRANSFORMATION IN POLISH AGRICULTURE
Autor | Alicja Baranowska, Stanisław Kondracki, Daniel Rogoznicki |
Tytuł | COMMON AGRICULTURAL POLICY AS A DETERMINANT OF TRANSFORMATION IN POLISH AGRICULTURE |
Title | |
Słowa kluczowe | rural areas, Common Agricultural Policy, direct payments |
Key words | |
Abstrakt | The impact assessment of the Common Agricultural Policy on transformation process of Polish agriculture following Poland’s accession to European Union has been carried out. The analysis took into account the changes of the Common Agricultural Policy in terms of goals and the directions of its evolution. In the paper the alterations in land, labour and capital resources of Polish agriculture were also analysed. It has been established that funds coming from the Community budget allowed Polish agriculture to adjust to the requirement of new environment. Integration into the European Union has created good conditions to dynamic development of the agri-food sector as a whole. Acceleration of the modernization and restructuring processes of Polish farms has taken place. These developments have resulted in a reduction in the total number of farms (by 52%) at the simultaneous rise in their average area (by 78%). Union financial measures have also influenced on generational renewal amongst farms managers. The funds considerably enhanced farmers’ incomes, which increased by 156%, thus promoting expenditure on investments. As a result the improvement of technical utilities of farms has been achieved. Consequently, labour productivity growth in Polish agriculture has also been recorded. A wide range of measures within the framework of the Common Agricultural Policy enables to overcome many obstacles of the rural areas in Poland. It also creates possibilities to take advantage of naturally occurring assets in order to effectively compete on the external market. |
Abstract | |
Cytowanie | Baranowska A., Kondracki S., Rogoznicki D. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n1_s168.pdf |
|
|
9. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Jaworska M. FOOD IMPORTS AND FOOD SECURITY OF MAIN GLOBAL MARKET PLAYERS
Autor | Magdalena Jaworska |
Tytuł | FOOD IMPORTS AND FOOD SECURITY OF MAIN GLOBAL MARKET PLAYERS |
Title | |
Słowa kluczowe | food, food security, importers, international trade |
Key words | |
Abstrakt | The main purpose of this paper was to assess the openness of trade in food products in the context of changes in food security levels. The period covered by this study is 1995–2015. The research was based on outcomes reported by main players of the global market. The basic source of data were online databases and reports. Once collected, the data was analysed with the use of quantitative and qualitative research methods. Selected statistical methods, indices of structure and dynamics, indicators of economic openness and indicators related to three dimensions of security (availability, access and stability) were used. The analysis resulted in numerous conclusions. In the study period, food imports followed a global growth trend with alternating periods of contrasting developments. In the countries covered by this study, the openness of trade in food was higher than that of global imports and followed a growth trend. The singularities of the development of the agri-food sector were reflected in decreasing values of the exports-to-imports ratio, and were decisive for the positive growth rate of per capita agri-food output. According to the analysis of relationships between changes in trade levels and selected food security indicators, imports proved to be positively correlated with physical and economic availability, and negatively correlated with stability. Based on the results, a general conclusion may be drawn that economic growth resulted in structural changes which contributed to improving access to food. |
Abstract | |
Cytowanie | Jaworska M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n2_s245.pdf |
|
|
10. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2017 |
|
Stawicka E. CSR w kontekście zrównoważonego rozwoju sektorarolno-spożywczego
Autor | Ewa Stawicka |
Tytuł | CSR w kontekście zrównoważonego rozwoju sektorarolno-spożywczego |
Title | CSR in the context of sustainable development of the agri-food sector |
Słowa kluczowe | społeczna odpowiedzialność, rolnictwo, agrobiznes, zrównoważony rozwój |
Key words | social responsibility, agriculture, agribusiness, sustainable development |
Abstrakt | W artykule przedstawiono charakterystykę polskiego sektora rolno-spożywczegow kontekście zrównoważonego rozwoju. Celem artykułu było podkreślenie mocnych i słabychstron w sektorze rolno-spożywczym w aspekcie dążenia do założeń zrównoważonego rozwoju.Społeczna odpowiedzialność w obszarach: rynek, środowisko, społeczeństwo i pracownicy toelementy sprzyjające realizacji 17 zrównoważonych celów. W sektorze rolno-spożywczym działaniaw kierunku społecznej odpowiedzialności są w fazie rozwoju, pojawia się jednak corazwięcej dobrych praktyk. |
Abstract | The article presents the characteristics of the Polish agri-food sector in the context of socialresponsibility in agribusiness. The aim of the article was to highlight the strengths and weaknessesin the agri-food sector in terms of striving for the assumptions of sustainable development. Socialresponsibility in the areas of: market, environment, society and employees are elements conducive tothe implementation of 17 sustainable goals. In the agri-food sector, activities towards social responsibilityare under development, but there are more and more good practices. |
Cytowanie | Stawicka E. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2017_n8_s93.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Pawlak K. Importance and Comparative Advantages of the EU and US Agri-food Sector in World Trade in 1995-2015
Autor | Karolina Pawlak |
Tytuł | Importance and Comparative Advantages of the EU and US Agri-food Sector in World Trade in 1995-2015 |
Title | |
Słowa kluczowe | international competitiveness, comparative advantages, export specialisation, agri-food products, world trade, the EU, the US |
Key words | |
Abstrakt | The aim of the paper was to examine the evolution of the importance and comparative advantages of the EU and US agri-food sector in world trade in 1995-2015. The research is based on data from UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) resources. The following indicators were used in the comparative advantage analysis: Balassa’s Revealed Comparative Advantage (RCA), Vollrath’s Revealed Competitiveness (RC), the Revealed Symmetric Comparative Advantage (RSCA), and the Lafay’s Trade Balance Index (TBI). In 1995-2015, the EU countries and the US were the largest players of world trade in agri-food products. The EU countries held comparative advantages in the global market as regards exports of products of animal origin whereas the exports of cereals, preparations of cereals, oilseeds and oleaginous fruits and meat products were the source of revealed comparative advantages for the US. Both the EU countries and the US reached high comparative advantages in trade in those assortment groups which corresponded to their highest shares in global exports and generated a high, consistently increasing positive trade balance. Therefore, their comparative advantages were the source of their favourable export specialisation profile, which is consistent with the classical comparative costs principle. |
Abstract | |
Cytowanie | Pawlak K. (2017) Importance and Comparative Advantages of the EU and US Agri-food Sector in World Trade in 1995-2015 .Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 4: 236-248 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n4_s236.pdf |
|
|
12. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Pera J. Linear and Non-linear Relationships Between Shares of the Agri-food Industries of the Warsaw Stock Exchange. Risk Aspect
Autor | Jacek Pera |
Tytuł | Linear and Non-linear Relationships Between Shares of the Agri-food Industries of the Warsaw Stock Exchange. Risk Aspect |
Title | |
Słowa kluczowe | shares, risk, causal linear relationship, non- causal linear relationship, agri-food industry |
Key words | |
Abstrakt | Despite a wide range of research on the agricultural market conducted so far, relatively little attention has been devoted to a comprehensive analysis of linear and non-linear causality in relation to the entire agri-food sector in Poland, in the context of risk. The objective of this study is therefore to analyze the linear and non-linear relationships between shares of WSE's agri-food industry sectors in terms of risk. The study covered three sectors of agri-food sector currently existing on the WSE (29 listed companies): Foods (21 listed companies), Agricultural Production and Fisheries (5 listed companies) and Food and Foodstuffs and fast-trafficking foodstuffs (3 listed companies). The existence of linear relationships was verified using the test procedure proposed by Hong, Liu, Wang and Łęt, while non-linear relationships were verified using the Diks-Panchenko, Orzeszko and Osińska tests’s. The study was carried out on the basis of data from companies of the agri-food industry listed on the Warsaw Stock Exchange in the period from 1 May 2010 to 1 May 2017. The chosen research methodology was dictated by the correlation with investment risk on the WSE. The strongest and most enduring dependencies have been found in the agricultural and fisheries sectors. In the foodstuff sector and the fast-marketable sector, the risk of investment in the listed companies was temporary. |
Abstract | |
Cytowanie | Pera J. (2017) Linear and Non-linear Relationships Between Shares of the Agri-food Industries of the Warsaw Stock Exchange. Risk Aspect.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 4: 249-262 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n4_s249.pdf |
|
|
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2016 |
|
Horbowiec B., Zawojska A. Ryzyko cenowe na rynku produktów rolno-żywnościowych: źródła, skutki i sposoby zarządzania
Autor | Beata Horbowiec, Aldona Zawojska |
Tytuł | Ryzyko cenowe na rynku produktów rolno-żywnościowych: źródła, skutki i sposoby zarządzania |
Title | Price risk in agri-food market: sources, effects and managing methods |
Słowa kluczowe | ryzyko cenowe, sektor rolno-żywnościowy, produkty rolne |
Key words | price risk, agri-food sector, agricultural products |
Abstrakt | Celem artykułu jest zidentyfikowanie przyczyn i skutków ryzyka cenowego występującego na rynku produktów rolno-żywnościowych, jak też sposobów jego ograniczania. Zastosowano metodę studium literatury naukowej oraz analizy statystycznej bazującej na danych GUS przy wykorzystaniu współczynników zmienności indeksów cen rolniczej produkcji globalnej oraz indeksów cen skupu wybranych produktów rolnych w Polsce w latach 1995–2013. Badania własne potwierdzają uzyskane przez innych autorów wyniki, że większe wahania cenowe występują w przypadku produkcji roślinnej niż zwierzęcej. Przegląd badań empirycznych wskazał, że zmienność cen nakładów i produktów rolnych jest transmitowana wzdłuż łańcucha dostaw żywności, przez co wszyscy jego uczestnicy narażeni są na ryzyko cenowe. Reakcją na niepewność i ryzyko mogą być zarówno instrumenty stabilizacji rynków rolnych, jak też prywatne i publiczne zarządzanie ryzykiem. |
Abstract | This paper aims to identify the causes and consequences of price risk in agri-food market as well as its mitigation methods. The research uses the scientific literature review approach and statistical analysis, applying the coefficients of variation of price indices for the global agricultural production and for the procurement of particular agricultural products in Poland over the period from 1995 to 2013. The price data is derived from the Central Statistical Office of Poland (GUS). Our study confirms the findings of other investigators that crop production is characterised by larger price fluctuations than animal production. An overview of empirical research shows that the volatility of agricultural input and output prices is transmitted along the food supply chain, thus exposing all its participants to price risk. In order to response to agricultural price uncertainty and volatility, instruments stabilizing agricultural markets as well as public and private risk management tools can be applied. |
Cytowanie | Horbowiec B., Zawojska A. (2016) Ryzyko cenowe na rynku produktów rolno-żywnościowych: źródła, skutki i sposoby zarządzania.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 115: 37-57 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2016_n115_s37.pdf |
|
|
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2016 |
|
Maśniak J. Ceny w sektorze rolno-żywnościowym w warunkach cyklu koniunkturalnego
Autor | Jacek Maśniak |
Tytuł | Ceny w sektorze rolno-żywnościowym w warunkach cyklu koniunkturalnego |
Title | Prices in the agri-food sector in the conditions of business cycle |
Słowa kluczowe | austriacka szkoła ekonomii, cykl koniunkturalny, struktura cen, sektor rolno-żywnościowy. |
Key words | Austrian school of economics, business cycle, price structure, agri-food sector. |
Abstrakt | Celem artykułu była weryfikacja hipotezy wynikającej z austriackiej teorii cyklu koniunkturalnego, |
Abstract | The aim of the article was to verify the hypothesis derived from the Austrian business cycle theory that the prices of goods produced in sectors which are most distant from consumers fluctuate more than the prices of consumption goods. A study carried out for the agri-food sector in the years 2001–2014 showed that the price of agricultural raw materials (agricultural market output) and natural resources (agricultural land) fluctuate more than prices of food products. The prices of fixed assets were relatively stable, which should not happen according to the business cycle theory. |
Cytowanie | Maśniak J. (2016) Ceny w sektorze rolno-żywnościowym w warunkach cyklu koniunkturalnego.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 113: 5-16 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2016_n113_s5.pdf |
|
|
15. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Horin N., Krzyżanowski J. Konkurencyjność ukraińskiego sektora rolno-spożywczego na unijnym rynku po utworzeniu strefy wolnego handlu UE-Ukraina
Autor | Nataliya Horin, Julian Krzyżanowski |
Tytuł | Konkurencyjność ukraińskiego sektora rolno-spożywczego na unijnym rynku po utworzeniu strefy wolnego handlu UE-Ukraina |
Title | Competitiveness of the Ukrainian agri-food sector in the EU market under the EU-Ukraine free trade agreement |
Słowa kluczowe | handel produktami rolno-spożywczymi, umowa o strefie wolnego handlu, wskaźnik Grubela i Lloyda, ujawnione przewagi komparatywne |
Key words | trade in agri-food products, free trade agreement, Grubel-Lloyd index, revealed comparative advantages |
Abstrakt | W artykule podjęto próbę ocenienia zmiany warunków prowadzenia handlu produktami rolno-spożywczymi UE z Ukrainą po wejściu w życie umowy o SWH. Odnotowano wyraźny wzrost oszczędności ukraińskich eksporterów wskutek zniesienia barier handlowych. Analizowano intensywność handlu produktami rolno-spożywczymi między Ukrainą, Polską i UE wykorzystując wskaźnik Grubela-Lloyda. Ustalono, że większa część wymiany w sektorze rolno-spożywczym pomiędzy Ukrainą a UE odbywa się w ramach handlu wewnątrzbranżowego, a w poszczególnych grupach produktów istnieje tendencja do wzrostu intensywności handlu wewnątrzbranżowego, szczególnie w handlu pomiędzy Ukrainą i Polską. Na podstawie wyników przeprowadzonych obliczeń wskaźnika ujawnionych przewag komparatywnych według grup towarów SITC 0-1 ujawniono przewagi komparatywne w wymianie handlowej produktami rolno-spożywczymi zarówno Ukrainy z Polską i UE, jak Polski z Ukrainą i UE. |
Abstract | The article attempts to evaluate the changes in the terms and conditions of agri-food trade between the EU and Ukraine after the entering into the force of the EU-Ukraine free trade agreement. The significant increase of savings for Ukrainian exporters as a result of the elimination of trade barriers is being noted. In order to analyze the intensity of agri-food trade between Ukraine, Poland and the EU, Grubel-Lloyd index is calculated. It is indicated that the greater part of the agri-food trade between Ukraine and the EU takes place in the framework of intra-industry trade. A tendency to increase of the intensity of intra-industry trade for particular groups of agri-food products, especially in case of bilateral agri-food exchange between Ukraine and Poland. By calculating of Balassa’s index of revealed comparative advantage of agri-food export according to SITC (0-1), the comparative advantages in agri-food trade both for Ukraine with Poland and the EU, and for Poland with Ukraine and the EU are determined. |
Cytowanie | Horin N., Krzyżanowski J. (2016) Konkurencyjność ukraińskiego sektora rolno-spożywczego na unijnym rynku po utworzeniu strefy wolnego handlu UE-Ukraina.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 1: 85-94 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n1_s85.pdf |
|
|
16. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Domańska K., Nowak A. Pozycja konkurencyjna państw członkowskich Unii Europejskiej w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi
Autor | Katarzyna Domańska, Anna Nowak |
Tytuł | Pozycja konkurencyjna państw członkowskich Unii Europejskiej w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi |
Title | The Competitive Position of European Union Member States in Foreign Trade in Agri-food Products |
Słowa kluczowe | Unia Europejska, sektor rolno-spożywczy, konkurencyjność, handel zagraniczny |
Key words | European Union, agri-food sector, competitiveness, foreign trade |
Abstrakt | Celem opracowania jest ocena pozycji konkurencyjnej państw członkowskich UE w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi w latach 2004, 2009 i 2014. Znaczenie tych badań wynika z faktu, że handel zagraniczny stanowi największą i najważniejszą część międzynarodowych stosunków gospodarczych. Analizę przeprowadzono w oparciu o następujące wskaźniki pozycji w międzynarodowej wymianie towarowej: indeks relatywnej komparatywnej przewagi eksportu (RCA), wskaźnik pokrycia importu eksportem (Lafaya) oraz wskaźnik handlu wewnątrzgałęziowego (Grubela-Lloyda). W pracy wykorzystano dane EUROSTAT. Przeprowadzone badania wykazały, że w badanych latach najwyższą pozycję konkurencyjną wśród nowych państw członkowskich UE w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi osiągała Litwa, Bułgaria, Polska i Łotwa. Spośród państw „starej 15” zdecydowanym liderem okazała się Holandia. |
Abstract | This paper identifies and examines the competitive position of European Union member states in foreign trade in agri-food products in 2004, 2009 and 2014. The survey is significant because foreign trade is the greatest and most important part of international economic relations. An analysis was carried out based upon indicators of the position in international goods exchange as follows: Revealed Comparative Advantage Index (RCA), export-import coverage ratio (Lafaya) and index of intra-industry trade (Grubela-Lloyda). The paper used data from EUROSTAT. The survey showed that in the examined years the following countries gained the highest competitive position among new member states of EU in foreign trade in agri-food products: Lithuania, Bulgaria, Poland and Latvia. Among the countries of the “old 15” member states, Holland was the leader. |
Cytowanie | Domańska K., Nowak A. (2016) Pozycja konkurencyjna państw członkowskich Unii Europejskiej w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 3: 67-76 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n3_s67.pdf |
|
|
17. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Rosińska-Bukowska M. Chiński rynek rolno-spożywczy – możliwości rozwoju eksportu polskiej żywności
Autor | Magdalena Rosińska-Bukowska |
Tytuł | Chiński rynek rolno-spożywczy – możliwości rozwoju eksportu polskiej żywności |
Title | Chinese Market of Agricultural Products – Possibilities of Development for Polish Agri-Food Export |
Słowa kluczowe | handel rolno-spożywczy, żywność, handel Polska-Chiny, rolnictwo |
Key words | agri-food trade, food, trade Poland-China, agriculture |
Abstrakt | Celem artykułu jest próba oceny możliwości rozwoju polskiego eksportu rolno-spożywczego do Chin w efekcie zmian, jakie dokonały się w ostatnich latach w chińskim modelu konsumpcyjnym. Scharakteryzowano potencjał polskiego sektora rolno-spożywczego (produkcję oraz eksport na tle partnerów z UE). Punktem wyjścia badania jest charakterystyka gospodarki i społeczeństwa Chin. Zarysowanie kierunków zmian w chińskim modelu konsumpcyjnym uznano bowiem za konieczność przy ocenie realnych szans dla rozwoju polskiego eksportu. W drugiej części artykułu skoncentrowano się na wielkości i strukturze popytu na artykuły rolno-spożywcze, których eksportem jest zainteresowana Polska (produkty mleczarskie i mięsne) oraz obecnym sposobie zaspokajania go. W ostatniej części zaprezentowano dane dotyczące polskiego eksportu rolno-spożywczego do Chin oraz podjęto próbę oceny potencjalnych możliwości jego rozwoju. |
Abstract | The aim of the study is to assess the development potential of Polish agri-food exports to China due to the changes that have occurred in recent years in the Chinese model of consumption. It characterized the potential of the Polish agri-food sector (production and exports, compared to EU partners). The study assumed that the starting point is the necessity to characterize the economy and society of China. Trends in the Chinese model of consumption are shown first. The next section focuses on the size and structure of demand for agri-food products that Poland is interested in exporting (dairy products and meat), and the present method of satisfying that demand. The last part of the article presents data concerning Polish agri-food exports to China and attempts to assess the potential of its development. |
Cytowanie | Rosińska-Bukowska M. (2016) Chiński rynek rolno-spożywczy – możliwości rozwoju eksportu polskiej żywności.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 2: 289-302 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n2_s289.pdf |
|
|
18. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Malchar-Michalska D. Mechanizm cenowy w powiązaniach kontraktowych z perspektywy teorii agencji. Przykład koordynacji transakcji na rynku ziemniaka między grupami producentów rolnych a rynkiem spożywczym
Autor | Dominika Malchar-Michalska |
Tytuł | Mechanizm cenowy w powiązaniach kontraktowych z perspektywy teorii agencji. Przykład koordynacji transakcji na rynku ziemniaka między grupami producentów rolnych a rynkiem spożywczym |
Title | Agency Theory Approach to the Price Mechanism in Contracts. The Transaction Coordination on the Potato Market between Agricultural Producers’ Groups and Food Sector |
Słowa kluczowe | kontrakty, pionowa koordynacja transakcji, mechanizm cenowy, grupy producentów rolnych |
Key words | contracts, vertical transaction coordination, price mechanism, agricultural producers’ groups |
Abstrakt | Kontrakty stanowią jedną z form pionowej koordynacji transakcji w agrobiznesie. Kluczowym aspektem umów jest odpowiednie motywowanie stron do właściwego działania oraz optymalny wybór kontrahentów. Może to się odbywać poprzez ustanowienie odpowiedniej formuły cenowej. Koncepcją teoretyczną umożliwiającą badanie tych problemów jest model pryncypał–agent w ramach teorii agencji. Celem głównym przeprowadzonych badań była identyfikacja powiązań kontraktowych między grupami producentów rolnych a pierwszym odbiorcą. Celem szczegółowym było rozpoznanie formuły cenowej. Przedmiotem badań były kontrakty między grupami producentów rolnych na rynku ziemniaka a pierwszym odbiorcą w 2014 r., dlatego zastosowano metodę studium przypadku, natomiast same dane zostały pozyskane w toku wspomaganego komputerowo wywiadu telefonicznego (w okresie marzec–maj 2015 r.). W badanych jednostkach cała sprzedaż była realizowana poprzez kontrakty. Głównym odbiorcą były zakłady przetwórcze. Dominującym systemem płatności była cena stała. |
Abstract | Contracts are one of the main forms of the vertical transaction coordination. Key aspect of contractual relationships are adequate motivation and selection of partners. It can be done through a price mechanism. The theoretical concept applied for this kind of research is the principal–agent model (the agency theory). The main goal was to identify contract existing in transactions between producers’ organizations and agri-food sector. Consequently, the specific goal was to recognize the price formula in contracts. The research was focused on contracts signed in 2014 between groups operating on the potato market and their first buyers, so that is why the author has used the case study as the main research method, while the survey (collection of primary data) was conducted in the period March–May 2015 through the Computer Assisted Telephone Interview. The main first buyer of producers’ groups were processing plants. Almost all of groups used to sell their outputs through contracts. The fixed price was the most frequently used price formula in contractual relationship. |
Cytowanie | Malchar-Michalska D. (2016) Mechanizm cenowy w powiązaniach kontraktowych z perspektywy teorii agencji. Przykład koordynacji transakcji na rynku ziemniaka między grupami producentów rolnych a rynkiem spożywczym.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 3: 271-281 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n3_s271.pdf |
|
|
19. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2014 |
|
Nasalski Z., Wierzejski T. Rola klastrów w procesie internacjonalizacji polskiego sektora rolno-spożywczego
Autor | Zbigniew Nasalski, Tomasz Wierzejski |
Tytuł | Rola klastrów w procesie internacjonalizacji polskiego sektora rolno-spożywczego |
Title | The Role of Clusters in the Internationalization Process of Polish Agri-food Sector |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Nasalski Z., Wierzejski T. (2014) Rola klastrów w procesie internacjonalizacji polskiego sektora rolno-spożywczego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 14(29), z. 2: 238-246 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2014_T14(29)_n2_s238.pdf |
|
|
20. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Borkowski B., Krawiec M. Modele zarządzania ryzykiem inwestycji kapitałowych w sektorze rolno-spożywczym
Autor | Bolesław Borkowski, Monika Krawiec |
Tytuł | Modele zarządzania ryzykiem inwestycji kapitałowych w sektorze rolno-spożywczym |
Title | MODELS FOR MANAGING RISK OF CAPITAL INVESTMENTS IN AGRI-FOOD SECTOR |
Słowa kluczowe | inwestowanie w towary, dywersyfikacja portfela, model Markowitza |
Key words | commodity investments, portfolio diversification, Markowitz model |
Abstrakt | Powszechnie uważa się, że włączenie towarów do portfela, złożonego z akcji i obligacji, pozwala osiągnąć korzyści z dywersyfikacji. Celem niniejszej pracy była analiza możliwości dywersyfikacji portfela akcji za pomocą pośrednich form inwestowania w towary (akcji spółek branży towarowej i towarowych kontraktów terminowych). Zbudowano kilka portfeli inwestycyjnych: portfel 1, zawierający akcje 5 spółek, których działalność nie wiąże się z sektorem towarowym; portfel 2, obejmujący akcje 5 spółek branży towarowej (w tym firm przetwórstwa spożywczego); portfel 3, zawierający kontrakty terminowe opiewające na 5 różnych towarów (w tym na towary rolne) i portfel 4, składający się z 15 analizowanych walorów. Aby ustalić strukturę portfeli, zastosowano klasyczne podejście Markowitza. Wyniki pokazały, że włączenie towarów do portfela akcji zmniejsza ryzyko portfela i zwiększa oczekiwaną stopę zwrotu. |
Abstract | It is commonly believed that adding commodities to an portfolio of stocks or bonds allows to obtain diversification benefits. The aim of the paper was to analyze possibilities of portfolio diversification by the use of indirect commodity investments (stocks of commodity-related companies and commodity futures). We estimate several portfolios: portfolio 1 that includes 5 stocks of companies whose business activity is unrelated to commodity sector, portfolio 2 containing 5 stocks of commodity-related companies (including food processing enterprises), portfolio 3 consisting of futures contracts on 5 different commodities (including contracts on agricultural items), and portfolio 4 comprising 15 considered assets. In order to set portfolio structures, classical Markowitz approach is applied. Results show that adding commodities to a stock portfolio yields in reducing portfolio risk and increasing portfolio expected return. |
Cytowanie | Borkowski B., Krawiec M. (2013) Modele zarządzania ryzykiem inwestycji kapitałowych w sektorze rolno-spożywczym.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 64-78 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s64.pdf |
|
|