Uwarunkowania poziomu cen surowego mleka w USA
Factors determining the price level of row milk in the U.S.
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2010, vol.97, nr 3, s. 119-127
Słowa kluczowe
zmienność cen mleka w USA ceny OMP masła i sera cheddar modele ekonometryczne
Key words
variability of milk prices in the U.S. prices of SMP butter and cheddar cheese econometric models
Streszczenie
W opracowaniu przedstawiono koncepcję modeli ekonometrycznych pozwalających przewidywać poziom cen surowego mleka w USA na podstawie cen odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), masła w blokach oraz sera cheddar jako produktów silnie skorelowanych z cenami mleka w skupie. Stwierdzono, że to ceny podstawowych produktów pochodnych, będących towarem w wymianie międzynarodowej kształtują ceny surowego mleka a nie odwrotnie.
Abstract
The paper presents the concept of econometric models for predicting the level of prices of raw milk in the U.S., based on the prices of SMP, butter and cheddar cheese blocks, as the products strongly correlated with the prices of raw milk. The article also stated that the prices of basic products which are a commodity in international exchanges shape the prices of raw milk and not vice versa.