Lp. |
Autor / Tytuł |
Strony |
Pobierz Full text |
1. |
Górska-Warsewicz H. Perspektywy rozwoju marek w sektorze żywnściowym w Polsce
Autor | Hanna Górska-Warsewicz, |
Tytuł | Perspektywy rozwoju marek w sektorze żywnściowym w Polsce |
Title | Prospects for brand development in food sector in Poland |
Słowa kluczowe | marka, sektor żywnościowy |
Key words | brand, food sector |
Abstrakt | Rozwój przedsiębiorstw w sektorze żywnościowym w Polsce związany jest z tworzeniem przewagi konkurencyjnej w oparciu o markę. Celem niniejszego opracowania jest zaprezentowanie wybranych aspektów związanych z rozwojem marki, z wykorzystaniem wyników badan przeprowadzanych wśród 155 przedsiębiorstw sektora żywnościowego. Rozwój marek w sektorze żywnościowym następuje przez różnicowanie architektury marek, strategii pozycjonowania i identyfikatorów wizualnych, jak również przez działania zwiększające kapitał marki oraz przez modyfikacje produktów istniejących i wprowadzanie rozwiązań lateralnych. |
Abstract | Development of companies in the food sector in Poland is related to creation of a brandbased competitive advantage. The aim of this study is a presentation of selected aspects of brand development basing on results of an investigation in 155 food companies. Brand development in the food sector is related to a differentiation of brand architecture, positioning strategies and visual identifiers as well as to activities increasing brand equity. A special attention was given to such directions of brand development as modification of current products and development of lateral innovations. |
Cytowanie | Górska-Warsewicz H. (2008) Perspektywy rozwoju marek w sektorze żywnściowym w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 7-14 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s7.pdf |
HTML | wersja html |
|
7-14 | |
2. |
Klepacki B., Kruk M. Wybrane problemy funkcjonowania małych i średnich przedsiębiorstw zajmujących się handlem żywnością w warunkach integracji europejskiej
Autor | Bogdan Klepacki, Marzena Kruk, |
Tytuł | Wybrane problemy funkcjonowania małych i średnich przedsiębiorstw zajmujących się handlem żywnością w warunkach integracji europejskiej |
Title | Selected problems of small and medium size food selling enterprises under conditions of the EU integration |
Słowa kluczowe | małe i średnie przedsiębiorstwa, handel żywnością, wyniki ekonomiczne |
Key words | small and medium enterprises, food market, economic results |
Abstrakt | W opracowaniu przedstawione wybrane zagadnienia dotyczące funkcjonowania małych i średnich przedsiębiorstw uczestniczących w handlu produktami żywnościowymi. Zaprezentowano wyniki badań przeprowadzonych w dziewięciu przedsiębiorstwach, ze szczególnym uwzględnieniem ich zasobów, głównych działań dostosowawczych, w tym dokonanych w ramach outsourcingu, a także wyniki ekonomiczne tych przedsiębiorstw. |
Abstract | Same problems of small and medium food marketing enterprise have been presented. The authors have shown results of an investigation made in nine firms, their resourses, major adjustment decisions, especially in the form of outsourcing, and their economic results. |
Cytowanie | Klepacki B., Kruk M. (2008) Wybrane problemy funkcjonowania małych i średnich przedsiębiorstw zajmujących się handlem żywnością w warunkach integracji europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 15-22 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s15.pdf |
HTML | wersja html |
|
15-22 | |
3. |
Kołodziejczyk M., Kowrygo B. Urzędowe kontrole zafałszowań środków spożywczych w świetle obowiązującego prawa żywnościowego
Autor | Monika Kołodziejczyk, Barbara Kowrygo, |
Tytuł | Urzędowe kontrole zafałszowań środków spożywczych w świetle obowiązującego prawa żywnościowego |
Title | Official controls of food adulteration under current food law |
Słowa kluczowe | Unia Europejska, prawo żywnościowe, urzędowa kontrola żywności, jakość żywności, środek spożywczy zafałszowany |
Key words | European Union, food law, official food controls, food quality, food adulteration |
Abstrakt | Tworzenie wspólnotowego rynku żywnościowego i dążenie do swobodnego przepływu towarów przyczyniły się do ograniczenia obligatoryjnych wymagań w zakresie podstawowych norm jakościowych środków spożywczych w Polsce. Dostosowywanie cen żywności do możliwości nabywczych polskich gospodarstw domowych odbywa się kosztem jakości produktu. Liberalizacja przepisów w odniesieniu do podstawowych norm ułatwia producentom stosowanie nieuczciwych praktyk handlowych, polegających między innymi na fałszowaniu żywności. Wyniki kontroli urzędowych wskazują na niejednolitą interpretację zawartej w prawie krajowym definicji „środka spożywczego zafałszowanego”. |
Abstract | Formation of the common European food market, aimed at freeing flow of goods, contributed to limitation of basic, obligatory quality standards for food in Poland. Adaptation of food prices to the level affordable by Polish households is correlated with food quality. Liberalization of food standards enable producers to engage in fraudulent practices such as adulteration of food. Results of official controls show various interpretations of the definition of ‘food adulteration’ which is inherent in the Polish regulation. |
Cytowanie | Kołodziejczyk M., Kowrygo B. (2008) Urzędowe kontrole zafałszowań środków spożywczych w świetle obowiązującego prawa żywnościowego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 23-32 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s23.pdf |
HTML | wersja html |
|
23-32 | |
4. |
Kraciuk J. Koncentracja produkcji w polskim przemyśle spożywczym
Autor | Jakub Kraciuk, |
Tytuł | Koncentracja produkcji w polskim przemyśle spożywczym |
Title | Concentration of production in the Polish food industry |
Słowa kluczowe | wskaźniki koncentracji, przemysł spożywczy, korporacje transnarodowe |
Key words | concentration indices, food industry, transnational corporations |
Abstrakt | W polskim przemyśle spożywczym trwają procesy koncentracji i konsolidacji przejawiające się w przejmowaniu przedsiębiorstw tego przemysłu przez krajowych i międzynarodowych inwestorów. Doprowadziły one do znacznej koncentracji w niektórych działach przemysłu spożywczego, a szczególnie w produkcji piwa, wina oraz wyrobów tytoniowych. Jednak stopień koncentracji przemysłu spożywczego jest wyraźnie mniejszy niż całego przemysłu przetwórczego. Wynika to ze specyfiki produkcji żywności charakteryzującej się między innymi relatywnie małą majątkochlonnością i dużą pracochłonnością, silnym powiązaniem zakładów przetwórczych z rynkami lokalnymi oraz różnorodnością asortymentową i krótkimi seriami produkcji. |
Abstract | Concentration and consolidation processes manifesting themselves in takeovers of industry enterprises by domestic and international investors take place in the Polish food industry. These processes have led to a considerable concentration in some branches of food industry, particularly in the production of beer, wine and tobacco products. Nevertheless the degree of concentration in the food industry is substantially lower than that in the whole of processing industry. It results from the specificity of production of food being characterized, among others, by a relatively small capital intensity combined with a great labour intensity, a strong linkage of food-processing plants with local markets, a diversity of products and short series of production |
Cytowanie | Kraciuk J. (2008) Koncentracja produkcji w polskim przemyśle spożywczym.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 33-41 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s33.pdf |
HTML | wersja html |
|
33-41 | |
5. |
Laskowska E. Zmiana przeznaczenia gruntu a jego wartość
Autor | Elwira Laskowska, |
Tytuł | Zmiana przeznaczenia gruntu a jego wartość |
Title | Land’s value depending on its designation |
Słowa kluczowe | nieruchomość, wartość nieruchomości, miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego |
Key words | real estate, estate value, local spatial management plan |
Abstrakt | Celem podjętych badań była analiza wpływu zmiany przeznaczenia gruntu w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego na jego wartość. Badania przeprowadzono na terenie gminy Piaseczno. Zakres czasowy badań obejmował lata 2003–2007. Wyniki badań wskazały na wzrost wartości nieruchomości gruntowych z tytułu zmian planistycznych w badanym okresie średnio o 36%. |
Abstract | The article includes an attempt at analysis of the influence of the local spatial management plan on the real estate value in the Piaseczno commune in years between 2003 and 2007. The research results have indicated an appreciation by about 36% of land value by title of change in the local land development plans in the investigated period. |
Cytowanie | Laskowska E. (2008) Zmiana przeznaczenia gruntu a jego wartość.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 42-49 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s42.pdf |
HTML | wersja html |
|
42-49 | |
6. |
Marcysiak A., Marcysiak A. Typ rolniczy jako czynnik różnicujący poziom wsparcia gospodarstw środkami UE
Autor | Adam Marcysiak, Agata Marcysiak, |
Tytuł | Typ rolniczy jako czynnik różnicujący poziom wsparcia gospodarstw środkami UE |
Title | Agricultural type as a factor differentiating the level of farm support from the EU’s funds |
Słowa kluczowe | typ rolniczy, płatności bezpośrednie, płatności dla obszarów o niekorzystnych |
Key words | agricultural type, direct payments, payments with the less favoured areas (LFAs) |
Abstrakt | Celem niniejszego opracowania jest próba ukazania zakresu oddziaływania typu rolniczego jako czynnika różnicującego poziom wsparcia gospodarstw środkami UE. Szczegółowej analizie poddano płatności bezpośrednie i płatności dla obszarów o niekorzystnych warunkach gospodarowania (ONW). Ich wielkość rozpatrywano w relacji do dochodu z gospodarstwa rolniczego. |
Abstract | The purpose of this study is an attempt to show the range of effect an agricultural type of farm has as a factor differentiating the level of farm support from the EU’s funds. Direct payments and payments for the less favoured areas (LFAs) were analyzed in detail. Their amount was considered in relation to the farm income |
Cytowanie | Marcysiak A., Marcysiak A. (2008) Typ rolniczy jako czynnik różnicujący poziom wsparcia gospodarstw środkami UE.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 50-58 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s50.pdf |
HTML | wersja html |
|
50-58 | |
7. |
Marcysiak A., Marcysiak A. Oddziaływanie wielkości ekonomicznej na zasoby pracy gospodarstwa rolniczego
Autor | Adam Marcysiak, Agata Marcysiak, |
Tytuł | Oddziaływanie wielkości ekonomicznej na zasoby pracy gospodarstwa rolniczego |
Title | Effect of economic size on the manpower resources of a farm |
Słowa kluczowe | wielkość ekonomiczna, zasoby pracy, poziom wykształcenia |
Key words | economic size, manpower resources, education level |
Abstrakt | Celem niniejszego opracowania jest próba ukazania wpływu wielkości ekonomicznej na cechy ilościowe i jakościowe zasobów pracy. Oceny cech ilościowych dokonano na podstawie liczby osób pełnozatrudnionych pracujących w gospodarstwach. Dla oceny cech jakościowych zasobów pracy przeprowadzono analizę poziomu wykształcenia ogólnego i rolniczego. Przeprowadzona analiza wykazała, że najkorzystniejszą strukturę wykształcenia wyróżniały się gospodarstwa o wielkości ekonomicznej 20 ESU i powyżej. |
Abstract | The purpose of this study is an attempt to show the influence of farm economic size on the quantity and quality features of the manpower resources. The valuation of the quantity features was based on the number of fully employed workers working on farm. To valuate the quality features of the manpower resources the level of general and agricultural education was analyzed. The analysis showed that the most favourable structure of education featured farms which had 20 ESU of economic size and above. |
Cytowanie | Marcysiak A., Marcysiak A. (2008) Oddziaływanie wielkości ekonomicznej na zasoby pracy gospodarstwa rolniczego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 59-65 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s59.pdf |
HTML | wersja html |
|
59-65 | |
8. |
Mikołajczyk J., Wojewodzic T. Kluczowe czynniki dekapitalizacji majątku gospodarstw upadających południowej Polski
Autor | Jarosław Mikołajczyk, Tomasz Wojewodzic, |
Tytuł | Kluczowe czynniki dekapitalizacji majątku gospodarstw upadających południowej Polski |
Title | Key factors of property decapitalization in economically declining agricultural holdings in southern Poland |
Słowa kluczowe | dekapitalizacja, gospodarstwo rolne, upadłość |
Key words | agricultural holdings, decapitalization, bankcruptcy |
Abstrakt | W opracowaniu podjęto próbę wskazania zależności pomiędzy wybranymi czynnikami wynikającymi z wewnętrznej sytuacji gospodarstw a częstotliwością podejmowania przez kierujących tymi gospodarstwami decyzji o pozbyciu się składników majątku. Czynnikami tymi były wielkość obszarowa gospodarstw, poziom produkcji towarowej, wiek i wykształcenie kierujących gospodarstwami. |
Abstract | The article attempts to identify relationships between selected factors resulting from the internal situation of farms and frequency with which farm managers make decisions to get rid of property components. These factors included farm acreage, level of production sold, age and education of farm managers |
Cytowanie | Mikołajczyk J., Wojewodzic T. (2008) Kluczowe czynniki dekapitalizacji majątku gospodarstw upadających południowej Polski.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 66-75 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s66.pdf |
HTML | wersja html |
|
66-75 | |
9. |
Mirończuk A., Rak A. Żródła wsparcia gospodarstw rolnych po integracji Polski z Unią Europejską
Autor | Agata Mirończuk, Anna Rak, |
Tytuł | Żródła wsparcia gospodarstw rolnych po integracji Polski z Unią Europejską |
Title | The sources of support for farms after Polish accession to the European Union |
Słowa kluczowe | pomoc finansowa, gospodarstwa rolne, Unia Europejska, integracja |
Key words | financial support, farms, European Union, integration |
Abstrakt | Wsparcie finansowe rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w ramach programów pomocowych Unii Europejskiej ma ogromne znaczenie ze względu na potrzeby inwestycyjne w tym sektorze. Analiza zgromadzonego materiału badawczego wykazała, że do najważniejszych korzyści dla sektora rolno-żywnościowego z racji akcesji Polski do Unii Europejskiej należy zaliczył wejście do grupy państw o najwyższym na świecie poziomie wsparcia rolnictwa, objęcie systemem dopłat bezpośrednich oraz wsparcie procesu przekształceń gospodarstw rolnych. Szczególnie cenna okazała się pomoc finansowa w realizacji inwestycji w gospodarstwach rolnych, przyczyniając się do poprawy dochodu rolniczego, warunków produkcji, poprawy jakości produkcji, ochrony środowiska naturalnego oraz stworzenia właściwych warunków utrzymania zwierząt. Począwszy od 2004 roku polscy rolnicy mieli możliwość skorzystania z unijnej pomocy finansowej w ramach trzech form wsparcia. Były to płatności bezpośrednie w ramach Wspólnej Polityki Rolnej, środki finansowe w ramach Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich, absorpcja środków SPO „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego i rozwój obszarów wiejskich”. |
Abstract | Financial support of development of agriculture and rural areas within the framework of aid instruments of the European Union has enormous importance because of needs for investments in this sector. To the most important benefits of agricultural-food sector from the Polish accession to the European Union the following can be counted: entering into the group of states with the highest in the world level of support for agriculture, entering a system of direct payments and a system of support for the process of transformation of agricultural holdings. Particularly valuable has turned out the financial support for the investments in agricultural holdings contributing to improvements in agricultural income, conditions of production, quality of production, environmental protection and to creation of proper conditions of maintenance of animals. Beginning from 2004 Polish farmers had a chance to use the European Union financial support within the framework of three forms of support: direct payments within the common agricultural policy, financial support within the plan of development of rural areas, absorption of means from SPO Restructuring and modernization of the food sector and development of rural areas. |
Cytowanie | Mirończuk A., Rak A. (2008) Żródła wsparcia gospodarstw rolnych po integracji Polski z Unią Europejską.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 76-83 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s76.pdf |
HTML | wersja html |
|
76-83 | |
10. |
Motowidlak U. Tendencje w rolnictwie ekologicznym w krajach Unii Europejskiej
Autor | Urszula Motowidlak, |
Tytuł | Tendencje w rolnictwie ekologicznym w krajach Unii Europejskiej |
Title | Tendencies in organic farming in the European Union countries |
Słowa kluczowe | rynek rolny UE, rolnictwo ekologiczne, żywność ekologiczna |
Key words | EU agricultural market, organic farming, organic food |
Abstrakt | Artykuł poświęcony jest prezentacji stanu rolnictwa ekologicznego w rozszerzonej Uni Europejskiej (UE), co ma na celu podkreślenie rosnącego znaczenia tego sposobu gospodarowania. W latach 1985-2006 liczba gospodarstw ekologicznych w 27 państwach członkowskich UE zwiększyła się ponad 34-krotnie, zaś ich powierzchnia prawie 70-krotnie. Zwrócono jednocześnie uwagę na duże zróżnicowanie wielkości powierzchni ekologicznych użytków rolnych oraz liczby gospodarstw ekologicznych w poszczególnych państwach członkowskich UE. W latach 2003-2006 największy areał upraw ekologicznych wśród krajów członkowskich UE odnotowano we Włoszech, Niemczech, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii oraz Francji. W artykule wskazano także na dynamiczny rozwój tego sposobu gospodarowania w krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Uwydatniono przy tym kierunki zmian w polskim rolnictwie ekologicznym, dla którego istotnym impulsem były korzyści wynikające z członkostwa w UE. O skali rozwoju tego sposobu gospodarowania w krajach UE-12 świadczy fakt, iż w latach 2003-2006 powierzchnia gospodarstw ekologicznych zwiększyła się prawie 2-krotnie, obejmując w 2006 roku ponad 17% areału ekologicznych użytków rolnych UE. Natomiast w Polsce areał upraw ekologicznych w 2006 roku był ponad 4-krotnie większy w stosunku do 2003 roku. |
Abstract | The article presents the state of organic farming in the enlarged European Union (EU). It is important to emphasise the growing role of this kind of farming. In the period of years 1985-2006 the number of organic farms in the EU-27 member states has grown over 34 times and their area nearly 70 times. An attention has been paid to the great differentiation in the organic farming area and the number of organic farms in individual EU countries. The greatest organic farming areas in years 2003- 2006 were found in Italy, Germany, Spain, Great Britain and France. In the article the dynamic growth of organic farming in the countries of Middle-East Europe has been shown. At the same time the directions of changes in the Polish organic farming have been identified, which had been caused by advantages resulting from the EU membership. The evidence for the big scale of the development of this sort of farming is that the organic farming area in the EU-12 countries in years 2003-2006 has become 2 times greater and covered over 17 percent of the total EU organic farming area. However in Poland the organic farming area in 2006 was over 4-times greater than in 2003. |
Cytowanie | Motowidlak U. (2008) Tendencje w rolnictwie ekologicznym w krajach Unii Europejskiej.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 84-95 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s84.pdf |
HTML | wersja html |
|
84-95 | |
11. |
Mrówczyńska-Kamińska A. Znaczenie rolnictwa w gospodarce narodowej w Polsce, analiza makroekonomiczna i regionalna
Autor | Aldona Mrówczyńska-Kamińska, |
Tytuł | Znaczenie rolnictwa w gospodarce narodowej w Polsce, analiza makroekonomiczna i regionalna |
Title | The importance of agriculture in the Polish national economy: macroeconomic and regional analysis |
Słowa kluczowe | rolnictwo, gospodarka narodowa, zróżnicowanie regionalne, potencjał wytwórczy, wyniki produkcyjne i dochodowe |
Key words | agriculture, national economy, regional differentiation, production potential, production output, income results |
Abstrakt | Podstawowym celem artykułu była analiza znaczenia rolnictwa w gospodarce narodowej w Polsce w ujęciu makroekonomicznym i regionalnym, w zakresie potencjału wytwórczego (zasobów pracy, wartości brutto środków trwałych i nakładów inwestycyjnych) oraz wyników produkcyjnych i dochodowych. Przeprowadzona analiza wykazała, że rolnictwo w Polsce pozostaje nadal znaczącym sektorem gospodarki narodowej, a po integracji z UE sytuacja w ujęciu sektorowym stabilizuje się. W dalszym ciągu znaczenie gospodarcze rolnictwa jest dość mocno zróżnicowane regionalnie |
Abstract | The main objective of the article was to analyze the importance of agriculture in the national economy in Poland at the macroeconomic and regional level, concerning its production potential (labour, capital and investments) as well as its production output and income. The results of the analysis show that agriculture still remains in Poland an important sector of the national economy. After the accession to the EU the situation in the sector is being stabilized, however the importance of the agriculture in Poland is still strongly regionally differentiated. |
Cytowanie | Mrówczyńska-Kamińska A. (2008) Znaczenie rolnictwa w gospodarce narodowej w Polsce, analiza makroekonomiczna i regionalna.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 96-108 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s96.pdf |
HTML | wersja html |
|
96-108 | |
12. |
Pawlewicz A., Pawlewicz K. Zróżnicowanie przestrzenne produkcji ekologicznej w Polsce
Autor | Adam Pawlewicz, Katarzyna Pawlewicz, |
Tytuł | Zróżnicowanie przestrzenne produkcji ekologicznej w Polsce |
Title | Spatial differentiation of organic agricultural production in Poland |
Słowa kluczowe | rolnictwo ekologiczne, przetwórstwo ekologiczne, produkcja ekologiczna |
Key words | organic agriculture, organic food processing, organic production |
Abstrakt | Polska posiada sprzyjające warunki naturalne do rozwoju rolnictwa ekologicznego. Celem artykułu jest przedstawienie i ocena zróżnicowania przestrzennego produkcji surowców żywnościowych pochodzących z gospodarstw produkującymi metodami ekologicznymi oraz przetwórstwa tych produktów w Polsce. Przeprowadzono analizę porównawczą, wykorzystując dane statystyczne z opracował GUS, IJHARS oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dotyczące gospodarstw produkujących metodami ekologicznymi oraz przetwórni produkujących ekologiczną żywność w Polsce. |
Abstract | Poland has favourable natural conditions for development of the ecological agriculture. The aim of this article is to display and evaluate the spatial differentiation of production of raw material for food products coming from organic farms as well as of processing of these products in Poland. A comparative analysis was conducted using the GUS statistical data, the IJHARS data as well as those from the Ministry of Agriculture and Rural Development, related to organic farming as well as to food processing plants producing the organic food in Poland |
Cytowanie | Pawlewicz A., Pawlewicz K. (2008) Zróżnicowanie przestrzenne produkcji ekologicznej w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 109-115 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s109.pdf |
HTML | wersja html |
|
109-115 | |
13. |
Płotkowski L. Zalesianie gruntów rolnych w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 - 2013
Autor | Lech Płotkowski, |
Tytuł | Zalesianie gruntów rolnych w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 - 2013 |
Title | Afforestation of agricultural land in the Programme of Rural Development for 2007-2013 |
Słowa kluczowe | zalesianie, premia zalesieniowa, premia pilęgnacyjna |
Key words | afforestation support, afforestation premium, maintenance premium. |
Abstrakt | Unia Europejska wspiera finansowo zalesianie gruntów prywatnych oraz gminnych. Środki finansowe pochodzą z Funduszu Rolnego na Rzecz Wspierania Rozwoju Obszarów Wiejskich. Wysokość wsparcia oparta jest na. kalkulacji kosztów zalesienia, ochrony posadzonych drzewek i ich pielęgnacji. W opracowaniu przedstawiono zasady finansowania zalesiania gruntów rolnych i wyniki obliczeń wysokości wsparcia dla czterech plantacji leśnych zakładanych w różnych regionach kraju |
Abstract | European Union can support the afforestation of private and municipal land. The money comes from the Agricultural Fund for Rural Development. The payment calculation is based on the country average real costs of tree plating, protection and land cultivation. The result of payment calculations for four various forest plantations are presented in the paper. |
Cytowanie | Płotkowski L. (2008) Zalesianie gruntów rolnych w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 - 2013.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 116-125 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s116.pdf |
HTML | wersja html |
|
116-125 | |
14. |
Deresz A., Podstawka M. Podatek dochodowy od osób fizycznych a wzrost gospodarczy
Autor | Agnieszka Deresz, Marian Podstawka, |
Tytuł | Podatek dochodowy od osób fizycznych a wzrost gospodarczy |
Title | Personal income tax and the economic growth |
Słowa kluczowe | podatek, system podatkowy, polityka gospodarcza, wzrost gospodarczy |
Key words | tax, tax system, economic policy, economic growth |
Abstrakt | System podatków od dochodów osobistych jest jednym z podstawowych narzędzi służących realizacji wyznaczonych celów gospodarczych. Cele te mają swoje odzwierciedlenie w konstrukcji systemu podatkowego. Za pomocą poszczególnych elementów tego systemu państwo może kształtować politykę gospodarczą. Celem tego artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie: jakie cechy powinien posiadał system podatkowy, aby był skutecznym narzędziem polityki gospodarczej, której głównym celem jest wzrost gospodarczy? |
Abstract | The tax system is one of the main tools to which serve to attain the economic aims/goals. These aims are reflected in the composition of the tax system. Individual elements of the system are used to implement the governmental economic policy in a particular area. The aim of this article is an attempt to answer the question: what features should characterize a tax system so as to make it an effective tool of economic policy whose the main aim is the economic growth? |
Cytowanie | Deresz A., Podstawka M. (2008) Podatek dochodowy od osób fizycznych a wzrost gospodarczy.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 126-132 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s126.pdf |
HTML | wersja html |
|
126-132 | |
15. |
Prus P. Współczesne problemy rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce
Autor | Piotr Prus, |
Tytuł | Współczesne problemy rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce |
Title | Contemporary problems of agriculture and rural areas in Poland |
Słowa kluczowe | obszary wiejskie, rolnictwo, problemy, bariery |
Key words | rural areas, agriculture, problems, barriers |
Abstrakt | Celem artykułu było omówienie wybranych problemów występujących na obszarach wiejskich w Polsce, w głównej mierze dotyczących rolnictwa. Do najważniejszych czynników hamujących rozwój obszarów wiejskich oraz rolnictwa należy zaliczyć przede wszystkim niekorzystną sytuacją dochodową w porównaniu z innymi działami gospodarki, rozdrobnienie agrarne, nadmiar siły roboczej, niski poziom wykształcenia na wsi oraz bariery infrastrukturalne. |
Abstract | The aim of the paper was to discuss selected problems of Polish rural areas and agriculture. The main factors slowing down the development of rural areas and agriculture in Poland are unfavourable income situation by comparison to other economy branches, small size of farms (fragmented agrarian structure) and workforce surplus, low educational level, as well as infrastructural barriers. |
Cytowanie | Prus P. (2008) Współczesne problemy rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 133-143 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s133.pdf |
HTML | wersja html |
|
133-143 | |
16. |
Mirończuk A., Rak A. Zmiany bezrobocia na wiejskim rynku pracy po integracji Polski z Unią Europejską
Autor | Agata Mirończuk, Anna Rak, |
Tytuł | Zmiany bezrobocia na wiejskim rynku pracy po integracji Polski z Unią Europejską |
Title | Changes of unemployment in the rural labour market after the integration of Poland with the European Union |
Słowa kluczowe | Badania Aktywności Ekonomicznej Ludności Polski, struktura bezrobocia, stopa bezrobocia |
Key words | Research of Economic Activity of Polish Residents, unemployment structure, unemployment rate |
Abstrakt | Celem niniejszego opracowania było przedstawienie zmian bezrobocia wiejskiego po integracji Polski z Unią Europejską. Analizę przeprowadzono w oparciu o dane pochodzące z Badań Aktywności Ekonomicznej Ludności Polski realizowanych przez GUS w II kwartale 2004 i IV kwartale 2007 roku. Przedstawione wyniki badań wskazują na korzystne zmiany zachodzące w obszarze bezrobocia wiejskiego wynikające z dostępu Polski do funduszy unijnych, a także z otwarcia rynków pracy przez niektóre kraje dawnej „piętnastki”. Zmiany te dotyczą między innymi obniżenia wskaźników charakteryzujących bezrobocie oraz ograniczenia skali bezrobocia długookresowego. Nadal jednak poważnym problemem pozostaje bezrobocie dotyczące bezrolnych mieszkańców obszarów wiejskich |
Abstract | The purpose of the present study was to show the changes of rural unemployment after the integration of Poland with the European Union. The analysis was carried out on data coming from the Research of Economic Activity of Polish Residents made by GUS in the second quarter of 2004 and in the fourth quarter of 2007. The results of the investigations indicate advantageous changes occurring in the field of rural unemployment, resulting from the availability of the EU funds and also from opening labour markets by some countries of the former EU-15. The changes include inter alia a reduction of the rate of unemployment and a decrease in the scale of long-term unemployment. Still, the unemployment of landless dwellers of rural areas remains a serious problem. |
Cytowanie | Mirończuk A., Rak A. (2008) Zmiany bezrobocia na wiejskim rynku pracy po integracji Polski z Unią Europejską.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 144-152 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s144.pdf |
HTML | wersja html |
|
144-152 | |
17. |
Rytko A. Zmiany konkurencyjności polskich produktów żywnościowych w latach 2000-2007
Autor | Anna Rytko, |
Tytuł | Zmiany konkurencyjności polskich produktów żywnościowych w latach 2000-2007 |
Title | Changes in the competitiveness of Polish agricultural products in the period of 2000-2007 |
Słowa kluczowe | handel zagraniczny, handel rolny, integracja, konkurencyjność, efekt kreacji handlu, efekt przesunięcia handlu |
Key words | foreign trade, agricultural trade, integration, competitiveness, trade creation effect, trade diversion effect |
Abstrakt | Celem pracy było zbadanie skutków stowarzyszenia i integracji Polski ze strukturami Unii Europejskiej dla rozwoju wymiany handlowej, ze szczególnym uwzględnieniem handlu towarami rolno-spożywczymi. Wyniki przeprowadzonej analizy wskazały, iż uczestnictwo Polski w porozumieniach handlowych wywołało efekt kreacji i przesunięcia w handlu artykułami rolnospo żywczymi. Wpływ na rozwój wymiany handlowej miała również rosnąca konkurencyjność polskich produktów rolno-żywnościowych na rynku światowym |
Abstract | The aim of the work was to investigate how the Polish integration with the EU structures effected on the development of foreign trade, in particular in agricultural products. According to the analysis, Poland’s participation in trade agreements triggered agricultural trade creation and diversion effects. Moreover, the development of trade was caused also by the growing competitiveness of Polish agricultural products in the world market. |
Cytowanie | Rytko A. (2008) Zmiany konkurencyjności polskich produktów żywnościowych w latach 2000-2007.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 153-161 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s153.pdf |
HTML | wersja html |
|
153-161 | |
18. |
Sobczyński T. Za co płacimy w ramach WPR? Próba pomiaru na poziomie gospodarstwa rolnego
Autor | Tadeusz Sobczyński, |
Tytuł | Za co płacimy w ramach WPR? Próba pomiaru na poziomie gospodarstwa rolnego |
Title | What do we pay in CAP for? An attempt of measurement at farm level |
Słowa kluczowe | wielkość ekonomiczna, typ rolniczy gospodarstwa, wartość dodana netto, dochód z rodzinnego gospodarstwa rolnego, saldo dopłat i podatków |
Key words | economic size, types of farming, farm net value added, family farm income, balance of subsidies and taxes |
Abstrakt | Analiza wyników pięciu typów rolniczych gospodarstw z największej klasy wielkości ekonomicznej wykazała, że instrumenty WPR stworzone dla wspierania gospodarstw rodzinnych nie przystają do przedsiębiorstw rolnych z krajów byłego bloku wschodniego. Wysoka dochodowość pracy własnej w tych krajach, gdzie na jedną osobę świadczącą pracą nieopłaconą pracuje od kilku do kilkuset pracowników najemnych, uzyskana przy bardzo niskiej produktywności pracy, była możliwa w wyniku niskich kosztów pracy najemnej i wielusettysięcznego wsparcia w euro. Gospodarstwa o powierzchni często około 1000-1500 ha, w których zatrudnia się pracowników nawet do zarządzania, okazały się w tym przypadku sprawnym narzędziem absorpcji środków oferowanych w ramach WPR, która ma wspierać gospodarstwa rodzinne |
Abstract | The analysis of economic results which was made for farms of five farming types (and of the largest economical size) proved that CAP instruments which had been created to support family farms do not perform well in the countries of former Eastern European block. High own (unpaid) labour profitability in the countries where several up to several hundred of employees work per one person rendering unpaid labour, achieved when combined with a low labour productivity, was possible because of low costs of hired labour and high subsidies. Farms with an area of 1000-1500 hectare, employing even hired management workforce, turned out to be a very efficient tool of absorbing funds which are offered within CAP and which had been designed for supporting family farms. |
Cytowanie | Sobczyński T. (2008) Za co płacimy w ramach WPR? Próba pomiaru na poziomie gospodarstwa rolnego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 162-173 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s162.pdf |
HTML | wersja html |
|
162-173 | |
19. |
Stolarska A. Wybrane elementy sytuacji społeczno-gospodarczej Polski w latach 2000-2007 i jej regionalne zróżnicowanie
Autor | Alicja Stolarska, |
Tytuł | Wybrane elementy sytuacji społeczno-gospodarczej Polski w latach 2000-2007 i jej regionalne zróżnicowanie |
Title | Selected elements of social and economic situation in Poland in 2000-2007 and its regional differentiation |
Słowa kluczowe | produkt krajowy brutto, bezrobocie, zatrudnienie, struktura produkcji, dochody, zróżnicowanie regionalne |
Key words | gross domestic product, unemployment, employment, production structure, incomes, regional diversification (differentiation) |
Abstrakt | W artykule przedstawiono charakterystykę oraz zmiany wybranych elementów sytuacji społeczno-gospodarczej Polski w latach 2000-2007. Wskazano również na występowanie dużego zróżnicowania regionalnego tejże sytuacji, na poziomie województw, sygnalizując jednocześnie powody owego zróżnicowania. Wskazano też regionalną różnorodność zachodzących zmian w tym względzie oraz potrzebę wsparcia regionów najsłabszych. |
Abstract | The article presents a characterization of changes in the social and economic situation in Poland in years 2000-2007 from selected aspects. Regional differentiation of Poland as well as factors affecting the regional diversification of Poland are pointed at. Regional nature of changes and necessity of supporting the poorest regions are indicated. |
Cytowanie | Stolarska A. (2008) Wybrane elementy sytuacji społeczno-gospodarczej Polski w latach 2000-2007 i jej regionalne zróżnicowanie.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 174-181 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s174.pdf |
HTML | wersja html |
|
174-181 | |
20. |
Wicki L. Finansowanie hodowli roślin w Polsce
Autor | Ludwik Wicki, |
Tytuł | Finansowanie hodowli roślin w Polsce |
Title | Changes in financing of plant breeding in Poland |
Słowa kluczowe | hodowla roślin, koszty hodowli roślin, finansowanie hodowli roślin |
Key words | plant breeding, costs of plant breeding, financing of plant breeding |
Abstrakt | Celem opracowania jest przedstawienie systemu finansowania hodowli roślin w Polsce w okresie przed i po integracji z UE. Do 2008 roku hodowla roślin była wspierana z budżetu państwa, jednak kwoty dotacji systematycznie maleją, od 200 mln zł w 1997 roku do 50 mln przewidzianych na 2008 rok. Koszty hodowli były finansowane głównie dotacjami: od 71% w 1996 roku do 40% w 2006 roku. Po 2008 roku hodowla roślin nie będzie finansowana z budżetu. Możliwe będzie tylko finansowanie prac badawczych. Podstawowymi źródłami dochodów hodowców będą wpływy z opłat licencyjnych oraz z prowadzenia innych, poza hodowlą, działalności. Zastąpienie dotacji środkami własnymi będzie wymagało zwiększenia wielkości opłat otrzymywanych od rozmnożeń własnych. Systemem tym musi być objęte przynajmniej 20% rolników nie objętych odstępstwem rolnym. Jedną z możliwości zwiększenia źródeł finansowania nakładów na hodowlę jest też tworzenie przedsiębiorstw hodowlano-nasiennych. |
Abstract | The paper aims to present how the plant breeding financing system in Poland was changing before and after accession to the EU. Before 2004 the plant breeding in Poland was financed from grants from the state budget. Subsidies covered about 71% of breeding costs in 1996, which then decreased to only 40% in 2006. The total amount of subsidies granted to plant breeding dropped accordingly down from 200 million Polish zloty to only 50 million. After 2008 plant breeding in Poland will no longer be subsidized from the state budget. Only some subsidies to the basic research connected with plant breeding will be allowed. Breeders will have to cover their expenses on breeding activities from their own income. The main stream of money assigned to this purpose would come from breeders’ royalties. The research results indicate that the royalties will replace government subsidies, if at least 20% of farmers pay the royalties to breeders. A possibility to develop Polish plant breeding sector arises from strengthening it financially by concentration of breeding activities in selected companies and expansion of their activities on seed reproduction |
Cytowanie | Wicki L. (2008) Finansowanie hodowli roślin w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 182-193 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s182.pdf |
HTML | wersja html |
|
182-193 | |
21. |
Wojtyra B. Sprawność ekonomiczna produkcji mleka w zależności od nakładów pracy
Autor | Bożena Wojtyra, |
Tytuł | Sprawność ekonomiczna produkcji mleka w zależności od nakładów pracy |
Title | Economic efficiency of dairy production depending on labour inputs |
Słowa kluczowe | krowy mleczne, nakłady pracy, gospodarstwo, produkcja mleka |
Key words | dairy cows, labour expenditure, farm, dairy production |
Abstrakt | Celem badań była ocena sprawności ekonomicznej produkcji mleka w wybranych gospodarstwach w zależności od nakładów pracy ogółem na 1 krowę. Badaniami objęto 158 gospodarstw, utrzymujących krowy mleczne. Gospodarstwa o najmniejszych nakładach pracy na 1 krowę charakteryzowały się największymi: powierzchnią użytków rolnych, średniorocznym stanem krów i ich wydajnością mleczną oraz najwyższą ceną sprzedaży mleka. Im wyższe nakłady pracy, tym wyższe koszty bezpośrednie i nakłady pracy w przeliczeniu na 1 litr mleka a niższe wartość produkcji ogółem, nadwyżka bezpośrednia i dochód bez dopłat |
Abstract | The aim of the paper was an evaluation of the economic efficiency of dairy production in relation to the total labour input per 1 cow. The research was done in 158 dairy farms. The farms with the lowest labour expenditure on 1 dairy cow had the biggest arable land surface, the highest annual average number of cows in the herd and the highest milk yield as well as the highest prices received for sold milk. The higher was labour expenditure the higher were direct costs, labour expenditure on 1 litre of milk and the lower total value of production, direct surplus and income excluding subsidies. |
Cytowanie | Wojtyra B. (2008) Sprawność ekonomiczna produkcji mleka w zależności od nakładów pracy.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 5(20), z. : 194-200 |
Pełny tekst | PRS_2008_T5(20)_n_s194.pdf |
HTML | wersja html |
|
194-200 | |