1. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2021 |
|
Ivanov B., Stoychev V. COMPARISON OF COMPETITIVENESS BETWEEN BULGARIA, EU, USA, AND NEW ZEALAND DAIRY SECTORS
Autor | Bozhidar Ivanov, Vassil Stoychev |
Tytuł | COMPARISON OF COMPETITIVENESS BETWEEN BULGARIA, EU, USA, AND NEW ZEALAND DAIRY SECTORS |
Title | |
Słowa kluczowe | dairy, index of competitiveness |
Key words | |
Abstrakt | Defining the state of competitiveness for a particular agricultural sector is of great importance. By retaining a competitive market position sustainable economic development of the specific agricultural production is supported. Continuation of its multiple economic functions like providing raw materials for the processing industry, securing rural employment, and utilization of scarce agricultural resources is the focus of competi_x0002_tiveness goals. In the economic theory, there is no unified definition for competitiveness, while there are a va_x0002_riety of approaches to measure it, which is reflected in different applied theoretical frameworks. The research aims to compare the competitiveness of the Bulgarian dairy sector versus the EU, the USA, and New Zealand dairy sectors on the world market for the period after the accession of Bulgaria in the EU. Therefore, a con_x0002_ceptual framework has been chosen developed by Canada’s Task Force for Competitiveness. The framework is based on the ability to gain and sustainably maintain market share. For the chosen period the results show a trend of decline in the competitiveness of the Bulgarian dairy sector and improvement in the competitive_x0002_ness of the EU dairy sector. For the EU comparison, indexes of competitiveness have been calculated for the USA and New Zealand. The USA’s index slightly decreased at the end of the explored period reflecting the increased competition on the world markets while New Zealand’s high index values reveal its position as a leading dairy products exporter. |
Abstract | |
Cytowanie | Ivanov B., Stoychev V. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2021_n5_s70.pdf |
|
|
2. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Zuba-Ciszewska M. STRUCTURAL CHANGES IN THE DAIRY INDUSTRY AND THEIR IMPACT ON THE EFFICIENCY OF DAIRIES – A POLISH EXAMPLE
Autor | Maria Zuba-Ciszewska |
Tytuł | STRUCTURAL CHANGES IN THE DAIRY INDUSTRY AND THEIR IMPACT ON THE EFFICIENCY OF DAIRIES – A POLISH EXAMPLE |
Title | |
Słowa kluczowe | dairy industry, efficiency, changes, milk market |
Key words | |
Abstrakt | The purpose of this paper was to determine structural changes in Poland’s dairy industry and assess their impact on the efficiency of dairies. It was not until the mid-nineties that the process of concentrating milk processing and the rationalization of its production began in the country. Technical and economical work efficiency have improved. By also taking the dynamic increase in sales profitability into account, one can draw some positive conclusions about the intensive management seen within the dairy sector. Dairies should not only improve their position on the domestic and foreign markets, but also strengthen vertical integration with milk producers. |
Abstract | |
Cytowanie | Zuba-Ciszewska M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n2_s116.pdf |
|
|
3. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2015 |
|
Bórawski P. Tendencje w handlu zagranicznym polskiego sektora mleczarskiego
Autor | Piotr Bórawski |
Tytuł | Tendencje w handlu zagranicznym polskiego sektora mleczarskiego |
Title | Tendencies in International Trade of the Polish Dairy Sector |
Słowa kluczowe | mleko, produkty mleczne, eksport, import, saldo |
Key words | milk, milk product, imports, exports, balance |
Abstrakt | W pracy analizie poddano handel zagraniczny mlekiem i produktami mleczarskimi. Wstąpienie Polski do Unii Europejskiej miało korzystny wpływ na handel mlekiem i artykułami mleczarskimi z powodu otwarcia rynków oraz eliminacji barier w handlu zagranicznym miedzy krajami członkowskimi. Wartość eksportu serów i twarogów wzrosła od 27,2 mln EUR w 2005 roku do 691,8 mln EUR w roku 2013. Podobne tendencje wzrostowe zaobserwowano w przypadku mleka i serwatki w proszku, mleka płynnego i śmietany, jogurtu i napojów mlecznych, masła i tłuszczów mlecznych oraz lodów. Wskazano główne kraje, do których Polska eksportuje mleko i przetwory mleczne oraz importerów. W analizie danych posłużono się metodami opisowymi i graficznymi. Materiał źródłowy stanowiły dane Głównego Urzędu Statystycznego, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB w Warszawie oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W celu analizy czynników kształtujących saldo bilansu handlowego artykułami mleczarskimi posłużono się modelem regresji wielorakiej. Za zmienne objaśniające przyjęto: X1 (kurs euro), X2 (ceny płacone rolnikom za mleko w Polsce), X3 (ceny płacone rolnikom za mleko w UE), X4 (indeks światowych cen żywności FAO-produkty mleczarskie) oraz X5 (produkcja sprzedana przemysłu spożywczego). Natomiast zmienne objaśniane tworzyły kolejno salda obrotów handlowych: Y1 (saldo handlu zagranicznego artykułów mleczarskich), Y2 (saldo handlu zagranicznego serów i twarogów), Y3 (saldo handlu zagranicznego mleka i serwatki w proszku), Y4 (saldo handlu zagranicznego mleka płynnego i śmietany) oraz Y5 (saldo handlu zagranicznego jogurtami i napojami mlecznymi). Przeprowadzona analiza statystyczna wykazała, że do grupy czynników kształtujących saldo eksportu artykułami mleczarskimi zaliczyć należy kurs euro oraz ceny płacone rolnikom za mleko w UE. |
Abstract | The international trade of milk and dairy products was analyzed in the paper. Polish accession to the European Union had a positive impact on trade of milk and dairy products due to the opening of markets and the elimination of barriers to foreign trade between Member States. The value of exports of cheese and curd increased from 27.2 million in 2005 to 691.8 million in 2013. Similar growth trends were observed in the case of milk and whey powder, liquid milk and cream, yogurt and milk drinks, butter and milk fats and ice cream. The countries where we export milk and dairy products were pointed out, as were the importers. Descriptive and graphical methods were used in the data analysis. The source material was data from the Central Statistical Office, the Institute of Agricultural Economics and Food Economy-PIB in Warsaw and the Ministry of Agriculture and Rural Development. In order to analyze the factors influencing the balance of trade in dairy products the author used a multiple regression model. The following explanatory variables were adopted X1 (euro exchange rate), X2 (prices paid to farmers for milk in Poland), X3 (prices paid to farmers for milk in the EU), X4 (FAO food price index-dairy) and X5 (sold production of the food industry). The response variables which sequentially formed trade balance were: Y1 (balance of foreign trade of dairy products), Y2 (foreign trade balance of cheese and curd), Y3 (foreign trade balance of milk and whey powder), Y4 (foreign trade balance of liquid milk and cream) and Y5 (foreign trade of yogurt and milk drinks). Statistical analysis showed that the factors influencing the balance of export of dairy products should include: X1 (euro exchange rate) and X3 (prices paid to farmers for milk in the EU). |
Cytowanie | Bórawski P. (2015) Tendencje w handlu zagranicznym polskiego sektora mleczarskiego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 15(30), z. 1: 7-20 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2015_T15(30)_n1_s7.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2013 |
|
Parzonko A. Koncepcja rozwoju sektora mlecznego w UE, proponowane instrumenty jej wdrożenia i przewidywane skutki po 2014 roku
Autor | Andrzej Parzonko |
Tytuł | Koncepcja rozwoju sektora mlecznego w UE, proponowane instrumenty jej wdrożenia i przewidywane skutki po 2014 roku |
Title | The Concept of Development of the Dairy Sector in the EU, Proposed Instruments of its Implementation, and Projected Impact after 2014 |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | The main objective of this article is to present the concept of the EU dairy sector development through the analysis of proposals for changes in EU agricultural policy and to assess their possible effects on Polish dairy farms. In the paper a model concerning possible directions of development of Polish farms with an average production potential was presented. The analyzes revealed that the idea of deeper liberalization of the EU milk market will contribute to its greater instability. The model calculations carried out for an average Polish farm showed that developing crop production (especially in farms with good quality land) is more profitable than keeping milk production. Proposed after 2014 policy instruments do not stimulate the development of “average” dairy farms. |
Abstract | |
Cytowanie | Parzonko A. (2013) Koncepcja rozwoju sektora mlecznego w UE, proponowane instrumenty jej wdrożenia i przewidywane skutki po 2014 roku.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 101: 67-80 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2013_n101_s67.pdf |
|
|
5. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2013 |
|
Florek J. Nakłady inwestycyjne w polskim przemyśle spożywczym w latach 2000–2011
Autor | Joanna Florek |
Tytuł | Nakłady inwestycyjne w polskim przemyśle spożywczym w latach 2000–2011 |
Title | Capital expenditure in the Polish food industry from 2000 to 2011 |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | The main goal of this study was to present and assess the volume of capital expenditure in the Polish food industry from 2000 to 2011. The study was prepared on the basis of reference publications and unpublished statistics of the Central Statistical Office concerning investments and fixed assets according to the branches of the food industry. The analysis was based on measures of the dynamics of phenomena. In order to assess the investment activity a simple investment rate was used. As results from the research, capital expenditure increased in the Polish food industry from 2000 to 2011. Integration with the European Union considerably influenced the investment growth. In the period under analysis the highest mean investment rate was observed in the fishing, meat processing and dairy sectors. The investment activity was limited in 2009, which was a consequence of the world crisis. |
Abstract | |
Cytowanie | Florek J. (2013) Nakłady inwestycyjne w polskim przemyśle spożywczym w latach 2000–2011.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 104: 29-39 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2013_n104_s29.pdf |
|
|
6. |
Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, 2013 |
|
Chan-khi O. Policy Analysis Matrix: An Analysis of the Effectiveness of State Agricultural Policy for the Dairy Sector in Ukraine
Autor | Oksana Chan-khi |
Tytuł | Policy Analysis Matrix: An Analysis of the Effectiveness of State Agricultural Policy for the Dairy Sector in Ukraine |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Chan-khi O. (2013) Policy Analysis Matrix: An Analysis of the Effectiveness of State Agricultural Policy for the Dairy Sector in Ukraine.Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, t. 13(28), z. 4: 18-24 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2013_T13(28)_n4_s18.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2013 |
|
Jastrzębska S. Skuteczność standardowych form promocji na rynku produktów mleczarskich na przykładzie przedsiębiorstwa Bakoma S.A.
Autor | Sandra Jastrzębska |
Tytuł | Skuteczność standardowych form promocji na rynku produktów mleczarskich na przykładzie przedsiębiorstwa Bakoma S.A. |
Title | EFFICIENCY OF STANDARD FORM PROMOTION ON MARKET OF DAIRY PRODUCTS ON EXAMPLE OF ENTERPRISES BAKOMA S.A. |
Słowa kluczowe | promocja, przemysł mleczarski, komunikacja marketingowa |
Key words | promotion, dairy industry, communication fancy |
Abstrakt | W artykule analizie poddano narzędzia promocji stosowane w branży mleczarskiej na przykładzie przedsiębiorstwa Bakoma S.A. Przeprowadzone badania ukazują wpływ działalności marketingowej przedsiębiorstwa na zachowania zakupowe konsumentów oraz pozycję marki na tle konkurencji. Obejmuje on również przedstawienie ogólnych zagadnień związanych z marketingiem, a w szczególności marketingiem produktów spożywczych, jak również zawiera opis poszczególnych elementów promocji i ich znaczenie w tworzeniu wizerunku firmy. Artykuł obejmuje opis sektora mleczarskiego w Polsce oraz jego zmiany, a także przedstawienie działalności firmy Bakoma S.A., z ukierunkowaniem na aktywność promocyjną. |
Abstract | In the article we analyzed promotion tools used by the dairy industry in the example companies Bakoma S.A. carried out studies show impact marketing activities companies to consumers' purchasing behavior and brand positioning against the competition. It also covers the general issues related to marketing, and in particular marketing food products, as well as promotion also contains a description of the individual components and their importance in creating a brand image. Article includes the dairy sector in Poland and its amendments, as well as to provide business Bakoma S.A., with focus on promotional activity. |
Cytowanie | Jastrzębska S. (2013) Skuteczność standardowych form promocji na rynku produktów mleczarskich na przykładzie przedsiębiorstwa Bakoma S.A..Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 10(59): 320-330 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2013_n59_s320.pdf |
|
|
8. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2012 |
|
Dąbrowski J., Guba W. Deregulacja rynku mleka w Unii Europejskiej - Skutki i zalecenia dla Polski
Autor | Jerzy Dąbrowski, Waldemar Guba |
Tytuł | Deregulacja rynku mleka w Unii Europejskiej - Skutki i zalecenia dla Polski |
Title | DEREGULATION OF THE EU MILK MARKET - IMPLICATIONS AND RECOMMENDATIONS FOR POLAND |
Słowa kluczowe | deregulacja rynku mleka, sektor mleczarski, kwoty mleczne, nowa WPR po 2013 r. |
Key words | the deregulation milk market, dairy sector, milk quota, the new CAP after 2013 |
Abstrakt | W pracy zaprezentowano motywy i kolejne etapy deregulacji wspólnotowej organizacji rynku mleka począwszy od reformy WPR z 2003 r. Przedstawiono dane dotyczące restrukturyzacji i pozycji na rynku UE polskiego sektora mleczarskiego w ostatnich latach. W celu oceny skutków dalszej deregulacji, polegającej przede wszystkim na wycofaniu systemu limitów produkcji (kwot), przywołano wyniki badań z użyciem modeli ekonometrycznych przeprowadzonych na zlecenie KE i MRiRW, a także najnowsze długookresowe prognozy sytuacji na tym rynku. Można oczekiwać, iż z uwagi na dotychczasowe postępy w restrukturyzacji i modernizacji oraz możliwości dalszej poprawy efektywności polski sektor mleczarski poradzi sobie z ewentualnymi kolejnymi etapami deregulacji. Niezbędne dostosowania strukturalne generowałyby jednak koszty społeczne i środowiskowe. Istotnym czynnikiem w procesie adaptacji do nowych warunków będzie wysokość i ukierunkowanie wsparcia tego sektora w ramach nowej WPR po 2013 r. |
Abstract | The article presents the rationale and consecutive steps of deregulation of the common market organization in the dairy sector, which has started with the 2003 CAP reform. The authors also present statistics on restructuring and performance of the Polish dairy sector in a single market over recent years. To asses potential implications of possible further deregulation, which would result in milk quota abolition, results of econometric analyses (commissioned by the EC and MARD) as well as recent long-term market projections have been quoted. Taking into account undergone restructuring and modernization as well as the still existing potential for further efficiency improvement one can expect that the Polish dairy sector can cope well with the further deregulation of the CAP market regime in this sector. The level and priorities of the support under the new CAP after 2013 will be of great significance for the adaptation process to the new policy conditions in this sector. |
Cytowanie | Dąbrowski J., Guba W. (2012) Deregulacja rynku mleka w Unii Europejskiej - Skutki i zalecenia dla Polski.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 99, z. 1: 32-42 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2012_n1_s32.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2011 |
|
Soliwoda M. Oddziaływanie polityki naukowej na spółdzielczy sektor mleczarski w województwie mazowieckim
Autor | Michał Soliwoda |
Tytuł | Oddziaływanie polityki naukowej na spółdzielczy sektor mleczarski w województwie mazowieckim |
Title | Impact of science policy on cooperative dairy sector in Mazovian Voivodeship |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The impact of science policy on the cooperative dairy sector in Mazovian Voivodeship was assessed in the paper. The link between science policy and other policies: industrial, food and regional one, was analyzed. In the case study the impact of science policy on District Dairy Cooperative in Grodzisk Mazowiecki was assessed. The most important problems that hinder effective interaction of instruments of science policy were presented. The most likely scenario concerning the impact of science policy on the cooperative dairy sector in Mazovia in 5 years was described |
Cytowanie | Soliwoda M. (2011) Oddziaływanie polityki naukowej na spółdzielczy sektor mleczarski w województwie mazowieckim.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 90: 171-183 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2011_n90_s171.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2011 |
|
Szajner P. Międzynarodowa konkurencyjność polskiego sektora mleczarskiego w kontekście wyników handlu zagranicznego
Autor | Piotr Szajner |
Tytuł | Międzynarodowa konkurencyjność polskiego sektora mleczarskiego w kontekście wyników handlu zagranicznego |
Title | International competitiveness of Polish dairy sector in the context of foreign trade performance |
Słowa kluczowe | konkurencyjność, przewagi komparatywne, przemysł mleczarski, handel zagraniczny, eksport, import |
Key words | competitiveness, comparative advantages, dairy industry, foreign trade, import, export |
Abstrakt | Konkurencja i konkurencyjność to podstawowe kategorie ekonomii rynku, a w analizach handlu zagranicznego mają one aspekt międzynarodowy. Polskie mleczarstwo po integracji z UE osiągnęło bardzo korzystne wyniki w handlu zagranicznym, które sugerują dobrą pozycję konkurencyjną. Analiza statystyczna potwierdziła to, ale utrzymanie tych przewag będzie wymagało kontynuacji procesów restrukturyzacyjnych, których efektem będzie poprawa efektywności. Reforma regulacji rynku, zmierzająca do likwidacji kwot mlecznych, może przyczynić się do wzrostu przetwórstwa i poprawy wyników handlowych. W rezultacie możliwe będzie utrzymanie przewag komparatywnych. |
Abstract | Competitiveness and competition are basic categories of the market economy. While analyzing the foreign trade they acquire an international aspect. After the Polish accession to the EU, the Polish dairy industry showed a very favourable performance as regards the foreign trade, which can confirm its competitive position. It was confirmed with a statistical analysis but in order to retain such position further restructuring processes will have to be carried out. The restructuring processes would lead to an improvement in efficiency. The reform of dairy market regime tending to an abolishment of milk quotas can lead to further improvement in foreign trade results. Therefore comparative advantages would be maintained |
Cytowanie | Szajner P. (2011) Międzynarodowa konkurencyjność polskiego sektora mleczarskiego w kontekście wyników handlu zagranicznego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 11(26), z. 4: 159-168 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2011_T11(26)_n4_s159.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2010 |
|
Wilczyński A. Makroekonomiczne uwarunkowania produkcji mleka w Unii Europejskiej do 2020 roku
Autor | Artur Wilczyński |
Tytuł | Makroekonomiczne uwarunkowania produkcji mleka w Unii Europejskiej do 2020 roku |
Title | Macro-economic trends in EU dairy sector until 2020 |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The dairy market In the EU is regulated by the Common Market Organization for milk and milk products. This policy is influencing together with changes in the Common Agricultural Policy. Within the Health Check the European Commission proposed a milk quota abolition, which will come into force from the year 2015. This paper presents a scenario analysis of milk quota abolition and the influence on production, price and demand on farm gate milk, butter and skimmed milk powder. Analysis was divided on two groups EU-15 and ten countries whose accession to EU in the year 2004. Special case was made for Germany, France, Great Britain and Poland as the largest milk producers in the EU. Conclusions fl owing from analysis show decline of real milk farm gate price to the year 2020, about 20% in the comparison with the average from the period 2003–2005. The supply of milk will increase with simultaneous decline of butter production and skimmed milk powder. Unfortunately the majority of unfavorable changes will in the group of countries UE-10 |
Cytowanie | Wilczyński A. (2010) Makroekonomiczne uwarunkowania produkcji mleka w Unii Europejskiej do 2020 roku.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 84: 77-85 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2010_n84_s77.pdf |
|
|
12. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2009 |
|
Baran J. Parametryczne i nieparametryczne metody badania efektywności skali spółdzielni mleczarskich
Autor | Joanna Baran |
Tytuł | Parametryczne i nieparametryczne metody badania efektywności skali spółdzielni mleczarskich |
Title | Parametric and non-parametric methods used to measure scale efficiency of dairy cooperatives |
Słowa kluczowe | efektywność skali, spółdzielnie mleczarskie, metoda DEA, funkcja produkcji |
Key words | scale efficiency, dairy cooperatives, DEA method, production function |
Abstrakt | W artykule przedstawiono analizę efektywności skali polskich spółdzielni mleczarskich w latach 2004-2006 z wykorzystaniem funkcji produkcji oraz metody Data Envelopment Analysis (DEA). Przeprowadzone badania na próbie 170 obiektów z zastosowaniem funkcji Cobba-Douglasa wskazały na występowanie rosnących korzyści skali w całym sektorze mleczarskim. Zastosowanie metody DEA potwierdziło, że większość badanych spółdzielni charakteryzowała się rosnącymi korzyściami skali produkcji. |
Abstract | This paper presents parametric and non-parametric methods used to measure scale efficiency. As the parametric method the author applied Cobb-Douglas production function, and as the non-parametric . DEA method. The analysis based on 170 dairy cooperatives shows increasing returns to scale in the Polish dairy sector. This analysis confirmed earlier conclusions of literature. |
Cytowanie | Baran J. (2009) Parametryczne i nieparametryczne metody badania efektywności skali spółdzielni mleczarskich.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 96, z. 3: 97-106 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2009_n3_s97.pdf |
|
|
13. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2009 |
|
Fałkowski J., Malak-Rawlikowska A., Milczarek-Andrzejewska D. Nowoczesne i tradycyjne kanały zbytu - determinanty i skutki wyboru sposobu sprzedaży mleka przez producentów w Polsce
Autor | Jan Fałkowski, Agata Malak-Rawlikowska, Dominika Milczarek-Andrzejewska |
Tytuł | Nowoczesne i tradycyjne kanały zbytu - determinanty i skutki wyboru sposobu sprzedaży mleka przez producentów w Polsce |
Title | Modern and traditional marketing channels - incentives and effects of producer channel choice on polish dairy market |
Słowa kluczowe | sektor mleczarski, restrukturyzacja, kanały dystrybucji, Polska |
Key words | dairy sector, restructuring, distribution channels, Poland |
Abstrakt | Integracja europejska - wraz z wprowadzeniem narzędzi Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) – była głównym czynnikiem stymulującym proces restrukturyzacji sektora mleczarskiego w ostatniej dekadzie. Przemiany, jakie wystąpiły po 1995 roku na poziomie gospodarstw rolnych dotyczyły nie tylko wielkości produkcji, ale również znaczenia poszczególnych kanałów sprzedaży. Celem opracowania jest analiza czynników wpływających na wybór nowoczesnego kanału sprzedaży przez producentów oraz skutków, jakie niesie on ze sobą dla sytuacji finansowej gospodarstw. Przeprowadzone badania pozwalają stwierdzić, że zmiana kanału sprzedaży z dostaw do punktu skupu na odbiór bezpośredni przez mleczarnię wpływa korzystnie na sytuację finansową gospodarstw. Wybór nowoczesnego kanału dostaw wydaje się być uwarunkowany bardziej przez czynniki zewnętrzne niż wewnętrzne gospodarstwa. To nie kapitał ludzki ani posiadane zasoby czynników produkcji, a dostęp do kapitału zewnętrznego pozwala na konieczne dostosowania. Specyfika sektora mleczarskiego w Polsce daje lepsze szanse na rozwój mniejszych podmiotów produkcyjnych niż w krajach o bardziej skoncentrowanej produkcji, w których takie gospodarstwa nie miałyby szans na przetrwanie. |
Abstract | The EU accession and integration process - including CAP implementation - has been the most important driving force behind dairy sector restructuring in Poland in the last decade. Simultaneously to changes taking place in production sphere new trends have been observable with respect to milk usage and marketing channel choices made by farmers. The main purpose of the article was analysis concerning determinants of market channel choices of dairy farmers and impacts of these choices on the farms’ financial situation. It was found that changing the marketing channel from deliveries to the collection point (traditional channel) for direct milk collection at the farm (modern channel) positively affects farms’ financial situation. Entering the modern marketing channel seems to be conditioned by the exogenous rather than endogenous factors. Neither human capital nor households’ initial physical assets are the decisive factors. It is rather access to funds that would allow for undertaking necessary adjustments. Given that farms’ financial capital endowments are limited, the marketing channel choice is crucially dependent on having access to external funds. |
Cytowanie | Fałkowski J., Malak-Rawlikowska A., Milczarek-Andrzejewska D. (2009) Nowoczesne i tradycyjne kanały zbytu - determinanty i skutki wyboru sposobu sprzedaży mleka przez producentów w Polsce.Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 96, z. 1: 109-120 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2009_n1_s109.pdf |
|
|
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2007 |
|
Baran J. Czynniki sukcesu spółdzielni mleczarskich w Polsce w latach 1999–2002
Autor | Joanna Baran |
Tytuł | Czynniki sukcesu spółdzielni mleczarskich w Polsce w latach 1999–2002 |
Title | Success Factors of Leading Dairy Cooperatives in Poland 1999–2002 |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | This paper explain, why a few cooperatives in Polish dairy sector are prospering well, while many others, on the same dairy market, are suffering heavy recession or going bankrupt. By the comparison of three groups of dairy cooperatives: leaders, average cooperatives and the weakest cooperatives source of the superiority of leaders have been identified. The research results show that dairy cooperatives success was connected with production scale, specialization and market power. This study allows to draw final conclusions, which may be useful for improving market position of other cooperatives – according to the benchmarking |
Cytowanie | Baran J. (2007) Czynniki sukcesu spółdzielni mleczarskich w Polsce w latach 1999–2002.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 62: 131-142 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2007_n62_s131.pdf |
|
|
15. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2007 |
|
Pietrzak M. Skala spółdzielni mleczarskich a ich wyniki ekonomiczno-finansowe w latach 1999-2005
Autor | Michał Pietrzak |
Tytuł | Skala spółdzielni mleczarskich a ich wyniki ekonomiczno-finansowe w latach 1999-2005 |
Title | Scale of cooperatives versus their financial performance in the years 1999-2005 |
Słowa kluczowe | skala, wyniki ekonomiczno-finansowe, spółdzielnie mleczarskie |
Key words | scale, financial performance, dairy cooperatives |
Abstrakt | W artykule dokonano oceny wpływu skali spółdzielni mleczarskich na ich wyniki ekonomiczno-finansowe. Przeprowadzone badania na próbie 393 obiektów wskazuj ą, że wraz ze wzrostem skali mleczarni poprawie ulegają takie miary efektywności, jak: wydajność pracy, sprzedaż i ceny skupu mleka. |
Abstract | This paper presents assessment of relation between scale of dairy cooperatives and their financial performance. The analysis based on 393 objects shows that scale of dairy is correlated with many of efficiency measures. The bigger scale leads to the higher labour productivity, monetary value per milk indicator and milk price offered to the members. However the research does not confirm hypothesis that bigger scale leads to the higher assets productivity and profitability of cooperatives. Further concentration of the dairy sector in Poland should lead to the better results of dairies. |
Cytowanie | Pietrzak M. (2007) Skala spółdzielni mleczarskich a ich wyniki ekonomiczno-finansowe w latach 1999-2005 .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 93, z. 2: 107-117 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2007_n2_s107.pdf |
|
|
16. |
Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, 2007 |
|
Sytchevnik A. The innovation resources of enterprises in the dairy sector in Belarus
Autor | Anna Sytchevnik |
Tytuł | The innovation resources of enterprises in the dairy sector in Belarus |
Title | The innovation resources of enterprises in the dairy sector in Belarus |
Słowa kluczowe | |
Key words | innovations, dairy sector, agriculture |
Abstrakt | |
Abstract | The modern stage of development of Byelorussian economy demands search of new solutions to old problems, especially with respect to agriculture. Despite of external well-being and measures taken for development of agriculture, the majority of enterprises can not effectively go on with production on their own. In many branches of production the state subsidies are granted. Various sorts of state grants If to consider structure of profit of the agricultural organizations its greater part represents a. In article are considered problems of innovative development of agriculture of Belarus, in particular the enterprises of dairy sector |
Cytowanie | Sytchevnik A. (2007) .Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, t. 1(16), z. : 88-95 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2007_T1(16)_n_s88.pdf |
|
|
17. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2007 |
|
Fałkowski J., Malak-Rawlikowska A., Milczarek-Andrzejewska D. Restrukturyzacja sektora mleczarskiego w Polsce . Przyczyny i skutki
Autor | Jan Fałkowski, Agata Malak-Rawlikowska, Dominika Milczarek-Andrzejewska |
Tytuł | Restrukturyzacja sektora mleczarskiego w Polsce . Przyczyny i skutki |
Title | Dairy food chain restructuring in Poland – Causes and impacts |
Słowa kluczowe | sektor mleczarski, restrukturyzacja, kanały dystrybucji, Polska |
Key words | dairy sector, restructuring, distribution channels, Poland |
Abstrakt | W artykule przedstawiono proces restrukturyzacji sektora mleczarskiego w Polsce. Na podstawie danych statystycznych oraz badań jakościowych przeanalizowano najważniejsze zmiany, które nastąpiły w poszczególnych segmentach tego sektora. Szczególnie dynamiczny proces charakteryzował segment produkcji i przetwórstwa mleka. Obok zmian w strukturze, jakości oraz marketingu mleka i produktów mleczarskich, przeobrażeniu uległo także otoczenie instytucjonalne, w którym działają rolnicy oraz mleczarnie. Dostosowania w gospodarstwach rolnych były stymulowane w znacznym stopniu przez przetwórców, których dostosowania wynikały z kolei z procesu integracji z Unią Europejską, a wśród nich należy wskazać przede wszystkim wzrost wymagań jakościowych oraz konieczność działania na rynku krajowym i eksportowym. Dodatkowo, wprowadzony system kwotowania produkcji mleka jest, zdaniem autorów, jednym z najważniejszych czynników determinujących tempo i zakres przyszłej restrukturyzacji. |
Abstract | The paper aims to discuss the nature of restructuring of the Polish dairy sector. Using both national statistics and qualitative data collected at the regional level, the most important changes that have taken place in particular stages of the supply chain were presented . The most significant and advanced changes have been observed at the farm and industry levels. These have substantially affected not only the production sphere, but also marketing practices and the whole institutional environment within which farmers and processors function. To a large extent, an adjustment process at the farm level was stimulated by the processors, who have been encouraged to pursue restructuring by the ongoing process of Poland’s integration in the EU. Strict quality standards, a prerequisite for operating on the export and domestic markets, have been of special importance. The milk quota system is likely to become the most decisive factor determining the pace and scope of future restructuring, as the limits set by the European Commission becomes more perceptible. |
Cytowanie | Fałkowski J., Malak-Rawlikowska A., Milczarek-Andrzejewska D. (2007) Restrukturyzacja sektora mleczarskiego w Polsce . Przyczyny i skutki .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 94, z. 1: 95-108 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2007_n1_s95.pdf |
|
|
18. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2006 |
|
Pietrzak M., Szajner P. Przetwórstwo, handel i spożycie mleka i produktów mlecznych w Polsce w latach 2003-2005 oraz prognozowane kierunki zmian
Autor | Michał Pietrzak, Piotr Szajner |
Tytuł | Przetwórstwo, handel i spożycie mleka i produktów mlecznych w Polsce w latach 2003-2005 oraz prognozowane kierunki zmian |
Title | DAIRY PROCESSING, TRADE AND MILK CONSUMPTION IN POLAND IN THE YEARS 2003-2005 AND PREDICTED CHANGES |
Słowa kluczowe | przetwórstwo mleka, handel mlekiem i produktami mlecznymi, spożycie mleka i produktów mlecznych |
Key words | dairy processing, dairy trade, milk and milk products consumption |
Abstrakt | W artykule przedstawiono stan obecny i perspektywy przetwórstwa oraz handlu i spożycia mleka i produktów mlecznych. W latach 2003-2005 polskie mleczarstwo rozwijało się dynamicznie, postępowały przemiany strukturalne w przetwórstwie i handlu, nastąpił skokowy wzrost eksportu, zwłaszcza do UE, kontynuowany był spadkowy trend spożycia mleka i przetworów. W przyszłości należy spodziewać się stagnacji przerobu na poziomie ustalonym przez kwotę mleczną, kontynuacji przemian strukturalnych, ograniczania eksportu na rzecz stopniowo rosnącego popytu krajowego i w konsekwencji stopniowego zrównywania się wielkości importu z eksportem, być może nawet Polska stanie się importerem netto. Wyrównujące się ceny surowca w poszerzonej UE oraz niska wydajność pracy wskazują na potrzebę redukcji przerostów zatrudnienia w celu utrzymania konkurencyjności polskiego mleczarstwa. |
Abstract | The paper presents the current state and prospects of a dairy processing, trade and milk consumption in Poland. In the period 2003-2005 there were observed following features: fast growth of Polish dairy sector, structural changes in dairy processing and trade, soar of export and decline of consumption. In the future there could be predicted stagnation of the scope of milk processed, further structural changes, decline of export according to the gradual increase of domestic demand. Polish dairy competitive advantage based on cheap raw milk is gradually going away. Law labour efficiency suggests, that labour reduction is needed for the industry to be still competitive in the future. |
Cytowanie | Pietrzak M., Szajner P. (2006) Przetwórstwo, handel i spożycie mleka i produktów mlecznych w Polsce w latach 2003-2005 oraz prognozowane kierunki zmian .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 93, z. 1: 92-101 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2006_n1_s92.pdf |
|
|