1. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Podstawka M., Podstawka Ł. TAXATION OF AGRICULTURAL ACTIVITY IN POLAND: THE CURRENT STATE AND FUTURE PROSPECTS
Autor | Marian Podstawka, Łukasz Podstawka |
Tytuł | TAXATION OF AGRICULTURAL ACTIVITY IN POLAND: THE CURRENT STATE AND FUTURE PROSPECTS |
Title | Stan i perspektywy opodatkowania działalności rolniczej w Polsce |
Słowa kluczowe | farm, agricultural activity, agricultural tax, forestry tax, property tax, income tax, revenue tax, level of income taxation, level of revenue taxation |
Key words | gospodarstwo rolne, działalność rolnicza, podatek rolny, podatek leśny, podatek od nieruchomości, podatek dochodowy, podatek od przychodów, stopień opodatkowania dochodów, przychodów |
Abstrakt | This study is a response to an ongoing debate on changes in the taxation of agricultural income. The current taxes applicable to farms in Poland do not concern income per se – they are property taxes which include: agricultural tax on land, forestry tax and property tax. Although these taxes do not refer to agricultural income, they are paid by it. It is important, therefore, to know how much this income is reduced by these taxes. Studies show that it is about 10%. Therefore, when a new income tax structure is introduced, its rate should not exceed 10%. The calculation of farm income in Poland will encounter many problems, such as establishing a catalogue of costs, which will include depreciation. In order to include it when calculating income, the present value of a farm’s fixed assets should first be established, which may encounter major substantive and organizational difficulties. More problems will surely follow, such as: dividing costs between household and agricultural holding, determining what a fixed asset is in the case of a farm, etc. It seems that calculating farm income is unavoidable. On the one hand, it is necessary for the potential introduction of income tax. On the other hand, having recognized the income situation of farms, one could resign from estimating losses caused by drought or other unfortunate events. Compensation could be granted due to income losses. This would be a clearer, more obvious and objective criterion. According to current practices, losses caused by unfortunate events (e.g. drought) do not always translate into losses in agricultural income, given that these losses are not always objectively estimated by the committees appointed by provincial governors. In the case of income losses, agricultural accounting data guarantee their objective appraisal. The aim of the paper is to evaluate the current situation regarding the taxation of agricultural activity and to present proposals for potential changes in the taxation of agricultural activity. Two research hypotheses were put forward: 1. the current level of taxation of income and revenue from agricultural activity with agricultural tax and property tax is symbolic, 2. in order to maintain the current tax treatment, the rate of the new tax on farm income cannot be higher than 10%. The article is based on descriptive, tabular and financial analysis methods. The sources of information were literature and FADN agricultural accounting data collected by the Institute of Agricultural and Food Economics – National Research Institute in Warsaw. |
Abstract | Opracowanie wychodzi naprzeciw toczącym się dyskusjom w sprawie zmian opodatkowania dochodów pochodzących z działalności rolniczej. Aktualnie istniejące podatki, odnoszące się do gospodarstw rolnych w Polsce, nie odnoszą się do dochodów. Mają one charakter podatków majątkowych, do których należy: podatek rolny od gruntów, podatek leśny i podatek od nieruchomości. Podatki te mimo, że nie nawiązują do dochodów z działalności rolniczej, są z nich pokrywane. Ważnym jest jaką część tych dochodów pomniejszają. Z badań wynika, że jest to ok. 10%. Stąd ewentualnie we wprowadzanym nowym podatku od dochodów jego stawka nie powinna przekraczać 10%.Obliczanie dochodów gospodarstw rolnych w Polsce będzie napotykać na wiele problemów. Jednym z nich będzie ustalenie katalogu kosztów, do których zaliczać będzie się amortyzacja. Aby ją uwzględnić w obliczaniu dochodów, należy wcześniej ustalić wartość bieżącą środków trwałych, wchodzących w skład gospodarstw rolnych. Mogą temu procesowi towarzyszyć spore trudności merytoryczne i organizacyjne. To jeden z wielu problemów. Prawdopodobnie będą i inne. Zaliczyć do nich można: podział kosztów na gospodarstwo domowe i gospodarstwo rolne, ustalenie co jest środkiem trwałym w gospodarstwie rolnym itp. Wydaje się, że liczenie dochodów w gospodarstwach rolnych jest nie uniknione. Z jednej strony jest to niezbędne dla ewentualnego wprowadzeniu podatku dochodowego. Z drugiej strony mając rozpoznaną sytuację dochodową gospodarstw rolnych można by zrezygnować z szacowania strat spowodowanych przez suszę, czy innymi zdarzeniami losowymi. Tytułem otrzymania rekompensat byłyby straty dochodów. Jest to kryterium bardziej klarowne oczywiste i obiektywne. Dotychczasowa praktyka wskazuje, że nie zawsze straty spowodowane zdarzeniami losowymi (suszę) przekładają się na straty w dochodach rolniczych. Zważywszy, że straty te nie zawsze są obiektywnie szacowane przez powoływane przez wojewodów komisje. W przypadku strat w dochodach, dane rachunkowości rolnej są gwarantem ich obiektywnej oceny.Celem opracowania jest dokonanie oceny aktualnej sytuacji dotyczącej opodatkowania działalności rolniczej oraz przedstawienie propozycji ewentualnych zmian w opodatkowaniu działalności rolniczej. Przyjęto dwie hipotezy badawcze: 1. Aktualny stopień opodatkowania dochodów, przychodów z działalności rolniczej podatkiem rolnym, podatkiem od nieruchomości jest symboliczny, 2. Dla zachowania dotychczasowego ujęcia podatkowego stawka nowego podatku od dochodów gospodarstw rolnych nie może przekraczać 10%. W artykule wykorzystano metody analizy opisowej, tabelarycznej i analizy finansowej. Źródłem informacji była literatura oraz dane rachunkowości rolnej FADN gromadzone przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie. |
Cytowanie | Podstawka M., Podstawka Ł. (2020) TAXATION OF AGRICULTURAL ACTIVITY IN POLAND: THE CURRENT STATE AND FUTURE PROSPECTS.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 24(73): 177-188 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2020_n73_s177.pdf |
|
|
2. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2020 |
|
Balińska A., Gabryjończyk P., Zawadka J. SOURCES OF INFORMATION ON PRO-ECOLOGICAL BEHAVIOUR OF STUDENTS OF THE FACULTY OF ECONOMICS OF THE WULS-SGGW
Autor | Agata Balińska, Piotr Gabryjończyk, Jan Zawadka |
Tytuł | SOURCES OF INFORMATION ON PRO-ECOLOGICAL BEHAVIOUR OF STUDENTS OF THE FACULTY OF ECONOMICS OF THE WULS-SGGW |
Title | |
Słowa kluczowe | pro-ecological behaviour, students, media, information sources |
Key words | |
Abstrakt | The research aimed to verify the sources of information used by students of the Faculty of Economics of the Warsaw University of Life Sciences - SGGW (WULS-SGGW) in shaping their ecological attitudes. The research issues have been reduced to answering the following questions: 'which sources of information on the desired pro-ecological behaviour were most often indicated by the respondents?' and 'is there too much information on appropriate behaviour towards nature in the public space?'. The survey technique as used in empirical research. The sample consisted of 119 students of all fields, levels, and forms of study at the Faculty of Economics of the WULS-SGGW. The research shows that this information was rather easily accessible to the respondents, and the main source as social media and internet portals. In the opinion of the respondents, the analysed issues are not excessively exposed in the media, as evidenced by the limited traceability of pro--environmental campaigns. |
Abstract | |
Cytowanie | Balińska A., Gabryjończyk P., Zawadka J. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2020_n4_s17.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2020 |
|
Babuchowska K. Wpływ zniesienia kwot mlecznych na funkcjonowanie gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka
Autor | Karolina Babuchowska |
Tytuł | Wpływ zniesienia kwot mlecznych na funkcjonowanie gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka |
Title | Impact of the Abolition of Milk Quotas on the Functioning of Dairy Farms |
Słowa kluczowe | produkcja mleka, gospodarstwa rolne, zniesienie kwot mlecznych |
Key words | dairy production, farms, the abolition of milk quotas |
Abstrakt | Rynek mleka od początku integracji europejskiej należał do najbardziej uregulowanych. Jednym w kluczowych instrumentów, które miały zapewnić jego stabilizację były wprowadzone w 1984 r. kwoty mleczne. Dążąc do większej liberalizacji rynku mleka UE zdecydowała o zniesieniu od 1 kwietnia 2015 r. limitów produkcji. Fakt ten znacząco zmienił warunki funkcjonowania gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka. Celem artykułu była próba ukazania jak zniesienie limitowania produkcji mleka wpłynęło na funkcjonowanie polskich gospodarstw mleczarskich. Podstawowym źródeł informacji były wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród 1047 właścicieli gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka. Informacje te uzupełniono danymi Agencji Rynku Rolnego, Głównego Urzędu Statystycznego oraz Eurostat. W opinii ponad połowy respondentów na skutek likwidacji w 2015 r. kwot mlecznych pogorszyła się sytuacja ich gospodarstwa. Wynikało to przede wszystkim z niskich cen mleka, które wpłynęły na obniżenie opłacalności produkcji. Z tego względu aż 62% badanych było zdania, że na rynku mleka powinien być większy stopień interwencji. |
Abstract | The milk market was one of the most regulated since the beginning of European integration. One of the key instruments to stabilize this market was milk quota. It was introduced in 1984. Aiming at greater milk market liberalization, the EU decided to lift limits of the production from 1 April 2015. This fact significantly changed the operating conditions of dairy farms. The aim of the article was to show how the implementation (along with Poland's accession to the EU), and then the abolition of milk production, affected the situation of Polish dairy farms. The primary sources of information were the results of a survey in 1047 dairy farm owners operating throughout the country. This information was supplemented by Agriculture Market Agency and Milk Market Observatory data. In the opinion of more than half of the respondents, as a result of the abolition of milk quotas in 2015, the situation of their farms worsted. This fact was primarily due to the low prices of raw milk, which was driven by lower efficiency of production. As a result, 62% of the respondents believed that there should be a greater degree of intervention on the milk market. |
Cytowanie | Babuchowska K. (2020) Wpływ zniesienia kwot mlecznych na funkcjonowanie gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 20(35), z. 1: 5-14 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2020_T20(35)_n1_s5.pdf |
|
|
4. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2019 |
|
Krasowicz S., Matyka M. THE ROLE OF ECONOMIC EVALUATION IN AGRICULTURAL RESEARCH
Autor | Stanisław Krasowicz, Mariusz Matyka |
Tytuł | THE ROLE OF ECONOMIC EVALUATION IN AGRICULTURAL RESEARCH |
Title | |
Słowa kluczowe | economics, evaluation, role, agricultural research, major problems |
Key words | |
Abstrakt | On the example of the Institute of Soil Science and Plant Cultivation – State Research Institute in Puławy, thescope and importance of economic assessment in agricultural research are presented.As sources of information, IUNG-PIB reports and reports as well as selected publications were used. It wasfound that economic assessment enables and facilitates the selection of solutions offered in agricultural practice.Its scope is constantly expanding. It also plays an important role in decision-making processes related tothe selection of the management system and a specific variant of production technology on the farm. It alsoallows explaining many changes and tendencies in agriculture under the influence of the Common AgriculturalPolicy. |
Abstract | |
Cytowanie | Krasowicz S., Matyka M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2019_n3_s84.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2019 |
|
Kucharska B., Malinowska M. TRENDS IN Y GENERATION’S BEHAVIOUR ON THE FOOD MARKET
Autor | Barbara Kucharska, Mirosława Malinowska |
Tytuł | TRENDS IN Y GENERATION’S BEHAVIOUR ON THE FOOD MARKET |
Title | |
Słowa kluczowe | generation Y, consumer behaviour, food market, trends |
Key words | pokolenie Y, zachowania konsumentów, rynek żywności, trendy |
Abstrakt | The aim of the article is to identify Y generation’s behaviour on the food market in the context of dominant consumer trends. The purpose of the article was accomplished by literature studies, information from branch magazines and direct research carried out by the authors of the article. Identification of consumer trends was made on the basis of secondary sources of information, using also the report Top 10 Global Consumer Trends 2019 by Euromonitor International. The report also became an inspiration to undertake direct research, which was carried out using the auditorium survey technique among representatives of the Y generation. The results of research and analysis indicate that the Y generation referred to as "yummy" is an extremely important entity on the food market - large, young, innovative , active, fast, demanding, unique and very important for the supply entities on the food market. The behaviour of this group of consumers determines contemporary trends on the market and the necessity to undertake activities consistent with these trends in terms of the offer, its availability, as well as diversity and price. |
Abstract | Celem artykułu jest identyfikacja zachowań pokolenia Y na rynku żywności kontekście dominujących trendów konsumenckich. Realizacji celu artykułu posłużyły studia literaturowe, informacje pochodzące z czasopism branżowych oraz badania bezpośrednie przeprowadzone przez autorów artykułu. Rozpoznania trendów konsumenckich dokonano na podstawie wtórnych źródeł informacji, wykorzystując również raport Top 10 Global Consumer Trends 2019 Euromonitor International. Raport stał się także inspiracją do podjęcia badań bezpośrednich, które zostały zrealizowane techniką ankiety audytoryjnej wśród przedstawicieli pokolenia Y. Wyniki przeprowadzonych badań i analiz wskazują, że pokolenie Y określane jako „mniam” to niezwykle ważny podmiot na rynku żywności – duży liczebnie, młody, innowacyjny, aktywny, szybki, wymagający, wyjątkowy oraz bardzo ważny dla podmiotów podaży na rynku żywności. To zachowania tej grupy konsumentów wyznaczają współczesne trendy na rynku i konieczność podejmowania działań zgodnych z tymi trendami w zakresie oferty, jej dostępności, a także różnorodności oraz ceny. |
Cytowanie | Kucharska B., Malinowska M. (2019) TRENDS IN Y GENERATION’S BEHAVIOUR ON THE FOOD MARKET.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 22(71): 106-119 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2019_n71_s106.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Kapusta F. Rynek warzyw w Polsce i jego powiązania międzynarodowe
Autor | Franciszek Kapusta |
Tytuł | Rynek warzyw w Polsce i jego powiązania międzynarodowe |
Title | Vegetable Market in Poland and its International Links |
Słowa kluczowe | warzywa, produkcja, plon, zbiór, przetwórstwo, pochodzenie, postęp |
Key words | vegetables, production, yield, harvest, processing, origin, progress |
Abstrakt | Celem opracowania było scharakteryzowanie: miejsca i roli roślin warzywnych w rolnictwie, zmian w ich produkcji (powierzchnia uprawy, plony, zbiory), kierunków zagospodarowania warzyw, produkcji przetworów warzywnych, obrotów handlowych z zagranicą warzywami i ich przetworami. W opracowaniu wykorzystano takie źródła informacji jak: literaturę przedmiotu badań, analizy rynkowe Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, publikacje Głównego Urzędu Statystycznego - roczniki. Zgromadzone informacje zostały opracowane i zinterpretowane przy pomocy zespołu metod, a wśród nich: statystycznej i porównawczej w formie wertykalnej. Ocenę samowystarczalności dokonano wskaźnikami technicznymi i ekonomicznymi. Stwierdzono zmniejszanie powierzchni uprawy warzyw, wzrost plonów i duże wahania w wielkości zbiorów. Bilans handlowy warzywami świeżymi i przetworami jest ogólnie dodatni; w latach 2010 i 2011 ujemny. Występuje dodatnie saldo obrotów z krajami UE-12 oraz z krajami Wspólnoty Niepodległych Państw, chociaż od 2013 roku załamał się eksport do Rosji; wzrasta natomiast z tego kierunku import warzyw. Trwale ujemne saldo jest z krajami UE-15 i pozostałymi krajami. |
Abstract | The aim of the study was to show: the place and role of vegetable crops in agriculture, changes in their production (area of crops, yields, crops), directions of vegetable development, production of vegetable products, trade with foreign countries and their products. The paper uses such sources of information as: research literature, market analysis of the Institute of Agricultural Economics and Food Economy, publications of the Central Statistical Office – yearbooks. The collected information has been developed and interpreted using a set of methods, including statistical and comparative in vertical form. The assessment of self-sufficiency was done by technical and economic indicators. There was a decrease in the area of vegetable cultivation, the increase in yield and large fluctuations in the size of the crop. The trade balance of fresh and processed vegetables is generally positive. In years 2010 and 2011 it was negative. There is a steady positive balance of trade with the EU-12 and CIS countries, although exports from these countries have fallen since 2013 - especially Russia. On the other hand, the import of vegetables increases. The permanently negative balance is with the EU-15 and other countries. |
Cytowanie | Kapusta F. (2017) Rynek warzyw w Polsce i jego powiązania międzynarodowe.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 2: 93-105 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n2_s93.pdf |
|
|
7. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2017 |
|
Chrobocińska K., Łukiewska K., Nasalski Z. Źródła informacji i inicjatorzy w działalności innowacyjnej w gospodarstwach rolniczych
Autor | Katarzyna Chrobocińska, Katarzyna Łukiewska, Zbigniew Nasalski |
Tytuł | Źródła informacji i inicjatorzy w działalności innowacyjnej w gospodarstwach rolniczych |
Title | SOURCES OF INFORMATION AND INITIATIVES IN INNOVATIVE ACTIVITIES IN AGRICULTURAL FARMS |
Słowa kluczowe | innowacje w rolnictwie, źródła informacji o innowacjach, inicjator innowacji |
Key words | innovations in agriculture, sources of information about innovation, initiator of innovation |
Abstrakt | W opracowaniu określono najważniejsze źródła informacji o innowacjach oraz inicjatorów działalności innowacyjnej w gospodarstwach rolniczych wykorzystujących w działalności aktywa pochodzące z ZWRSP . Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że inicjatorami działań innowacyjnych byli przede wszystkim właściciele gospodarstw rolniczych. Najczęściej wskazywanymi źródłami informacji o innowacjach byli pracownicy ośrodków doradztwa rolniczego, Internet, a także kursy i szkolenia. |
Abstract | The study identified the most important sources of information on innovations and the initiators of innovative activity in agricultural holdings using assets from the ZWRSP. The results of the conducted research indicate that the initiators of innovative activities were most often owners of agricultural farms. The most popular sources of information on innovations were agricultural advisory, Internet, courses and training. |
Cytowanie | Chrobocińska K., Łukiewska K., Nasalski Z. (2017) Źródła informacji i inicjatorzy w działalności innowacyjnej w gospodarstwach rolniczych .Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 104, z. 2: 98-106 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2017_n2_s98.pdf |
|
|
8. |
Annals of Marketing Management and Economics, 2017 |
|
Gyenge B., Horváth Á. Movie consumption among Hungarian university students
Autor | Balázs Gyenge, Ádám Horváth |
Tytuł | Movie consumption among Hungarian university students |
Title | Movie consumption among Hungarian university students |
Słowa kluczowe | |
Key words | consumer behaviour, culture consumption, decision making, movie download |
Abstrakt | |
Abstract | In recent years, movie theatres have again found their footing, managing to grow audiences with exciting releases and new technologies. However, uncertainty remains as to how consumers obtain information and make decisions (be it the choice of a particulartitle or by what means it’s watched). While thwarting piracy still proves a great challenge, the issue could be approached from a different point of view: as a service problem to be solved by offering better alternatives. Following a brief look at some of the relevant literature,this paper analyzes a pilot study conducted with university students, who were asked about their movie consumption habits, focusing on the various influences and sources of information that have an effect on their decisions. |
Cytowanie | Gyenge B., Horváth Á. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | AMME_2017_n1_s13.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Borowska A. Changes and Evolutions of Beekeeping Sector in Poland between 2010-2015, in the Context of EU Adhesion
Autor | Agnieszka Borowska |
Tytuł | Changes and Evolutions of Beekeeping Sector in Poland between 2010-2015, in the Context of EU Adhesion |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | beekeeping sector, beekeepers, bee colonies, colonies, honey production |
Abstrakt | |
Abstract | Changes in the beekeeping sector in Poland in the years 2010 to 2015 with particular focus on regional differences are discussed. The situation of amateur and professional beekeepers in terms of their socioeconomic statuses with regard to number of bee colonies, productivity, number of hives per 1 km sq., losses in the bee colonies is presented. The main sources of information, including the Central Statistical Office (CSO), FAOSTAT 2016, the reports and studies of S. Pieniążek Research Institute of Pomology and Floriculture in Skierniewice Division of Apiculture in Puławy, the materials of the Polish Association of Beekeepers. The comparative and descriptive methods have been applied in the analysis of the research problem. The article shows who is the beekeepers, how is the situation in the number and structure of bee colonies by province, inform about average size of an apiary, and density of honeybee colonies (number of colonies per 2 km sq.). The fragmentation of apiaries in Poland is a factor that has direct impact on the low profitability of production, while the associated high costs, small scale of production, and lack of investment capital, significantly reduce the economic results and hinder further development. |
Cytowanie | Borowska A. (2016) Changes and Evolutions of Beekeeping Sector in Poland between 2010-2015, in the Context of EU Adhesion.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 4: 74-85 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n4_s74.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Czernyszewicz E. Uwarunkowania i perspektywy rozwoju biogospodarki w Unii Europejskiej
Autor | Eugenia Czernyszewicz |
Tytuł | Uwarunkowania i perspektywy rozwoju biogospodarki w Unii Europejskiej |
Title | Conditions and Prospects of the Development of the Bio economy in the European Union |
Słowa kluczowe | biogospodarka, czynniki rozwoju, Unia Europejska |
Key words | bioeconomy, growth factors, European Union |
Abstrakt | Obecnie świat stoi w obliczu wielu wyzwań społecznych o charakterze globalnym jak zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego, zmiany klimatu, wyczerpywanie zasobów naturalnych. Biogospodarka jako strategiczna forma działania oparta na wiedzy może sprostać tym wyzwaniom. Celem pracy było określenie uwarunkowań i perspektyw rozwoju biogospodarki w Unii Europejskiej. Przedmiotem opracowania jest biogospodarka, jej podstawy, cele, strategia, znaczenie oraz możliwości i ograniczenia rozwoju w UE. Źródło informacji stanowiły akty prawne i dokumenty Komisji Europejskiej, OECD oraz literatura przedmiotu. W pracy wykorzystano metodę przeglądu i krytycznej analizy materiałów źródłowych. Stwierdzono, że rozwojowi biogospodarki będzie sprzyjać efektywna współpraca różnych środowisk i podmiotów na rzecz wdrażania wyników badań i rozwoju proinnowacyjnej polityki. |
Abstract | At present the world is facing many global social challenges like food security, climate change and depletion of natural resources. Bioeconomy as a strategic form of action based on knowledge can meet these challenges. The aim of the study was to determine the conditions and prospects of the development of the bioeconomy in the European Union. The subject of the study is the bio-economy, its base, objectives, strategy, importance and the possibilities and limitations of its development in the EU. Sources of information were legal acts and documents of the European Commission, the OECD and literature. The work used the method of review and critical analysis of source materials. It was found that the development of the bioeconomy will foster effective cooperation of various groups and stakeholders for the implementation of the results of research and development of pro-innovation policies. |
Cytowanie | Czernyszewicz E. (2016) Uwarunkowania i perspektywy rozwoju biogospodarki w Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 3: 49-56 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n3_s49.pdf |
|
|
11. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2016 |
|
Kosieradzki M. Informacja źródłem przewag konkurencyjnych w turystyce
Autor | Mariusz Kosieradzki |
Tytuł | Informacja źródłem przewag konkurencyjnych w turystyce |
Title | Information as the source of competitive advantage in tourism |
Słowa kluczowe | informacja, informacja w turystyce, konkurencja, przewagi konkurencyjne |
Key words | information, tourist information, competition, comperative advantages |
Abstrakt | Celem artykułu jest zdefiniowanie innych niż konwencjonalne sposobów informowania o walorach i atrakcjach turystycznych oraz wskazanie informacyjnych źródeł budowania konkurencyjności. W związku z tym przedstawiono wybrane aspekty podróży i turystyki w perspektywie nauk społecznych, znaczenie informacji w rozwoju rynku turystycznego i źródła przewag konkurencyjnych w obszarze informacji. Podkreślono, że o przewagach konkurencyjnych informacji w turystyce decyduje między innymi: różnicowanie informacji, informacja wyprzedzająca, atrakcyjna wizualizacja eksponująca atrakcje turystyczne, informowanie w mediach społecznościowych, wykorzystywanie marketingu szeptanego, niekonwencjonalne informowanie w mediach masowych. |
Abstract | The aim of the article is to define other than conventional forms of providing information about tourist destinations and attractions as well as to indicate sources of information useful in building competitiveness. Thus, the paper presents the chosen aspects of travel and tourism in the perspective of social sciences, discusses the role of information in the development of travel market and the sources of competitive advantages. It concludes that competitive advantage is attributed to such factors as: differentiation of information, advance tourist information, attractive visualization of tourist sites and attractions, marketing utilizing social networking sites, word of mouth marketing and unconventional information about tourist destinations and attractions provided in mass media. |
Cytowanie | Kosieradzki M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2016_n5_s61.pdf |
|
|
12. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2015 |
|
Melaniuk E., Smarzewska A., Szepeluk A. Bezpieczeństwo edukacyjne studentów z obszarów wiejskich
Autor | Ewelina Melaniuk, Agnieszka Smarzewska, Adam Szepeluk |
Tytuł | Bezpieczeństwo edukacyjne studentów z obszarów wiejskich |
Title | konkurencyjność, teorie, koncepcje, mierniki, determinanty Theoretical and |
Słowa kluczowe | obszary wiejskie, bezpieczeństwo edukacyjne, szkoła wyższa |
Key words | rural areas, safety education, university |
Abstrakt | Uczelnie pełnią misję odkrywania i przekazywania wiedzy, rozwoju kompetencji poprzez prowadzenie badań i kształcenie studentów. Podjęcie decyzji o studiach wyższych w grupie osób z obszarów wiejskich ma na celu eliminację predyspozycji wykluczenia edukacyjnego. Celem artykułu jest budowa profilu studenta z obszaru wiejskiego z uwzględnieniem płci w kontekście zaspokajania potrzeb i aspiracji edukacyjnych, służących zapewnieniu bezpieczeństwa edukacyjnego. Przy tworzeniu profilu studenta wzięto pod uwagę tylko te cechy, w których wystąpiła zależność istotna statystycznie w odniesieniu do płci. Wyniki analiz wpisują się w badania prowadzone od lat 70. XX wieku w Polsce. Zgodność wyników badań dotyczy powodów podjęcia studiów, motywów wyboru kierunków studiów oraz źródeł informacji. |
Abstract | It is the universities’ duty to discover and transmit knowledge and competences through scientific research and educating students. Decision to undertake university studies, among people from rural areas, is aimed at eliminating the possibility of educational exclusion. The aim of the article is to build a profile of a student from rural areas, divided by gender, in the context of meeting the needs and aspirations connected with education. When creating the student profile, only those characteristics that occurred statistically significant relationship with respect to gender, were taken into account. The results correspond with research conducted since the seventies of the twentieth century in Poland. There are similar results concerning the reasons to undertake tertiary education, choice of the faculties, and sources of information concerning studies. |
Cytowanie | Melaniuk E., Smarzewska A., Szepeluk A. (2015) Bezpieczeństwo edukacyjne studentów z obszarów wiejskich.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 112: 155-165 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2015_n112_s155.pdf |
|
|
13. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2014 |
|
Holienčinová M., Nagyová Ľ., Sedliaková I. SOLUTION OF THE QUESTION OF CSR AND MARKETING CHALLENGES
Autor | Mária Holienčinová, Ľudmila Nagyová, Ingrida Sedliaková |
Tytuł | SOLUTION OF THE QUESTION OF CSR AND MARKETING CHALLENGES |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | Corporate social responsibility, sustainability, sustainable marketing |
Abstrakt | |
Abstract | The topic of sustainability has taken center stage around the world and has driven the attention and focus of a growing number of powerful voices and interests around the world. Constantly increasing competitive and social tension forces companies to find new approaches in business behaviour. Increasing needs force companies to support these demands sustainably. Initiatives of corporate social responsibility (CSR) should be incorporated into strategy in every business entity. The purpose of this paper is to determine the importance of CSR and new marketing approaches through sustainable marketing in business activities. In order to fulfill defined objectives of the paper were collected and used primary and secondary sources of information, as well as the method of interview using a questionnaire (total number of respondents was 120 agrifood entities). |
Cytowanie | Holienčinová M., Nagyová Ľ., Sedliaková I. (2014) SOLUTION OF THE QUESTION OF CSR AND MARKETING CHALLENGES.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 12(61): 43-54 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2014_n61_s43.pdf |
|
|
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2014 |
|
Gonet D., Kalinowski J. Informacje i innowacje w zarządzaniu gospodarstwami rolnymi w województwie dolnośląskim
Autor | Danuta Gonet, Julian Kalinowski |
Tytuł | Informacje i innowacje w zarządzaniu gospodarstwami rolnymi w województwie dolnośląskim |
Title | THE INFORMATION AND INNOVATIONS IN THE MANAGEMENT OF THE FARMS IN THE DOLNOŚLĄSKIE VOIVODESHIP |
Słowa kluczowe | źródła informacji, innowacje, województwo dolnośląskie, rolnicy, zarządzanie gospodarstwem |
Key words | sources of information, innovations, dolnośląskie voivodeship, farmers, farm management |
Abstrakt | W pracy, na podstawie danych pochodzących z 200 gospodarstw indywidualnych zlokalizowanych na terenie województwa dolnośląskiego, przedstawiono wpływ informacji i źródeł ich pochodzenia na innowacyjność rolników w procesie zarządzania gospodarstwem rolnym. Źródłem danych był kwestionariusz wywiadu, przeprowadzony z rolnikami w 2009 roku. W badaniach wykorzystano metodę opisową i porównawczą. Stwierdzono, że rolnicy ciągle jeszcze nie w pełni zdają sobie sprawę ze znaczenia nowoczesnych technologii informatycznych - Internetu w pozyskiwaniu informacji, wykorzystując tradycyjne źródła tj. służby doradcze i media. Wykazano, że najważniejszymi nośnikami innowacji dla rolników są informacje rynkowe, technologiczne, meteorologiczne i ekonomiczne. Na ich podstawie w zarządzaniu gospodarstwem rolnicy implementują w swoich gospodarstwach przede wszystkim innowacje technologiczne, których udział w strukturze przyjętych innowacji wynosił ponad 60%. |
Abstract | The work, based on data from 200 farms located in the province of Lower Silesia, shows the influence of information’s and their sources on adaptation of innovation by farmers in the farm management. The source of data was an interview questionnaire conducted with farmers in 2009. The study used a descriptive and comparative method. It was found, that farmers are still not fully aware of the importance of modern information technology-Internet in obtaining information, using traditional sources such as advisory services and the media. It has been shown that the most important carriers of innovation for farmers are market information, technological information’s, meteorological information’s and economic information’s. On this basis, the farmers - in farms management - implemented in their farms, primarily innovations in the sphere of production processes and technological innovations, which share in the structure of the all adopted innovations was over 60%. |
Cytowanie | Gonet D., Kalinowski J. (2014) Informacje i innowacje w zarządzaniu gospodarstwami rolnymi w województwie dolnośląskim.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 11(60): 56-64 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2014_n60_s56.pdf |
|
|
15. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2014 |
|
Zawadka J. Preferencje i zachowania osób wypoczywających w gospodarstwach agroturystycznych w sąsiedztwie Kampinoskiego Parku Narodowego
Autor | Jan Zawadka |
Tytuł | Preferencje i zachowania osób wypoczywających w gospodarstwach agroturystycznych w sąsiedztwie Kampinoskiego Parku Narodowego |
Title | Preferences and behavior of tourists vacationing in agritourist farms in the surroundings of Kampinos National Park |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | The article presents the results of research on the preferences and behaviors of people vacationing in the countryside. Surveys were conducted during the summer 2013 years among 133 tourists vacationing in agritourist farms in the surroundings of Kampinos National Park. The paper presents the characteristics and behavior of an average tourist visitor in rural areas. The reasons for choosing this form of tourism were analysed, as well as the choice of a specific offer. Moreover, the study covered sources of information about the object used by tourists, preferred ways of spending free time and expectations of diversifying and improving the offer. Finally, the determinants of behavior and expectations of tourists, such as age, education level and financial situation of the respondents was analysed. |
Abstract | |
Cytowanie | Zawadka J. (2014) Preferencje i zachowania osób wypoczywających w gospodarstwach agroturystycznych w sąsiedztwie Kampinoskiego Parku Narodowego.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 108: 133-143 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2014_n108_s133.pdf |
|
|
16. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2014 |
|
Borkowska A. Zmiany na rynku jabłek w krajach Unii Europejskiej w latach 2000–2010
Autor | Agnieszka Borkowska |
Tytuł | Zmiany na rynku jabłek w krajach Unii Europejskiej w latach 2000–2010 |
Title | Changes on the apple market in the European Union countries between 2000–2010 |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | The article presents information concerning changes undergoing on the EU market of fresh apples between 2000–2010. The author shows changes in production, consumption, foreign trade and prices, of the main stakeholders (producers, consumers, exporters and importers), including Poland. Secondary sources of information were used for the analysis, originating from Faostat 2012 and GUS data bases. The analysis was carried out under a research project (grant agreement No 3745/B/H03/2011/40), which was funded by National Science Centre. The analysis involved comparative as well as descriptive methods. |
Abstract | |
Cytowanie | Borkowska A. (2014) Zmiany na rynku jabłek w krajach Unii Europejskiej w latach 2000–2010.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 108: 159-176 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2014_n108_s159.pdf |
|
|
17. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2013 |
|
Zgajnar J. Szacowanie ryzyka dochodowego dla sektora trzody chlewnej
Autor | Jaka Zgajnar |
Tytuł | Szacowanie ryzyka dochodowego dla sektora trzody chlewnej |
Title | ESTIMATING INCOME RISK AT THE PIG SECTOR LEVEL |
Słowa kluczowe | ryzyko dochodowe, straty w dochodach, symulacja, metoda Monte Carlo |
Key words | income risk, income losses, simulation, pig sector, MCS |
Abstrakt | Zaprezentowano podejście teoretyczne dotyczące sposobu analizy pośredniej ryzyka dochodowego na poziomie sektora. Przedstawione podejście wykorzystuje różne źródła informacji, takie jak: dane na poziomie gospodarstwa, statystyki krajowe i modele analityczne, które mają pomagać w prowadzeniu prawidłowej symulacji i dawać lepszy wgląd w straty w dochodach na poziomie sektora. Kluczową informacją z każdego gospodarstwa w sektorze jest aplikacja rocznych dotacji, na podstawie której udało się zgromadzić informacje dotyczące głównych działań produkcyjnych. Na tej podstawie, a także poprzez potwierdzenie innych źródeł danych, zrekonstruowano strukturę dochodów każdego analizowanego gospodarstwa. Do symulacji ryzyka dochodowego wykorzystano metodę Monte Carlo. Ryzyko dochodowe jest symulowane na poziomie gospodarstwa, jednak wyniki przedstawione są dla grupy gospodarstw. Jest to przykład podejścia oddolnego. Symulacji dokonano wykorzystując dane sektora trzody chlewnej w Słowenii. Uzyskane wyniki sugerują, że może to być przydatne podejście do szacowania ryzyka dochodowego i wskazują na pewne ograniczenia i wady, które mogą być dalej poprawiane. |
Abstract | The paper presents a possible theoretical approach how income risk could be indirectly analysed at the sector level. This is an important step in the early development stage of eventual policies dealing with income issues. In such circumstances one should have reliable information about the characteristics of income risk faced by different groups of farms in relation to their economic size and income structure. From an information viewpoint this is very demanding and is lack of information that is often the main obstacle for such preliminary analysis. The main assumption in the approach presented is that appropriate accounting data at the farm level are not available, as the most common approach to estimate income variability per farm. The approach presented utilizes different sources of information, such as data at the farm level, national statistics and analytical models, in order to support the simulation process and to give greater insight into income losses at the sector level. The annual subsidy application is crucial information for each farm in the sector from which information about the main production activities could be gathered. On this basis, and with the support of other data sources, income structure for each farm analysed is reconstructed. To imitate income risk, potential from Monte Carlo Simulations is utilised. Possible different risks are entered as uncertain variables and are supported by different uncertain distributions, representing possible states of nature. In the current development stage they are mainly based on triangular random distributions. In such a manner income risk is simulated at the farm level; however results are summarised and presented for group of farms. Regarding this assumption, it is an example of a bottom-up approach. The tool developed is tested on data from the pig sector in Slovenia. The subsequent results suggest that this could be a useful approach for rough estimation of income risk and points out some limitations and drawbacks that could be further improved. |
Cytowanie | Zgajnar J. (2013) Szacowanie ryzyka dochodowego dla sektora trzody chlewnej.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 100, z. 4: 135-143 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2013_n4_s135.pdf |
|
|
18. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Gąsior M. Stosunek konsumentów rynku IT do zależnych i niezależnych internetowych źródeł informacji zakupowej
Autor | Marcin Gąsior |
Tytuł | Stosunek konsumentów rynku IT do zależnych i niezależnych internetowych źródeł informacji zakupowej |
Title | CONSUMERS’ ATTITUDE TOWARDS DEPENDENT AND INDEPENDENT INTERNET SOURCES OF INFORMATION |
Słowa kluczowe | zachowanie konsumenta, źródła informacji, segmentacja |
Key words | consumer behavior, information, information sources, segmentation |
Abstrakt | Zachowanie konsumenta, czyli wszelka aktywność podejmowana w trakcie nabywania, użytkowania i pozbywania się dóbr i usług, jest kształtowane i warunkowane przez szereg czynników, zarówno zewnętrznego, jak i wewnętrznego charakteru. Jednym z najważniejszych z nich jest płynąca z otoczenia informacja, umożliwiająca w szczególności ocenę alternatyw oraz dokonanie wyboru. W obrębie niniejszego artykułu, w oparciu o przeprowadzone badanie konsumentów rynku IT, poddano dyskusji postrzeganie przez potencjalnych nabywców różnych, dostępnych form informacji, skłonność do ich wykorzystania, a także kryteria oceny przydatności. W oparciu o przedstawione zmienne podjęta została także próba klasyfikacji konsumentów – wyodrębnienia grup o zbliżonym stosunku do informacji zakupowej. |
Abstract | Consumer behaviour, defined as a set of activities people undertake prior to and while obtaining, consuming, and disposing of products and services is shaped and influenced by a significant number of factors, both external and internal. There is no denying that information should be considered as one of the most important of these determinants, since it enables consumers to build and evaluate a set of alternatives and, as a consequence, make a more or less rational decision. This article, based on a survey of polish IT market consumers’, discusses buyers’ perception of different, available forms of information, their willingness to include those forms in decision making processes as well as consumers’ criteria for evaluating their usefulness. Additionally, aforementioned variables were employed in an attempt to reveal, using cluster analysis, similarities between different categories of consumers in terms of their approach to information sources and gathering. |
Cytowanie | Gąsior M. (2013) Stosunek konsumentów rynku IT do zależnych i niezależnych internetowych źródeł informacji zakupowej.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 205-213 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s205.pdf |
|
|
19. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2012 |
|
Perepeczko B. Postawy proekologiczne mieszkańców wsi i ich uwarunkowania
Autor | Barbara Perepeczko |
Tytuł | Postawy proekologiczne mieszkańców wsi i ich uwarunkowania |
Title | PRO-ENVIRONMENTAL ATTITUDES OF RURAL RESIDENTS AND THEIR DETERMINANTS |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The text contains selected results of empirical studies diagnosing environmental awareness and attitudes of rural residents in the area of the (so-called) Polish Green Lungs of the European Ecological Network Natura 2000. Among the formal and informal sources of information and incentives to foster pro-environmental attitudes – one focuses on education, which is particularly difficult. In order to deepen and disseminate the environmental attitudes there is a need of an increased effort and a variety of stimuli, supporting factors and fixatives. Coherent administrative, economic, legal and educational stimuli are needed: coupled in time and organized in the way, which ensures synergies in the form of the desired pro-ecological attitudes of residents – one of the pillars of sustainable development |
Cytowanie | Perepeczko B. (2012) Postawy proekologiczne mieszkańców wsi i ich uwarunkowania.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 95: 5-22 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2012_n95_s5.pdf |
|
|
20. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2011 |
|
Kołosowska B. Źródła informacji wykorzystywane w ocenie przedsiębiorstwa społecznie odpowiedzialnego
Autor | Bożena Kołosowska |
Tytuł | Źródła informacji wykorzystywane w ocenie przedsiębiorstwa społecznie odpowiedzialnego |
Title | Sources of information used in the evaluation of a socially responsible enterprise |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The paper describes how important it becomes to create appropriate standards that are applicable to the operations of socially responsible companies and their stakeholders. Introduction of those standards becomes necessary for adequate presentation and verifi cation of reported data. Portions of interesting information can be acquired from separate social reports and it is often proposed by investors that elements of sustainable development should appear in fi nancial reports. Not all procedures however are formalized and unifi ed while range of presented data is vastly increasing making forms of corporate social responsibility more and more differentiated depending on assumed research paradigm. It is important however to take actions in order to unify presentation and interpretation methods of published data. |
Cytowanie | Kołosowska B. (2011) Źródła informacji wykorzystywane w ocenie przedsiębiorstwa społecznie odpowiedzialnego.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 91: 39-48 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2011_n91_s39.pdf |
|
|