Wydział Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie

Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego 2006 15

ISSN: 2081-6960 eISSN: 2544-0659
Lp. Autor / Tytuł Strony Pobierz
Full text
1. Artyszak A. Wpływ reformy rynku cukru na sytuację cukrownictwa i plantatorów buraka cukrowego w Polsce 11-15 pdf
2. Domagalska-Grędys M. Ocena polskich sadów jabłoniowych z uwzględnieniem odmian w początkowym okresie członkostwa w UE 16-25 pdf
3. Kaczmarek J. Zróżnicowanie regionalne potencjału produkcyjnego oraz dochodowości indywidualnych gospodarstw rolnych w Polsce z uwzględnieniem wybranych typów rolniczych (na podstawie FADN) 26-35 pdf
4. Kierczyńska S. Produkcja jabłek w Polsce i perspektywy jej rozwoju po przystąpieniu do Unii Europejskiej 36-42 pdf
5. Komorowska D. Perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce 43-48 pdf
6. Laskowska E. Wycena produkcji rolniczej w toku w opinii rzeczoznawców 49-57 pdf
7. Madras-Majewska B., Majewski J. Opłacalność i perspektywy produkcji miodu w Polsce 58-68 pdf
8. Marcysiak A. Wpływ struktury agrarnej na zróżnicowanie wyników produkcyjno-ekonomicznych gospodarstw rolnych 69-76 pdf
9. Sobolewska A. Ekonomiczna efektywność ośrodka jeździeckiego na terenach wiejskich 77-83 pdf
10. Stachowiak M. Ocena sytuacji wybranych gospodarstw w oparciu o elementy analizy wskaźnikowej przed i po wstąpieniu Polski do UE 84-94 pdf
11. Wójcicki Z. Postęp technologiczny i energochłonność produkcji rolniczej w Polsce 95-103 pdf
12. Żuk J. Perspektywy rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej w Polsce po przystąpieniu do UE 104-114 pdf
13. Biernat-Jarka A. Finansowe wsparcie rolnictwa i obszarów wiejskich w UE, w latach 2007-2013 117-123 pdf
14. Błażejowska M. Społeczne uwarunkowania rozwoju lokalnego na przykładzie obszarów wiejskich województwa zachodniopomorskiego 124-132 pdf
15. Czyżewski A., Kułyk P. System wsparcia rolnictwa w Unii Europejskiej i krajach o zróżnicowanym poziomie rozwoju gospodarczego 133-142 pdf
16. Kapusta F. Uwarunkowania strategii rozwoju polskiego rolnictwa w ramach Unii Europejskiej 143-151 pdf
17. Karpińska J. Rola gmin w finansowaniu ochrony środowiska w aspekcie przystąpienia do Unii Europejskiej 152-160 pdf
18. Łęczycki W. Opodatkowanie rolnictwa w Polsce w świetle obowiązujących uregulowań 161-169 pdf
19. Marcysiak A. Oddziaływanie wsparcia finansowego środkami UE na sytuację dochodową polskiego rolnictwa 170-177 pdf
20. Dłubakowska-Puzio E., Pietraszek B. Analiza SWOT obszarów wiejskich Polski jako państwa członkowskiego Unii Europejskiej 178-187 pdf
21. Przygodzka R. Polityka rolna Unii Europejskiej w świetle mierników OECD 188-197 pdf
22. Chotkowski J., Rembeza J. Powiązanie cen produktów rolnych pomiędzy rynkiem polskim a rynkami UE 198-204 pdf
23. Siudek T. Czy redystrybucja funduszy unijnych na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich stanowi szansę poprawy sytuacji finansowej banków spółdzielczych w Polsce? 205-212 pdf
24. Szafrańska M. Rola banków spółdzielczych w rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich 213-220 pdf
25. Zawojska A. Przepływy finansowe środków unijnych na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce 221-229 pdf
26. Dziemianowicz R. Specyfika konstrukcji podatku dochodowego obciążającego gospodarstwa rolne w Unii Europejskiej 235-245 pdf
27. Gajowiak D. Produkty regionalne szansą poprawy konkurencyjności polski w Unii Europejskiej 246-253 pdf
28. Jakubczak A., Śrubkowska M. Zmiany wybranych elementów rynku mięsa drobiowego w Polsce na tle pozostałych krajów UE 254-260 pdf
29. Kacperska E. Polski handel zagraniczny zbożami i ich przetworami po integracji z Unią Europejską 261-272 pdf
30. Karbowiak K. Prognozy polskiego ruchu turystycznego na tle trendów europejskich i światowych 273-281 pdf
31. Kraciuk J. Procesy konsolidacji w polskim sektorze bankowym 282-292 pdf
32. Krzyżanowski J. Polski handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi ze wschodem (Europa Wschodnia, kraje Bliskiego i Dalekiego Wschodu) – bariery dla eksportu 293-300 pdf
33. Lewandowski R. Uwarunkowania produkcji oraz wewnątrz- i zewnątrz unijnego handlu wołowiną i cielęciną w Polsce 301-311 pdf
34. Pawlak E. Analiza udziału grupy nowych członków Unii Europejskiej w światowym handlu rybami i przetworami rybnym 312-320 pdf
35. Jacenko O., Pawłowska L. Pozycja konkurencyjna ukraińskich produktów rolno-spożywczych na rynku światowym 321-329 pdf
36. Pawłowska-Tyszko J., Śrubkowska M. Charakterystyka cen miodu 330-336 pdf
37. Fabisiak A., Poczta W. Sytuacja dochodowa rolnictwa w krajach Europy Środkowej i Wschodniej 337-343 pdf
38. Pawlak K., Poczta W. Konkurencyjność polskich produktów rolno-spożywczych w handlu wewnątrzwspólnotowym 344-356 pdf
39. Stańko S. Tendencje w produkcji, konsumpcji i handlu zagranicznym na rynku mleka i jego artykułów w latach 1990-2005 357-368 pdf
40. Szybiga K. Zmiany produkcji i handlu żywnością w Unii Europejskiej 369-376 pdf
41. Szymańska E. Wpływ rozszerzenia UE na rynek wieprzowiny w Polsce 377-386 pdf
42. Babuchowska K., Lizińska W., Opryszczko A. Przyszłość zawodowa studentów kierunków rolniczych w wybranych krajach UE 389-398 pdf
43. Borowska A. Zmiany w wydatkach gospodarstw domowych dziesięciu nowych członków Uniic Europejskiej 399-407 pdf
44. Długokęcka M., Drejerska N. Szkolenie pracowników jako narzędzie wspomagania procesów uczenia się 408-416 pdf
45. Gudkowa N. Metody oceny kadr w warunkach rynkowych 417-423 pdf
46. Kata R., Kawa M. Spółdzielczość w rolnictwie i gospodarce żywnościowej w Polsce w aspekcie europejskich procesów integracyjnych 424-432 pdf
47. Kobyłecki J. Kapitał ludzki jako determinanta rozwoju obszarów wiejskich 433-441 pdf