Lp. |
Autor / Tytuł |
Strony |
Pobierz Full text |
1. |
Balanovska T., Gogulya O., Kucher O. The role of activation of entrepreneurship activities
in the development of rural areas in Ukraine
Autor | Tetiana Balanovska, Olga Gogulya, Oleg Kucher, |
Tytuł | The role of activation of entrepreneurship activities
in the development of rural areas in Ukraine |
Title | |
Słowa kluczowe | entrepreneurship, rural areas, revitalization, diversification, diversification strategy,
types of employment, self-employment, agricultural sector |
Key words | |
Abstrakt | The article substantiates the role of entrepreneurship in the revival of rural areas of
Ukraine. The main problems and obstacles for the development of modern agricultural business
are presented. The attention is paid to the high share of households in the total production
of agricultural products, as well as the crisis situation regarding the employment situation
of the rural population. Possibilities of employment for the inhabitants of rural territories by
activating the initiative of unemployed citizens to organize their own business activity are considered.
The peculiarities and motives of the implementation of the diversification strategy for
economic entities, including agricultural producers, are revealed. The existing and perspective
directions of diversification in some regions in Ukraine are analyzed. The main directions of
formation of organizational and economic mechanism of diversification of entrepreneurial activity
at the expense of activation of new forms of employment of population are summarized,
which will contribute to the complex socio-economic and ecological development of rural territories
in Ukraine. |
Abstract | |
Cytowanie | Balanovska T., Gogulya O., Kucher O. |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s7.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2020.14.14 |
|
7-19 |  |
2. |
Balińska A., Cymerman D., Olejniczak W. Wymiary jakości transportu miejskiego aglomeracji
warszawskiej w percepcji konsumentów
Autor | Agata Balińska, Dominika Cymerman, Wioletta Olejniczak, |
Tytuł | Wymiary jakości transportu miejskiego aglomeracji
warszawskiej w percepcji konsumentów |
Title | |
Słowa kluczowe | Warszawa, transport publiczny, wymiary jakości |
Key words | |
Abstrakt | Celem badań była ocena jakości transportu publicznego w aglomeracji
warszawskiej. Opracowana została lista parametrów jakości technicznej i funkcjonalnej
komunikacji miejskiej w Warszawie. Wersyfikacja poziomu jakości komunikacji miejskiej
z uwzględnieniem tych parametrów została przeprowadzona wśród 179 pasażerów w 2019 roku
na podstawie sondażu diagnostycznego techniką ankiety rozdawanej. Przyjęta problematyka
badań obejmowała: określenie częstotliwości i powodu wykorzystywania poszczególnych form
transportu miejskiego w aglomeracji warszawskiej oraz zweryfikowanie zależność między płcią,
posiadaniem do dyspozycji samochodu osobowego oraz częstotliwością wykorzystywania
poszczególnych środków transportu a ich oceną. Analiza wyników badań empirycznych została
poprzedzona wprowadzeniem teoretycznym do badanej problematyki. |
Abstract | |
Cytowanie | Balińska A., Cymerman D., Olejniczak W. |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s21.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2020.14.15 |
|
21-30 |  |
3. |
Blenda N., Nesterchuk Y., Rybchak V. Indicators of the level of food security in Ukraine
Autor | Nataliia Blenda, Yuliia Nesterchuk, Vitalii Rybchak, |
Tytuł | Indicators of the level of food security in Ukraine |
Title | |
Słowa kluczowe | food security, food security indicators, food consumption, accessibility, solvency |
Key words | |
Abstrakt | The article analyzes the domestic and world methods of assessing the level of food
security. The national peculiarities of food security are considered, its level in Ukraine is analyzed
according to the indicators of daily energy value of human diet, consumption of different
types of food per capita, food structure and food independence. The calculated indicators of
adequacy of consumption for certain foods are quite low, in particular: fish and fish products;
fruits, berries and grapes; milk and dairy products; meat and meat products. These indicators
are evidence of an imbalance in the diet of the population, which is trying to provide their own
energy needs through more affordable products. The key problem of food security in Ukraine
today is the affordability of products. It is the low purchasing power of the population that in
some way hinders the development of production and the economy as a whole. |
Abstract | |
Cytowanie | Blenda N., Nesterchuk Y., Rybchak V. |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s31.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2020.14.16 |
|
31-40 |  |
4. |
Bobola A. Działania proekologiczne jako obszar społecznej
odpowiedzialności przedsiębiorstw gastronomicznych
Autor | Agnieszka Bobola, |
Tytuł | Działania proekologiczne jako obszar społecznej
odpowiedzialności przedsiębiorstw gastronomicznych |
Title | |
Słowa kluczowe | działania proekologiczne, społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw
(CSR), przedsiębiorstwa gastronomiczne |
Key words | |
Abstrakt | Koncepcja społecznie odpowiedzialnego przedsiębiorstwa coraz częściej doceniana
jest przez przedsiębiorców, także tych działających na polskim rynku usług gastronomicznych,
którzy poszukują pozamaterialnych czynników przewag konkurencyjnych. Wśród zagadnień CSR
podejmowanych przez przedsiębiorstwa znajdują się m.in. działania obejmujące swym zakresem
środowisko naturalne, które przedsiębiorcy traktują na równi z innymi interesariuszami. Wobec
powyższego celem przyjętych rozważań stało się ukazanie deklaratywnego i praktycznego
podejścia przedsiębiorców branży gastronomicznej do działań proekologicznych pozwalających
chronić środowisko naturalne. W pracy wykorzystano kwerendę wybranych publikacji
naukowych, analizę i ocenę wyników badań własnych i danych wtórnych oraz wskazano przykłady
działań proekologicznych realizowanych przez przedsiębiorstwa gastronomiczne. Konkluzja
podjętych rozważań wskazuje, że środowisko naturalne jest ważnym obszarem praktyk obecnym
w działaniach przedsiębiorców branży gastronomicznej w Polsce, co potwierdzają zarówno
wyniki badań własnych, jak i branżowe trendy rynkowe. |
Abstract | |
Cytowanie | Bobola A. |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s41.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2020.14.17 |
|
41-54 |  |
5. |
Chykurkova A., Hutsol T., Kucher O., Melnyk M. Conceptual approaches to analysis and assessment
of efficiency of joint stock company functioning
Autor | Alla Chykurkova, Taras Hutsol, Oleg Kucher, Mariia Melnyk, |
Tytuł | Conceptual approaches to analysis and assessment
of efficiency of joint stock company functioning |
Title | |
Słowa kluczowe | joint stock company, efficiency, corporation, corporate governance, financial and
economic condition, dairy processing enterprise |
Key words | |
Abstrakt | Effectiveness of a joint-stock company is realized through the skills and ability to
take into account the wishes and needs of stakeholders and the organization in full. This work
is based on the alignment of performance criteria with the organization’s strategy and capabilities.
Management plays a key role in this process. It is they who must understand what the
shareholders, customers, employees, lenders, and regulators want from the company, and
that each category requires organizations to meet their own needs. At the same time, the performance
measurement and management system should be flexible enough to be transparent
and able to keep track of processes occurring within the organization and stakeholder engagement.
The activity of a joint-stock company includes general elements and special elements
that arise from the specifics of the company’s operation. The peculiarities of the activity of
the company are due also to industry trends, which are partially derived from specific elements
of management. In this regard, when identifying problems of functioning of joint-stock
companies of the dairy industry, it is necessary to take into account the specific nature of their
activity. |
Abstract | |
Cytowanie | Chykurkova A., Hutsol T., Kucher O., Melnyk M. |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s55.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2020.14.18 |
|
55-67 |  |
6. |
Cymanow P. Wybrane problemy zarządzania rozwojem górskich obszarów
migracyjnych na przykładzie gmin południowej części Polski
Autor | Piotr Cymanow, |
Tytuł | Wybrane problemy zarządzania rozwojem górskich obszarów
migracyjnych na przykładzie gmin południowej części Polski |
Title | |
Słowa kluczowe | zarządzanie, gminy górskie, obszary migracyjne, rozwój społeczno-gospodarczy |
Key words | |
Abstrakt | W artykule zaprezentowano kluczowe problemy zarządzania rozwojem górskich
regionów migracyjnych. Poza ogólną charakterystyką terenów klasyfikowanych jako obszary
o niekorzystnych warunkach gospodarowania (ONW) przedstawiono opinie przedstawicieli
samorządów lokalnych 45 gmin górskich położonych na obszarze Karpat. Wskazano na
elementy mające największy wpływ na potencjalny rozwój obszarów peryferyjnych, przy
jednoczesnym określeniu czynników pogarszających funkcjonowanie gmin i komfort życia
mieszkańców terenów górskich oraz ograniczających rozwój tych terenów. W dalszej części
artykułu przedstawiono model zagrożeń wynikających z konsekwencji procesów migracyjnych
zachodzących na przedmiotowym obszarze z uwzględnieniem czynników ekonomicznych,
społecznych i rolno-środowiskowych. |
Abstract | |
Cytowanie | Cymanow P. |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s69.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2020.14.19 |
|
69-80 |  |
7. |
Doronin A., Polishchuk O., Vitalii V. Ecological-economical aspects of the use of nutritious
residues of agricultural crops in various business entities
Autor | Andrii Doronin, Olena Polishchuk, Vitalii Vitalii, |
Tytuł | Ecological-economical aspects of the use of nutritious
residues of agricultural crops in various business entities |
Title | |
Słowa kluczowe | food economy, elements of nutrition, renewable sources of energy, bio-fuel, straw,
granules, ecology, efficiency, competitive ability |
Key words | |
Abstrakt | The paper covers the analysis of the development of the crop output market in
Ukraine which ensures both food security of the country and the production of alternative fuel.
The preconditions of negative changes in agriculture of Ukraine were studied. High profitability
of corn and sunflower production encourages producers to increase their sown areas. The
analysis of the production of some agricultural crops was made in the years of 2000–2019.
The challenge of the use of nutritious residues of agricultural crops is discussed in the paper.
The estimation of the production efficiency of some kinds of agricultural products at farm
enterprises of Ukraine for the period of 2009–2019 was made. Some ecological-economical
aspects of the use of nutritious residues of agricultural crops to balance mineral crop nutrition
and to manufacture bio-fuel were suggested. |
Abstract | |
Cytowanie | Doronin A., Polishchuk O., Vitalii V. |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s81.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2020.14.20 |
|
81-88 |  |
8. |
Dziemdziela P., Krzyżanowska K. Działalność innowacyjna małych i średnich przedsiębiorstw
w Polsce
Autor | Paweł Dziemdziela, Krystyna Krzyżanowska, |
Tytuł | Działalność innowacyjna małych i średnich przedsiębiorstw
w Polsce |
Title | |
Słowa kluczowe | innowacje, małe i średnie przedsiębiorstwa, nakłady |
Key words | |
Abstrakt | Celem artykułu było rozpoznanie zakresu działalności innowacyjnej małych
i średnich przedsiębiorstw sektora przemysłowego i usługowego w Polsce w latach 2006–2018,
a także przedstawienie wielkości i struktury nakładów na tę działalność w różnych kategoriach
przedsiębiorstw. W opracowaniu wykorzystano metodę analizy porównawczej, dane źródłowe
pochodzące z Głównego Urzędu Statystycznego, raportów Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości
i literaturę przedmiotu. Z przeprowadzonej analizy wynika, że we wszystkich okresach
badawczych, tj. w latach 2006–2018 udział przedsiębiorstw innowacyjnych w sektorze
przemysłowym był większy niż w sektorze usługowym. Zarówno w branży przemysłowej,
jak i usługowej najwięcej innowacji wprowadzały przedsiębiorstwa duże, zatrudniające 250
osób i więcej, a najmniej małe, w których pracowało od 10 do 49 osób. W latach 2016–2018
innowacje (nowe lub znacząco ulepszone produkty, lub procesy biznesowe) wprowadziło
1/4 przedsiębiorstw przemysłowych i 1/5 przedsiębiorstw usługowych. Przedsiębiorstwa przemysłowe
najwięcej środków finansowych przeznaczały na inwestycje w środki trwałe, w tym
m.in. maszyny i urządzenia techniczne, budynki i grunty, a przedsiębiorstwa usługowe na działalność
badawczą i rozwojową. |
Abstract | |
Cytowanie | Dziemdziela P., Krzyżanowska K. |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s89.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2020.14.21 |
|
89-100 |  |
9. |
Gabryjończyk K., Gabryjończyk P. Zróżnicowanie rozwoju sektora kultury
w województwie świętokrzyskim
Autor | Katarzyna Gabryjończyk, Piotr Gabryjończyk, |
Tytuł | Zróżnicowanie rozwoju sektora kultury
w województwie świętokrzyskim |
Title | |
Słowa kluczowe | sektor kultury, porządkowanie liniowe, unitaryzacja zerowana, powiat, województwo
świętokrzyskie |
Key words | |
Abstrakt | W artykule przedstawiono próbę pomiaru i porównania stopnia rozwoju sektora
kultury w powiatach województwa świętokrzyskiego w latach 2015 i 2018. Wykorzystano
w nim wybrane metody porządkowania liniowego dla oszacowania syntetycznej miary badanego
zjawiska (na podstawie autorskiego doboru zmiennych) oraz procedurę wyboru metody,
która najlepiej odzwierciedla jego zróżnicowanie. Uzyskane wyniki pozwoliły stwierdzić, że stan
sektora kultury zarówno w 2015, jak i w 2018 roku w powiatach województwa świętokrzyskiego
był mocno zróżnicowany. Zaobserwowano także, iż mimo deklaracji rządowych decydentów
w rozpatrywanym okresie nie nastąpiły postulowane zmiany, a ogólny poziom rozwoju sektora
kultury w regionie uległ pogorszeniu oraz pogłębiło się jego wewnętrzne zróżnicowanie. |
Abstract | |
Cytowanie | Gabryjończyk K., Gabryjończyk P. |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s101.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2020.14.22 |
|
101-114 |  |
10. |
Jaska E., Stolarska P., Werenowska A. Kompetencje komunikacyjne sprzedawcy – determinanta
skutecznej sprzedaży bezpośredniej
Autor | Ewa Jaska, Paulina Stolarska, Agnieszka Werenowska, |
Tytuł | Kompetencje komunikacyjne sprzedawcy – determinanta
skutecznej sprzedaży bezpośredniej |
Title | |
Słowa kluczowe | sprzedaż bezpośrednia, promocja, sprzedawca, komunikacja interpersonalna |
Key words | |
Abstrakt | Kompetencje komunikacyjne sprzedawcy są niezbędne w sprzedaży bezpośredniej,
chociaż konieczne jest równoległe prowadzenie na odpowiednim poziomie także innych
działań z zakresu szeroko rozumianej komunikacji marketingowej. Ciągły rozwój rynku i wzrost
konkurencji wymuszają coraz częściej na przedsiębiorcach tworzenie nierozerwalnych, długookresowych
i stałych relacji z klientami. Jednym z takich narzędzi, w szczególności w branży
handlowej, jest sprzedaż bezpośrednia. Celem artykułu jest przedstawienie znaczenia kompetencji
komunikacyjnych jako jednego z czynników skutecznej sprzedaży bezpośredniej. Chcąc
zrealizować tak zdefiniowany cel, przeprowadzono analizę literatury przedmiotu i zastosowano
metodę sondażu diagnostycznego. Jak wynika z przeprowadzonego badania, w budowaniu pozytywnych
relacji z klientem bardzo ważna jest wiedza sprzedawcy i doświadczenie, umiejętność
finalizowania sprzedaży, zdolność do słuchania, formułowanie rzeczowych wypowiedzi,
a także znajomość i zwracanie uwagi na komunikaty niewerbalne. |
Abstract | |
Cytowanie | Jaska E., Stolarska P., Werenowska A. |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s115.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2020.14.23 |
|
115-125 |  |
11. |
Hutsol T., Kovalenko V., Kovalenko N., Zasada M. Economic efficiency of production of herbal granules
Autor | Taras Hutsol, Vitalii Kovalenko, Nataliia Kovalenko, Michal Zasada, |
Tytuł | Economic efficiency of production of herbal granules |
Title | |
Słowa kluczowe | managerial decision making, feed production, the efficiency of the production of
granulated feed |
Key words | |
Abstrakt | Improving production efficiency, increasing gross and marketable output is inextricably
linked to comprehensive intensification, that is, with the growth of additional investments
in the development of agricultural production. The increase in capital investments is
the basis for strengthening and improving the material and technical base, and for implementing
scientific and technological progress. Increasing the intensity of agriculture and animal
husbandry contributes to more efficient use of land and livestock, increasing crop yields and
livestock productivity. The main link between crop production and animal husbandry is feed
production. Creating a solid feed base is the most important condition for the development of
animal husbandry. Its state and level of development determine the possibility of increasing
the number of animals, increasing their productivity, improving the quality of products and
reducing the cost of the latter. It is proved that the level of productivity of animals by 50-80%
is determined by their feeding. Due to the importance of feed, it is necessary that their production
is ahead of the pace of needs (growth of livestock and its productivity). When forming
a feed base, it is important to take into account not only the total volume of feed that will
ensure the production of a certain amount of products, but also their balance with nutrients.
As a rule, feed, namely green feed, silage, haylage, is not a commodity product, that is, there
are no permanent markets for them. These types of feed are grown by those farms that are
engaged in animal husbandry and must create their own raw material base for obtaining the
main feed. |
Abstract | |
Cytowanie | Hutsol T., Kovalenko V., Kovalenko N., Zasada M. |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s127.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2020.14.24 |
|
127-135 |  |
12. |
Rybchak V., Sokolyuk S., Zharun O. Problems of attracting investment to Ukraine
Autor | Vitalii Rybchak, Serhiy Sokolyuk, Olena Zharun, |
Tytuł | Problems of attracting investment to Ukraine |
Title | |
Słowa kluczowe | investment, investment climate, investment attractiveness, index of investment
attractiveness |
Key words | |
Abstrakt | The article analyzes the investment climate in Ukraine. The structure and dynamics
of investment income in the national economy are investigated. The main problems and
factors of attracting foreign investments, that are restricting the investment activity of
domestic enterprises, are analyzed. It’s explored the place of Ukraine in the international
ranks towards doing business and the overall state of the investment climate. The influence
of macroeconomic factors on the investment activity of foreign investors is substantiated. It’s
offered the directions of increasing the investment attractiveness of the Ukrainian economy in
the current conditions of development. |
Abstract | |
Cytowanie | Rybchak V., Sokolyuk S., Zharun O. |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s137.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2020.14.25 |
|
137-144 |  |
13. |
Trajer B., Trajer M. Innowacyjność wobec wyzwań współczesności
Autor | Bartłomiej Trajer, Marzena Trajer, |
Tytuł | Innowacyjność wobec wyzwań współczesności |
Title | |
Słowa kluczowe | innowacje, Roczny Indeks Innowacji Bloomberga, sumaryczny wskaźnik
innowacyjności (SII) |
Key words | |
Abstrakt | W pracy przybliżono pojęcia innowacji i innowacyjności, przedstawiono indeks
innowacyjności krajów według rankingu Bloomberg Innovation Index 2020, wskazano najbardziej
innowacyjne światowe firmy oraz przedstawiono innowacyjność Polski na tle Unii Europejskiej
na podstawie sumarycznego wskaźnika innowacji (Summary Innovation Index – SII). |
Abstract | |
Cytowanie | Trajer B., Trajer M. |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s145.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2020.14.26 |
|
145-159 |  |
14. |
Wojcieszak-Zbierska M. Rola kobiet sołtysów w kształtowaniu lokalnego rozwoju
Autor | Monika Wojcieszak-Zbierska, |
Tytuł | Rola kobiet sołtysów w kształtowaniu lokalnego rozwoju |
Title | |
Słowa kluczowe | kobieta, sołtys, władza lokalna, wieś |
Key words | |
Abstrakt | Celem artykułu jest analiza poziomu uczestnictwa kobiet w wiejskim samorządzie
na przykładzie sprawowania funkcji sołtysa w gminie Gniezno oraz ukazanie roli i znaczenia
kobiet sołtysów w kształtowaniu lokalnego rozwoju na przykładzie tej gminy. W pracy
wykorzystano pierwotne oraz wtórne materiały źródłowe. Źródła wtórne to literatura naukowa
w zakresie rozwoju lokalnego i samorządu terytorialnego. W pierwszej części artykułu
przybliżono rolę i znaczenie sołtysa na wsi oraz zaprezentowano najważniejsze informacje
dotyczące analizowanej gminy. Źródła pierwotne to wyniki badań przeprowadzonych w marcu
2020 roku dotyczące zaangażowania kobiet w sprawowaniu roli sołtysa na wsi w gminie
Gniezno z wykorzystaniem metody ankiety bezpośredniej. Na podstawie wyników przeprowadzonych
badań można stwierdzić, że w gminie tej nastąpił wzrost liczby kobiet w środowisku
lokalnym piastujących rolę gospodarza wsi. Respondentki wskazały, że głównym powodem
ich kandydowania na tę funkcję była silna potrzeba zmian na wsi. Korzyścią pozytywną
płynącą z pełnienia funkcji sołtysa było zbudowanie sieci nowych kontaktów, wzrost samorealizacji,
zdobycie doświadczenia i kompetencji społecznych. |
Abstract | |
Cytowanie | Wojcieszak-Zbierska M. |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s161.pdf |
HTML | wersja html |
DOI | 10.22630/TIRR.2020.14.27 |
|
161-172 |  |