| 1. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2022 |
|
Gałecka A., Ganc M. Stabilność finansowa gmin wiejskich województwa lubelskiego w latach 2016-2020
| Autor | Agnieszka Gałecka, Marzena Ganc |
| Tytuł | Stabilność finansowa gmin wiejskich województwa lubelskiego w latach 2016-2020 |
| Title | FINANCIAL STABILITY OF RURAL MUNICIPALITIES IN POLAND’S LUBLIN VOIVODESHIP IN 2016-2020 |
| Słowa kluczowe | stabilność finansowa, gminy wiejskie, analiza wskaźnikowa, płynność finansowa |
| Key words | financial stability, rural municipalities, ratio analysis, financial liquidity |
| Abstrakt | Stabilność usług publicznych oraz sytuacja finansowa samorządów lokalnych ma istotny wpływ na rozwój gospodarczy kraju, jak również trwający od lat proces reform politycznych zmierzających do promowania wydajności jednostek sektora publicznego, ich zrównoważonych budżetów oraz stabilności finansowej. Jest to pojęcie różnie definiowane, co wynika m.in. z jego wieloaspektowości oraz braku precyzyjnie określonych miar do oceny tego zjawiska.Celem głównym pracy była ocena stabilności finansowej gmin wiejskich województwa lubelskiego w latach 2016-2020. W ramach celu głównego przeprowadzono analizę wskaźnikową oraz badania ankietowe. Artykuł powstał w oparciu o studia literatury przedmiotu, sprawozdania z wykonania budżetów badanych gmin publikowane przez Regionalną Izbę Obrachunkową w Lublinie oraz kwestionariusz ankiety.Na podstawie przeprowadzonych analiz stwierdzono że badane gminy w latach 2016-2020 odnotowały trwałość w zakresie polityki fiskalnej, stabilny poziom płynności finansowej i zadłużenia, aczkolwiek stosunkowo niski poziom samodzielności dochodowej. Kryzys w 2020 roku wywołany pandemią Covid-19 spowodował znaczny wzrost wydatków bieżących jednostek samorządu terytorialnego w porównaniu do dochodów, które były mniejsze niż planowano, aczkolwiek nie wpłynął na znaczne pogorszenie wyników finansowych badanych gmin. W opinii ankietowanych (wójtów) zdecydowana większość gmin wiejskich województwa lubelskiego była stabilna finansowo a pandemia Covid-19 na ogół nie miała istotnego wpływu na jej poziom. |
| Abstract | The stability of public services and the financial situation of local governments has a significant impact on a nation’s economic development. It also affects the long-standing process of political reforms aimed at promoting the efficiency of public sector units, their balanced budgets and financial stability. It is a concept defined in different ways, which is due, among other things, to its multifaceted nature and the lack of precisely defined measures to assess this phenomenon.The main objective of the paper was to assess the financial stability of rural municipalities in Poland’s Lublin voivodeship in 2016-2020. Within the framework of the main objective, ratio analysis and survey research was conducted. The paper was based on the study of literature on the subject, reports on the implementation of budgets in the studied municipalities published by the Regional Chamber of Accounts in Lublin, and a survey questionnaire.Based on the analyses, it was found that the studied municipalities in 2016-2020 recorded sustainability in terms of fiscal policy, and a stable level of financial liquidity and debt, albeit with a relatively low level of revenue independence. The crisis in 2020 caused by the Covid-19 pandemic caused a significant increase in the current expenditures of local government units compared to revenues, which were less than planned, although it did not significantly worsen thefinancial performance of the surveyed municipalities. In the opinion of the respondents (heads of rural municipalities), the vast majority of rural municipalities in the Lublin voivodeship were financially stable and the Covid-19 pandemic generally did not have a significant impact on theirlevels of stability. |
| Cytowanie | Gałecka A., Ganc M. (2022) Stabilność finansowa gmin wiejskich województwa lubelskiego w latach 2016-2020.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 27(76): 18-29 |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | PEFIM_2022_n76_s18.pdf |
|
 |
| 2. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2021 |
|
Ivanov B., Stoychev V. COMPARISON OF COMPETITIVENESS BETWEEN BULGARIA, EU, USA, AND NEW ZEALAND DAIRY SECTORS
| Autor | Bozhidar Ivanov, Vassil Stoychev |
| Tytuł | COMPARISON OF COMPETITIVENESS BETWEEN BULGARIA, EU, USA, AND NEW ZEALAND DAIRY SECTORS |
| Title | |
| Słowa kluczowe | dairy, index of competitiveness |
| Key words | |
| Abstrakt | Defining the state of competitiveness for a particular agricultural sector is of great importance. By retaining a competitive market position sustainable economic development of the specific agricultural production is supported. Continuation of its multiple economic functions like providing raw materials for the processing industry, securing rural employment, and utilization of scarce agricultural resources is the focus of competi_x0002_tiveness goals. In the economic theory, there is no unified definition for competitiveness, while there are a va_x0002_riety of approaches to measure it, which is reflected in different applied theoretical frameworks. The research aims to compare the competitiveness of the Bulgarian dairy sector versus the EU, the USA, and New Zealand dairy sectors on the world market for the period after the accession of Bulgaria in the EU. Therefore, a con_x0002_ceptual framework has been chosen developed by Canada’s Task Force for Competitiveness. The framework is based on the ability to gain and sustainably maintain market share. For the chosen period the results show a trend of decline in the competitiveness of the Bulgarian dairy sector and improvement in the competitive_x0002_ness of the EU dairy sector. For the EU comparison, indexes of competitiveness have been calculated for the USA and New Zealand. The USA’s index slightly decreased at the end of the explored period reflecting the increased competition on the world markets while New Zealand’s high index values reveal its position as a leading dairy products exporter. |
| Abstract | |
| Cytowanie | Ivanov B., Stoychev V. |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | ESARE_2021_n5_s70.pdf |
|
 |
| 3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2021 |
|
Malkanthi S., Rathnachandra S. Determinants of Women’s Empowerment and Household Poverty Reduction in Imbulpe DS Division, Sri Lanka
| Autor | S.H. Pushpa Malkanthi, S.D. Dilini Rathnachandra |
| Tytuł | Determinants of Women’s Empowerment and Household Poverty Reduction in Imbulpe DS Division, Sri Lanka |
| Title | Determinants of Women’s Empowerment and Household Poverty Reduction in Imbulpe DS Division, Sri Lanka |
| Słowa kluczowe | empowerment, poverty reduction, women farmers, Imbulpe, Sri Lanka |
| Key words | empowerment, poverty reduction, women farmers, Imbulpe, Sri Lanka |
| Abstrakt | Women empowerment and poverty reduction are interrelated key driving forces to achieve the sustainable development of a country. However, most of the women farmers in rural areas have lack of access to adequate assets and resources, credit facilities and freedom of decision making within the households. Therefore, women empowerment is a timely important requirement to reduce the household poverty among them. This study was conducted to identify the determinants of empowerment of women farmers and also roles of them in reduction of poverty in Imbulpe Divisional Secretariat (DS) Division in Sri Lanka. In this study, 238 women farmers were selected using simple random sampling method, from purposively identified seven Grama Niladhari (GN) divisions in this area. Primary data was gathered from a field survey using a pre-tested, self-administered questionnaire from May to July 2019. Descriptive statistics and chi-square analysis were used as the statistical methods in data analyzing process. The result revealed that, age, education, monthly income of the respondents, economic resource accessibility, participation in decision making and freedom of mobility act as the determinants of empowerment of women farmers. The moderately significant positive nature of relationship was showed between the age of the women farmers and their role in poverty reduction. And also, the level of education, monthly income, economic resources accessibility of the respondents and participation of decision making within the household of the women farmers were showed moderately significant positive relationship with their role in poverty reduction. Therefore, encourage women farmers as rural entrepreneurs while performing their farming practices to earn additional income, enhance economic resource accessibility and motivate women farmers to express their ideas for enhance the active participation in the household decision making process are timely important requirements to empower women farmers and enhance their role in poverty reduction. |
| Abstract | Women empowerment and poverty reduction are interrelated key driving forces to achieve the sustainable development of a country. However, most of the women farmers in rural areas have lack of access to adequate assets and resources, credit facilities and freedom of decision making within the households. Therefore, women empowerment is a timely important requirement to reduce the household poverty among them. This study was conducted to identify the determinants of empowerment of women farmers and also roles of them in reduction of poverty in Imbulpe Divisional Secretariat (DS) Division in Sri Lanka. In this study, 238 women farmers were selected using simple random sampling method, from purposively identified seven Grama Niladhari (GN) divisions in this area. Primary data was gathered from a field survey using a pre-tested, self-administered questionnaire from May to July 2019. Descriptive statistics and chi-square analysis were used as the statistical methods in data analyzing process. The result revealed that, age, education, monthly income of the respondents, economic resource accessibility, participation in decision making and freedom of mobility act as the determinants of empowerment of women farmers. The moderately significant positive nature of relationship was showed between the age of the women farmers and their role in poverty reduction. And also, the level of education, monthly income, economic resources accessibility of the respondents and participation of decision making within the household of the women farmers were showed moderately significant positive relationship with their role in poverty reduction. Therefore, encourage women farmers as rural entrepreneurs while performing their farming practices to earn additional income, enhance economic resource accessibility and motivate women farmers to express their ideas for enhance the active participation in the household decision making process are timely important requirements to empower women farmers and enhance their role in poverty reduction. |
| Cytowanie | Malkanthi S., Rathnachandra S. (2021) Determinants of Women’s Empowerment and Household Poverty Reduction in Imbulpe DS Division, Sri Lanka.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 21(36), z. 4: 76-90 |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | PRS_2021_T21(36)_n4_s76.pdf |
|
 |
| 4. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2021 |
|
Smolińska K. The functioning of the local group of actions “Brama Lubuska”in thre opinion of residents of member communes
| Autor | Kinga Smolińska |
| Tytuł | The functioning of the local group of actions “Brama Lubuska”in thre opinion of residents of member communes |
| Title | |
| Słowa kluczowe | Local Action Group, local development, Leader, rural areas, counties |
| Key words | |
| Abstrakt | The aim of the article is to present the level of knowledge about the Leaderprogramme and the Local Action Group among the inhabitants of the LAG “Brama Lubuska” areaconsisting of 14 member communes. The study was carried out by means of a questionnairesurvey on a sample of 200 inhabitants of communes comprising the LAG “Brama Lubuska” in2015 and 2020. Most of the inhabitants have heard about the Leader programme and the LocalAction Group. In addition, respondents are positive about the group’s initiative and activities.It is possible to notice an increase in satisfaction with the quality of advice provided at theLAG headquarters. The inhabitants are beginning to notice the undertakings carried out underthe Leader initiative in the area of member communes. As the main source of information onthe LAG and Leader, the respondents indicate the media, leaflets and information received incommune offices. |
| Abstract | |
| Cytowanie | Smolińska K. |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | TIRR_2021_n15_s105.pdf |
|
 |
| 5. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2021 |
|
Michael A., Mshelia S., Onu J., Upev S. Poverty and its Alleviating Strategies among Rural Farming Households in Benue State, Nigeria
| Autor | Amurtiya Michael, Shuaibu Mshelia, Justice Onu, Samuel Upev |
| Tytuł | Poverty and its Alleviating Strategies among Rural Farming Households in Benue State, Nigeria |
| Title | Poverty and its Alleviating Strategies among Rural Farming Households in Benue State, Nigeria |
| Słowa kluczowe | poverty, alleviating strategies, rural, farming household, Nigeria |
| Key words | poverty, alleviating strategies, rural, farming household, Nigeria |
| Abstrakt | The study analysed rural farming households’ poverty status and alleviating strategies in Benue State, Nigeria. The specific objectives of the study were to: describes the rural household heads’ socio-economic characteristics; determine the poverty status of the respondents and its determinants; and identify poverty alleviating strategies of the respondents. Data for the study was collected from 420 respondents selected using a multi-stage sampling technique. Data collected were analysed using descriptive statistics, the Foster-Greer-Thorbecke poverty measurement index, and the Binary Logistic regression model. The findings of the study revealed a very high incidence of poverty (70%), having a gap of 0.34, and severity of 0.17. Poverty in the area is positively associated with the age of the household head and household size, while gender, educational level, off-farm activity, membership of a group, farm size, and land ownership are negatively associated with poverty. The common poverty alleviation strategies identified were agricultural wage labour (48.6%), rental services (45.0%), and transportation business (36.7%). Therefore, it was recommended that the government and other stakeholders should initiate sustainable social protection schemes that can assist rural residents in alleviating poverty until their condition improves. |
| Abstract | The study analysed rural farming households’ poverty status and alleviating strategies in Benue State, Nigeria. The specific objectives of the study were to: describes the rural household heads’ socio-economic characteristics; determine the poverty status of the respondents and its determinants; and identify poverty alleviating strategies of the respondents. Data for the study was collected from 420 respondents selected using a multi-stage sampling technique. Data collected were analysed using descriptive statistics, the Foster-Greer-Thorbecke poverty measurement index, and the Binary Logistic regression model. The findings of the study revealed a very high incidence of poverty (70%), having a gap of 0.34, and severity of 0.17. Poverty in the area is positively associated with the age of the household head and household size, while gender, educational level, off-farm activity, membership of a group, farm size, and land ownership are negatively associated with poverty. The common poverty alleviation strategies identified were agricultural wage labour (48.6%), rental services (45.0%), and transportation business (36.7%). Therefore, it was recommended that the government and other stakeholders should initiate sustainable social protection schemes that can assist rural residents in alleviating poverty until their condition improves. |
| Cytowanie | Michael A., Mshelia S., Onu J., Upev S. (2021) Poverty and its Alleviating Strategies among Rural Farming Households in Benue State, Nigeria.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 21(36), z. 2: 33-44 |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | PRS_2021_T21(36)_n2_s33.pdf |
|
 |
| 6. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2020 |
|
Chirilas A., Foris D. DEVELOPMENT OF AGRITOURISM THROUGH THE CONCEPT OF LOCAL GASTRONOMY POINTS
| Autor | Alexandra-Maria Chirilas, Diana Foris |
| Tytuł | DEVELOPMENT OF AGRITOURISM THROUGH THE CONCEPT OF LOCAL GASTRONOMY POINTS |
| Title | |
| Słowa kluczowe | agritourism, rural areas, local gastronomy |
| Key words | |
| Abstrakt | This paper addresses issues regarding the new government initiative Local Gastronomic Points to develop rural areas with agritourism potential in Romania by highlighting the local gastronomy. The main objective of this research is to identify how the concept of Local Gastronomic Points is perceived in terms of the opinion of the owners who manage such businesses and to identify the implications of this concept in the development of agritourism. In this respect, qualitative marketing research based on the semi-structured interview method was conducted at the level of the rural tourist destination Vama Buzaului, Romania. The main conclusion of the study is that the Local Gastronomic Points is an initiative that demonstrates that it can generate horizontal development of the rural areas and the development of agritourism. The research results revealed that this concept enhances the local community and gastronomy. Starting from these results, we propose to design a unitary Gastro Local concept at the county level, which should include specific requirements regarding the culinary preparations and services, the standardization of the marking and signalling of these Points, and intense activity of information and tourist promotion. The results of the study are conclusive and relevant for stakeholders in agritourism, for the responsible public authorities in the field of tourism, to develop competitive rural tourist destinations. The paper also offers future research directions. |
| Abstract | |
| Cytowanie | Chirilas A., Foris D. |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | ESARE_2020_n4_s43.pdf |
|
 |
| 7. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Błażejowska M. Social entrepreneurship in rural areas as illustrated by social cooperatives in Poland’s Masovian Voivodeship
| Autor | Małgorzata Błażejowska |
| Tytuł | Social entrepreneurship in rural areas as illustrated by social cooperatives in Poland’s Masovian Voivodeship |
| Title | Funkcjonowanie przedsiębiorczości społecznej na obszarach wiejskich na przykładzie spółdzielni socjalnych województwa mazowieckiego |
| Słowa kluczowe | social cooperatives, rural areas, Masovian Voivodeship |
| Key words | spółdzielnie socjalne, obszary wiejskie, woj. Mazowieckie |
| Abstrakt | This paper aims to present the social cooperative movement in Poland’s rural areas as illustrated by social cooperatives operating in rural communes of the Masovian Voivodeship. Of the 32 units operating at least since 2014, only 10 have remained on the market. Based on the National Court Register data, the study examined activity profiles, employment levels, activity periods, founding entities and financial situations by using the method of indicators of dynamics and return on sales (ROS). Cooperatives were selected with regard to the legal nature of their founders in order to indicate any differences. The cooperatives established by legal persons had a stable financial situation in the case of 80% of the analysed entities. All of them recorded an increase in revenues in comparison to the year before and 80% of them reported a profit and a positive ROS. 80% of the entities established by natural persons generated a loss from conducted activities and a negative ROS in the last three years of conducted activities. The research results showed that the greatest chances for development were found in cooperatives that were established by legal persons and which rendered services of general interest. |
| Abstract | Celem artykułu jest przedstawienie przedsiębiorczości społecznej na obszarach wiejskich na przykładzie spółdzielni socjalnych mających siedzibę w gminach wiejskich woj. mazowieckiego. Ustalono, że spośród 32 jednostek funkcjonujących co najmniej od 2014 roku, na rynku utrzymało się tylko 10. Na podstawie danych z KRS zbadano profil działalności, poziom zatrudnienia, okres prowadzenia działalności, podmioty założycielskie oraz sytuację finansową przy wykorzystaniu metody indeksów dynamiki oraz wskaźnika rentowności sprzedaży (ROS). Wyodrębniono spółdzielnie pod względem podmiotowości prawnej założycieli, celem wskazania różnic. Wśród podmiotów założonych przez osoby prawne występuje stabilna sytuacja finansowa dla 80% analizowanych jednostek. We wszystkich z nich nastąpił wzrost przychodów w porównaniu do roku ubiegłego a 80% z nich odnotowała zysk oraz dodatni ROS. Spośród spółdzielni założonych przez osoby fizyczne 80% wykazało stratę z prowadzonej działalności oraz ujemny ROS w trzech ostatnich latach prowadzonej działalności. Wyniki badań wykazały, że największe szanse na rozwój mają spółdzielnie socjalne założone przez osoby prawne i świadczące usługi użyteczności publicznej. |
| Cytowanie | Błażejowska M. (2020) Social entrepreneurship in rural areas as illustrated by social cooperatives in Poland’s Masovian Voivodeship .Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 24(73): 20-30 |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | PEFIM_2020_n73_s20.pdf |
|
 |
| 8. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2020 |
|
Balanovska T., Gogulya O., Kucher O. The role of activation of entrepreneurship activitiesin the development of rural areas in Ukraine
| Autor | Tetiana Balanovska, Olga Gogulya, Oleg Kucher |
| Tytuł | The role of activation of entrepreneurship activitiesin the development of rural areas in Ukraine |
| Title | |
| Słowa kluczowe | entrepreneurship, rural areas, revitalization, diversification, diversification strategy,types of employment, self-employment, agricultural sector |
| Key words | |
| Abstrakt | The article substantiates the role of entrepreneurship in the revival of rural areas ofUkraine. The main problems and obstacles for the development of modern agricultural businessare presented. The attention is paid to the high share of households in the total productionof agricultural products, as well as the crisis situation regarding the employment situationof the rural population. Possibilities of employment for the inhabitants of rural territories byactivating the initiative of unemployed citizens to organize their own business activity are considered.The peculiarities and motives of the implementation of the diversification strategy foreconomic entities, including agricultural producers, are revealed. The existing and perspectivedirections of diversification in some regions in Ukraine are analyzed. The main directions offormation of organizational and economic mechanism of diversification of entrepreneurial activityat the expense of activation of new forms of employment of population are summarized,which will contribute to the complex socio-economic and ecological development of rural territoriesin Ukraine. |
| Abstract | |
| Cytowanie | Balanovska T., Gogulya O., Kucher O. |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s7.pdf |
|
 |
| 9. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Trębska P. FOOD SELF-SUPPLY IN NEW CONSUMER TRENDS
| Autor | Paulina Trębska |
| Tytuł | FOOD SELF-SUPPLY IN NEW CONSUMER TRENDS |
| Title | Samozaopatrzenie żywnościowe w nowych trendach konsumenckich |
| Słowa kluczowe | food self-supply, consumption, prosumption, household, consumer trends. |
| Key words | samozaopatrzenie żywnościowe, konsumpcja, prosumpcja, gospodarstwo domowe, trendy konsumenckie. |
| Abstrakt | The article presents premises inscribing food self-supply in new trends occurring in consumer behavior and shows the opinions of consumers on food self-supply. The analysis used research conducted in 2017 in the Mazowieckie voivodship among representatives of rural households. Food self-supply is part of the concept of sustainable development and sustainable consumption. It is an example of the greening of consumption, and of conscious and collaborative consumption. The most important factors entering food self-supply into new consumer trends are natural and healthy food produced in accordance with sustainable development, care for health and the natural environment, cultivating traditions, but also product individualization related to the use of free time. |
| Abstract | W Artykule przedstawiono przesłanki wpisujące samozaopatrzenie żywnościowe w nowe trendy zachodzące w zachowaniach konsumentów oraz ukazanie opinii respondentów na temat samozaopatrzenia żywnościowego. W analizie wykorzystano badania własne przeprowadzone w 2017 roku w województwie mazowieckim wśród przedstawicieli wiejskich gospodarstw domowych. Samozaopatrzenie żywnościowe wpisuje się w koncepcję zrównoważonego rozwoju i zrównoważonej konsumpcji. Jest przykładem ekologizacji konsumpcji, konsumpcji świadomej i kolaboratywnej. Najważniejsze czynniki wpisujące samozaopatrzenie żywnościowe w nowe trendy konsumenckie to naturalna i zdrowa żywność produkowana w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, dbałość zdrowie i stan środowiska przyrodniczego, kultywowanie tradycji, ale także indywidualizacja produktowa związana z wykorzystaniem czasu wolnego. |
| Cytowanie | Trębska P. (2020) FOOD SELF-SUPPLY IN NEW CONSUMER TRENDS.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 23(72): 237-246 |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | PEFIM_2020_n72_s237.pdf |
|
 |
| 10. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2020 |
|
Strzelecka A., Zawadzka D. Factors determining the tendency of rural households in Central Pomerania to save – PILOT study results
| Autor | Agnieszka Strzelecka, Danuta Zawadzka |
| Tytuł | Factors determining the tendency of rural households in Central Pomerania to save – PILOT study results |
| Title | Czynniki determinujące skłonność wiejskich gospodarstw domowych Pomorza Środkowego do oszczędzania - wyniki badania pilotażowego |
| Słowa kluczowe | rural household, propensity to save, income, Central Pomerania, Poland. |
| Key words | wiejskie gospodarstwo domowe, skłonność do oszczędzania, dochód, Pomorze Środkowe, Polska. |
| Abstrakt | The aim of this research is to identify factors affecting the propensity of rural households to save, on the example of 100 entities in Central Pomerania, based on pilot studies (direct questionnaire technique) using the logistic regression model. The study assumes that the dependent variable is the occurrence of savings in the household in 2018. The selection of independent variables for the logistic regression model was made on the basis of literature studies. The results of the analysis confirmed that statistically significant parameters for the variables were: average monthly net income per one person in the household, diversification of the income sources and the share of expenses on food and non-alcoholic beverages in total household consumption expenditure. The first two parameters increase the probability of saving by rural households of Central Pomerania. The last of these parameters reduces the chance of deferring consumption through savings. |
| Abstract | Celem badań jest identyfikacja czynników wpływających na skłonność do oszczędzania wiejskich gospodarstw domowych na przykładzie 100 podmiotów na terenie Pomorza Środkowego, w oparciu o wykonane badania pilotażowe (technika ankiety bezpośredniej), przy zastosowaniu modelu regresji logistycznej. W badaniu przyjęto, iż zmienną zależną jest występowanie oszczędności w gospodarstwie domowym w 2018 roku. Doboru zmiennych niezależnych do budowy modelu regresji logistycznej dokonano na podstawie przeprowadzonych studiów literaturowych. Wyniki analiz potwierdziły, iż statystycznie istotnymi parametrami przy zmiennych okazały się: przeciętny miesięczny dochód netto na jedną osobę w gospodarstwie domowym, dywersyfikacja źródeł utrzymania oraz udział wydatków na żywność i napoje bezalkoholowe w wydatkach konsumpcyjnych ogółem gospodarstwa domowego. Dwa pierwsze parametry zwiększają prawdopodobieństwo oszczędzania przez wiejskie gospodarstw domowe Pomorza Środkowego. Ostatni z wymienionych parametrów zmniejsza szansę na odroczenie konsumpcji w czasie w drodze oszczędności. |
| Cytowanie | Strzelecka A., Zawadzka D. (2020) Factors determining the tendency of rural households in Central Pomerania to save – PILOT study results.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 23(72): 180-190 |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | PEFIM_2020_n72_s180.pdf |
|
 |
| 11. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Niedziółka A. Ekonomiczno-społeczne uwarunkowania rozwoju usług turystycznychna obszarach wiejskich w wybranych gminach powiatu krakowskiego
| Autor | Arkadiusz Niedziółka |
| Tytuł | Ekonomiczno-społeczne uwarunkowania rozwoju usług turystycznychna obszarach wiejskich w wybranych gminach powiatu krakowskiego |
| Title | Economic and social determinants for the development of tourist services in rural areas in selected communes of the Krakow District |
| Słowa kluczowe | usługi turystyczne, obszary wiejskie, turystyka, agroturystyka |
| Key words | tourism services, rural areas, tourism, agritourist |
| Abstrakt | W opracowaniu przedstawiono najważniejsze ekonomiczno-społeczne uwarunkowania rozwoju usług turystyczno-rekreacyjnych na obszarach wiejskich powiatu krakowskiego według przedstawicieli wybranych samorządów gminnych. Materiał badawczy obejmował wyniki badań przeprowadzonych w sześciu z 17 gmin powiatu, posiadających najlepiej rozwiniętą infrastrukturę turystyczną oraz najatrakcyjniejsze walory przyrodnicze i kulturowe. Do badań wykorzystano kwestionariusz ankiety. Zawierał on pytania dotyczące czynników rozwoju usług turystyczno-rekreacyjnych w danej gminie oraz pytania związane z rolą władz lokalnych w tym procesie. Ankietę wypełnili specjaliści z samorządów, którzy zajmowali się promocją gminy oraz turystyką. |
| Abstract | In the article the most important economic and social determinants of tourism and recreational services in rural areas in Krakow District were presented according to representatives of selected municipal self-governments. The research material included the results of survey carried out in six from seventeen communes of the county, possessing the best developed tourist infrastructure as well as the most attractive natural and cultural values. The survey questionnaire was used for the research. It contained questions about the factors for the development of tourist and recreational services in a given commune and questions connected with the role of local authorities in this process. The survey was completed by specialists from local governments who dealt with the promotion of the commune and tourism. |
| Cytowanie | Niedziółka A. |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | TIRR_2019_n11_s63.pdf |
|
 |
| 12. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Klepacki B., Rasilewicz A. Domy pomocy społecznej jako czynnik aktywizacji rozwoju obszarów wiejskichoraz ich przestrzenne rozmieszczenie w Polsce
| Autor | Bogdan Klepacki, Agnieszka Rasilewicz |
| Tytuł | Domy pomocy społecznej jako czynnik aktywizacji rozwoju obszarów wiejskichoraz ich przestrzenne rozmieszczenie w Polsce |
| Title | Nursing homes as a factor of activation of rural development and their spatial distribution in Poland |
| Słowa kluczowe | domy pomocy społecznej, wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich |
| Key words | social welfare homes, multifunctional rural development |
| Abstrakt | W opracowaniu autorzy podjęli problematykę dywersyfikacji źródeł dochodów ludności wiejskiej, a więc szans na ich kreowanie ze źródeł innych niż rolnictwo. Stwierdzono, że na terenach wiejskich w przyszłości większą rolę będą odgrywały działalności niszowe, a jednym z nowych kierunków działalności może być tworzenie domów spokojnej starości na wsi. Wysycenie kraju w takie jednostki jest zróżnicowane. Najwięcej ich jest w województwach największych, najludniejszych i najbardziej zurbanizowanych. Pod względem dostępności natomiast najkorzystniejsza jest sytuacja w województwie opolskim, świętokrzyskim i warmińsko-mazurskim. Na terenach wiejskich najwięcej było domów pomocy społecznej w województwie mazowieckim, małopolskim, wielkopolskim i śląskim. Biorąc pod uwagę jednak populację województw, najkorzystniejsza była sytuacja w województwach: pomorskim, opolskim i śląskim. Największa dostępność miejsc wystąpiła natomiast w województwach pomorskim, opolskim, mazowieckim i śląskim. |
| Abstract | In the study, the authors tackled the problem of diversifying the sources of income of the rural population, and thus the opportunities for their creation from sources other than agriculture. It was found that in the future rural areas niche activities will play a greater role, and one of the new directions of activity may be the creation of retirement homes in the countryside. The saturation of the country in such units varies. Most of them are in the largest, most populous and most urbanized voivodships. In terms of availability, however, the most favorable situation is in the Opolskie, Świętokrzyskie and Warmian-Masurian voivodships. In rural areas, there was the most social welfare for homes in the Mazowieckie, Małopolskie, Wielkopolskie and Śląskie voivodships. However, taking into account the population of voivodships, the most favorable situation was in the Pomeranian, Opolskie and Śląskie voivodships. The highest availability of seats occurred in Pomeranian, Opole, Masovian and Silesian. |
| Cytowanie | Klepacki B., Rasilewicz A. |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | TIRR_2019_n11_s51.pdf |
|
 |
| 13. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Nowak C. Dziedzictwo kulinarne i przyrodnicze w zarządzaniu rozwojem turystykiwiejskiej na przykładzie Norwegii
| Autor | Czesław Nowak |
| Tytuł | Dziedzictwo kulinarne i przyrodnicze w zarządzaniu rozwojem turystykiwiejskiej na przykładzie Norwegii |
| Title | Culinary and natural heritage in managing the development of rural tourism using Norway as an example |
| Słowa kluczowe | Norwegia, turystyka wiejska, dziedzictwo kulinarne, dziedzictwo przyrodnicze |
| Key words | Norway, rural tourism, culinary heritage, natural heritage |
| Abstrakt | Norwegia jest państwem o największym na świecie ekwiwalencie subwencji dla producentów rolnych – PSE w państwach OECD. Pomimo to od lat zmniejsza się tam zatrudnienie w rolnictwie i następuje wyludnianie obszarów wiejskich. Rozwój turystyki wiejskiej przyczynia się zarówno do spowolnienia tego procesu poprzez zwiększanie dochodów wiejskich gospodarstw domowych, jak i do zachowania tradycyjnego krajobrazu, wartości ekologicznych oraz dziedzictwa kulturowego, szczególnie kulinarnego. Za zarządzanie rozwojem turystyki na poziomie krajowym odpowiedzialne są głównie Ministerstwo ds. Klimatu i Środowiska, a szczególnie Departament Dziedzictwa Kulturowego i Środowiska Kulturowego i Departament Bioróżnorodności, a także Ministerstwo Rolnictwa i Żywności1. Na poziomie lokalnym dzięki innowacyjnemu podejściu do zarządzania przedsiębiorstwa turystyczne, chcąc ograniczyć negatywne skutki dużej sezonowości w tym sektorze gospodarki, przygotowują zarówno oferty typowe dla sezonu zimowego, jak i letniego. Umożliwia to zarówno lepsze wykorzystanie takich zasobów jak baza hotelowa oraz restauracje, jak i utrzymanie poziomu zatrudnienia pracowników. |
| Abstract | Of the OECD countries Norway has the world’s largest Producer and Support Estimate (PSE). Despite this, employment in agriculture has been decreasing for years and the rural population is dwindling. The development of rural tourism contributes to the slowing down of this process by increasing the income of rural households, as well as preserving the traditional landscape, ecological values and cultural heritage, especially culinary heritage. The Ministry of Climate and Environment (Department of Cultural heritage and cultural environment) and the Ministry of Agriculture and Food are mainly responsible for managing the development of tourism at the national level. At the local level – thanks to an innovative approach to management – tourism enterprises, wanting to limit the negative impact of high seasonality in this sector of the economy, are engaged in the preparation of not only typical winter sport offers, such as skiing, but also of summer sports. This facilitates the better use of resources such as hotels and restaurants, and also helps to maintain employment levels. |
| Cytowanie | Nowak C. |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | TIRR_2019_n11_s85.pdf |
|
 |
| 14. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Wojcieszak-Zbierska M., Zawadka J. Działania przedsiębiorcze kobiet na wsi na przykładzie KGW w powieciegnieźnieńskim
| Autor | Monika Wojcieszak-Zbierska, Jan Zawadka |
| Tytuł | Działania przedsiębiorcze kobiet na wsi na przykładzie KGW w powieciegnieźnieńskim |
| Title | Entrepreneurial activities of women in the countryside on the example of the FWA in the Gniezno poviat |
| Słowa kluczowe | koła gospodyń wiejskich, kobiety na wsi, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014–2020, przedsiębiorczość, obszary wiejskie |
| Key words | farmers’ wives’ association, women in the countryside, Rural Development Program 2014–2020, entrepreneurship, rural areas |
| Abstrakt | Celem opracowania jest przybliżenie genezy, istoty oraz celów funkcjonowania kół gospodyń wiejskich, zaprezentowanie ich aktywności w zakresie pozyskiwania środków z funduszy UE, a także rozpoznanie i ukazanie celów inwestycji przez nie prowadzonych. Opracowanie wzbogacono studium przypadku Koła Gospodyń Wiejskich (KGW) w Modliszewku. W pracy wykorzystano pierwotne oraz wtórne źródła materiału badawczego. Źródła wtórne to literatura naukowa z zakresu rozwoju lokalnego, przedsiębiorczości, w tym inicjatyw podejmowanych przez kobiety na obszarach wiejskich, rozporządzenia oraz dane Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dotyczące dofinansowania KGW środkami z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) 2014–2020. Źródła pierwotne natomiast to wyniki badań przeprowadzonych w kwietniu 2019 roku dotyczących wykorzystywania pozyskanych przez KGW środków finansowych. Na podstawie wyników przeprowadzonych badań można stwierdzić, że pozyskane przez KGW fundusze pozwoliły na realizacje wielu działań, które przyczyniły się do rozwoju obszarów wiejskich. Członkinie badanych kół wykazywały się przedsiębiorczością i budowały dobry wizerunek swojego regionu. Otrzymane fundusze w głównej mierze przeznaczały na unowocześnienie posiadanego wyposażenia, a także promocję koła, regionu oraz lokalnej kuchni. |
| Abstract | The aim of the study was to present the genesis, essence and objectives of the functioning of farmers’ wives’ association (FWA), to present their activity in the area of obtaining funds from EU funds, as well as to identify and show the objectives of investments carried out by them. The study was enriched by a case study of the Farmers’ Wives’ Association in Modliszewko. Primary and secondary sources of research material were used in the work. Secondary sources are scientific literature in the field of local development, entrepreneurship, including initiatives undertaken by women in rural areas, regulations and data of the Agency for Restructuring and Modernization of Agriculture regarding co-financing of FWA with funds from Rural Development Program (RDP) 2014–2020. Primary sources are the results of research carried out in April 2019 regarding the use of funds obtained by FWA. Based on the results of the conducted research, it can be stated that the funds obtained by FWA enabled the implementation of many activities that contributed to the development of rural areas. Members of the surveyed organizations showed entrepreneurship and built a good image of their region. The funds received were mainly dedicated to the modernization of equipment, as well as the promotion of the organization, region and local cuisine. |
| Cytowanie | Wojcieszak-Zbierska M., Zawadka J. |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | TIRR_2019_n11_s127.pdf |
|
 |
| 15. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Gabryjończyk P., Kudinova I. Motives for undertaking rural tourism activity and its economic and social benefits– comparison of Polish and Ukrainian theoretical perspective
| Autor | Piotr Gabryjończyk, Iryna Kudinova |
| Tytuł | Motives for undertaking rural tourism activity and its economic and social benefits– comparison of Polish and Ukrainian theoretical perspective |
| Title | |
| Słowa kluczowe | rural tourism, rural territories, motives, economic and social benefits |
| Key words | |
| Abstrakt | The paper presents a comparison of the Polish and Ukrainian theoretical approaches to the motives for undertaking tourism activity in rural areas and its economic and social benefits. Based on the review of the Polish and Ukrainian literature of the subject, it presents the reasons for development of tourism in rural areas presented in both countries, the perceived profits associated with it, as well as the tasks of local administration expected in supporting it. A model of the overall impact of tourism (including rural tourism) on economic development was also presented for both countries. Finally conclusions were presented, regarding similarities and differences in approach to the above issues in both countries, as well as the resulting opportunities for cooperation. |
| Abstract | |
| Cytowanie | Gabryjończyk P., Kudinova I. |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | TIRR_2019_n12_s33.pdf |
|
 |
| 16. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Olejniczak W. Aktywność zawodowa kobiet mieszkających na obszarach wiejskich
| Autor | Wioletta Olejniczak |
| Tytuł | Aktywność zawodowa kobiet mieszkających na obszarach wiejskich |
| Title | Professional activity of women, who living in rural areas |
| Słowa kluczowe | kobieta wiejska, praca, aktywizacja zawodowa, obszary wiejskie |
| Key words | rural women, work, professional activation, rural areas |
| Abstrakt | Celem niniejszej pracy było ukazanie sytuacji zawodowej kobiet z obszarów wiejskich na rynku pracy. Autorka przedstawiła wyniki badań dotyczące ich obowiązków oraz pracy zawodowej. Największą liczbę wśród pracujących zawodowo stanowiły kobiety, które od urodzenia zamieszkują obszary wiejskie, a głównym impulsem do podjęcia pracy były powody finansowe. Z przeprowadzonych badań wynika, iż mimo braku satysfakcji z wykonywanej pracy w dziedzinach pozarolniczych, nie zdecydowałyby się na jej zmianę. |
| Abstract | The purpose of women who living in rural areas work was to present what their professional situation really looks like. The author presents information about their duties and professional work. The financial reason was the main impulse to work of women who living in rural areas. The research showed the problem that despite the lack of satisfaction with their work in non-agricultural fields, they would not decide to change it. |
| Cytowanie | Olejniczak W. |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | TIRR_2019_n12_s77.pdf |
|
 |
| 17. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Wielewska I. Determinanty rozwoju ekoinnowacji w przedsiębiorstwach agrobiznesu
| Autor | Izabela Wielewska |
| Tytuł | Determinanty rozwoju ekoinnowacji w przedsiębiorstwach agrobiznesu |
| Title | Determinants of the development of eco-innovations in agribusiness |
| Słowa kluczowe | ekoinnowacje, ochrona środowiska, przedsiębiorstwa agrobiznesu, zrównoważony rozwój |
| Key words | eco-innovations, environmental protection, agribusiness companies, sustainable development |
| Abstrakt | Celem artykułu było wskazanie determinant rozwoju ekoinnowacji wprowadzanych w przedsiębiorstwach agrobiznesu oraz głównych barier powodujących niechęć dla działań inwestycyjnych o charakterze ekologicznym. Badania przeprowadzono w drugim kwartale 2019 roku na obszarach wiejskich województwa pomorskiego wśród właścicieli, kierowników bądź osób zajmujących się ochroną środowiska. Badania wykazały, że oprócz korzyści środowiskowych czynnikiem determinującym wprowadzanie ekoinnowacji są korzyści ekonomiczne i społeczne. Badane przedsiębiorstwa inwestowały najczęściej w OZE, segregację odpadów i modernizację linii technologicznych. Wskazano również na bariery, na jakie napotykają przedsiębiorstwa agrobiznesu. Wśród najważniejszych należy wymienić przestarzałą infrastrukturę, ograniczenia finansowe, wysokie koszty ekoinnowacji i prowadzenie działalności w warunkach niepewności rynkowej. |
| Abstract | The aim of the article was to indicate determinants of the development of eco-innovations implemented in agribusiness companies and chief barriers that trigger reluctance towards investments of ecological nature. Research was conducted in rural areas of Pomorskie Province in the second quarter of 2019 among owners, managers and others who operate in the field of environment protection. The research showed that, besides environmental benefits, the decisive factor for the implementation of eco-innovations are the economical and social benefits. The surveyed companies mostly invested in RES, waste segregation and modernization of existing technological lines. Also, certain barriers were indicated which agribusiness companies still encounter. The most important of those include outmoded infrastructure, financial limitations, high cost of eco-innovations and operating in the conditions of market instability. |
| Cytowanie | Wielewska I. |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | TIRR_2019_n12_s103.pdf |
|
 |
| 18. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Wojcieszak-Zbierska M. Koszty działań marketingowych gospodarstw agroturystycznych i możliwości ich finansowania
| Autor | Monika Wojcieszak-Zbierska |
| Tytuł | Koszty działań marketingowych gospodarstw agroturystycznych i możliwości ich finansowania |
| Title | The costs of marketing activities of agritourism farms and the possibilities of financing them |
| Słowa kluczowe | marketing, agroturystyka, Wielkopolska, promocja, przedsiębiorczość |
| Key words | agritourism, marketing, Wielkopolska region, costs, financing possibilities |
| Abstrakt | Jednym z cenionych i znanych agroturystycznych regionów Polski jest województwo wielkopolskie. Warunki przyrodnicze, bogata tradycja i kultura oraz obyczaje ludowe funkcjonujące na tym terenie powodują, że świadczenie usług agroturystycznych jest popularne wśród właścicieli gospodarstw. Chcąc być konkurencyjnym na rynku, usługodawcy korzystają z nowoczesnych technologii w zakresie promowania swojej oferty. Stosowanie działań marketingowych przy prowadzeniu gospodarstw agroturystycznych to bardzo ważny temat, gdyż świadczy on po pierwsze o przedsiębiorczości właścicieli, a po drugie stanowi doskonałą promocję gospodarstwa czy regionu. Celem artykułu jest przedstawienie możliwości finansowania działań marketingowych oraz kosztów poniesionych przez właścicieli gospodarstw agroturystycznych z tytułu wykorzystywanych narzędzi marketingowych. Na podstawie przeprowadzonego badania można stwierdzić, że gospodarstwa korzystają z narzędzi marketingowych, jednakże właściciele deklarują, że przeznaczają niewielką kwotę na tego typu działanie. |
| Abstract | Agritourism is one of the most popular forms of rural tourism. The Wielkopolskie region is a valued and well known agritourism region of Poland. Natural conditions, rich tradition and culture as well as folk customs functioning in this area make the provision of agritourism services popular among farm owners. In order to be competitive on the market, hosts use modern technologies to promote their products and services. The application of marketing activities while running agritourism farms is a very important subject, as it proves, first of all, the entrepreneurship of the owners and, secondly, it is an excellent promotion of the farm or the region. The aim of this article is to indicate the possibility of financing marketing activities and costs incurred by the owners of agritourism farms due to the marketing tools used. The article attempts to present the financing of marketing activities in agritourism and the costs incurred by the owner of the used marketing tools in Poland. The research was carried out among agritourism farms located in the Wielkopolskie region. On the basis of the conducted research it can be stated that the farms use marketing tools, however, the owners declare that they allocate a small amount of money to this type of activity. |
| Cytowanie | Wojcieszak-Zbierska M. |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | TIRR_2019_n12_s129.pdf |
|
 |
| 19. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2019 |
|
Chądrzyński M., Gruziel K., Wyszomirska M. Polityka społeczna realizowana w gminie wiejskiej
| Autor | Mariusz Chądrzyński, Kinga Gruziel, Monika Wyszomirska |
| Tytuł | Polityka społeczna realizowana w gminie wiejskiej |
| Title | Social policy implemented in rural municipality |
| Słowa kluczowe | polityka społeczna, „Rodzina 500+”, bezrobocie, aktywność zawodowa, przyrost naturalny, dochody dyspozycyjne |
| Key words | social policy, “Family 500+”, unemployment, activity in the labour market, birth rate, disposable income |
| Abstrakt | Polityka społeczna ma na celu w głównej mierze minimalizowanie problemów społecznych, a zwłaszcza dysproporcji dochodowych zarówno między grupami zawodowymi, jak i w ujęciu regionalnym. Jednym z przyjętych zadań analizowanej polityki jest wsparcie finansowe udzielane gospodarstwom domowym między innymi przez zagwarantowanie im poczucia bezpieczeństwa, zwłaszcza w zakresie dochodów. Przedmiotem badań było oszacowanie skuteczności polityki społecznej realizowanej w Polsce na przykładzie gminy wiejskiej. W opracowaniu podjęto próbę wskazania wymiernych efektów wprowadzonego w Polsce instrumentu polityki społecznej, jakim jest program „Rodzina 500+”. Wspiera on finansowo rodziny, polepszając ich sytuację materialną. Ponadto w założeniu jego twórców ma na celu poprawę współczynnika przyrostu naturalnego w Polsce. Zauważalne są również niedoskonałości analizowanego instrumentu polityki społecznej, który negatywnie wpływa na sytuację zawodową ludności, w szczególności kobiet. Jednak w większości program „Rodzina 500+” jest oceniany pozytywnie przez jego beneficjentów. Na podstawie odpowiedzi ankietowanych nie można stwierdzić, że jego wprowadzenie przyczyni się do przyrostu urodzeń, a według respondentów koszty z tym związane mogą przyczyniać się do ograniczania współfinansowania obszarów życia równie pożądanych przez społeczeństwo (edukacja, ochrona zdrowia, infrastruktura publiczna). |
| Abstract | Social policy primarily aims to minimise social problems, in particular the issues concerning income disparities amongst professional groups as well as regionally. One of the adopted objectives of the analysed policy is the financial support for households, including guaranteeing a sense of security, especially in terms of income. The subject of the study was to assess the effectiveness of social policy implemented in Poland on the example of a rural municipality. The study attempts to indicate the measurable effects of a social policy instrument implemented in Poland, specifically the “Family 500+” programme. The programme supports families by improving their financial situation. In addition, according to its creators, the objective of the programme is to increase the birth rate in Poland. The imperfections of the analysed social policy instrument are also noticeable. It negatively affects the employment situation in the country, particularly for women. However, in most cases, the “Family 500+” programme is positively rated by the beneficiaries. Based on the results of the conducted study, it cannot be concluded that the “Family 500+” programme contributes to the increase in the birth rate, while the costs of its implementation may contribute to limiting the cofinancing of other areas of life, ones that are desired by the society to the same degree (education, health care, public infrastructure). |
| Cytowanie | Chądrzyński M., Gruziel K., Wyszomirska M. (2019) Polityka społeczna realizowana w gminie wiejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 126: 29-39 |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | EIOGZ_2019_n126_s29.pdf |
|
 |
| 20. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2019 |
|
Goryńska-Goldmann E. Geneza i pojęcie żywności lokalnej w powiązaniu z ideą zrównoważonejkonsumpcji
| Autor | Elżbieta Goryńska-Goldmann |
| Tytuł | Geneza i pojęcie żywności lokalnej w powiązaniu z ideą zrównoważonejkonsumpcji |
| Title | Genesis and the term of local food in relation to the idea of sustainable consumption |
| Słowa kluczowe | geneza, pojęcie, produkt lokalny, żywność lokalna, zrównoważona konsumpcja |
| Key words | genesis, concept, local product, local food, sustainable consumption |
| Abstrakt | W opracowaniu dokonano przeglądu aparatu pojęciowego i genezy żywności lokalnej, na podstawie przeglądu definicji z uwzględnieniem regulacji prawnych, potocznych sposobów jej ujmowania i prac badawczych, prowadzonych przez ośrodki naukowe i różne instytucje – krajowe i zagraniczne – i na tej podstawie zaprezentowano własną propozycję. Celem artykułu było przedstawienie genezy i pojęcia żywności lokalnej w kontekście zrównoważonej konsumpcji. Prowadząc analizę, dokonano przeglądu literatury przedmiotu, a wynikające z niego ustalenia udokumentowano dostępnymi informacjami statystycznymi i rynkowymi. Badania wykazały, że instytucje publiczne dostrzegają potencjał żywności lokalnej i upatrują w niej możliwość pobudzania rozwoju obszarów wiejskich Unii Europejskiej. Żywność lokalna stanowi alternatywny nurt w podejściu do sposobu, w jaki konsumpcja żywności może być przekształcona na rzecz jej równoważenia. Świadomi i odpowiedzialni konsumenci rozpoznający własne ograniczenia, ceniący tradycję, stanowią o nowej jakości w społeczeństwie (będąc specyficzną formą kapitału społecznego), co przekłada się na większe możliwości produkcyjne żywności lokalnej i stanowi podstawę do dalszego rozwoju zrównoważonej konsumpcji. |
| Abstract | This paper reviews the conceptual apparatus and the genesis of local food, on the basis of definitions and with respect to legal conditions, as well as the popular ways of interpretation of local food and scientific research performed by different centers and institutions – both domestic and foreign. On the basis of that, the paper presents the author’s own proposition concerning the abovementioned issue. The aim of the paper is to present the genesis and the definition of local food in the perspective of sustainable consumption. While conducting the research, the scientific literature concerning the subject was reviewed, and the findings were documented with available statistical and market information. The research showed that public institutions see the potential of local food and hope that it can drive the development of rural areas in the European Union. Local food is an alternative approach to the way in which food consumption can be turned into a sustainable one. Informed and responsible consumers, who are aware of their own limitations and value tradition, provide some new quality to the society (as they constitute a specific form of social capital), what translates into bigger local food production possibilities and is the basis for the further development of sustainable consumption. |
| Cytowanie | Goryńska-Goldmann E. |
| HTML | wersja html |
| Pełny tekst | TIRR_2019_n11_s23.pdf |
|
 |