Lp. |
Autor / Tytuł |
Strony |
Pobierz Full text |
1. |
Kozera M. Zasoby kapitału ludzkiego i intelektualnego gospodarstw rolnych – aspekt teoretyczny oraz wybrane implikacje praktyczne
Autor | Magdalena Kozera, |
Tytuł | Zasoby kapitału ludzkiego i intelektualnego gospodarstw rolnych – aspekt teoretyczny oraz wybrane implikacje praktyczne |
Title | Recourses of human and intellectual capital in agricultural farms – theoretical aspect and its practice implications |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | In this paper some implication of existence of intellectual capital was presented. It was also showed that, this recourse is most stronger accented in polish agriculture farms. The basis of progress of this capital is human capital. The skillful transformation of human resources made new resource of human, structural and relations capital. The effect is the market success of farm |
Cytowanie | Kozera M. (2010) Zasoby kapitału ludzkiego i intelektualnego gospodarstw rolnych – aspekt teoretyczny oraz wybrane implikacje praktyczne.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84: 5-12 |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n84_s5.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2010.84.58 |
|
5-12 |
|
2. |
Rusielik R. Zmiany efektywności działalności rolniczej w województwach polski po akcesji do Unii Europejskiej
Autor | Robert Rusielik, |
Tytuł | Zmiany efektywności działalności rolniczej w województwach polski po akcesji do Unii Europejskiej |
Title | Changes in the efficiency of farming in the provinces after the Polish accession to the European Union |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The article presents the results of measuring the technical efficiency of agriculture in Poland using two alternative methods of group analysis of the border (frontier analysis): method SFA (Stochastic Frontier Analysis) and DEA method (Data Envelopment Analysis). The main objective of this study was to determine what changes in the efficiency of agricultural activity took place after the Polish accession to the European Union. For this purpose, there were compared the effectiveness of the years 2005 and 2008. The results show that, depending on the econometric model may show the effectiveness of changes either increasing or decreasing trend in the case of the same province. |
Cytowanie | Rusielik R. (2010) Zmiany efektywności działalności rolniczej w województwach polski po akcesji do Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84: 13-21 |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n84_s13.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2010.84.59 |
|
13-21 |
|
3. |
Firlej K. Globalizacja i integracja europejska – szansa, czy mit dla polskiego agrobiznesu
Autor | Krzysztof Firlej, |
Tytuł | Globalizacja i integracja europejska – szansa, czy mit dla polskiego agrobiznesu |
Title | Globalization and European integration– an opportunity or myth of the Polish agribusiness |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | This article presents the problem of evolution of agri-business sector and its ability to function in the era of globalization and European integration. Describing the successive stages of development of Polish food the author wonders how they influenced the international cooperation of Polish enterprises and the opportunities arising from their positioning in the global economy. Special regard was given to privatization of enterprises in transition, subjected to the transformation and included in agri – food industry in the EU structures. The author argues that the mere inclusion of our country to the countries of market economy was a move to allow to join the globalized economic structures and legitimated active participation in international economic cooperation. It is considered that six years of operation in the EU structures changed our country both economically and politically. The EU membership has changed the structure of the economy and has continued transformation of privatization and modernization of most companies. Subsequent market-oriented transformation of corporate behavior forced the agribusiness sector and the high positioning of our economy to the international arena. Operation in the EU structures has opened a great opportunity for the Polish agri-business, for all its divisions, and only from wealth in the form of human and physical capital depends its development on a global scale |
Cytowanie | Firlej K. (2010) Globalizacja i integracja europejska – szansa, czy mit dla polskiego agrobiznesu.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84: 23-32 |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n84_s23.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2010.84.60 |
|
23-32 |
|
4. |
Bessert A. Strategie działania przedsiębiorstw przemysłu cukrowniczego w zależności od formy własności
Autor | Andrzej Bessert, |
Tytuł | Strategie działania przedsiębiorstw przemysłu cukrowniczego w zależności od formy własności |
Title | Operation strategies of the sugar industry enterprises according to the ownership form |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | After 15 years since beginning of the economic system transformation in 1989, substantial share of the polish sugar enterprises was characterised by domination of the state capital. In the research there were compared the strategies of operation in private sugar enterprises owned by chosen foreign investors and sugar processing companies grouped in the sugar holdings, possessed by the State. For that purpose operations of the research enterprises were decomposed into four function areas: production, human capital, marketing and finances. In result of undertaken analyses and comparisons of operation courses among groups of the sugar enterprises according to the above-mentioned areas, operation strategies realised by sugar enterprises grouped according to the differential ownership form were identified, described and evaluated. |
Cytowanie | Bessert A. (2010) Strategie działania przedsiębiorstw przemysłu cukrowniczego w zależności od formy własności.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84: 33-46 |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n84_s33.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2010.84.61 |
|
33-46 |
|
5. |
Jarka S. Znaczenie dzierżawy gruntów rolnych w Polsce
Autor | Sławomir Jarka, |
Tytuł | Znaczenie dzierżawy gruntów rolnych w Polsce |
Title | The meaning of leasing agricultural area in Poland |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The characteristic feature of the recent times is the high rate of change in an economical environment of agricultural enterprises. That significant process is mainly expressed by high rate of production factors in non-agricultural sectors and increase of agricultural area. It means the rate of increasing of leasing agricultural area will be depend on forming prices on agricultural property market. |
Cytowanie | Jarka S. (2010) Znaczenie dzierżawy gruntów rolnych w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84: 47-56 |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n84_s47.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2010.84.62 |
|
47-56 |
|
6. |
Kołoszycz E. Koszty żywienia krów mlecznych a wyniki ekonomiczne gospodarstw
Autor | Ewa Kołoszycz, |
Tytuł | Koszty żywienia krów mlecznych a wyniki ekonomiczne gospodarstw |
Title | Costs of feeding dairy cows and economic results of dairy farms |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The paper presents results of studies on costs and profitability of milk production in various diets of dairy cows. For the three farms specialized in milk production, were developed two variants of feeding cows on the basis of hay silage produced on the farm. One scenario assumes maintenance of current milk yield of dairy cows and use of concentrates. The second eliminated concentrates from the feed and assumes a reduction of milk yield of cows. The analysis included the costs and profitability of milk production in farms. |
Cytowanie | Kołoszycz E. (2010) Koszty żywienia krów mlecznych a wyniki ekonomiczne gospodarstw.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84: 57-62 |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n84_s57.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2010.84.63 |
|
57-62 |
|
7. |
Czekaj M., Satoła Ł. Szanse i bariery rozwoju produkcji mleka w Małopolsce w opinii rolników
Autor | Marta Czekaj, Łukasz Satoła, |
Tytuł | Szanse i bariery rozwoju produkcji mleka w Małopolsce w opinii rolników |
Title | The farmers’ opinions about possibilities and barriers of milk production in Malopolska region |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The article presents the results of researches based on interviews among farm with milk production about possibilities and barriers of this production in Malopolska region. Detailed analyzing were the barriers and opportunities, including: barriers of location and economic. The study shows also deficiencies that hinder the most milk production, and the opportunities that may be used by farmers to production. The article contains information about the changes that the respondents intended to introduce on their farms in the coming years. The findings were presented to the division of farms into groups depending on the number of dairy cows in the herd. |
Cytowanie | Czekaj M., Satoła Ł. (2010) Szanse i bariery rozwoju produkcji mleka w Małopolsce w opinii rolników.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84: 63-75 |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n84_s63.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2010.84.64 |
|
63-75 |
|
8. |
Wilczyński A. Makroekonomiczne uwarunkowania produkcji mleka w Unii Europejskiej do 2020 roku
Autor | Artur Wilczyński, |
Tytuł | Makroekonomiczne uwarunkowania produkcji mleka w Unii Europejskiej do 2020 roku |
Title | Macro-economic trends in EU dairy sector until 2020 |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The dairy market In the EU is regulated by the Common Market Organization for milk and milk products. This policy is influencing together with changes in the Common Agricultural Policy. Within the Health Check the European Commission proposed a milk quota abolition, which will come into force from the year 2015. This paper presents a scenario analysis of milk quota abolition and the influence on production, price and demand on farm gate milk, butter and skimmed milk powder. Analysis was divided on two groups EU-15 and ten countries whose accession to EU in the year 2004. Special case was made for Germany, France, Great Britain and Poland as the largest milk producers in the EU. Conclusions fl owing from analysis show decline of real milk farm gate price to the year 2020, about 20% in the comparison with the average from the period 2003–2005. The supply of milk will increase with simultaneous decline of butter production and skimmed milk powder. Unfortunately the majority of unfavorable changes will in the group of countries UE-10 |
Cytowanie | Wilczyński A. (2010) Makroekonomiczne uwarunkowania produkcji mleka w Unii Europejskiej do 2020 roku.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84: 77-85 |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n84_s77.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2010.84.65 |
|
77-85 |
|
9. |
Stefko O. Uwarunkowania rozwoju polskiego ogrodnictwa
Autor | Olga Stefko, |
Tytuł | Uwarunkowania rozwoju polskiego ogrodnictwa |
Title | Conditions on development of Polish horticulture |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | In article was presented conditions on development of Polish horticulture, connected with the aspects: integration production and producers acquire the financial support and rising of competitiveness. The problem was presented both in micro and macroeconomic side. There were turned the solution for the necessity changes in state and horticultural producers activities. |
Cytowanie | Stefko O. (2010) Uwarunkowania rozwoju polskiego ogrodnictwa.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84: 87-97 |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n84_s87.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2010.84.66 |
|
87-97 |
|
10. |
Filipiak T., Maciejczak M. Sektor warzywniczy w Polsce i w wybranych krajach UE
Autor | Tadeusz Filipiak, Mariusz Maciejczak, |
Tytuł | Sektor warzywniczy w Polsce i w wybranych krajach UE |
Title | Production of vegetables in Poland and selected countries of the EU |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The paper aims to analyze the state of the art and the conditions of development of vegetable sector in Poland and selected countries of the European Union. It argues that the further development of the sector will depend on the dynamics of increasing competitive positions on the EU Single Market as well as taking advantages of EU founds and the level of cooperation between sector’s stakeholders. |
Cytowanie | Filipiak T., Maciejczak M. (2010) Sektor warzywniczy w Polsce i w wybranych krajach UE.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84: 99-110 |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n84_s99.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2010.84.67 |
|
99-110 |
|
11. |
Rola-Jarzębowska A. Przygotowanie audytu systemu HACCP na przykładzie wybranej restauracji
Autor | Agnieszka Rola-Jarzębowska, |
Tytuł | Przygotowanie audytu systemu HACCP na przykładzie wybranej restauracji |
Title | Preparation of the audit of the HACCP system in case study restaurant |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The article describes the phase of the audit of the HACCP system, together with Good Manufacturing Practice and Good Hygiene Practice, as well as highlighted the importance of verification of systems to ensure food safety for the quality of the health-produced food products in restaurants. Presenting the phase of preparation for internal audit of the HACCP system for restaurants, identifying the areas to which the auditor should read and consider before proceeding to the verification process, on-site catering. The proper preparation of the audit allows for quick and efficient conduct of the process, and above all to prevent the omission of material misstatement. |
Cytowanie | Rola-Jarzębowska A. (2010) Przygotowanie audytu systemu HACCP na przykładzie wybranej restauracji.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84: 111-121 |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n84_s111.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2010.84.68 |
|
111-121 |
|
12. |
Gajos E. Dobrostan bydła mlecznego – implikacje ekonomiczne
Autor | Edyta Gajos, |
Tytuł | Dobrostan bydła mlecznego – implikacje ekonomiczne |
Title | Economic aspects of dairy cattle welfare norms |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | Carried out literature studies indicates very clear economic implications of dairy cattle welfare norms. Animal welfare is not a purely biological or zootechnical issue. It is also an economic issue. It is a very important scientific problem, which is the subject of numerous scientific researches. Further investigations in this field should be carried out, because economic aspects of dairy cattle welfare norms are not fully recognized and have a significant impact on the economic performance of farms. |
Cytowanie | Gajos E. (2010) Dobrostan bydła mlecznego – implikacje ekonomiczne.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84: 123-131 |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n84_s123.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2010.84.69 |
|
123-131 |
|
13. |
Zajkowska O. Charakterystyka kobiet nieaktywnych zawodowo w wieku okołoemerytalnym mieszkających na wsi
Autor | Olga Zajkowska, |
Tytuł | Charakterystyka kobiet nieaktywnych zawodowo w wieku okołoemerytalnym mieszkających na wsi |
Title | Survey of outside the labor force women aged 50–67 years inhabiting rural areas |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The paper describes problems of low labor supply among women ages 50–67 years inhibiting rural areas. On the basis of “Social Diagnosis” Survey 2009 several reasons of women’ early labor market quitting ale reported by women. Main of them are: inability of finding a job for a long time, caring responsibilities, poor health and received social benefits (including pensions). |
Cytowanie | Zajkowska O. (2010) Charakterystyka kobiet nieaktywnych zawodowo w wieku okołoemerytalnym mieszkających na wsi.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84: 133-140 |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n84_s133.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/EIOGZ.2010.84.70 |
|
133-140 |
|