Lp. |
Autor / Tytuł |
Strony |
Pobierz Full text |
1. |
Bórawski P. Wykształcenie rolników a sytuacja ekonomiczna gospodarstw posiadających alternatywne dochody
Autor | Piotr Bórawski, |
Tytuł | Wykształcenie rolników a sytuacja ekonomiczna gospodarstw posiadających alternatywne dochody |
Title | Farmers’ education and the economic situation of farms having alternative incomes |
Słowa kluczowe | wykształcenie rolników, sytuacja ekonomiczna, powierzchnia gospodarstw |
Key words | farmers’ education, economic situation, farm area |
Abstrakt | W pracy badano wykształcenie właścicieli gospodarstw posiadających alternatywne źródła dochodów. Gospodarstwa prowadzone przez rolników z wykształceniem wyższym były najbardziej efektywne. Ponadto w gospodarstwach tych odnotowano największą powierzchnię użytków rolnych. Badania przeprowadzono w 39 gospodarstwach zajmujących się chowem strusi, danieli i kóz z terenu województwa warmińsko-mazurskiego. Najniższą efektywność ekonomiczną osiągnęły gospodarstwa prowadzone przez rolników posiadających wykształcenie podstawowe. Badania dotyczyły sytuacji ekonomicznej gospodarstw w roku 2008. |
Abstract | The education of farmers having alternative income sources was investigated. Farms run by farmers having the highest education were the most effective. Moreover, the largest farm area was found in these farms. The lowest economic efficiency was achieved by farms run by farmers having primary education. The survey was carried out in 39 farms with ostrich, fallow deers and goats’ production from Warmia and Mazury and Podlasie voivodeships. The survey concerned the economic situation of farms in 2008. |
Cytowanie | Bórawski P. (2010) Wykształcenie rolników a sytuacja ekonomiczna gospodarstw posiadających alternatywne dochody.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 2: 5-11 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n2_s5.pdf |
HTML | wersja html |
|
5-11 | |
2. |
Brodzińska K. Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle uwarunkowań przyrodniczych i systemu wsparcia finansowego
Autor | Katarzyna Brodzińska, |
Tytuł | Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle uwarunkowań przyrodniczych i systemu wsparcia finansowego |
Title | Organic farming development in Poland in context of environmental conditions and financial support system |
Słowa kluczowe | rolnictwo ekologiczne, uwarunkowania przyrodnicze, wsparcie finansowe. |
Key words | organic farming, environmental conditions, financial support |
Abstrakt | Celem pracy jest analiza uwarunkowań środowiskowych rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w aspekcie wsparcia tego systemu gospodarowania w ramach programu rolnośrodowiskowego. W analizach wykorzystano dane GUS, dane GIJHARS oraz dane ARiMR. Z przeprowadzonych analiz wynika, że rozwój rolnictwa ekologicznego jest przede wszystkim uzależniony od istniejących systemów wsparcia finansowego. Istnieje zatem potrzeba zróżnicowania systemów wsparcia finansowego w zależności od celu, który chcemy osiągnąć, w szczególności takich, jak ochrona walorów środowiskowych lub produkcja żywności ekologicznej. |
Abstract | The aim of this article is to analyze the environmental conditions of organic farming in Poland with respect to its financial support in the agri-environmental programme. A comparative analysis was conducted using the statistical data from the State Statistical Office and GIJHARS as well as those from the Agency for Agriculture Restructuring and Modernisation. The analyses showed that the organic farming development depended on financial support. It is necessary to diversify the financial support system because of the aim which we want to achieve, in particular the environmental protection or the organic food production. |
Cytowanie | Brodzińska K. (2010) Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle uwarunkowań przyrodniczych i systemu wsparcia finansowego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 2: 12-21 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n2_s12.pdf |
HTML | wersja html |
|
12-21 | |
3. |
Grębowiec M. Rola produktów tradycyjnych i regionalnych w podejmowaniu decyzji nabywczych przez konsumentów na rynku dóbr żywnościowych w Polsce
Autor | Mariusz Grębowiec, |
Tytuł | Rola produktów tradycyjnych i regionalnych w podejmowaniu decyzji nabywczych przez konsumentów na rynku dóbr żywnościowych w Polsce |
Title | The role of traditional and regional products in consumer decisions in retail food market in Poland |
Słowa kluczowe | rynek, konsument, produkty tradycyjne i regionalne, promocja, systemy ochrony jakości. |
Key words | market, consumer, regional and traditional products, promotion, quality protection systems |
Abstrakt | Opracowanie poświęcono cieszącemu się coraz większym zainteresowaniem zagadnieniu, jakim są tradycyjne i regionalne produkty żywnościowe. Opierając się o dostępną literaturę, artykuły z czasopism branżowych oraz informacje zawarte na stronach internetowych zdefiniowano i scharakteryzowano rynek żywności tradycyjnej i regionalnej. Dodatkowo przeprowadzono badania ankietowe, dzięki którym sprawdzono stopień znajomości i rozpoznawalności takich produktów wśród polskich konsumentów oraz ich stosunek do tego typu żywności |
Abstract | The paper treats about traditional and regional food products which are subject of an increasing interest. It is based on secondary sources and personal research. Taking advantage of the available literature, articles in trade magazines and information in governmental websites, it defines and characterizes market of traditional and regional food products, consumer behavior and it describes national and international distinctive product systems and promotional programs. In addition, surveys were conducted which examined the degree of perception of these products among consumers. The results serve to illustrate the position that these products have in the food market in comparison to conventional products. |
Cytowanie | Grębowiec M. (2010) Rola produktów tradycyjnych i regionalnych w podejmowaniu decyzji nabywczych przez konsumentów na rynku dóbr żywnościowych w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 2: 22-31 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n2_s22.pdf |
HTML | wersja html |
|
22-31 | |
4. |
Jaczewska-Kalicka A., Krasiński T. Powiązania cen zbytu ziarna z kosztami ochrony zbóż w Polsce uwzględniające wymagania fi tosanitarne Unii Europejskiej
Autor | Anna Jaczewska-Kalicka, Tomasz Krasiński, |
Tytuł | Powiązania cen zbytu ziarna z kosztami ochrony zbóż w Polsce uwzględniające wymagania fi tosanitarne Unii Europejskiej |
Title | Linkages of grain prices with cereal protection costs in Poland with regard to phytosanitary requirements in the European Union |
Słowa kluczowe | zboża, koszty ochrony roślin, ceny ziarna, opłacalność |
Key words | cereals, plant protection, price of grain, profitability. |
Abstrakt | Na światowych rynkach zbóż, w tym szczególnie w Unii Europejskiej, coraz większe znaczenie ma jakość ziarna oferowanego do sprzedaży. Wysoki plon dobrej jakości, można uzyskać poprzez umiejętne stosowanie środków ochrony roślin. Celem pracy było określenie wysokości kosztów ochrony i opłacalności zwalczania organizmów szkodliwych. ścisłe doświadczenia poletkowe prowadzono na pszenicy ozimej uprawianej w centralnej Polsce w latach 2004-2009. W badanym okresie najbardziej stabilne były koszty ochrony. Bardzo zróżnicowany był plon ziarna, zależny często od warunków pogodowych. Stwierdzono, że koszty miały wpływ na wielkość plonu, natomiast nie miały większego wpływu na wysokość cen ziarna zbóż. Powodowało to niestabilność zysków dla producentów |
Abstract | An increasing importance of grain quality in the world cereal markets, especially in the European Union, is observed. An appropriate application of pesticides enables to obtain a high yield of good quality. The aim of the study was an estimation of plant protection costs and of the profitability of pests control. A field experiment was conducted in central part of Poland in 2004- 2009. The costs of plant protection in this period were stable. A close relation of costs and yields was stated. However, the costs of plant protection did not influence the grain prices. This resulted in unstable profits for producers. |
Cytowanie | Jaczewska-Kalicka A., Krasiński T. (2010) Powiązania cen zbytu ziarna z kosztami ochrony zbóż w Polsce uwzględniające wymagania fi tosanitarne Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 2: 32-40 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n2_s32.pdf |
HTML | wersja html |
|
32-40 | |
5. |
Kołodziejczak M. Znaczenie usług w rolnictwie polskim i niemieckim
Autor | Małgorzata Kołodziejczak, |
Tytuł | Znaczenie usług w rolnictwie polskim i niemieckim |
Title | Sense of services in the agriculture of Poland and Germany |
Słowa kluczowe | rolnictwo, zużycie pośrednie, usługi rolnicze, usługi weterynaryjne, usługi pośrednictwa finansowego, usługochłonność |
Key words | agriculture, intermediate consumption, agricultural services, veterinary expenses, financial intermediation services, services absorbency. |
Abstrakt | W artykule podjęto próbę przedstawienia znaczenia usług w rolnictwie polskim i niemieckim na tle rolnictwa w UE-27. Badanie przeprowadzono w oparciu o Rachunki Ekonomiczne dla Rolnictwa. Analizą objęto usługi rolnicze, weterynaryjne oraz pośrednictwa finansowego. Zidentyfikowano ich udział w zużyciu pośrednim, a także wartość poszczególnych grup usług w przeliczeniu na 1 ha UR oraz usługochłonność produkcji rolniczej w latach 1999-2009. Wykazano, że występuje zauważalna różnica pomiędzy znaczeniem tych usług w Polsce i w Niemczech. |
Abstract | The aim of the paper was to assess the role of services in Polish and German agriculture in comparison with that in the other EU countries. The analysis was based on the Economic Accounts for Agriculture. The research covered agricultural services, veterinary expenses and financial intermediation services. Their share in intermediate consumption, value of the studied services per one hectare of agricultural land, as well as services absorbency of agricultural production in 1999-2009 were evaluated. It was proved that significant difference between the role of these services in Poland and Germany existed. |
Cytowanie | Kołodziejczak M. (2010) Znaczenie usług w rolnictwie polskim i niemieckim.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 2: 41-48 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n2_s41.pdf |
HTML | wersja html |
|
41-48 | |
6. |
Gębski J., Kosicka-Gębska M., Przeździecka N. Tendencje zmian w spożyciu mięsa wołowego w Polsce w latach 2000-2009
Autor | Jerzy Gębski, Małgorzata Kosicka-Gębska, Natalia Przeździecka, |
Tytuł | Tendencje zmian w spożyciu mięsa wołowego w Polsce w latach 2000-2009 |
Title | Trends of changes in beef consumption in Poland in 2000-2009 |
Słowa kluczowe | mięso, wołowina, spożycie mięsa |
Key words | meat, beef, meat consumption. |
Abstrakt | Konsumpcja mięsa wołowego w Polsce w 2009 roku waha się na poziomie około 3,8 kg. Coraz mniejsze zainteresowanie konsumpcją mięsa tego rodzaju wynika zarówno z jego niskiej jakości oferowanej w handlu detalicznym, jak również z wyższych cen w stosunku do cen pozostałych produktów mięsnych, pochodzących z drobiu czy wieprzowiny. Istotnym czynnikiem warunkującym poziom spożycia mięsa wołowego są również przyzwyczajenia, łatwość przygotowania, dostępność, a także świadomość konsumentów o bardziej pozytywnym wpływie na ich zdrowie tzw. mięsa białego. Polska ma duże potencjalne warunki, aby być w Unii Europejskiej liczącym się producentem mięsa wołowego. Konieczna jest jednak poprawa jego jakości, która może przyczynić się do zwiększenia zainteresowania konsumentów mięsem tego rodzaju. |
Abstract | Consumption of beef in Poland in 2009 ranges at around 3,8 kg/year. Less and less interest in this kind of meat consumption stems both from its low quality offered in the retail trade, as well as its higher prices when compared to the prices of other poultry or pork meat products. An important factor determining the level of beef consumption are also food habits, ease of preparation, its availability, as well as the consumer awareness of a more positive impact the white meat has on their health. Poland has great potential for becoming an important producer of beef in the European Union. However, it is necessary to improve its quality, which may contribute to an increased consumer interest in this kind of meat. |
Cytowanie | Gębski J., Kosicka-Gębska M., Przeździecka N. (2010) Tendencje zmian w spożyciu mięsa wołowego w Polsce w latach 2000-2009.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 2: 49-59 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n2_s49.pdf |
HTML | wersja html |
|
49-59 | |
7. |
Lizińska W. Proces integracji europejskiej a napływ bezpośrednich inwestycji zagranicznych do sektora rolno-żywnościowego
Autor | Wiesława Lizińska, |
Tytuł | Proces integracji europejskiej a napływ bezpośrednich inwestycji zagranicznych do sektora rolno-żywnościowego |
Title | European integration process and foreign direct investment infl ow to the agri-food sector |
Słowa kluczowe | integracja europejska, bezpośrednie inwestycje zagraniczne, sektor rolnożywnościowy. |
Key words | European integration, foreign direct investment, agri-food sector. |
Abstrakt | Celem pracy jest przedstawienie zmian napływu bezpośrednich inwestycji zagranicznych (BIZ) do Polski na tle napływu do krajów Europy Środkowo-Wschodniej w latach 2005-2008 oraz napływu BIZ do polskiego sektora rolno-żywościowego w latach 1996-2008 w kontekście procesu integracji europejskiej. Proces integracji europejskiej jest ważnym czynnikiem decydującym o napływie BIZ do Polski, ale jest on również uzależniony od tendencji ogólnoświatowych. Najwięcej kapitału zagranicznego do sektora produkcji artykułów spożywczych, napojów i wyrobów tytoniowych napłynęło w latach: 1996 i 1998. W przypadku rolnictwa i rybołówstwa największy napływ BIZ odnotowano w 2008 r. (100 mln euro) oraz w 2004 r. (85,5 mln euro). Udział napływu do rolnictwa, rybołówstwa oraz produkcji artykułów spożywczych w ogólnej wartości napływającego kapitału jest niewielki. Napływ kapitału zagranicznego do rolnictwa i przetwórstwa spożywczego miał tendencję wzrostową już przed akcesją (odwrotnie niż napływ kapitału ogółem). W roku akcesji odnotowano wzrost wartości zainwestowanego kapitału zagranicznego ogółem oraz w analizowanych sektorach. |
Abstract | The aim of the paper is to present changes in the foreign direct investments (FDI) inflow to Poland in comparison with that to the other countries of Middle and East Europe and the FDI inflow to the Polish agri-food sector in 1996-2008 in the context of European integration. The European integration is a significant factor for the FDI inflow to Poland, but it also depends on the world tendencies. The biggest foreign direct investment inflow to the food sector took place in 1996 and 1998. The highest value of foreign capital inflow to agriculture and fishing occured in 2008 (100 mio euro) and in 2004 (85,5 mio euro). The share of agriculture, fishing and food sector in the foreign capital inflow is low. The foreign capital inflow to agriculture and food sector had a growing trend already before the Polish accession (opposite to the total capital inflow). In the accession year there was an increase of foreign investments in total and in the analyzed sectors. |
Cytowanie | Lizińska W. (2010) Proces integracji europejskiej a napływ bezpośrednich inwestycji zagranicznych do sektora rolno-żywnościowego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 2: 60-70 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n2_s60.pdf |
HTML | wersja html |
|
60-70 | |
8. |
Matuszczak A. Alokacja czynników wytwórczych a wyniki działalności rolniczej w regionach rolnych UE-25. Ocena taksonomiczna
Autor | Anna Matuszczak, |
Tytuł | Alokacja czynników wytwórczych a wyniki działalności rolniczej w regionach rolnych UE-25. Ocena taksonomiczna |
Title | The allocation of production factors and the results of agricultural activity in the agricultural regions of the EU-25. Taxonomic evaluation |
Słowa kluczowe | regiony UE, FADN, czynniki produkcji, typologia. |
Key words | regions, EU, FADN, production factors, typlogy |
Abstrakt | Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie zróżnicowania zasobów czynników produkcji zaangażowanych w produkcję rolną oraz relacji zachodzących między nimi, a także efektywności ich wykorzystania w regionach Unii Europejskiej (UE-25). Analizie poddano przeciętne gospodarstwo rolne w 122 regionach, badając nakłady ziemi, pracy, wielkość i strukturę produkcji, koszty, strumienie dopłat i w końcu jego sytuację dochodową. Celem badania było porównanie alokacji i efektywności wspomnianych czynników produkcji w rolnictwie regionów UE. Autorka stawia pytanie, na ile regiony europejskie różnią się względem wykorzystania tychże czynników oraz czy można znaleźć podobieństwa przestrzenne. Doszukuje się także przyczyn owego zróżnicowania uwzględniając różnorakie czynniki |
Abstract | The purpose of the article was comparing diverse resources of production factors in farming and displaying relations between them, as well as the effectiveness of their exploitation in agricultural regions of the European Union (EU-25). An average arable farm was analyzed in 122 regions, inspecting the inputs of land and labour, the size and structure of production, costs, subsidies flows, and in the end the income situation. The allocation and effectiveness of production factors in agricultural EU regions were compared. The author is putting up questions, to what extent the European regions differ with respect to the use of these factors as well as whether it is possible to find among them some spatial resemblances. She found also causes of their diversity taking different factors into account. |
Cytowanie | Matuszczak A. (2010) Alokacja czynników wytwórczych a wyniki działalności rolniczej w regionach rolnych UE-25. Ocena taksonomiczna.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 2: 71-79 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n2_s71.pdf |
HTML | wersja html |
|
71-79 | |
9. |
Matysik-Pejas R., Potocka A., Szafrańska M. Stan i uwarunkowania wymiany handlowej Polski z Rosją w zakresie produktów rolno-spożywczych
Autor | Renata Matysik-Pejas, Agnieszka Potocka, Monika Szafrańska, |
Tytuł | Stan i uwarunkowania wymiany handlowej Polski z Rosją w zakresie produktów rolno-spożywczych |
Title | State and conditions of Polish-Russian trade in agri-food products |
Słowa kluczowe | Polska, Rosja, wymiana handlowa, produkty rolno-spożywcze |
Key words | Poland, Russia, trade exchange, agri-food products |
Abstrakt | Analiza wymiany towarowej w zakresie produktów rolno-spożywczych pomiędzy Polską a Rosją za latach 1997-2008 wykazała, iż wymianę tę charakteryzuje po stronie polskiej przewaga eksportu nad importem, a zatem dodatnie saldo handlu tymi towarami. Średni udział artykułów rolnospożywczych w ogólnej strukturze polskiego eksportu do Rosji na przełomie lat 1997-2008 ukształtował się na poziomie około 23%, podczas gdy import z Rosji na poziomie niewiele przekraczającym 1%. Spośród czterech sekcji produktów rolno-spożywczych największy udział w eksporcie z Polski do Rosji przypada na sekcję IV, tj. przetwory spożywcze, zaś najmniejszy na sekcję III, tj. tłuszcze i oleje. Po stronie szans polskiego eksportu towarów rolno-spożywczych do Rosji, które należałoby wykorzystać, można wskazać m.in. położenie geograficzne tego kraju, potencjał ekonomiczny, rozmiar i chłonność rynku oraz pozycję na arenie międzynarodowej, a także starania Rosji o wejście w struktury WTO, wzrost zamożności rosyjskiego społeczeństwa oraz brak samowystarczalności żywnościowej. Niestety obok szans istnieje także wiele zagrożeń oraz słabych stron polskiego eksportu do Rosji. |
Abstract | Results of Polish-Russia trade in agri-food products in years 1997-2008 were presented. The value and structure of Polish exports to Russia and imports of agri-food products from Russia per sections of CN nomenclature were characterized. The share of agri-food products in the total value of Polish exports to Russia and imports from Russia was determined. The analysis of strengths and weaknesses as well as opportunities and threats in trading with Russia were presented. |
Cytowanie | Matysik-Pejas R., Potocka A., Szafrańska M. (2010) Stan i uwarunkowania wymiany handlowej Polski z Rosją w zakresie produktów rolno-spożywczych.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 2: 80-90 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n2_s80.pdf |
HTML | wersja html |
|
80-90 | |
10. |
Fajczak-Kowalska A., Motowidlak U. Wartość dodana w łańcuchu dostaw żywności
Autor | Anita Fajczak-Kowalska, Urszula Motowidlak, |
Tytuł | Wartość dodana w łańcuchu dostaw żywności |
Title | Added value in delivery chain of food |
Słowa kluczowe | łańcuch dostaw żywności, konkurencyjność, wartość dodana |
Key words | delivery chain of food, competitiveness, added value |
Abstrakt | Odnotowane w ostatnich latach znaczne wahania cen w ramach łańcucha dostaw żywności doprowadziły do wzrostu konsumpcyjnych cen żywności i wyższej inflacji. W takiej sytuacji bardzo ważne stały się działania mające na celu usprawnienie funkcjonowania łańcucha żywnościowego, który bezpośrednio oddziałuje na wszystkich obywateli. Przeprowadzona analiza wskazuje, że ogólna konkurencyjność łańcucha dostaw żywności i jego wzrost nie dorównuje konkurencyjności i wzrostowi całej gospodarki UE. W latach 2003–2008 tempo wzrostu produkcji w łańcuchu dostaw żywności było wyraźnie słabsze w stosunku do zmian produkcji w pozostałych sektorach gospodarki. Średni wzrost wartości dodanej sektorów wchodzących w skład łańcucha dostaw żywności był przeciętnie o 2% rocznie niższy niż średni jej wzrost odnotowywany w UE. Ponadto zwrócono uwagę na nierównomierny podział wartości dodanej między poszczególnymi uczestnikami łańcucha |
Abstract | The last important price changes within the food delivery chain caused a growth of food prices and a higher inflation rate. In the face of those circumstances the activities for improvement of food delivery chain have become very important, since it affects directly all citizens. The analysis have displayed that the global competitiveness of food delivery chain and its growth did not equal the competitiveness and growth of whole economy. In the period of 2003-2008, the dynamics of growth of production in food delivery chain was clearly lower than the changes of production in other sectors of economy. The average growth rate of added value in the food delivery chain sectors was by about 2 per cent lower than the average growth rate in the EU economy. Furthermore, some attention was paid to an uneven distribution of added value between the participants in the food delivery chain. |
Cytowanie | Fajczak-Kowalska A., Motowidlak U. (2010) Wartość dodana w łańcuchu dostaw żywności.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 2: 91-99 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n2_s91.pdf |
HTML | wersja html |
|
91-99 | |
11. |
Staszczak D. Wpływ zmian kursów walutowych na handel międzynarodowy produktami rolnymi w warunkach globalnej recesji
Autor | Dariusz Staszczak, |
Tytuł | Wpływ zmian kursów walutowych na handel międzynarodowy produktami rolnymi w warunkach globalnej recesji |
Title | Influence of changes in exchange rates on the international agricultural trade in the terms of global recession |
Słowa kluczowe | handel międzynarodowy, globalna recesja, kursy walutowe, towary pochodzenia rolniczego. |
Key words | international trade, global recession, exchange rates, agricultural products |
Abstrakt | Artykuł analizuje wpływ zmian kursów walutowych na międzynarodowy handel produktami pochodzenia rolniczego w warunkach globalnej recesji. Analizowane są zmiany w saldzie bilansu rolnego handlu zagranicznego poszczególnych krajów. Zwraca się także uwagę na specyfikę wymiany produktami pochodzenia rolniczego |
Abstract | This paper analyzes influence of exchange rates on the international agricultural trade in the global recession terms. Changes in balance of agricultural foreign trade of many countries are analyzed. Also a special situation of commerce in agricultural products is focused on. |
Cytowanie | Staszczak D. (2010) Wpływ zmian kursów walutowych na handel międzynarodowy produktami rolnymi w warunkach globalnej recesji.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 2: 100-109 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n2_s100.pdf |
HTML | wersja html |
|
100-109 | |
12. |
Stawicka E. Firmy rodzinne jako przykład przedsiębiorstw zarządzanych przez wartości, ich sens i znaczenie
Autor | Ewa Stawicka, |
Tytuł | Firmy rodzinne jako przykład przedsiębiorstw zarządzanych przez wartości, ich sens i znaczenie |
Title | Family fi rms as an example of enterprises managed by values |
Słowa kluczowe | przedsiębiorstwo, rodzina, ludzie, wartości, zysk. |
Key words | enterprise, family, people, value, profit |
Abstrakt | Celem artykułu było przeanalizowanie etycznego aspektu funkcjonowania firm rodzinnych jako trwałego elementu przewagi konkurencyjnej. Podjęto próbę analizy, dlaczego firmy rodzinne są długowieczne i dlaczego wyróżniają się na rynku. Przedstawiono ideę oraz cechy przedsiębiorstw rodzinnych jako firm z wieloletnią tradycją, których model zarządzania opiera się na wartościach |
Abstract | This article presents the role of private enterprises in the global economy. It is argued that private enterprises are being managed by values and that it is a factor which has an important influence on good relationships with stakeholders and helps in achievieng better economic results. |
Cytowanie | Stawicka E. (2010) Firmy rodzinne jako przykład przedsiębiorstw zarządzanych przez wartości, ich sens i znaczenie.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 2: 110-118 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n2_s110.pdf |
HTML | wersja html |
|
110-118 | |
13. |
Suchoń A. Ulga inwestycyjna w podatku rolnym po akcesji Polski do Unii Europejskiej
Autor | Aneta Suchoń, |
Tytuł | Ulga inwestycyjna w podatku rolnym po akcesji Polski do Unii Europejskiej |
Title | Investment relief in agricultural tax after Poland’s accession to the European Union |
Słowa kluczowe | podatek rolny, ulga inwestycyjna, pomoc publiczna, grunty rolne. |
Key words | agricultural tax, investment relief, public aid, agricultural land |
Abstrakt | Przedstawiono prawne zagadnienia związane z ulgą inwestycyjną w podatku rolnym. Szczególną uwagę poświęcono kwestii ulgi w przypadku finansowania inwestycji ze środków publicznych, w tym z budżetu unijnego. Zaprezentowano opinie doktryny, Ministerstwa Finansów, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz nowe zasady przyznawania ulgi wynikające z nowelizacji ustawy o podatku rolnym, która weszła w życie z dniem 1 stycznia 2009 r. W konkluzji wysunięte zostały propozycje zmiany przepisów poświęconych podatkowi rolnemu |
Abstract | The paper presents the legal issues related to the investment relief in agricultural tax. A particular attention was paid to the question of incentives for investments financed from public funds, including the EU budget. The doctrine, opinions of the Ministry of Finance, the Ministry of Agriculture and Rural Development and new rules for granting relief provided for in the amendment of the parliamentary act, which entered into force on 1 January 2009, were reviewed. Some proposals of amendments to the legal regulation of agricultural tax were put forward in conclusion. |
Cytowanie | Suchoń A. (2010) Ulga inwestycyjna w podatku rolnym po akcesji Polski do Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 2: 119-129 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n2_s119.pdf |
HTML | wersja html |
|
119-129 | |
14. |
Zuba M. Wpływ wstąpienia Polski do UE na rentowność i bezpieczeństwo finansowe wybranych spółdzielni mleczarskich
Autor | Maria Zuba, |
Tytuł | Wpływ wstąpienia Polski do UE na rentowność i bezpieczeństwo finansowe wybranych spółdzielni mleczarskich |
Title | Impact of Polish accession to the European Union on the profi tability and financial security of selected milk cooperatives |
Słowa kluczowe | rentowność, bezpieczeństwo finansowe, wpływ wstąpienia do UE, spółdzielnia mleczarska. |
Key words | profitability, financial security, impact of accession to the EU, milk cooperative |
Abstrakt | Badaniami objęto 41 spółdzielni mleczarskich w okresie czterech lat (2002-2005). Badania wykazały, że wejście Polski do UE miało pozytywny wpływ na poziomy rentowności sprzedaży, majątku, kapitału własnego i zatrudnienia. Stopień płynności bieżącej i szybkiej z czasem uległ nieznacznemu obniżeniu, a gotówkowej podwyższeniu. Jednak poziomy te utrzymały się w granicach dla nich standardowych. Badane mleczarnie po wejściu Polski do UE poprawiły swoją sprawność finansową przez szybsze odzyskiwanie środków pieniężnych zaangażowanych w aktywa obrotowe. Wzrosło nieznacznie ich średnie zadłużenie, jednak nie dotyczyło ono zadłużenia długoterminowego, które pozostało na niezmienionym poziomie. Ich zdolność do obsługi zadłużenia była słaba, chociaż poprawiła się w większości przypadków. |
Abstract | The investigation concerned 41 milk cooperatives in years 2002-2005. The results indicate that Polish accession to the European Union positively influenced the levels of sales profitability, assets value, own capital and employment. The degree of current liquidity slightly diminished but that of cash liquidity increased. All those levels were maintained within standard limits. The surveyed dairies improved their financial efficiency after the accession through faster recovering of money engaged in current assets. Their average indebtedness slightly increased but it did not concern the long term indebtedness which stayed at the same level. Their ability to serve the indebtedness was weak although it improved in the majority of cases |
Cytowanie | Zuba M. (2010) Wpływ wstąpienia Polski do UE na rentowność i bezpieczeństwo finansowe wybranych spółdzielni mleczarskich.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 10(25), z. 2: 130-141 |
Pełny tekst | PRS_2010_T10(25)_n2_s130.pdf |
HTML | wersja html |
|
130-141 | |