1. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2022 |
|
Podstawka M. Inflacja a koszty produkcji wybranych produktów rolniczych w 2022 roku
Autor | Marian Podstawka |
Tytuł | Inflacja a koszty produkcji wybranych produktów rolniczych w 2022 roku |
Title | INFLATION AND PRODUCTION COSTS OF SELECTED AGRICULTURAL PRODUCTS IN POLAND IN 2022 |
Słowa kluczowe | produkcja rolna, inflacja, cena, prognoza |
Key words | agricultural production, inflation, price, forecast |
Abstrakt | Celem opracowania było przedstawienie działań podejmowanych, w ostatnich latach, przez państwowe władze publiczne wpływających na inflację w Polsce. Na tym tle dokonano oceny wzrostu cen na rolnicze kupowane środki produkcji, które skorelowano ze strukturą kosztów i na tej podstawie oszacowany został wzrost kosztów produkcji podstawowych produktów rolniczych w 2022 roku. Następnie ten prognozowany wzrost kosztów produkcji odniesiono do szacowanych przychodów. Pozwoliło to ustalić ich wzrost, który umożliwiałby utrzymanie dotychczasowego poziomu dochodów rolniczych. Działania ratunkowe rządu wywołane przez COVID-19 miały trzy główne źródła finansowania:• wydatki budżetu państwa i budżetu środków europejskich – 23,2 mld zł,• Fundusz Przeciwdziałania COVID-19 – 92,7 mld zł,• tarcze finansowe Polskiego Funduszu Rozwoju – 63,5 mld zł,O ile działania interwencyjne rządu, w warunkach kryzysu, należy ocenić pozytywnie, to ich sposoby realizacji krytycznie. Wsparcie finansowe w ramach tarcz otrzymały firmy, które wykazywały spadek obrotów spowodowany pandemią koronawirusa. W efekcie wspierano te firmy, które być może celowo tworzyły warunki do otrzymania wsparcia. Firmy dobrze prosperujące w warunkach COVID-19 takiego wsparcia były natomiast pozbawione.We wszystkich analizowanych rodzajach działalności produkcji rolniczej roślinnej w 2022 roku nastąpi wzrost kosztów ich wytwarzania o około 50-60% Wyjątkiem będzie produkcja żyta, gdzie wzrost kosztów będzie jeszcze wyższy. |
Abstract | The aim of the paper is to present measures taken in recent years by state public authoritiesthat affect inflation in Poland. An assessment was made of the growth in prices for purchasedagricultural inputs, which was correlated with cost structures, and on this basis an increase in theproduction costs of basic agricultural products in 2022 was estimated. This projected increase inproduction costs was then related to estimated income. This made it possible to determine theirgrowth, which would allow the current level of agricultural income to be maintained. Thegovernment rescue measures triggered by COVID-19 had three main sources of funding:expenditure of the state budget and the budget of European funds - PLN 23.2 billion, COVID-19Counteracting Fund - PLN 92.7 billion, and financial shields of the Polish Development Fund -PLN 63.5 billion,While the government's intervention activities, under the conditions of the crisis, should beassessed positively, their methods of implementation should be assessed critically. Financialsupport under the shields was given to companies that showed a decline in turnover caused by thecoronavirus pandemic. As a result, those companies that may have deliberately created theconditions to receive support were supported. In all analyzed types of agricultural crop productionactivities in 2022, there will be an increase in the cost of their production by about 50-60%. Theexception will be the production of rye, where the cost increase will be even higher. |
Cytowanie | Podstawka M. (2022) Inflacja a koszty produkcji wybranych produktów rolniczych w 2022 roku.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 27(76): 89-98 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2022_n76_s89.pdf |
|
|
2. |
Turystyka i Rozwój Regionalny, 2020 |
|
Hutsol T., Kovalenko V., Kovalenko N., Zasada M. Economic efficiency of production of herbal granules
Autor | Taras Hutsol, Vitalii Kovalenko, Nataliia Kovalenko, Michal Zasada |
Tytuł | Economic efficiency of production of herbal granules |
Title | |
Słowa kluczowe | managerial decision making, feed production, the efficiency of the production ofgranulated feed |
Key words | |
Abstrakt | Improving production efficiency, increasing gross and marketable output is inextricablylinked to comprehensive intensification, that is, with the growth of additional investmentsin the development of agricultural production. The increase in capital investments isthe basis for strengthening and improving the material and technical base, and for implementingscientific and technological progress. Increasing the intensity of agriculture and animalhusbandry contributes to more efficient use of land and livestock, increasing crop yields andlivestock productivity. The main link between crop production and animal husbandry is feedproduction. Creating a solid feed base is the most important condition for the development ofanimal husbandry. Its state and level of development determine the possibility of increasingthe number of animals, increasing their productivity, improving the quality of products andreducing the cost of the latter. It is proved that the level of productivity of animals by 50-80%is determined by their feeding. Due to the importance of feed, it is necessary that their productionis ahead of the pace of needs (growth of livestock and its productivity). When forminga feed base, it is important to take into account not only the total volume of feed that willensure the production of a certain amount of products, but also their balance with nutrients.As a rule, feed, namely green feed, silage, haylage, is not a commodity product, that is, thereare no permanent markets for them. These types of feed are grown by those farms that areengaged in animal husbandry and must create their own raw material base for obtaining themain feed. |
Abstract | |
Cytowanie | Hutsol T., Kovalenko V., Kovalenko N., Zasada M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | TIRR_2020_n14_s127.pdf |
|
|
3. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Borowska A. OPPORTUNITIES AND BARRIERS REGARDING THE DEVELOPMENT OF REGIONAL BEAN PRODUCTION WITH GEOGRAPHICAL CERTIFICATION IN POLAND
Autor | Agnieszka Borowska |
Tytuł | OPPORTUNITIES AND BARRIERS REGARDING THE DEVELOPMENT OF REGIONAL BEAN PRODUCTION WITH GEOGRAPHICAL CERTIFICATION IN POLAND |
Title | |
Słowa kluczowe | regional beans, production, price |
Key words | |
Abstrakt | The objective of the study is to present opportunities and barriers concerning the development of regional bean production with geographical indication and designation of origin, in Poland, in 2012-2017. The specificity, scale and conditions of production of three Polish regional bean species are described including the background of changes in the area cultivated with bean, its yield, production and development of buying-in prices. Attention is drawn to objective and subjective factors slowing down the certification process of leguminous crop production in accordance with producer specification. Information from the following databases has been used in the study: FAOSTAT, Eurostat, GUS (Central Statistical Office), JIHARS (Agricultural and Food Quality Inspection), as well as the following associations of regional bean producers (Association of Climbing Bean ‘Piękny Jaś’ Producers in Wrzawy, Association of Bean Producers in Nowy Korczyn, Cooperative ‘Dolina Dunajca’ and LAG (Local Action Group) ‘Biała-Dunajec’). The niche character and small previous production volume mean that regional beans PDO and PGI are only available in season for a small group of consumers. Little interest from producers of production certification makes it difficult to recognize that this pro-development activity is rather amateur at the current stage of building the regional food market in Poland. |
Abstract | |
Cytowanie | Borowska A. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n1_s133.pdf |
|
|
4. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Kołodziejczak M. Koszt korzystania z usług w gospodarstwach rolnych specjalizujących się w uprawach polowych w krajach UE w latach 2004 i 2016
Autor | Małgorzata Kołodziejczak |
Tytuł | Koszt korzystania z usług w gospodarstwach rolnych specjalizujących się w uprawach polowych w krajach UE w latach 2004 i 2016 |
Title | The Cost of Services Use in Field Crops on Farms in the European Union Countries in 2004 and 2016 |
Słowa kluczowe | usługi rolnicze, uprawy polowe, Unia Europejska |
Key words | agriculture services, field crops, European Union |
Abstrakt | Usługi dla rolnictwa są odpowiedzią na zapotrzebowanie dotyczące technologicznego, ekonomicznego i środowiskowego wymiaru działalności rolniczej. W artykule skupiono się na usługach rolniczych, związanych z produkcją roślinną prowadzoną w formie upraw polowych. Celem badania było porównanie poziomu korzystania z usług rolniczych wykorzystywanych przez gospodarstwa specjalizujące się w uprawach polowych w państwach Unii Europejskiej w latach 2004 i 2016. Badanie przeprowadzono na podstawie danych FADN metodą dedukcyjną i porównawczą. Wykazano, że koszty zakupu usług rolniczych związane są przede wszystkim z poziomem rozwoju rolnictwa. Znaczenie ma także wyposażenie gospodarstw we własne maszyny i wielkość zasobów pracy zaangażowanych w produkcję. Zróżnicowanie sytuacji pomiędzy krajami wewnątrz agregatów UE-14 i UE-10 wskazuje jednak, że ważna jest również specyfika przyrodnicza i kulturowa rolnictwa w poszczególnych krajach. |
Abstract | Agricultural services address the demand for the technological, economical and environmental dimension of agricultural activities. This paper focuses on agricultural services related to field crop production. The objective of the study was to compare the output of agricultural services used by farms specializing in field crops in European Union countries in 2004 and 2016. The study was based on a deductive and comparative method and relied on FADN data. It was shown that the purchasing costs of agricultural services tend to be connected with the level of agricultural development. Other factors of importance are the availability of the farms’ own machinery and the amount of labour engaged in production. However, the differences between EU-14 and EU-10 countries suggest that natural and cultural specificities of national agriculture also play a considerable role. |
Cytowanie | Kołodziejczak M. (2018) Koszt korzystania z usług w gospodarstwach rolnych specjalizujących się w uprawach polowych w krajach UE w latach 2004 i 2016.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 2: 149-155 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n2_s149.pdf |
|
|
5. |
Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy, 2018 |
|
Pereira Lopez X., Śmiglak-Krajewska M., Veiga Carballido M., Węgrzyńska M. ECONOMIC STATUS OF FARMS IN POLAND AND SPAIN IN THE YEARS 2011–2016 BASED ON FADN STATISTICS
Autor | Xesus Pereira Lopez, Magdalena Śmiglak-Krajewska, Manuel Veiga Carballido, Malgorzata Węgrzyńska |
Tytuł | ECONOMIC STATUS OF FARMS IN POLAND AND SPAIN IN THE YEARS 2011–2016 BASED ON FADN STATISTICS |
Title | |
Słowa kluczowe | common agricultural policy, economic measures, agriculture in Spain, agriculture in Poland |
Key words | |
Abstrakt | The paper presents a comparison of the economic status of farms in two selected EU countries, Poland and Spain, in the period of 2011–2016. Both these countries were selected based on comparable qualitative and quantitative parameters characteristic of agriculture. An additional determinant for the selection of these countries was connected with the similar economic situation before and after their accession to the European Union. The economic status of these two countries was compared using the statistical data of the European Farm Accountancy Data Network (FADN), the Macroeconomic Data Bank (Poland) and the Instituto Nacional de Estadistica (Spain). In turn, the economic situation of farms in Poland and Spain was assessed on the basis of selected economic measures: Gross Farm Income, Farm Net Value Added, Farm Net Value Added/AWU, Family Farm Income/FWU, Total output of crops and crop production, total crops output (ha), total output of livestock and livestock products, total livestock output (LU), Total assets, total fixes assets, Total labour input and unpaid labour input. The study was summarised with the conclusions. |
Abstract | |
Cytowanie | Pereira Lopez X., Śmiglak-Krajewska M., Veiga Carballido M., Węgrzyńska M. |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | ESARE_2018_n1_s221.pdf |
|
|
6. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2018 |
|
Tłuczak A. Specjalizacja i konkurencyjność krajów UE w zakresie produkcji zbóż
Autor | Agnieszka Tłuczak |
Tytuł | Specjalizacja i konkurencyjność krajów UE w zakresie produkcji zbóż |
Title | Specialization and Competitiveness of EU Countries in the Field of Crop Production |
Słowa kluczowe | konkurencyjność, specjalizacja, produkcja rolna, Unia Europejska |
Key words | competitiveness, specialization, agricultural production, European Union |
Abstrakt | W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczących specjalizacji i konkurencyjności produkcji roślinnej w krajach Unii Europejskiej. Do badań wykorzystano metodę zmiany konkurencyjności Estebana-Marquillasa. Metoda ta pozwoliła wskazać wyspecjalizowane kraje icharakter zmian strukturalnych w zakresie produkcji upraw. Badania przeprowadzono na podstawie danych dotyczących wielkości produkcji roślinnej. Wszystkie dane zostały zaczerpnięte z baz danych Głównego Urzędu Statystycznego. Badanie obejmuje lata 2005-2016. Uzyskane wyniki pozwalają na wyodrębnienie (nierozłącznych) grup krajów specjalizujących się w produkcji poszczególnych gatunków zbóż. W zakresie produkcji pszenicy specjalizują się następujące kraje: Polska, Niemcy, Czechy, Słowacja, Włochy, Litwa, Łotwa, Estonia, Finlandia, Szwecja i Austria; zakresie produkcji pszenicy jęczmienia: Finlandia, Wilka Brytania, Niemcy, Włochy i Grecja; oraz żyta: Portugalia, Hiszpania, Francja, Wielka Brytania, Rumunia, Węgry, Słowacja. |
Abstract | This paper presents the results of research on the specialization and competitiveness of crop production in European Union countries. The Esteban-Marquillas method of competitiveness changes was used for the research. This method indicates specialized countries and the nature of structural changes in the scope of crop production. The research was carried out on the basis of data on the size of crop production. All data was taken from the databases of the Central Statistical Office. The research covers the years 2005-2016. The obtained results distinguish (inseparable) groups of countries specializing in the production of particular cereal species. The following countries specialize in the production of wheat: Poland, Germany, the Czech Republic, Slovakia, Italy, Lithuania, Latvia, Estonia, Finland, Sweden and Austria; production of barley wheat: Finland, Great Britain, Germany, Italy and Greece; and rye: Portugal, Spain, France, Great Britain, Romania, Hungary, Slovakia. |
Cytowanie | Tłuczak A. (2018) Specjalizacja i konkurencyjność krajów UE w zakresie produkcji zbóż.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 18(33), z. 3: 323-331 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2018_T18(33)_n3_s323.pdf |
|
|
7. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2017 |
|
Wicki L. Poziom i zakres wsparcia upowszechniania postępu biologicznego w produkcji roślinnej w ramach działań Agencji Rynku Rolnego
Autor | Ludwik Wicki |
Tytuł | Poziom i zakres wsparcia upowszechniania postępu biologicznego w produkcji roślinnej w ramach działań Agencji Rynku Rolnego |
Title | THE LEVEL AND SCOPE OF SUPPORT OF BIOLOGICAL PROGRESS DISSEMINATION IN CROP PRODUCTION IN POLAND WITHIN THE MEASURES OF AGRICULTURAL MARKET AGENCY |
Słowa kluczowe | nasiona kwalifikowane, postęp biologiczny, pomoc de minimis, upowszechnianie postępu, wsparcie rolnictwa |
Key words | biological progress, certified seeds, de minimis aid, progress dissemination, support of agriculture |
Abstrakt | Wzrost produktywności roślin jest uzyskiwany głównie poprzez postęp w hodowli odmian. Z tego powodu wykorzystanie nasion kwalifikowanych w produkcji jest bardzo ważne, a realizowany program ma doprowadzić wyższego poziomu zużycia nasion kwalifikowanych. Celem opracowania jest ocena poziomu i zakresu wsparcia upowszechniania kwalifikowanego materiału siewnego w Polsce w ramach działania Agencji Rynku Rolnego oraz określenie przestrzennego jego zróżnicowania. Analizą objęto cały okres realizacji działania, czyli lata 2007-2016. Stwierdzono, że wsparcie do obejmowało prawie całą podaż kwalifikowanego ziarna zbóż oraz sadzeniaków ziemniaka w Polsce i dotyczyło około ponad 1 mln ha rocznie, w tym średnio 14% powierzchni zasiewów zbóż i 10% powierzchni produkcji ziemniaków. Korzystanie z programu było silnie zróżnicowane regionalnie. W regionach o wyższym poziomie rozwoju rolnictwa objęto nim ponad 10% gospodarstw i 20% powierzchni zasiewów. W regionach ze słabym i rozdrobnionym rolnictwem było to tylko 1% gospodarstw i około 4% powierzchni zasiewów. Zainteresowanie wdrażaniem postępu biologicznego w warunkach rozdrobnionego rolnictwa utrzymuje się na niskim poziomie, a oferowane wsparcie nie było skuteczne. |
Abstract | It is generally accepted that the increase in plant productivity is mainly achieved through the varietal progress. For this reason, the use of certified seed is very important, and the program is expected to lead to a higher level of use of certified seeds in Polish agriculture. The aim of the study is to evaluate the level and scope of support for the dissemination of certified seed use in Poland within the measure of Agricultural Market Agency and to define its spatial differentiation. The analysis covered years 2007-2016, i.e. whole period of this measure realization. It was found that support was indirectly provided for the whole sale of certified seed in Poland and covered around 1 million ha per year. It covered 14% of cereal production area and 1% of potato production area. The use of the program was strongly differentiated regionally. In regions with a high level of agriculture, more than 10% of farmers applied for support under the program and over 20% of the production area were supported. In regions with fragmented agriculture, it was only 1% of farmers and about 4% of sown area. Interest of the biological progress implementation in the conditions of fragmented agriculture was low and the support offered has not been effective for small farms. |
Cytowanie | Wicki L. (2017) Poziom i zakres wsparcia upowszechniania postępu biologicznego w produkcji roślinnej w ramach działań Agencji Rynku Rolnego.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 18(67): 259-271 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2017_n67_s259.pdf |
|
|
8. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Berbeć A., Feledyn-Szewczyk B., Kopiński J. Ocena stopnia zrównoważenia gospodarstw rolnych o różnych kierunkach produkcji za pomocą modelu RISE
Autor | Adam Berbeć, Beata Feledyn-Szewczyk, Jerzy Kopiński |
Tytuł | Ocena stopnia zrównoważenia gospodarstw rolnych o różnych kierunkach produkcji za pomocą modelu RISE |
Title | The Sustainability Assessment of Farms of Different Production Profiles Using RISE Model |
Słowa kluczowe | ocena zrównoważenia, gospodarstwa, model RISE, produkcja roślinna, produkcja zwierzęca |
Key words | sustainability assessment, farms, RISE model, crop production, livestock production |
Abstrakt | Model RISE (the Response-Inducing Sustainability Evaluation) jest narzędziem pozwalającym na kompleksową oceną stopnia zrównoważenia gospodarstw rolnych. Model ten uwzględnia ekologiczne, ekonomiczne oraz społeczne aspekty zrównoważenia gospodarstwa. W pracy przedstawiono wyniki oceny stopnia zrównoważenia trzech wybranych gospodarstw o różnych kierunkach produkcji (produkcja roślinna, zwierzęca i mieszana) z województwa lubelskiego. Badania wykazały, że żadnego z trzech porównywanych gospodarstw nie można uznać za zrównoważone według metodyki RISE. Wartości wskaźników w większości przypadków osiągały pozytywne wyniki, z wyjątkiem wskaźników „Różnorodność biologiczna i ochrona roślin”, „Warunki pracy” oraz „Zużycie wody”. Najbliższe osiągnięciu zrównoważenia było gospodarstwo o profilu produkcji roślinnej i wielostronnej. Najmniej korzystną ocenę zrównoważenia uzyskało gospodarstwo trzodowe. W żadnym gospodarstwie nie stwierdzono jednak poważnych problemów związanych z oceną ich stopnia zrównoważenia. |
Abstract | The Response-Inducing Sustainability Evaluation (RISE) model is a tool for a holistic assessment of farms sustainability level. This model takes into account the ecological, economic and social aspects of farm sustainability. The paper presents the sustainability assessment results of three selected farms of different production directions (crops, livestock and mixed production) located in the province of Lublin. The study showed that none of the compared farms could be considered as sustainable according to the RISE method. Indicators in most cases achieved positive results, with the exception of "Biodiversity and plant protection", "Working conditions" and "Water use" indicators. Crop and multidirectional farms were nearest to achieve the sustainability goal, while swine farm was the farthest from this goal. Nevertheless, none of farms showed any serious problems in sustainability according to RISE assessment. |
Cytowanie | Berbeć A., Feledyn-Szewczyk B., Kopiński J. (2017) Ocena stopnia zrównoważenia gospodarstw rolnych o różnych kierunkach produkcji za pomocą modelu RISE.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 2: 7-17 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n2_s7.pdf |
|
|
9. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2017 |
|
Bieńkowski J., Holka M., Jankowiak J. Ocena emisji GHG za pomocą śladu węglowego w intensywnej produkcji rolniczej, na przykładzie rzepaku ozimego
Autor | Jerzy Bieńkowski, Małgorzata Holka, Janusz Jankowiak |
Tytuł | Ocena emisji GHG za pomocą śladu węglowego w intensywnej produkcji rolniczej, na przykładzie rzepaku ozimego |
Title | Assessing the Greenhouse Gas Emissions by Carbon Footprint in Intensive Agricultural Production Based on the Examples of Winter Oilseed Rape |
Słowa kluczowe | ślad węglowy, gazy cieplarniane, produkcja roślinna, nawożenie azotowe, praktyki rolnicze, rzepak ozimy |
Key words | carbon footprint, greenhouse gases, crop production, nitrogen fertilization, agricultural practices, winter oilseed rape |
Abstrakt | Aktualnie ważnym wyzwaniem dla sektora rolniczego jest redukcja emisji gazów cieplarnianych (GHG) w celu złagodzenia skutków zmian klimatycznych. Istnieje potrzeba dokładnej identyfikacji źródeł emisji oraz upowszechnienia praktyk rolniczych, które przyczyniałyby się do zmniejszenia emisji we wszystkich ogniwach produkcji roślinnej. Do przeprowadzenia obiektywnych porównań i wyboru najlepszych rozwiązań technologicznych według kryterium emisyjności potrzebna jest szczegółowa ocena ilościowa emisji GHG. W opracowaniu przedstawiono ocenę emisji GHG w produkcji roślinnej za pomocą śladu węglowego (CF). Udział operacji technologicznych w powstawaniu CF scharakteryzowano na przykładzie rzepaku ozimego. Wyniki badań wskazują, że największe znaczenie w kształtowaniu CF ma proces nawożenia mineralnego. Wpływ pozostałych procesów na CF jest wielokrotnie mniejszy. Miejscem głównych emisji GHG w nawożeniu mineralnym rzepaku są emisje bezpośrednie i pośrednie GHG z pól. Po emisjach GHG z pól, produkcja nawozów stanowi drugie źródło emisji z nawożenia. Zmiany praktyk rolniczych polegających na zwiększeniu efektywności nawożenia azotowego oraz stosowaniu nawozów o niskich współczynnikach emisji stwarzają obecnie możliwość redukcji emisji GHG i przez to, tym samym mogą przyczynić się do zmniejszenia CF produktów roślinnych. |
Abstract | Currently, a major challenge for the agriculture sector is the reduction of greenhouse gas (GHG) emissions in order to mitigate the effects of climate change. There is a need to accurately identify the sources of emissions and to promote agricultural practices that would contribute to the reduction of emissions in all chains of crop production. To carry out objective comparisons and choose the best technological solutions according to an emissivity criterion there is a need for the detail quantitative assessment of GHG emissions. The study shows an assessment of GHG emissions in crop production using the carbon footprint (CF). The share of technological operations in CF formation was characterized based on the example of winter oilseed rape. The results indicate that the process of fertilization is of the greatest importance in the CF development. The impact of other remaining processes on the CF is several times smaller. The main hot-spots in GHG emissions due to mineral fertilization are associated with direct and indirect GHG emissions from the fields. Emissions from the production of fertilizers are the second source of emissions from the fertilization process, following GHG emissions from the fields. Changes in agricultural practices by increasing the efficiency of nitrogen fertilization and the use of fertilizers with low emission factors make it possible to reduce GHG emissions at present, and thereby contribute to the CF reduction of crop products. |
Cytowanie | Bieńkowski J., Holka M., Jankowiak J. (2017) Ocena emisji GHG za pomocą śladu węglowego w intensywnej produkcji rolniczej, na przykładzie rzepaku ozimego.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 17(32), z. 2: 18-28 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2017_T17(32)_n2_s18.pdf |
|
|
10. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2016 |
|
Horbowiec B., Zawojska A. Ryzyko cenowe na rynku produktów rolno-żywnościowych: źródła, skutki i sposoby zarządzania
Autor | Beata Horbowiec, Aldona Zawojska |
Tytuł | Ryzyko cenowe na rynku produktów rolno-żywnościowych: źródła, skutki i sposoby zarządzania |
Title | Price risk in agri-food market: sources, effects and managing methods |
Słowa kluczowe | ryzyko cenowe, sektor rolno-żywnościowy, produkty rolne |
Key words | price risk, agri-food sector, agricultural products |
Abstrakt | Celem artykułu jest zidentyfikowanie przyczyn i skutków ryzyka cenowego występującego na rynku produktów rolno-żywnościowych, jak też sposobów jego ograniczania. Zastosowano metodę studium literatury naukowej oraz analizy statystycznej bazującej na danych GUS przy wykorzystaniu współczynników zmienności indeksów cen rolniczej produkcji globalnej oraz indeksów cen skupu wybranych produktów rolnych w Polsce w latach 1995–2013. Badania własne potwierdzają uzyskane przez innych autorów wyniki, że większe wahania cenowe występują w przypadku produkcji roślinnej niż zwierzęcej. Przegląd badań empirycznych wskazał, że zmienność cen nakładów i produktów rolnych jest transmitowana wzdłuż łańcucha dostaw żywności, przez co wszyscy jego uczestnicy narażeni są na ryzyko cenowe. Reakcją na niepewność i ryzyko mogą być zarówno instrumenty stabilizacji rynków rolnych, jak też prywatne i publiczne zarządzanie ryzykiem. |
Abstract | This paper aims to identify the causes and consequences of price risk in agri-food market as well as its mitigation methods. The research uses the scientific literature review approach and statistical analysis, applying the coefficients of variation of price indices for the global agricultural production and for the procurement of particular agricultural products in Poland over the period from 1995 to 2013. The price data is derived from the Central Statistical Office of Poland (GUS). Our study confirms the findings of other investigators that crop production is characterised by larger price fluctuations than animal production. An overview of empirical research shows that the volatility of agricultural input and output prices is transmitted along the food supply chain, thus exposing all its participants to price risk. In order to response to agricultural price uncertainty and volatility, instruments stabilizing agricultural markets as well as public and private risk management tools can be applied. |
Cytowanie | Horbowiec B., Zawojska A. (2016) Ryzyko cenowe na rynku produktów rolno-żywnościowych: źródła, skutki i sposoby zarządzania.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 115: 37-57 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2016_n115_s37.pdf |
|
|
11. |
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 2016 |
|
Boczar P. Znaczenie gospodarcze soi oraz możliwości rozwoju jej produkcji w Polsce
Autor | Paweł Boczar |
Tytuł | Znaczenie gospodarcze soi oraz możliwości rozwoju jej produkcji w Polsce |
Title | The Economic Importance of Soybean and Possibility of Expanding its Production in Poland |
Słowa kluczowe | soja, produkcja, eksport, import, wykorzystanie, koszty produkcji |
Key words | soybeans, production, export, import, utilization, production costs |
Abstrakt | Soja jest jedną z najstarszych oraz najbardziej wartościowych roślin uprawnych na świecie. Swoją popularność zawdzięcza wysokiej wartości użytkowej nasion jak również korzystnemu wpływowi na glebę i rośliny następcze. Celem artykułu była charakterystyka znaczenia gospodarczego soi oraz wskazanie wybranych czynników decydujących o możliwości rozszerzenia jej produkcji w Polsce. Scharakteryzowano udział soi i produktów jej przerobu na tle produkcji, eksportu oraz zużycia surowców i śrut oleistych oraz olejów roślinnych na świecie oraz w Polsce. Jednym z głównych czynników decydujących o podjęciu produkcji danej uprawy jest opłacalność produkcji, na którą wpływ mają między innymi koszty produkcji. Dlatego dla zobrazowania opłacalności produkcji przedstawiono koszty produkcji soi w wybranych gospodarstwach głównych producentów i eksporterów soi na świecie w tym Polsce. |
Abstract | Soybean is one of the oldest and most valuable crop plants grown in the world. It owes popularity to its use-value as well as its positive influence on soil and successive plants. The aim of this article is to characterize the economic importance of soybean as well as determine selected factors influencing the possibility of expanding its production in Poland. The share of soybean and its processed products was characterized in comparison with production, exports and use of oil seeds, meal and vegetable oils in the world and in Poland. One of the main factors influencing commencement of a given crop production is how production costs (among others) affect crop profitability. Therefore, in order to show the production profitability, soybean production costs were presented in the selected farms of main producers and soybean exporters in the world as well as Poland. |
Cytowanie | Boczar P. (2016) Znaczenie gospodarcze soi oraz możliwości rozwoju jej produkcji w Polsce.Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, t. 16(31), z. 3: 35-48 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2016_T16(31)_n3_s35.pdf |
|
|
12. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2015 |
|
Kubik R. Regionalne zróżnicowanie efektywności ekonomicznej gospodarstw towarowych specjalizujących się w uprawach ogrodniczych
Autor | Renata Kubik |
Tytuł | Regionalne zróżnicowanie efektywności ekonomicznej gospodarstw towarowych specjalizujących się w uprawach ogrodniczych |
Title | Regional differentiation of the economic efficiency of horticultural commercial farms |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | To analyze the effectiveness of farms a non-parametric method DEA and financial analysis was used. DEA allows to determine the effectiveness of objects based on multiple inputs and outputs. It does not require functional form of the frontier. The analysis covers commercial farms grouped into the type horticulture (FADN classification) and presented by region. To build the DEA input-orientated model, the following variables were used: output – total output crops and crop production (SE135), inputs – labour input (SE011), total specific costs (SE281), total farming overheads (SE336). To complete the analysis the financial indicators were calculated. The results indicate that the farms from region Mazowsze and Podlasie (795) were the most effective. |
Cytowanie | Kubik R. (2015) Regionalne zróżnicowanie efektywności ekonomicznej gospodarstw towarowych specjalizujących się w uprawach ogrodniczych.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 109: 133-142 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2015_n109_s133.pdf |
|
|
13. |
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2014 |
|
Kobus P. Problem eliminacji trendów podczas oceny ryzyka produkcyjnego podstawowych roślin uprawnych
Autor | Paweł Kobus |
Tytuł | Problem eliminacji trendów podczas oceny ryzyka produkcyjnego podstawowych roślin uprawnych |
Title | The problem of trends elimination in the crop production risk assessment |
Słowa kluczowe | plony roślin uprawnych, prognozowanie, trend, ryzyko |
Key words | crops yields, prediction, risk |
Abstrakt | Na podstawie danych dotyczących plonowania roślin uprawnych z wielu lat można potwierdzić występowanie systematycznych zmian w wysokości plonu na poziomie krajowym. W ocenie wielkości ryzyka produkcyjnego ogólną zmienność plonowania pomniejsza się o systematyczne zmiany wynikające z trendów w plonowaniu poszczególnych roślin uprawnych. W pracy podjęto próbę oceny zasadności takiego postępowania. W tym celu wyznaczono trendy plonowania podstawowych roślin uprawnych w Polsce i porównano jakość predykcji plonów opartych na wyznaczonych trendach oraz jakość predykcji plonów bazujących na średniej arytmetycznej. Jako miarę jakości predykcji przyjęto pierwiastek ze średniego kwadratu błędu predykcji. Badania wykazały, że stosowanie funkcji trendu do predykcji plonowania prowadzi przeciętnie do pogorszenia jakości predykcji o około 27%. |
Abstract | Historical data of the crops yield confirms the existence of a systematic change of the average crops yield at the country level. During assessment of the production risk the overall variability of yield production is usually reduced by the variability attributed to a trend. The aim of the study was to assess the validity of such procedure. To do this, yield trends of basic crops in Poland were estimated. Afterward, the quality of the yield prediction based on the trends and the quality of the prediction based on the arithmetic mean were compared. As a measure of the prediction quality the square root of the mean squared prediction error was adopted. The study has shown that the use of the trend function leads, on average, to the lowering prediction quality by about 27%. |
Cytowanie | Kobus P. (2014) Problem eliminacji trendów podczas oceny ryzyka produkcyjnego podstawowych roślin uprawnych.Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 101, z. 4: 97-104 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2014_n4_s97.pdf |
|
|
14. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2013 |
|
Parzonko A. Koncepcja rozwoju sektora mlecznego w UE, proponowane instrumenty jej wdrożenia i przewidywane skutki po 2014 roku
Autor | Andrzej Parzonko |
Tytuł | Koncepcja rozwoju sektora mlecznego w UE, proponowane instrumenty jej wdrożenia i przewidywane skutki po 2014 roku |
Title | The Concept of Development of the Dairy Sector in the EU, Proposed Instruments of its Implementation, and Projected Impact after 2014 |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | The main objective of this article is to present the concept of the EU dairy sector development through the analysis of proposals for changes in EU agricultural policy and to assess their possible effects on Polish dairy farms. In the paper a model concerning possible directions of development of Polish farms with an average production potential was presented. The analyzes revealed that the idea of deeper liberalization of the EU milk market will contribute to its greater instability. The model calculations carried out for an average Polish farm showed that developing crop production (especially in farms with good quality land) is more profitable than keeping milk production. Proposed after 2014 policy instruments do not stimulate the development of “average” dairy farms. |
Abstract | |
Cytowanie | Parzonko A. (2013) Koncepcja rozwoju sektora mlecznego w UE, proponowane instrumenty jej wdrożenia i przewidywane skutki po 2014 roku.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 101: 67-80 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2013_n101_s67.pdf |
|
|
15. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2012 |
|
Komorowska D. Organizacja produkcji i wyniki ekonomiczne gospodarstw ekologicznych o różnej wielkości
Autor | Dorota Komorowska |
Tytuł | Organizacja produkcji i wyniki ekonomiczne gospodarstw ekologicznych o różnej wielkości |
Title | PRODUCTION ORGANIZATION AND ECONOMIC PERFORMANCE OF ORGANIC FARMS OF DIFFERENT SIZE GROUPS |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | The paper presents the impact of production organization on economic performance of organic farms of different size groups. With an increase in farms’ size, their profitability measured by the level of income per unit area of agricultural land deteriorates. This results mainly from the organization of crop production, namely undertaking labor-intensive crops of vegetables, fruits and potatoes, primarily in smaller farms. |
Cytowanie | Komorowska D. (2012) Organizacja produkcji i wyniki ekonomiczne gospodarstw ekologicznych o różnej wielkości.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 95: 41-52 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2012_n95_s41.pdf |
|
|
16. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2012 |
|
Borisova V., Samoshkina I. Insurance as a Risk Management Tool in Crop Production
Autor | Victoria Borisova, Iryna Samoshkina |
Tytuł | Insurance as a Risk Management Tool in Crop Production |
Title | Ubezpieczenia jako narzędzie zarządzania ryzykiem w produkcji rolniczej |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | Autorzy przedstawili teoretyczne, metodologiczne i praktyczne aspekty związane z ubezpieczeniem jako narzędziem zarządzania ryzykiem w produkcji rolniczej. Analizie poddano trendy zmian w ubezpieczeniach rolniczych, przy uwzględnieniu mechanizmów wsparcia rolnictwa, wykorzystywanych przez rząd w ograniczaniu ryzyka w produkcji rolniczej. Zmiany w ubezpieczeniach rolniczych mają przyczynić się do zwiększenia ich wykorzystania w rolnictwie. W artykule udowodniono, iż wsparcie rządu w zakresie ubezpieczeń produkcji rolniczej oraz stosowania miar pozwalających na ocenę ubezpieczanych operacji objętych dotacjami jest niezbędne dla rozwoju sektora rolniczego. |
Abstract | |
Cytowanie | Borisova V., Samoshkina I. (2012) Insurance as a Risk Management Tool in Crop Production.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 96: 17-28 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2012_n96_s17.pdf |
|
|
17. |
Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2012 |
|
Nagmy H., Rovny P., Zuravlovs A. Assessment of the Slovak and Latvian Agriculture from the Point of Plant Production
Autor | Hemmali Nagmy, Patrik Rovny, Aleksejs Zuravlovs |
Tytuł | Assessment of the Slovak and Latvian Agriculture from the Point of Plant Production |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | Agriculture as one of major industries of the national economy is closely connected with the development of the whole country, especially rural regions and food production. Therefore it should be viewed as an important factor of rural development and economic stability of the whole country. The main aim of article is to compare the position of plant production and agriculture in two EU countries: Slovakia and Latvia. Realization of the mentioned objective required the research within the period of the years 2009-2010. We used basic organizational and economic relations and numeric calculations while analyzing and forming the theoretical and practical solutions. According to crop production between Slovakia and Latvia outlines some similarities, the situation was reversed and crops production for most commodities has fallen, particularly in case of cereals, but some separate crops have the various tend. For example in Slovakia case crop production rise of legumes and sugar beet, parallel in Latvia case crop production increase rapidly of buckwheat and rape. In consequence it draws differences in crop production priorities which depends from a large number of different circumstances between two described countries. |
Cytowanie | Nagmy H., Rovny P., Zuravlovs A. (2012) Assessment of the Slovak and Latvian Agriculture from the Point of Plant Production.Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse i Marketing [t.], nr 7(56): 109-119 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PEFIM_2012_n56_s109.pdf |
|
|
18. |
Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 2012 |
|
Laska D., Wicki L. Rodzaje ryzyka w działalności rolniczej oraz ich postrzeganie przez rolników
Autor | Dorota Laska, Ludwik Wicki |
Tytuł | Rodzaje ryzyka w działalności rolniczej oraz ich postrzeganie przez rolników |
Title | RISKS IN AGRICULTURE ACTIVITY AND THEIR PERCEPTION BY THE FARMERS |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | In the article research results of risk perception by farmers are presented. The aim of research was to determine which risks connected to agriculture are perceived by the farmers as the threat for their farms and production. Survey was carried out within 70 farms in Łódź province. Risks connected with crop production have been analysed. Incurred losses were mainly due to natural (weather) factors. The analysis, that was carried out, showed that in the farmers’ opinion sets of risks in the entire agriculture are quite different than in their own farm. The biggest differences concerned such occurrences as flood, hail and downpour. These differences in perception can cause that preparing insurance offer for farms become more difficult. In particular, as surveys showed, farmers are willing to retain risk, if they assess, that its influence will not cause losses exceeding 25% of their production. |
Cytowanie | Laska D., Wicki L. (2012) Rodzaje ryzyka w działalności rolniczej oraz ich postrzeganie przez rolników.Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, nr 95: 23-40 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | EIOGZ_2012_n95_s23.pdf |
|
|
19. |
Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, 2012 |
|
Lászlók A. The Impact of Energy Crop Production on Land Use in Hungary
Autor | Annet Lászlók |
Tytuł | The Impact of Energy Crop Production on Land Use in Hungary |
Title | |
Słowa kluczowe | |
Key words | |
Abstrakt | |
Abstract | |
Cytowanie | Lászlók A. (2012) The Impact of Energy Crop Production on Land Use in Hungary.Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of World Agriculture, t. 12(27), z. 3: 59-67 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | PRS_2012_T12(27)_n3_s59.pdf |
|
|
20. |
Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, 2011 |
|
Sulewski P. Stopień awersji do ryzyka a wyniki gospodarstwa rolnego
Autor | Piotr Sulewski |
Tytuł | Stopień awersji do ryzyka a wyniki gospodarstwa rolnego |
Title | Farmer’s Risk Aversion Impact On Farm’s Results |
Słowa kluczowe | ryzyko w rolnictwie, awersja do ryzyka, wartość oczekiwana dochodu rolniczego, zmienność dochodów, ekwiwalent pewności |
Key words | risk in agriculture, risk aversion, expected value of farm income, farm income variability, certainty equivalent |
Abstrakt | W pracy podjęto próbę określenia wpływu stopnia awersji do ryzyka na wyniki gospodarstwa rolnego mierzone w kategoriach użyteczności wartości oczekiwanej. Badania przeprowadzono z zastosowaniem podejścia opartego na średniej i wariancji. Z analiz wynika, iż stopień awersji do ryzyka znacząco modyfikuje użyteczność wartości oczekiwanej dochodu rolniczego. Przeprowadzone symulacje wykazały, iż zarówno zmiany w strukturze, jak i korzystanie z ubezpieczeń produkcyjnych mogą wpływać stabilizująco na wysokość dochodów, chociaż wartość oczekiwana może ulec zmniejszeniu. |
Abstract | In the paper the impact of risk aversion coefficient on expected farm results measured by certainty equivalent was investigated. The analyses were based on expected value-variance approach. In the first phase of the study a stochastic simulation was conducted in order to compute means and variances of revenues assuming scenario with and without insurance scheme. In the second phase, results obtained in the first step were incorporated into whole-farm non-linear programming model which optimized structure of crop production. The results indicate that individual farmer’s attitude towards risk is one of the crucial parameters of risk evaluation in a farm. |
Cytowanie | Sulewski P. (2011) Stopień awersji do ryzyka a wyniki gospodarstwa rolnego .Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, t. 98, z. 2: 94-105 |
HTML | wersja html |
Pełny tekst | RNR_2011_n2_s94.pdf |
|
|